Nasveti za divje kampiranje

Divje kampiranje je zadnje časa najina najljubša oblika prenočevanja na potovanjih. Zakaj? Zato, ker nama je v prvi vrsti kampiranje zelo všeč – na ta način sva blizu narave, hkrati pa imava zasebnost in čist prostor za spanje, saj je šotor samo najin in ga ni treba deliti z neznanci, cena pa je zelo dostopna najinemu potovalnemu proračunu. Divje kampiranje se od “navadnega” razlikuje še v tem, da lahko šotor postaviš praktično kjer koli, samo da ne motiš domačinov. In tako sva midva kampirala na res norih lokacijah: sredi puščave, visoko v hribih, z najlepšimi razgledi na morje ali jezero … ponoči je okoli naju tišina, mir, spokojnost, nad nama pa sveti na tisoče zvezd. Ja, to je čar divjega kampiranja. No, pa še eno dobro lastnost ima divje kampiranje: brezplačno je! Za naju torej več kot dovolj razlogov, da se tega poslužujeva, kolikor se le da.

Divje kampiranje, Oman puščava, bele sipine
Divje kampiranje v vsej svoji veličini, Al Khaluf dunes, Oman

Za tiste, ki o divjem kampiranju še razmišljate, pa sva zbrala nekaj nasvetov, oz. stvari, na katere morate biti pozorni. O opremi za divje kampiranje pa lahko prebereš tukaj: Obvezna oprema za (divje) kampiranje.

1. Izberi pravo lokacijo

Odločitev, kje bova kampirala je najpomembnejša. V prvi vrsti je pomembno, da s svojim početjem ne motiva domačinov, takoj zatem pa morava paziti še na svojo varnost in dobro počutje.

  • Če nameravaš kampirati v bližini naseljenega območja, je vljudno, da najbližjega soseda vprašaš za dovoljenje. Nama še nikoli niso prepovedali kampirati. Nasprotno! Še svetovali so nama, kje naj postaviva šotor, da bo najbolj varno oz. primerno.
  • Če kampiraš v bližini hiš brez dovoljenja, priporočava, da šotor postaviš, ko se stemni in ga pospraviš zjutraj, preden se naredi dan. Na ta način najmanj motiš lokalno prebivalstvo, hkrati pa sebi prihraniš kakšen prepir ali grd pogled lastnika njive ali travnika, na kateri si kampiral.
  • Bodi pozoren na naravo okoli sebe. Če kampiraš na plaži, preveri, kako visoko pride morje ob plimi. Če kampiraš v gorah, bodi pozoren na nevarnost padanja kamenja. Če pričakuješ dež, ne postavi šotora v kotanjo, pač pa na nekoliko dvignjeno lego. Če pričakuješ veter, postavi šotor v zavetrno lego … Zveni samoumevno, ampak ni vedno tako. V Omanu sva na plaži Al Sawadi postavila šotor relativno blizu morja in potem je Rok dežural do polnoči, ko je voda najvišja in bil pripravljen zagnati evakuacijo, če bi bilo potrebno. Katarina pa je mirno spala v šotoru 🙂 Prav tako sva v Omanu v puščavi Wahiba zelo neumno šotor postavila na vrh sipine. Prvi sunek vetra ga je odpihnil kot listek papirja … in Rok ga je potem lovil čez sipine …
Divje kampiranje, izbira varne lokacije, Oman
Ko sva se bala močnega vetra, sva šotor izdatno obtežila, Hadash, Oman

2. Lokacijo za kampiranje začni iskati pred mrakom

Iskanje primernega kraja za kampiranje zna biti težavno, sploh, če si v gosto naseljenem področju. Za naju je bila to nekajkrat prava nočna mora. Povsod se nama je zdelo, da naju nekdo opazuje, da bova komu na poti, ali pa ne bo varno. In potem se je stemnilo in itak nisva več videla, kje točno sva postavila šotor. Takšne noči sva najslabše spala, saj sva skočila pokonci ob vsakem šumu, češ, da naju bo nekdo prišel preganjat. Zato res priporočava, da začneš iskati lokacijo dovolj zgodaj.

Kampiranje, južna afrika, Kgalagadi park
Večerno postavljanje šotora, Kgalagadi, Južna Afrika

3. Ne puščaj sledi

Ko postavljaš šotor, ga daj na tako mesto, da ne uničuješ pridelka ali ne teptaš visoke trave. Za seboj pospravi vse smeti in morebitne ostanke hrane. Prvič sva divje kampirala ob robu žitnega polja v Ukrajini in še danes nama je žal, da sva poteptala nekaj stebel rža 🙁

divje kampiranje, Ukrajina, žitno polje
Jutro na ukrajinskem polju

4. Postavljanje šotora se razlikuje glede na vreme in podlago

To je Rok že dodobra naštudiral in vam tukaj razkriva svoja spoznanja.

  • V Omanu je bilo zelo vroče, zato je bilo pomembno, da se šotor čim boljše zrači. Robove šotora je s klini napel čim dlje stran in tako omogočil dostop zraka v notranjost šotora. Poleg tega je preveril, če pihlja kaj vetra in šotor obrnil tako, da nama je veter pihal direktno v vhod šotora. Le-tega sva imela zaprtega samo z mrežastim delom in tako naju je ponoči prijetno hladilo.
  • Ravno nasprotno pa je bilo npr v Lesotu ali pa Belorusiji. V primeru hladne noči je rob šotora zaklinil čim bližje samega šotora in tako preprečil dostop hladnega zraka.
  • Če postavljaš šotor na hladni ali pa zelo vroči podlagi, je smiselno pod šotor položiti še eno podlogo – šotorsko platno ali pa kakšen polivinil. Na ta način preprečiš oz. upočasniš prehod toplote v ali iz šotora.

 

divje kampiranje, Oman plaža, Yitti beach, zračnost šotora
Zračnost šotora je izredno pomembna. Yitti Beach, Oman

5. Vedno imej dovolj veliko zalogo pitne vode

Brez hrane človek še zdrži, brez vode pa ne gre. Zato midva vedno, kadar potujeva, nakupiva vodo kar v tistih velikih “kanistrih”, 5L posodah in imava vedno nekaj litrov na rezervi. Recimo, ko sva kampirala v puščavi Wahiba, je bilo od najbližjega kraja slabo uro vožnje po mivki. Ni ravno idealno, če sredi večerje ugotoviš, da nimaš več vode. Pa tu sva bila še na obrobju puščave, kje globlje bi bilo še hujše! Se nama je pa zgodilo, da sva se že utaborila na plaži Yetti beach v Omanu, ko tudi ugotoviva, da nimava dovolj vode. Na srečo je bila v bližini mošeja, kjer so nama prijazno dovolili natočiti dva kanistra vode. Prav tako potrebuješ vodo za umivanje. Šele, ko sva divje kampirala, sva ugotovila, koliko vode porabiva za tuširanje! In se tudi naučila varčevati 😉 Groba ocena je, da za hiter tuš človek porabi približno 5L vode, če pa si ženska še umije lase, pa jih porabi približno 9L. Ogromno, se vam ne zdi?!

Tuširanje v puščavi, Oman

6. Bodi odprtega srca

Ko divje kampiraš, pogosto srečaš domačine. Če si ti prijazen do njih, bodo v večini primerov tudi oni prijazni nazaj. Zavedaj se, da si ti gost in da moraš spoštovati njihova pravila. Ko jim izkažeš spoštovanje in razumevanje, so načeloma vsi zelo prijazni in gostoljubni. Če pa kdo ni navdušen nad tvojim početjem, pa se mirno umakni stran in poišči drug kraj.

divje kampiranje belorusija
Skupinska slika z našima gostiteljema (desno) v Belorusiji. Ko smo želeli divje kampirati,
sta nam ponudila prenočišče v bližnjem poljskem domu ter nas povabila na večerjo

7. Izkušnje koristijo

Predlagala bi, da gre vsak prej vsaj enkrat kampirat v urejen kamp, šele nato pa se poda na divje kampiranje. Ni namreč vsak človek za te stvari. Bolje, da prej preskusiš, če ti ta način potovanja oz. prenočevanja sploh odgovarja.

Midva na potovanjih, kjer kampirava noro uživava. Upava, da sva s temi nasveti še komu pomagala pri odločitvi za divje kampiranje. Ali ima še kdo kakšen nasvet za divje kampiranje? Napiši ga v komentar spodaj, midva pa ga bova dodala v objavo.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!