Recept: Churros de platano – Mehika

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Med planiranjem najinega prestopa v Mehiki, je bila za Roka najpomembnejša stvar HRANA. “Katarina, ti kar naredi plan, kaj si bova pogledala, ampak glej, da bo ostalo še kaj časa za poskušanje mehiške hrane!” mi je rekel Rok 🙂 In sem si njegove besede vzela zares, ker če nama kaj pokvari potovanje, je to Rok, ko je lačen. No, in na koncu sva polovico časa, ki sva ga imela v Mexico City-u porabila za poskušanje najrazličnejše hrane. Rok se je seveda navduševal nad tacos-i, jaz, ki imam pa rajši sladko, pa sem se najbolj razveselila churros de platano s čokoladnim in vanilijevim prelivom. Njami!

ocvrti churros

Mehiški churros s platanom

Churros de platano je torej ocvrta sladica iz banane za kuhanje (platano), oblikovana v dolge, en centimeter debele rezance. Po želji se churros lahko sladka, prelije z različnimi prelivi ali pomoči v marmelado. V osnovi je churros španskega izvora, ampak tale, z dodatkom platane, je pa čisto mehiški 🙂

churros, mexico city

Predvsem pa sva v Mexico Cityu uživala v odlični hrani. Njami, churrosi!

RECEPT za Churros de platano

Sestavine:

  • 225mL vode
  • 90g masla
  • 1 ščepec soli
  • 300g moke
  • 100g banane za kuhanje (platano) – dobi se je v npr InterSparu
  • 2 jajci
  • 60g sladkorja
  • 1L olja za cvrtje
  • sladkor, sirup, sladoled … kot dodatek k churrosom
sladkan churros de platano

Najin mehiški churros de platano

Postopek

Banane za kuhanje (platano) morajo biti zrele, to pomeni, da imajo po zelenem olupku črne pikice. Take banane olupiš in narežeš na kolobarje. Daš jih v slano vodo, zavreš in potem kuhaš dokler banane niso mehke (kot bi kuhal krompir). Ko so kuhane, odliješ vodo in jih zmečkaš v bananin pire.

V 225mL tople vode raztopiš maslo in sladkor. Nato dodaš moko in zmešaš z lopatico, da nastane gosta masa. Prestaviš jo v mešalnik (multipraktik), dodaš pire iz platano in mešaš (s tisto metlico s katero tudi stepeš maslo npr.), da se res dobro zmeša. Ločeno razžvrkljaš jajci in ju dodaš masi v multipraktiku. Pusti mešati nekaj minut. Morda bo na začetku zgledalo, da se stvar ne bo nikoli premešala, ampak, brez skrbi, se 😉 Če je masa preredka, dodaj še malo vode, če je masa pregosta, dodaj še malo moke. Ampak dodajaj res počasi in postopoma, da ne pokvariš testa.

Ko je masa za churros narejena, z njo napolni brizgo (midva sva uporabila tisto za “mašinske piškote”). V široki in plitki posodi segrej olje za cvrtje. V vroče olje (idealna temperatura naj bi bila 170°C) stisni maso za churrose. Naredi približno 10-15cm dolge trakce. Trakce naj ti pomočnik pomaga rezati s škarjami. Cvrtje vsakega trakca traja par minut, toliko da masa lepo porjavi. Nato ga previdno vzameš iz olja in odložiš na krožnik s papirnatim servetom, ki bo popivnal odvečno maščobo. Ponavljaj, dokler ne porabiš vse mase. Postrezi še tople churrose. Po želji jih lahko povaljaš v sladkorju, ali pa jih preliješ s kakšnim prelivom: npr. javorjev sirup, sladoled, Nutella …

churros de platano

Churrros iz Mexico City-a

Dober tek 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena