Nasveti za potovanje v Mehiko

Popotniški nasveti za Mehiko

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Mehika je država na stiku med Severno Ameriko in Srednjo Ameriko. Priljubljena je zaradi svojih lepih plaž, tropskega podnebja, okusne hrane ter arheoloških ostankov – piramid. Ampak, Mehika je tudi eksotična, malo manj razvita, včasih nevarna pa tudi velika – kam sploh iti v Mehiki?! Da bo potovanje lažje, pa sva pripravila tole objavo: Nasveti za potovanje v Mehiko – od tega, kako dobiti njihovo valuto, pa do tega kaj jesti in kako potovati naokoli. Upava, da vam bodo najini popotniški nasveti za Mehiko kar se da koristili.

Več prispevkov o Mehiki, načrt potovanja in še druge nasvete pa najdete tule: MEHIKA.

moški in ženska pred piramido Chitzen Itza

Najini nasveti za potovanje v Mehiko

Nasveti za potovanje v Mehiko

Kdaj je najboljši čas za potovanje v Mehiko?

Mehika leži na severni polobli, vendar že v tropskem pasu, zato so letni časi tam manj izraziti. V osrednji Mehiki lahko govorimo o poletju in zimi, vendar njihova zima ni tako mrzla in snežena kot naša. Zima pomeni nižje temperature (čez dan je vseeno okoli 15-20°C) in sneg v gorah (vulkanih) v tem osrednjem delu Mehike. Jesen je čas hurikanov, ki pridejo tako iz Atlantskega oceana kot tudi s Tihega oceana in lahko poskrbijo za obilno deževje in veter več dni zapored.

Na Jukatanu, ki je najbolj turistično priljubljen del Mehike, je v času naše zime suho obdobje, v času našega poletja pa deževno. Ves čas pa so temperature dovolj visoke, da nam bo prijetno toplo ali celo vroče. Torej … kdaj potovati v Mehiko? Odvisno v kateri del Mehike vas vleče. Nikoli ne bo res slabo vreme za Mehiko, torej je praktično vedno dober čas za potovanje v Mehiko.

zeleno-modra laguna Bacalar

Čudovita laguna Bacalar

Viza in vstopni pogoji za Mehiko

Vize za Mehiko Slovenci ne potrebujemo. Vse, kar potrebujemo, je veljaven potni list. Na letalu za Mehiko vedno dobimo neke vrste imigracijski obrazec. Tega more vsak posameznik izpolniti – vključno z naslovom v Mehiki. Torej je dobro imeti rezervirano vsaj eno nastanitev. Ob pregledu potnih listov bo uradnik del obrazca odtrgal in obdržal, drugi del pa dobimo mi. In tega res ni pametno izgubiti! Skrbno shranite tisti papirček, ker ga je treba ob odhodu iz Mehike vrniti. V času pandemije veljajo še nekatere dodatne zahteve, ki sva jih opisala tule: Potovanje v Mehiko v času pandemije.

Crater Er Rincon de Paraguaneo

Ravna bela površina – lahko sva se igrala s perspektivo. Crater El Rincon de Paraguaneo

Finance

V Mehiki imajo valuto mehiški peso, ki je bil v času najinega obiska vreden približno 1€ = 23 MXN. V Mehiki se da veliko stvari plačevati s karticami, še vedno pa je veliko stvari “cash only” – samo gotovina. Zato je pametno imeti pri sebi oboje. Recimo plačilo cestnine je možno izključno samo z gotovino, vstopnine v arheološke parke se da večinoma plačati s kartico, le državna taksa je spet samo z gotovino. In ta državna taksa je sestavni del vstopnine za npr. Chitzen Itzo. V večjih trgovinah seveda sprejemajo kartice, manjši marketi so spet “cash only”. Res je mešano.

PREBERI ŠE  Kako preživeti v hostlu?

Sedaj pa še vprašanje: kje dobiti gotovino. Midva jo najrajši dvigujeva na bankomatu. Najboljšo izkušnjo (kar pomeni najmanj provizije) imava za dvig z najino Maestro kartico (od Sparkasse) na bankomatu banke Banco Azteca. Tam je bila provizija bankomata le 30 MXN, kar je približno 1,3€ (plus seveda provizija najine banke Sparkasse). Kartici MasterCard in Visa sta bili vedno sprejeti (tako na bankomatih kot tudi v vseh trgovinah), kartica Maestro pa je delovala le na določenih bankomatih.

Piramida Lune, Teotihuacan

Piramida Lune, Teotihuacan

Varnost v Mehiki

Ah, Mehika in varnost. O tem bi lahko na dolgo in široko pisala. Kot verjetno vsi veste, Mehika ni ravno najbolj varna država. Naju načeloma to ni odvrnilo od potovanja, saj sva prej potovala že v številne bolj nevarne države (npr. Salvador, Venezuela, Južna Afrika …). Ampak v Mehiki nama je bilo veliko bolj neprijetno. Tam se dostikrat res nisva počutila varno. Takoj, ko sva prispela, sva začela videvati oborožene varnostnike pred npr. trgovino, banko, pa tudi veliko vojske na cesti. Saj načeloma je toliko vojske naokoli zaradi naše varnosti. Se pravi, bi morala biti to dobra stvar, kajne? Ampak, človek se zamisli, zakaj je sploh vojska potrebna? Kaj se dogaja v državi? Droge, seveda, in z njimi povezan kriminal.

policija v Mehiki

Specialne enote, oborožena vojska/policija povsod … to je del vsakdana v Mehiki

V objavi tule (Quintana Roo je novo središče za preprodajo droge) sva opisala, kaj vse sva videla v Mehiki, kakšne neprijetne stvari so se dogajale. Tukaj pa bom omenila samo to: v Mehiki je vedno več kriminala povezanega z drogami in počasi se to dogaja že po vsej državi. Včasih so bile te stvari omejene le na obmejne predele z ZDA in z Gvatemalo, sedaj pa je tega povsod veliko. Sploh pa v Cancunu, Playa del Carmen in tam okoli! Zadnje čase je tudi vedno več primerov, ko imajo tolpe kakšna strelske obračune, posledica pa je tudi kakšno truplo turista. Ker je bil pač slučajno takrat na plaži, pred resortom. Nočem vas strašit, je pa treba vedeti, da se to še prepogosto dogaja v Mehiki.

Druga stvar pa je pač ulični kriminal v Mehiki. V Mehiki se krade. Vlomi v avtomobile so res pogosta stvar – tudi nama se je zgodilo, žal. Zato bodite res pozorni. Avto VEDNO parkirajte na varovanem parkirišču, rajši plačajte malo več za parkirnino, kot pa da ostanete brez vsega. Prav tako bodite previdni na ulici – tudi žeparji so prisotni!

pisana ulica v kraju Puebla

Pisane ulice Pueble

Higiena: Stranišča

Kot v številnih malo manj razvitih državah velja, tako tudi v Mehiki: stranišča pogosto pa nimajo WC papirja ter mila. Zato je pametno, če imate to vedno s seboj. Pa še morda nenavadno pravilo: porabljen wc papir se meče v koš za smeti in ne v WC!

Angleščina ali španščina v Mehiki

V Mehiki je uradni jezik španščina in ZELO ZELO ZELO priporočljivo je, da znate vsaj osnove španščine. Midva sva se španščine naučila deloma tekom potovanja po Južni Ameriki, deloma pa na tečaju španščine v Jezikovnem mestu. Še dobro, da sva znala nekaj, ker sicer bi se marsikatera najina nezgoda v Mehiki verjetno končala še slabše. Recimo na letališču so nama zacarinili teste za samotestiranje in podpisati je bilo treba neke dokumente. Vse v španščini. Ko sem prosila za razlago enega odstavka, kaj točno to pomeni, je bil odgovor carinikov: “To je Mehika, tu govorimo špansko. Če ne znaš špansko, ne hodi sem!” Le redki turistični delavci ali pa študenti v večjih mestih znajo angleško, večinoma pa boste res potrebovali znanje španščine v Mehiki. Poleg tega pa španščina tudi omogoča bolj pristen stik z domačini.  Tako sva se lahko večkrat s kom pogovorila, kaj vprašala, izvedela za kakšno lokalno “foro”, najela lokalnega vodiča … Jukatan, ki je bolj turističen, je glede tega verjetno malo “lažji”, več ljudi zna angleško. V ostalih delih Mehike pa res – samo španščina.

PREBERI ŠE  Kako (ne)varen je Salvador v resnici?

Spanish phrase book in spanishDict aplikacija

Mehiška hrana

Ali je o tem sploh treba izgubljati besede? Mehiška hrana je seveda odlična! Osnova njihove hrane so koruzne tortilje. Potem pa glede na njihovo obliko in način, kako jih spečejo, razlikujemo: enchillade, fajitas, tacos in še mali milijon drugih stvari. Vredno je poskusiti kar vse 🙂 Roku so bili najbolj všeč Tacos al Pastor, meni pa verjetno kar pijača Horchata (rižev sok).

Pozole - juha z mesom in prilogami

Pozole – juha z mesom in prilogami

Guacamole je omaka iz paradižnika, limete, čebule in seveda avokada. Guacamole v Mehiki je čisto drugačen kot tisti, ki ga kupimo ali naredimo pri nas. Zelo popularna mehiška omaka je tudi mole. Gre za mešanico vsega možnega (dobesedno vsega možnega! V mole zmešajo paradnižnik, čokolado, piškote, čili, česen …), jedo pa ga skupaj z mesom.

mehiška hrana: Piščanec v omaki mole

Piščanec v omaki mole

Izpostavila bi še pijačo HORCHATA, riževa voda oz. nama je delovalo bolj kot rižev kompot – res dobra stvar. Potem pa je tu še atole (koruzni napitek) ter slavna tekila in mezcal (kar je skoraj identično tekili).

steklenica tekile

Tekila, edicija Dia de los Muertos (dan mrtvih, mehiški praznik)

O hrani in pijači v Mehiki bi lahko še pisala in pisala, ampak tole je tisto, kar je naju najbolj navdušilo.

Sim kartica: telefon in internet v Mehiki

Midva imava že kar stalno navado, da si na potovanju kupiva sim kartico za prenos podatkov. V Mehiki obstajajo trije operaterji: Telcel, AT&T Mexico in Movistar. Izbrala sva Telcel, ki naj bi imel najboljšo pokritost ter relativno ugodne pakete. Za 200 MXN (okoli 8€) sva dobila neomejene klice po Mehiki ter 3 GB prenosa podatkov. Ko nama je tega zmanjkalo, sva enostavno dokupila kredite. Dobi se jih praktično povsod. Bencinski servisi, trgovine s telefoni (in teh je v Mehiki res veliko), supermarketi …

Las Coloradas - roza jezero na Jukatanu, top znamenitosti Mehike

Las Coloradas – roza jezero na Jukatanu, top znamenitosti Mehike

Elektrika, električne vtičnice v Mehiki

V Mehiki imajo vtičnice ameriškega tipa. Zato si s seboj le vzemite kakšen pretvornik, lahko pa ga seveda kupite tudi v Mehiki. Nekatere nastanitve imajo na razpolago pretvornike ali pa imajo kombinirane vtičnice, ni pa to stalna praksa.

Kako potovati po Mehiki?

Ves čas poudarjam, da Mehika ni enako Jukatan. Jukatan je ena zvezna država Mehike, je polotok na JV Mehike. Seveda je lep in zanimiv, ni pa to vse, kar Mehika ponuja. Zato res svetujeva, da se tekom svojega potovanja odpravite še kam v notranjost Mehike. Tam boste namreč doživeli tisto pravo Mehiko, Jukatan je žal že zelo zelo turističen. Tja hodijo na počitnice ne samo tuji turisti, pač pa tudi Mehičani in pristnost se je že precej izgubila. Torej, kako potovati po Mehiki, da boste doživeli lepote Jukatana in njegovih plaž ter piramid, hkrati pa doživeli še pravo Mehiko? Glede na to, da je Mehika precej velika država, priporočava, da si rezervirate vsaj en notranji let. V nasprotnem primeru zna biti, da so razdalje predolge, ceste pa niso tako dobre, da bi lahko hitro premagovali daljše razdalje.

Potovanje z avtomobilom je precej enostavno v Mehiki

Notranji leti v Mehiki so relativno poceni, primerljivi z našimi nizkocenovci v Evropi. Poglejte letalske družbe AeroMexico, Volaris in InterJet. To so načeloma tri letalske družbe, ki Mehiko zelo dobro in ugodno povezujejo.

Najin nasvet je, da si ogledate recimo mesto Oaxaca in njeno okolico, potem pa letite še na Jukatan. Ali pa Oaxaco zamenjajte za Ciudad de Mexico in njegovo okolico. Ko ne boste leteli, priporočava najem avtomobila za lažje potovanje. Nekaj nasvetov za vožnjo po Mehiki je zapisanih tule: Vožnja po Mehiki in najem avtomobila v Mehiki.

ženska s klobukom v nasadu agave

Nasad agave, iz katere pridelujejo tekilo

Kaj si pogledati v Mehiki?

Če začnemo na Jukatanu, si je tam vsekakor vredno pogledati piramido Chitzen Itza ter piramido sredi džungle Calakmul. Pa v kakšen cenote (podzemna kraška jama z vodo) tudi skočite. V osrednji Mehiki pa priporočava ogled mesta Oaxaca in njene okolice (res je marsikaj za videti!), pa kraj Tequila, od koder izvira pijača tekila in seveda najin najljubši kraj v Mehiki: Grutas de Tolantongo. Več idej, kaj si pogledati v Mehiki pa najdete tule: Top znamenitosti Mehike.

par v naravnem termalnem bazenčki, Grutas de Tolantongo

Najlepši kraj v Mehiki: Grutas de Tolantongo

Komentiraj

3 komentarji

Marko 05/2022 - 9:47

Živjo,
eno vprašanje glede letališča v Mexico Cityju in izleta v center mesta. Tam imava transfer – priletiva ob 8:20 in odletiva naprej ob 16:40. Ali se v teh 8 urah splača it pogledat center in kako? Verjetno bus/metro? Kaj pa se najbolj splača pogledat v mestu na hitro?
Hvala in lp!

Odgovor
Katarina 05/2022 - 11:23

Živjo. Seveda se splača ven v mesto. Lahko greš z uberjem ali pa javnim prevozom (Uber bo hitrejši), za ogled pa priporočam center mesta. Prestop v Mexico cityu sva opisala v tejle objavi: https://lahkihnog-naokrog.si/2018/01/prestop-mexico-city.html

Odgovor
Marko 05/2022 - 21:50

Super, najlepša hvala, bova vsekakor šla pogledat!
Lp, Marko

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena