Potovanje v Mehiko v času pandemije – kakšni so ukrepi & vstopni pogoji

by Katarina

Mehika je odprta za turiste že ves čas pandemije. In posledično je ena izmed bolj priljubljenih destinacij ta trenutek. Ampak, kakšno je stanje v resnici? Je res vse tako “na izi” in sproščeno, kot si predstavljamo? Kakšne omejitve veljajo v Mehiki, kako strogo se jih držijo in kaj potrebujemo za vstop v Mehiko? Vse spodaj napisano je veljalo v času najinega potovanja po Mehiki v oktobru in novembru 2021. Morda se je do danes že kaj spremenilo, preveri, preden se odpraviš na pot.

Maske v Mehiki, korona ukrepi v Mehiki

Mehika ima pravzaprav kar stroge ukrepe glede korone.

Vstopni pogoji za Mehiko v času pandemije

Dobra novica! Mehika ne zahteva potrdila o cepljenju, pa tudi nikakršnega testa ni treba narediti pred prihodom. Vse kar Mehika zahteva, je izpolnjen vprašalnik in pridobljena QR koda na spletni strani Vuela seguro (link je tule). Ampak izpolni se ga lahko šele 12h pred letom v Mehiko, kar za nas pomeni praktično zadnji moment. Midva sva recimo to izpolnjevala med vožnjo do Milana. To je treba izpolniti tudi pred odhodom iz Mehike oz. če imate notranji, let pred vsakim letom. Brez tega te v Mehiki sploh ne spustijo na letališče.

Vuela seguro vstopni obrazec za v Mehiko

Brez tega obrazca te ne spustijo niti na letališče v Mehiki!

Glede na državo odhoda ter državo prestopa na poti do Mehike se lahko zgodi, da bo potrebno izpolniti še kakšen obrazec. Lahko pa ima tudi sama letalska družba kakšne svoje zahteve. Stvari je treba ta trenutek res natančno preveriti. Midva sva letela iz Milana s prestopom v Londonu, zato sva morala izpolniti še italijanski plf (passanger locator form) in britanski plf. Zraven pa sva morala vedno pokazati še EU certifikat o cepljenju proti SARS-Cov-19. V Milanu so naju za ta “Green pass” spraševali skorajda na vsakem koraku, v Londonu pa sva to morala pokazati samo enkrat. Poleg vsega tega, sva na letališču v Milanu dobila še en list papirja, ki sva ga tudi morala izpolniti (nekaj v smislu cepljenja/testiranj in kam potuješ) in ga pred vkrcanjem na letalo oddati.

Omejitve in predpisi v času pandemije v Mehiki

Priznam, da se nisva kaj dosti pozanimala, kakšne omejitve oz. kakšni protikoronski ukrepi veljajo v Mehiki. Glede na to, da je država na stežaj odprla vrata turistom, sva si mislila, da kakšnih hudih omejitev ni in da bova midva tista, ki bova “komplicirala” z maskami. Pa sva bila presenečena, da imajo v Mehiki pravzaprav kar stroge omejitve.

Maske v Mehiki

Morda malo šokantna novica, ampak: V MEHIKI SO MASKE OBVEZNE POVSOD IN VES ČAS. Ja, tudi zunaj, na ulici je treba nosit maske. Tudi, ko je zunaj 30°C ali več, je treba nosit masko. In dejansko vsi Mehičani ves čas nosijo masko. Na ulicah sva pogosto srečala policijo, ki je tudi opozarjala na nošenje maske.

Mehika covid maske

Maske so v Mehiki obvezne povsod, tudi zunaj

Razkuževanje in merjenje telesne temperature

Ob vstopu v vsako stavbo, turistično znamenitost, hotel, muzej, trgovino … karkoli … si je potrebno razkužit roke in vedno ti izmerijo telesno temperaturo. Večinoma je to v obliki posodice z razkužilom, ki stoji npr. na pultu, poleg pa je že fiksiran termometer, h kateremu prisloniš roko. Vedno je poleg tudi nek varnostnik ali uslužbenec, ki poskrbi, da so vsi ljudje “razkuženi” in da nihče nima povišane temperature. Če komu pokaže npr. 33°C, se pa nihče ne sekira 🙂

Tega sva se hitro navadila, ampak bolj zabavno je bilo, ko so naju na primer cela razkužili. To je zgledalo tako, da nama je varnostnik najprej na roke stisnil nek razkuževalni gel, potem pa sva morala stopiti predenj, dati roke narazen in nato naju je ta varnostnik cela prešprical z nekim razkužilom v spreju.

Roke gor! In te posprejamo z razkužilom 🙂

Naslednja še bolj hecna stvar je bila, ko sva se morala ponekod sprehodit skozi neke vrste tunel. Ta tunel je bil poln šob, ki so škropile ven razkužilo. Nekaj sekund tam notri in jaz sem kašljala kot nora. Ne vem, kaj imajo v tistem razkužilu 🙂

razkuževanje v Mehiki

Sprehod skozi “razkuževalni tunel”

Ko sva se peljala v termalno dolino Grutas de Tolontongo, so imeli na cesti prav zapornico, check-point za razkuževanje. Morala sva ven iz avta in skozi zgoraj omenjeni tunel z razkužilom, zaposleni “razkuževalci” v popolni pandemijski opremi (beri: v “skanfandrih”) pa so šli z razkužilom nad najin avto in nama celega razkužili. Tako sva se usedla na mokre sedeže, od armaturne plošče je vse teklo … ampak, glavno, da je bil avto razkužen. ☺️

razkuževanje avtomobila. Pandemija 2021

Razkuževanje avtomobila pred vstopom v Grutas de Tolantongo

No, najbolj bizarno pa je bilo, ko so pred vstopom v neko manjše mestece naredili zaporo ceste in tam so spet stali ljudje v skafandrih in z razkužilom v svojih ogromnih pršilnicah. Ampak tam niso razkužili avtomobilov od znotraj. Ne, tam so razkuževali avtomobilske gume! 😀 Kdo bi razumel mehiško logiko.

PREBERI ŠE  Nasveti za treking v Patagoniji

Kakorkoli, tega razkuževanja in merjenja temperature je v Mehiki res ogromno. Naju načeloma ni motilo, čeprav sva imela pomisleke, kaj točno je v njihovih dezinfekcijskih sredstvih.

Zaprte znamenitosti

Nekaj, česar nisva pričakovala. Pa vendar je potem to krojilo najino pot po Mehiki. Kar nekaj muzejev in arheoloških izkopanin je zaprtih “por pandemia” (zaradi pandemije). Ko se je govorilo, da je Mehika odprta za turiste, sva pričakovala, da so tudi vse znamenitosti, hoteli in restavracije odprte. Hoteli so večinoma res odprti in brez težav sva našla nastanitev. Prav tako restavracije. Znamenitosti pa … tiste najbolj znane kot je Chitzen Itza ali pa piramida Teotihuacan so odprte, vse tiste manj poznane, ampak vseeno precej zanimive piramide in ostali arheološki kraji pa so žal zaprti. Ali pa delno zaprti. Recimo piramido se da pogledati od daleč, vzpeti pa se nanjo ne sme. Ali pa je bila piramida zaprta, videti pa se je dalo izkopanine v njeni okolici.

Teotihuacan piramida in ženska spredaj

“por pandemia” (zaradi pandemije) je vzpon na vrh piramide sedaj prepovedan. Škoda.

Številne stvari imajo tudi spremenjene urnike oz. odpiralni čas, kar nama je povzročilo kar nekaj sivih las. Npr. pripeljala sva se do ene piramide, ki naj bi bila odprta do 17h (glede na spletno stran). Midva sva bila tam 15.32 in naju niso spustili notri. Zakaj? Ker je bil zadnji vstop ob 15.30, ob 16h pa se znamenitost zapre. Ko se nama je nekajkrat to zgodilo, sva začela vnaprej klicati in preverjati njihove urnike. Včasih sva dobila odgovor, včasih pa ne …

Centro ceremonial Otomi

Ceremonialni center Otomi – ko sva vnaprej klicala, če je odprto

Mehika med pandemijo je odprta za turiste, vendar …

Torej, v času pandemije se v Mehiko da vstopiti brez težav, potovanje tam pa ni čisto brez omejitev, kot bi si morda predstavljali. Maske so obvezne povsod, razkužujejo te na vsakem koraku in ti merijo temperaturo, poleg tega pa so določene turistične znamenitosti tudi zaprte, zato res priporočava sprotno preverjanje stanja, preden se kam odpeljete.

Srečno potovanje po Mehiki in zdravo vrnitev domov vam želiva 😉

Corona. Taka in drugačna 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena