Odškodnina za zamudo leta – najina izkušnja s FlightRight in Ryanair

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Zamuda leta ali še hujše, odpoved leta je neprijetna stvar za vsakega, ki potuje. Ne samo, da to pomeni, da bomo prišli na želeno destinacijo bistveno kasneje, pač pa nam taka stvar lahko podre številne plane, propadejo nam rezervacije, zamudimo kakšen sestanek, delovni dan v službi itd. Razlogov, da nas taka stvar spravi v slabo voljo je veliko. Na srečo pa v Evropi obstaja zakonodaja, ki potnikom omogoča, da v primeru zamude ali odpovedanega leta, dobijo odškodnino. Odškodnina za zamudo leta je sicer slaba tolažba, če zamudimo kakšno pomembno stvar, a vseeno nekaj sto evrov vedno prav pride, kajne 😉 Vsekakor pa te odškodnine ni najlažje dobiti, vsaj v najinem primeru je trajalo debela tri leta, da sva jo dobila. Sploh zato, ker sva vmes že pozabila na vso zadevo.

ženska pred tablo z obvestili o zamudah letal

Zamuda leta

Odškodnina za zamudo leta – teorija

Evropska zakonodaja pravi, da je potnik upravičen do odškodnine v primeru, ko ima let 3 ure ali več zamude. Do odškodnine za zamudo leta nismo upravičeni v primeru izrednih razmer. To so stanja, do katerih letalski prevoznik nima vpliva. Na primer vreme ali nenapovedana stavka.

Odškodnina za zamudo leta je namenjena potnikom, ki so leteli znotraj Evropske unije ali pa iz Evropske unije v neko tretjo državo s prevoznikom, ki ima sedež v EU. Vrednost odškodnine je odvisna od razdalje in časa zamude. Začne se pri 200€ in gre vse do 600€. Za aktualne informacije glede evropske zakonodaje o pravicah potnikov v primeru zamude leta si poglejte na povezavi europa.eu.

Odškodnina za zamudo leta – praksa

Predstavila bom najino izkušnjo z res dolgo zamudo leta, za katero sva tudi zahtevala odškodnino in jo po dolgih 3 letih in pol tudi dobila.

Zamuda leta Malta – Treviso

Na Malto sva potovala januarja 2016. Povratni let v Benetke bi morala imeti tisto januarsko nedeljo popoldan. Spomnim se, da so nas z letališkim avtobusom peljali do letala in nas kar niso spustili iz avtobusa. Stali smo poleg Ryanairovega letala in čakali. Videli smo, da nadzorniki nekaj gledajo v motor letala in takrat sem pomislila: “Tole pa ne bo dobro. Nekaj je očitno narobe, saj nas ne spustijo iz avtobusa.” No, pa so nas po približno 5 minutah čakanja le spustili ven in vkrcali smo se na letalo. Posedli smo se in čakali … čakali smo 10 minut, pa 20 minut … V letalu je postajalo vroče, ljudje so bili nestrpni, nič pa ni kazalo, da bomo kmalu vzleteli. Po 45 minutah so nam povedali, da imajo tehnično težavo in da naj gremo nazaj v letališko stavbo in tam počakamo nadaljnje informacije.

ženska izvaja pozo lastovke na vrhu dingli klifov

Lep pozdrav z Malte 🙂 Dingli klifi

Med čakanjem smo izvedeli, da ima letalo res okvarjen motor – razlog naj bi bil led, ki se je nabral na motorju. Ker pa je bila nedelja in ker je Malta zelo majhen otok, pa ta dan tam ni bilo nobenega inženirja, ki bi stvar znal popraviti. Zato smo morali čakati, da je inženir priletel z bližnje Sicilije. Na koncu smo le vzleteli in v Benetke (Treviso) prispeli 4h 48min kasneje, kot je bilo načrtovano.

nahrbtnik na letališču

Čakanje na letališču …
Malta 2016

Odgovornost letalske družbe v primeru zamude

Načeloma velja pravilo, da mora letalska družba poskrbeti za svoje potnike v primeru daljše zamude. Nam je osebje Ryanaira razdelilo kupončke za 4€, ki smo jih lahko unovčili v Hard Rock Cafe-ju na letališču. Lahko si predstavljate, da s štirimi evri ne moreš kupiti ravno veliko v kavarni na letališču! No, midva sva imela na srečo še nekaj malteških pastizzijev in skupaj s sendvičem in mafinom iz Hard Rock Cafe-ja je bilo ravno prav za naju.

miza prekrita s čipkastim prtom. na njej stoji bel krožnik s pastizzi-ji, zavitki iz vlečenega testa

Malteški pastizzi

Zahtevek za odškodnino pri Ryanairu

Takoj po prihodu domov sva se obrnila na Ryanair in pri njih izpolnila zahtevek za odškodnino zaradi zamude leta. Po nekaj dneh sva dobila odgovor, da bo najini zahtevi ugodeno in da naj jim sporočiva TRR, kamor nama bodo nakazali denar. Skakala sva od veselja, saj sva mislila, da sva tako hitro opravila z Ryanairom! Kako sva se motila … Le nekaj ur kasneje sva dobila novo sporočilo, da žal najini prošnji ne morejo ugoditi, ker je bila okvara motorja posledica udara strele – to pa spada v kategorijo izrednih stanj, na katere Ryanair nima vpliva. Malo sumljivo, kajne?

PREBERI ŠE  Kako brezplačno v letališke salone?

Pomoč s strani odvetnikov FlightRight

FlightRight je le ena izmed številnih agencij, ki se ukvarjajo z izterjatvami letalskih družb kadar gre za odškodnine, ki so jih le-te dolžne svojim potnikom. FlightRight je skupina nemških odvetnikov s sedežem v Berlinu, ki se v imenu svojih strank pogajajo z letalskimi družbami. V primeru da so pri tem uspešni, si zase poberejo 25% pridobljene odškodnine. Če pa je primer neuspešen, pa vas to ne stane nič.

Glede na napisano in glede na izmuzljivost Ryanaira se nama je zdelo, da je bolje, da stvar prepustiva profesionalcem. Primer sva predala FlightRightu, jim predložila vse informacije, posredovala vse emaile od Ryanaira ter jim dala pooblastilo, da oni urejajo stvari z Ryanairom od tu dalje. Rečeno je bilo, da imamo dobre možnosti, da odškodnino dobimo, saj se je veliko ljudi s tega leta pritožilo.

Ryanair

FlightRight gre na sodišče

FlightRight je dal Ryanairu skoraj 3 mesece časa, da izplačajo odškodnino. Pa se seveda niso odzvali. Zato so se pri FlightRight odločili za tožbo. Ker je bila ciljna destinacija najinega leta Treviso, v Italiji, je celotna tožba potekala na italijanskem sodišču. Podpisati sva morala nova pooblastila, kjer sva italijanskim odvetnikom dovolila, da še bolj trdno pritisnejo na Ryanair. Potem pa se je začelo čakanje … Datum, ko sva oddala svoji pooblastili Italijanom je bil 29.12.2016.

Od takrat nisva nič več slišala od FlightRighta. Prej so naju ves čas obveščali, kaj se dogaja, kako napredujejo, potem pa je vse potihnilo. Jaz sem jim vseeno na približno pol leta napisala kakšen email in vprašala, kaj se dogaja. Enkrat je bilo sojenje preloženo, drugič so imeli ravno počitnice … Nikoli nisva izvedela nobene oprijemljive informacije in stvar je šla nekoliko v pozabo.

moški v čakalnici

Katarina znori in FlightRight nakaže denar

Ko sva se letos, torej septembra 2019 vrnila iz Južne Amerike, sem se spet spomnila na vso to zadevo. Šla sem pregledat emaile, kdaj so nama nazadnje kaj sporočili in se odločila, da bo treba očitno malo zarobantiti. Napisala sem rahlo besen email na FlightRight. Nekaj v smislu, da je minilo že res veliko časa in da bi od njih pričakovala kakšno informacijo, kaj se dogaja z najinim primerom. Hkrati pa sem namignila, da so morda že dobili denar od letalske družbe, pa nama ga le nočejo dati.

Odzvali so se seveda užaljeno. Napisali so, da sodni procesi pač trajajo in če želim, da lahko seveda dobim vse podatke, kdaj je bilo kakšna sodna obravnava. Par tednov sem spet počakala, potem pa sem se odločila, da jim spet pišem: “Ja, prosim, pošljite mi izpiske sodnih obravnav.” V odgovor sem teden dni kasneje dobila sporočilo VAŠ PRIMER JE BIL USPEŠEN! Dobili smo denar, sporočite vaš TRR in vam nakažemo 330€!

evro bankovec

Najina odškodnina naj bi znašala sicer 500€, od tega pa so oni odbili svojih 25% ter stroške, ki so jih (menda) imeli s sodnim postopkom. Od tega zneska pa so odšteli še davek in tako sva prišla iz 500€ do 330€.

FlightRight – da ali ne?

Ne vem, kaj naj si mislim. Ali je šlo za naključje in so res šele sedaj po 3 letih dobili denar od Ryanaira in to ravno takrat, ko sem začela resno sitnariti. So ga morda dobili že prej, pa so malo “pozabili” na to. Ali pa so nama denar nakazali kar tako, ker sem pač sitnarila, dejansko pa primer sploh še ni zaključen? Ne vem. Iskreno, mi je tudi vseeno. Izredno vesela sem, da sva vztrajala in dejansko dobila odškodnino, ki nama pripada. Bi še enkrat ponovila izbiro FlightRight odvetnikov? Verjetno bi. Kljub slabi odzivnosti v zadnjih letih so nama na koncu izplačali odškodnino in dobila sva denar, ki ga sicer od Ryanaira ne bi nikakor iztržila, niti se nama z njimi ne bi dalo ubadati.

PREBERI ŠE  Viza za Jordanijo

Seveda obstaja še veliko drugih odvetniških skupin, ki se ukvarjajo z enakimi primeri – zamudami in odpovedmi letov. Kakšne izkušnje imate pa vi s temi družbami?

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena