Piramide Meroë – največja znamenitost Sudana

Nasveti za obisk piramide Meroë v Sudanu

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Piramide Meroë so verjetno najbolj poznana znamenitost Sudana. Kako tudi ne, saj so pod UNESCO zaščito. A vseeno verjetno večina ljudi še nikoli ni slišala zanje. Piramide Meroe so iz časa okoli 270 pr.Kr. So manjše od egipčanskih piramid in bolj špičaste. Hkrati pa so sredi puščave, sredi Sahare in zelo verjetno je, da boste edina živa duša daleč naokoli. Imeti okoli sto piramid sam zase in si jih ogledovati v miru – zveni skoraj nemogoče, sploh za nekoga, ki je bil v Egiptu in doživel množico turistov tam. Piramide Meroe so pač težko dostopne in ravno v tem je čar. Če prideš do njih, uživaš še toliko bolj.

popotnika sedita na skali pred največjo znamenitostjo Sudana: piramide Meroe

Piramide Meroe

Piramide Meroë – najlepša in najtežje dostopna znamenitost Sudana

V Sudanu te piramide poznajo pod imenom Bajarawiya, kot se imenuje manjša vas v bližini, tujci pa uporabljamo ime Meroë. Če boste koga tam spraševali za smer do Meroe, bodite previdni, saj obstaja tudi kraj Meroe (in v bližini ogromen jez na Nilu, Meroe Dam), vendar pa je ta kraj precej v drugo smer, kot so piramide :).

ženska v egipčanski pozi pred piramido Meroe

Katarina pred najlepšo piramido

Kje se nahajajo piramide Meroë?

Lokacija piramid je dobesedno sredi ničesar. Piramide Meroë so ob glavni cesti Kartum – Atbara, približno 250km severno od Kartuma. Najbližje mesto je Shendi, ki je le 30km stran od piramid Meroë (proti jugu).

Kako do piramid Meroë?

To je bil najtežji del pri planiranju potovanja v Sudan. Kako bova prišla do teh piramid, ki so tako lepe, tako velike, poznane, ampak nimajo nobene infrastrukture? Možnosti je več, ena je izredno draga, druge pa so nezanesljive.

ženska štopa ob cesti skozi puščavo. Sudan, Meroe piramide

Štopanje v Sudanu ni nič nenavadnega

Z najetim voznikom

V bližini piramid obstaja “Meroe Tented Camp” – luksuzna nastanitev v rokah neke italijanske agencije. Oni ponujajo edino nastanitev v bližini piramid pa tudi možnost prevoza. Šofer, ki bi naju pobral v Kartumu, naju peljal do Meroë piramid in nazaj v Kartum, bi stal 200€. Podobne cene so tudi pri drugih agencijah v Kartumu. Nama se je to zdelo čisto preveč, zato sva se tega lotila po svoje.

Z avtobusom do piramid

Iz Kartuma sva šla z avtobusom v smeri Atbare. Avtobusna postaja se nahaja na severnem delu Kartuma, tule: 15.671569, 32.353175. Tja naju je peljal Mitwakil, najin znanec iz Sudana. Ne moreva se mu dovolj zahvaliti za to in vso ostalo pomoč. Sredi noči (ob 5h zjutraj) naju je prišel iskat pred najino nastanitev in naju odpeljal do avtobusne postaje. Postaja je bila noro kaotična, vsi so se drli in naju vabili na svoj bus, vsi napisi so bili v arabščini. Res sva bila vesela, da je bil z nama in nama olajšal iskanje pravega avtobusa.

Backpackerja sredi puščave

Backpackerja sredi puščave

Plačala sva polno ceno za vožnjo do Atbare (okoli 8€ po osebi) in se dogovorila, da naju avtobus odloži v bližini piramid. S pomočjo navigacije sva spremljala, kje točno se vozimo in nekaj kilometrov pred samimi piramidami stopila do voznika in ga spomnila na naju. Ustavil je ob glavni cesti, nama dal najino prtljago in to je bilo to. Ostala sva sama, s svojima velikima nahrbtnikoma sredi puščave. Odpešačila sva z vso “kramo” približno 2km po puščavi do piramid. Tam naj bi bila manjša policijska postaja in prodajalna vstopnic, kjer bi lahko nahrbtnike pustila. V resnici pa je bilo vse zaprto in polno peska. Tako tudi najinih nahrbtnikov nisva imela kje pustiti. Ja nič, sva jih nesla s seboj k piramidam in jih odložila nekje na sredini, na vidnem mestu. Itak ni bilo nikjer nikogar, tako da res ni bilo skrbi.

jezdec na kameli v ozadju piramide Meroe

Namesto pešačenja do piramid bi lahko “uštopala” tudi tega jezdeca na kameli

Kako pa iti od piramid dalje?

Ko sva si ogledala piramide, sva poklicala Mitwakila. On je poklical drugega prijatelja, Bakrii-ja, ta pa nekega prijatelja od njegovega očeta, ki je lastnik avtobusov (ali pa neke agencije, ne veva točno). Torej, ta oseba je povedala, da gre čez pol ure avtobus iz kraja Shendi proti Atbari in naju lahko pobere. Tako sva si spet oprtala najine nahrbtnike, odpešačila tiste 2km preko puščave do ceste in tam čakala na avtobus. Spet sva plačala polno ceno do Atbare (tokrat okoli 6€). V Atbari sva še isti dan presedla na minibus do Karime. Bil je dolg dan, ampak sva ga maksimalno izkoristila. In res ogromna zahvala gre najinim prijateljem v Sudanu, ki so nama tu pomagali. Brez njih bi morala pač štopati od piramid do Atbare, kar je v Sudanu čisto normalna in vsakdanja stvar.

moški pred piramido, Meroe, sudanske piramide

Rok pred eno izmed piramid

Piramide Meroë – kaj točno si pogledati?

Meroë je bilo kraljevo mesto Kušitov – ljudstva, ki je vladalo Egiptu in severnemu Sudanu po padcu 25. egipčanske dinastije (v 3. stoletju pr.Kr.). Ob reki Nil v bližini današnjih piramid je nekoč stalo mesto Meroë, ki je bilo center takratnega kušitskega kraljestva. Približno 5km proč pa so imeli t.i. Royal Cemetery, kraljevo pokopališče – to so današnje piramide Meroë. Samo mesto je čisto podrto in nezanimivo, piramide pa so tudi deloma porušene, a še vseeno zelo zanimive.

deloma porušene piramide Meroë

Piramide Meroë so deloma porušene

Zahodni, severni in južni kompleks piramid

Vsega skupaj je tu okoli 100 piramid v različnih stanjih. Od izredno lepo ohranjenih, pa do takih, kjer je ostalo samo še par kamnov. Načeloma so piramide v treh skupinah. Zahodna skupina piramid je dejansko na zahodni strani ceste (približno 1km stran od ceste). Teh si nisva ogledala, ker so bile malo daleč za pešačenje, pa še ni jih tako veliko. Na vzhodni strani pa so piramide razdeljene na severni in južni del. Južni del je menda precej starejši in izvira iz 8. stoletja pr.Kr, ko so ravno začeli s selitvijo glavnega mesta svojega imperija iz Karime (kaj sva si pogledala v Karimi, si preberi tule). Severni del je nekoliko novejši in tam so pokopavali kralje in kraljice vse do 4. stoletja po Kr. Najbolj zanimive so se nama zdele piramide severnega kompleksa. So pa večinoma vse “obglavljene”, nimajo vrhov. Razlog za to je bil italijanski “raziskovalec” Guiseppe Ferlini, ki je bil tu v 19. stoletju. Ugotovil je, da je najlažje, če piramidam razstreli vrh in tako potem z lahkoto dostopa do grobnice, kjer naj bi bile lahko dragocene najdbe.

piramide Meroë v Sahari

Piramide Meroë – več kot 100 jih je!

Vse piramide so torej prazne oz. zaprte, videti se jih da le od zunaj. Nekatere imajo neke vrste vhodno vežo, kjer so reliefne poslikave iz egipčanske Knjige mrtvih. V sredini severnega kompleksa je ena piramida obnovljena in očitno izstopa od ostalih. Piramide so namreč temnejše rjave barve, ta obnovljena pa je svetle, oker barve. Obnovili so jo v 80-tih letih prejšnjega stoletja.

reliefne poslikave v piramidi Meroë

Notranjost piramide Meroë oz. grobnice je poslikana

Kako se piramide Meroë razlikujejo od egipčanskih piramid?

Piramide Meroë so novejše od egipčanskih, zgrajene so bile bistveno kasneje, so pa seveda navdih črpale v Egiptu. Razlikujejo se predvsem po velikosti. Recimo Keopsova piramida v Gizi je visoka skoraj 150m, najvišja piramida tu v Meroë pa je visoka le okoli 30m. Razlikujejo se tudi po obliki. Egipčanske piramide so bolj pravilne, enakostranične, medtem, ko so piramide Meroë le enakokrake. To pomeni, da so veliko bolj špičaste kot egipčanske. Še ena zanimivost. Sama grobnica je v primeru piramid Meroe skopana v tla, v kamen, piramida pa je postavljena čez oz. nad grobnico. V Egiptu pa je grobnica v osrčju piramide.

piramide Meroë

Piramide Meroë

Najino doživljanje piramid Meroë

Bila sva navdušena. Kot sem že omenila, sva bila tam čisto sama. Ok, ne čisto čisto sama … takoj, ko sva prišla iz avtobusa, je do naju prišel nek domačin na kameli in nama ponudil “prevoz”. Ampak sva ga zavrnila in je šel mirno proč. Potem so od nekod pritekli otroci in nama poskusili prodati spominke. Spremljali so naju vso pot do vhoda. Niso bili ravno neprijetni, prijetni pa tudi ne. Vstopnine itak nihče ne pobira, edino ena tetka je zahtevala 400 USD za dovoljenje za fotografiranje. Sva se ji samo nasmejala in šla dalje.

pozabljene piramide v Sudanu.

Čisto sama med pozabljenimi piramidami v Sudanu

V samem kompleksu pa sva bila potem sama. Noro je bilo! Oranžen pesek, puščava, Sahara! Ven pa štrlijo počrnele piramide kot kakšni škrbasti zobje, saj imajo večinoma vse podrte vrhove. Videla sva za naju prve “egipčanske” poslikave – prizore iz Knjige mrtvih na vhodnih vežah nekaterih piramid. Ampak bolj kot same piramide, je bilo posebno doživetje. Sprehajala naokoli, občudovala razglede, gledala piramide od blizu in od daleč, pustila vetru in pesku, da naju je konkretno speskal, sonce je pripekalo … Ko si tam, sredi Sahare med piramidami, starimi okoli 2000 let, popolnoma sam … je to res nekaj posebnega.

popotnika in piramide Meroë

Navdušena!

Še nekaj nasvetov za obisk piramid Meroe

  • Tam ni nobene trgovine, zato spakirajte vso vodo in hrano, ki jo boste tekom vožnje in obiska piramid potrebovali.
  • Tudi ni nobene informacijske table, tako da, če vas stvar zanima, si prej sami kaj preberite. Vodiča tam ne boste našli.
  • Sonce je močno, zato ne pozabite na sončno kremo, pokrivalo, oblačila pa boste verjetno tako in tako že imeli primerna. V Sudanu namreč velja, da vsi vedno nosijo dolge hlače (oz. krila) ter dolge rokave – pač, muslimanska država. Če ne drugega, je to koristno pri zaščiti pred soncem.
  • Načeloma je vstopnina 20 USD na osebo, a ob času najinega obiska ni bilo nikogar, ki bi vstopnino pobiral.
ženska iz roke spušča pesek. V ozadju piramide Meroë

Peska za izvoz 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena