Lamanai – majevske piramide v Belizeju

Z ladjico po reki New River do Mask Temple v Lamanai

by Katarina

Današnji Belize je bil nekoč del kraljestva Majev in tako ni presenetljivo, da tudi v Belizeju najdemo veliko ostankov majevskih mest, majevske piramide in templje. Najino pozornost je pritegnilo majevsko mesto Lamanai zaradi svojega Mask Temple – templja z obrazi vladarjev in pa dejstva, da se do tega templja pride po reki. Pot po reki omogoča še neke vrste safari, kjer se lahko vidi krokodile, številne ptiče in tudi jaguarja – če imaš res veliko srečo.

Mask temple, Lamanai

Mask temple. Lamanai je znan to templjih z obrazi

Lamanai – majevsko mesto v Belizeju

Kako do Lamanai?

Če boste gledali Google Maps, boste videli, da do Lamanai vodi tudi cesta. Gre za približno 40km relativno slabe makadamske ceste. Kljub temu pa večina organiziranih izletov ponuja prevoz z ladjico. Midva sva se odločala med tem, da se pač sama zapeljeva do Lamanai ali pa plačava precej drago turo in se peljeva z ladjo po reki. Slabih cest sva že veliko prevozila, tako da naju to ni prestrašilo, a sva se vseeno odločila za organiziran izlet z ladjico. Glavni razlog je bil, da sva si želela še tega rečnega safarija – želela sva videti čim več živali.

Poleg vožnje z ladjico sva dobila še angleško govorečega lokalnega vodiča, ki je povedal res veliko veliko zanimivih stvari o Majih, o naravi tukaj, o živalih, o Belizeju nekoč in danes … Kljub temu, da je bila tura precej draga, je bilo tako zanimivo, da nama ni žal tega denarja.

moški sedi na vrhu piramide Jaguar Temple, Lamanai, Belize

Na vrhu Jaguar Temple, Lamanai

Organiziran izlet do Lamanai

V Lamanai sva se odpravila preko agenta Reyes & Sons Tours. Vse sva se dogovorila z njim preko Whatsappa. Njegova telefonska je tule: +5016101548. Cena je bila 50 USD na osebo oz. 100 BZD na osebo. Plačilo v gotovini. Z avtom sva se pripeljala do naselja Tower Hill, ki je tik ob reki New River. Tam sva parkirala avto in se nato s skupino še 8 drugih ljudi odpravila na čoln in proti Lamanai.

Organiziran izlet je zgledal takole nekako: štart okoli 9h zjutraj, sledila je približno 1,5h dolga vožnja z ladjico, kjer smo opazovali živali in vasi ob reki. Ko smo prišli v Lamanai, smo se skupaj z vodičem približno 2h sprehajali med arheološkimi ostanki, vodič pa nam je povedal res veliko o življenju Majev. Imeli smo srečo, da so se nam pridružile tudi opice vriskači (howler monkeys) in popestrile ogled. Sledilo je kosilo, še malo časa za ogled templjev, nato pa vožnja z ladjico nazaj. Popoldan, okoli 16h smo se vrnili v Tower Hill in s tem zaključili izlet.

vodič v Lamanai, Belize

Naš vodič, domačin iz severnega dela Belizeja, deloma potomec Majev oz. mestic.

S čolnom po New River (rečni safari)

Prvi del našega izleta je bila relativno počasna vožnja s čolnom po reki New River, kjer smo poskušali najti čim več živali. Imeli smo ogromno srečo, da smo videli krokodila, vendar pa je bil prehiter za fotoaparat 😉 Ostalo, kar smo videli, pa tudi ni razočaralo. To so bile predvsem najrazličnejše ptice. Najbolj se mi bo v spomin vtisnil ptič, ki ga Belizejčani imenujejo “Jesus Christ Bird” (ptič Jezus Kristus). Zakaj tako ime? Kar ima zelo dolge prste na nogi, zaradi katerih svojo težo zelo dobro prerazporedi in lahko hodi po listih na vodi. Od daleč deluje, kot da hodi po vodi – tako kot Jezus 😀 Če še niste opazili, so Belizejčani precej zabavni ljudje.

Jesus Christ Bird

Jesus Christ Bird

Majevske piramide ob reki

Vodič je nadaljeval s tem, da nam je pokazal manjši grič in vprašal, če na njem opazimo kaj nenavadnega. Seveda ni bilo nikomur nič jasno. Potem pa je razložil, da gre za majevsko piramido, ki je še ne odkopana. Ta del Belizeja je namreč popolnoma raven in sam po sebi nima gričev. Torej, vse vzpetine, ki jih vidimo, so majevske piramide. In v Belizeju je okoli 90% vseh majevskih ostankov takih – v obliki gričev. Preprosto ni denarja oz. se jim ne splača vsega odkopati. Pa ni problem samo v samem odkopavanju. Večji problem je v vzdrževanju. Tiste ruševine, ki so odkopane in odprte za turiste, morajo vzdrževati dnevno. Dnevno kosijo travo in odstranjujejo mah ali drugo rastlinje, ki se je zasadilo v nekdanje piramide. V tako vlažnem podnebju namreč vse raste s pospešeno hitrostjo. Če bi pri nas trajalo kakšen mesec, da neka rastlina vzkali in zraste par centimetrov visoko, to v Belizeju traja le kakšen teden!

pogled na reko in manjši grič - neodkopana majevska piramida. Lamanai, Belize

Neodkopana makevska piramida ob reki New River, Lamanai, Belize

Menoniti

Še ena zanimivost, ki smo jo videli in izvedeli na tej poti. V Belizeju živi precej velika skupnost menonitov. Gre za protestantsko skupnost, ki v osnovi izvira iz Nemčije. Menoniti se upirajo razvoju in živijo v samozadostnih skupnostih, tako kot se je živelo v 19. stoletju. To pomeni, da se oblačijo kot je bila moda v 19. stoletju in uporabljajo stvari, ki so bile takrat na voljo. Avtomobilov ne vozijo, pač pa uporabljajo konjsko vprego. Hrano si sami pridelujejo ali ujamejo itd.

menoniti v čolnu

na poti do Lamanai smo srečali skupino Menonitov

Ogled majevskega naselja Lamanai

Te majevske piramide se vse promovirajo, kot izredno visoke, največje, najmogočnejše … naj, naj, naj. A so vse tako zelo skrite, da jih ne vidiš, dokler ne stojiš tik pred njimi. Nič drugače ni bilo z mestom Lamanai. Ko smo se izkrcali iz čolna, nismo videli še ničesar. Treba je bilo še malo pešačiti (slabih 10min), da smo končno zagledali prvi tempelj oz. piramido. In waw! Takoj naju je navdušila. Razlog, zakaj sva želela v Lamanai je njihov Mask Temple (tempelj z obrazi, maskami), ki je poseben ravno zaradi obrazov, ki so vklesani v sprednjo stran piramide.

High Temple piramida - pogled skozi drevje, Lamanai

High Temple, Lamanai

Mask Temple

A vam povem eno zanimivost? Majevske piramide so se s časom spreminjale. Maji so najprej naredili piramido določene oblike. Čez nekaj let so jo želeli modernizirati in so staro piramido malo dogradili oz. čez obstoječe stranice postavili nove. Dodali kakšno ploščad na poti do vrha piramide ali pa kakšne okraske. Recimo tele obraze. Danes vidimo na Mask Temple dva obraza, dejansko pa so bili obrazi na sprednji strani piramide 4. Ampak pod njimi so bili še drugi obrazi in spodaj še drugi! Maji so jih preprosto zazidali in čez postavili nove! Vedno pa so se držali simetrije. Zato so obrazi na vsaki strani, enako oddaljeni od roba, eden nad drugim.

Mask temple

Mask Temple, Lamanai

In zakaj sta na ogled samo dva obraza in ne več? Ker dež, sonce, veter … narava te stvari hitro uničijo. Zato so se v Belizeju odločili, da bodo obraze nazaj zakopali oz. zazidali. Na ogled pa postavili samo odlitka najbolj zunanjih obrazov, ki so ju našli na piramidi.

obraz Olmeka na majevski piramidi Mask Temple

Obraz s strani

Pa še ena zanimivost: ti obrazi, ki so upodobljeni na Mask Temple, niso obrazi Majev. Obrazne poteze namreč kažejo, da gre za obraze Olmekov (ljudstva, ki je živelo v osrednji Mehiki). Zakaj so jih upodobili na majevski piramidi v Belizeju? Kdo bi vedel!

moški in ženska ob skulpturi obraza. Mask temple, Lamanai, Belize

Mask Temple, Lamanai, Belize

Opice vriskači in High Temple

Dalje smo si ogledali High Temple (visoki tempelj), najvišjo piramido v Lamanai. High temple je visok 33m in nanj se je možno vzpeti. Strme stopnice, visoke in ozke! Res moraš biti previden, kako stopaš. Pa veste, zakaj so stopnice take? Maji so bili relativno majhni ljudje, zato so menda načrtno naredili stopnice tako strme (visoke in ozke), da so se morali Maji “plaziti” po piramidi gor. To pomeni, da so šli po vseh štirih. Tako jih je že sama zgradba prisilila v ponižno držo pred vladarjem in bogovi, ki naj bi bivali na vrhu oz. jim je bila piramida posvečena.

moški na stopnicah, na piramidi. Lamanai, Belize

Strme stopnice vodijo na vrh piramide

Ko smo se približevali High Temple, so nam opice vriskači v okoliških drevesih pripravile pravi koncert. Bile so tako glasne, da nismo slišali vodiča, pa je stal le nekaj korakov stran od nas. Poglejte si spodnji video, da boste verjeli.

PREBERI ŠE  Najboljše potapljanje - Caye Caulker, Belize

Sprehodili smo se še mimo manjšega igrišča, kjer naj bi našli precej veliko posodo z živim srebrom. Arheologom in zgodovinarjem menda ni jasno, zakaj so Maji uporabljali živo srebro in zakaj bi ga skrili ravno na sredini športnega igrišča.

ball court, majevsko športno igrišče, preraščeno. Lamanai, Belize

Majevsko igrišče v Lamanai

Jaguar Temple

Zadnji tempelj oz. piramido, ki smo si jo pogledali, je bil Jaguar Temple. Ime izvira iz obraza jaguarja, ki ga lahko vidimo na spodnjih straneh piramide. Poglejte spodnjo fotografijo in povejte, kaj vidite. Midva gotovo ne vidiva obraza jaguarja, prej opice 😀

majevska piramida Lamanai, Jaguar temple, Lamanai

Tempelj z obrazom jaguarja (ali pa morda opice)?

Lamanai – majevsko mesto sredi džungle – najino mnenje

Izlet v Lamanai nama je bil res všeč. Čeprav so vodiči rekli, da imajo “busy day” (tisti dan je v Belize City prišla križarka, kar pomeni, da so imeli bistveno več obiskovalcev kot sicer), nas je bilo v Lamanai relativno malo. Piramide so vsaka zase izredno zanimiva, opice pa so nam pripravile še prav poseben nastop in vse skupaj še dodatno popestrile. Načeloma vedno sama hodiva naokoli, sama raziskujeva kraje. A včasih paše imeti vodiča. Tale vodič v Lamanai nam je povedal res veliko stvari o Majih, o njihovem načinu življenja, gradnji, verovanju. Pa tudi o Belizeju danes je povedal ogromno. Kljub temu, da je bil izlet kar drag, sva vesela, da sva se ga udeležila in tako doživela še en košček Belizeja.

Aja, pa še nasvet: obujte se pohodniške čevlje, oblecite dolge hlače in dolge rokave ter se izdatno namažite z repelentom. Komarji ob reki in sredi džungle so lačni krvi turistov!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena