Kako se pravilno pije japonski čaj (tea ceremony v Kjotu)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Čajna ceremonija (tea ceremony) je poseben način pitja japonskega zelenega čaja (imenovanega tudi matcha). Gre za prav posebno in točno definirano zaporedje gibov, besed, priprave čaja … Čaj je na Japonsko prišel iz Kitajske v 8. stoletju. Sprva so ga pili kot zdravilo, pa še to le bogatejši oz. višji sloji prebivalstva. Kasneje pa se je razširil med vse ljudi. Danes je “tea ceremony” hobi, s katerim se nekateri Japonci zelo resno ukvarjajo. Traja namreč vsaj 5 let, da postaneš “tea master”, da lahko vodiš obred pitja čaja. Prava čajna ceremonija traja tudi do 5h! Za turiste so na voljo seveda krajše ceremonije, kjer lahko v približno 1h dobiš občutek, kako pomemben je čaj v japonski kulturi, zveš kaj novega in si sam zmešaš svoj matcha čaj.

Katarina v kimonu v tipični japonski čajnici

Tea ceremony v Kjotu

Kyoto je pravzaprav središče čajnih ceremonij oz. je kraj, kjer je ta hobij najbolj razvit in si je čajno ceremonijo tudi najlažje ogledati oz. ji prisostvovati. Midva sva že od doma rezervirala čajno ceremonijo v Kjotu. Zdelo se nama je, da bo odličen uvod v japonsko kulturo. Vstopnice sva kupila preko GetYourGuide. Taisto čajno ceremonijo lahko rezerviraš na tej povezavi (oz. s klikom na povezavo spodaj).

Sami čajni ceremoniji sva dodala še najem kimona za Katarino. In tako se je Katarina najprej oblekla v kimono, obula tipične nogavice na en prst, potem pa smo se posedli v krog in “tea-master”, vodja obreda čajne ceremonije nam je razložila vse o čaju, pitju čaja itd. Kot že omenjeno, je čajna ceremonija neke vrste hobi na Japonskem. Ljudje se več let učijo, kako pravilno zmešati čaj, kaj reči, kako se držati, kdaj se prikloniti … Stvar sploh ni trivialna!

Japonski čaj – matcha

Najprej par besed o čaju. Sestavni del čajne ceremonije je zeleni čaj v prahu, imenovan tudi matcha. “Tea-master”, torej voditeljica ceremonije je vsakemu zmešala svojo skodelico čaja. V prazno skodelico je dala malo mathce (čaja v prahu), prelila z vročo (a ne vrelo!) vodo in potem s posebnim ročnim mešalnikom iz bambusa, ki po obliki spominja na čopič za moško britje, matcho močno stepla, da se je čaj spenil. Vsak od nas je dobil eno skodelico čaja ter dva sladkorčka oz. bonbončka, ki smo ju morali pojesti pred pitjem čaja.

skodelica za Japonski zeleni čaj - matcha

Japonski zeleni čaj – matcha

Skodelice za čaj

Čajna skodelica ima poslikave okoli in okoli, ampak ena stran skodelice je sprednja stran, lepša, pomembnejša. Nam je voditeljica že vnaprej povedala, kateri motiv na skodelici je glavni. In ko smo potem dobili skodelico japonskega čaja pred sebe, smo jo morali obrniti tako, da je ta lepša stran gledala navzven, proti drugim v krogu. Skodelico smo položili predse na desno stran. Poleg skodelice smo položili bel prtič in gor tiste dva sladkorčka. In jih na ukaz voditeljice pojedli. To je namesto sladkorja v samem čaju.

Čajna ceremonija – kako se pravilno pije japonski čaj

Potem pa se je začelo pitje čaja. Šli smo v krogu. Vsak je ponovil enako zaporedje priklonov, besed in gibov. Gre pa nekako takole: najprej se prikloniš tako, da dlani položiš na tla in se iz sedečega (oz klečečega) položaja z glavo prikloniš do tal. Potem rečeš “I will join you (pridružil se vam bom)“. Skodelico potem prestaviš na svojo levo stran in se spet prikloniš, nakar rečeš: “Sorry for going before you (oprosti, ker bom pil pred teboj)” – to pravzaprav rečeš osebi za seboj. Potem skodelico primeš v roke, jo zavrtiš tako, da tista lepša stran gleda proti tebi in popiješ čaj. Tako, “na eks”. Ne odložiš skodelice, dokler ne popiješ do konca. Skodelico spet obrneš navzven, jo odložiš predse in rečeš “Thank you for the tea (hvala za čaj)” in se še zadnjič prikloniš.

Japonska čajnica s tatami tlemi in manjšimi gorilnikom v sredini

Japonska čajnica

Po tej poskusni ceremoniji smo dobili vsak svojo skodelico, čaj v prahu, vodo in smo si sami pripravili čaj. Hitro smo ugotovili, da mešanje oz. stepanje čaja sploh ni lahko delo. Mislim, da prav nihče v skupini ni stepel čaja tako, da bi bila voditeljica zadovoljna. Ups. No, potem smo vsak svoj čaj spet lahko popili in izkazalo se je, da je pravilno mešanje matche (čaja) res ključno za dober okus. Namreč, ta druga skodelica čaja je imela precej drugačen, slabši okus.

mešalo za matcho

Mešalo za čaj

Zaključek – se tea ceremony splača?

Če zaključim: Tea ceremony (čajna ceremonija) nama je bila zelo zanimiva. Navadno se izogibava takih “turističnih” aktivnosti, GetYourGuide pa se nama je zdel vedno le velik oglaševalni pano za predrage aktivnosti. A sva se očitno motila. Cena na GetYoutGuide je bila nižja kot pa rezervacija direktno pri agenciji, rezervacijo lahko brezplačno odpoveš do 24h prej, sama aktivnost – tea ceremony pa je bila tudi super izkušnja. No, nošenje kimona za Katarino še boljše, morda ☺️.

Bombončki, ki jih poješ, predno piješ čaj

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena