Presenečenje na Jamajki: aligator in toplice Milk River

Jamajko si vedno predstavljamo kot otok sonca, lepih plaž in kristalnega morja. Verjetno pa ni nihče pomislil, da imajo na Jamajki tudi gore – vulkanske in kraške, izpod katerih izvira tudi topla mineralna voda. In toplic imajo na Jamajki veliko. Vse sicer izvirajo iz časa angleške kolonizacije otoka, zato so zelo rustikalne, ampak po drugi strani imajo ravno zato svoj čar.

Ampak zakaj sploh pišem o toplicah na Jamajki? Toplice načeloma niso ravno najina “stvar”. Toplice Milk River Spa na jugu Jamajke so bile najina destinacija zaradi nečesa drugega: v bližnji reki namreč živijo aligatorji in morske krave. Ja, to pa je že bolj najina stvar, ane? Milk River Spa toplice pa so bile edini prostor v bližini, kjer sva lahko kampirala.

reka Milk River na Jamajki

Iščeva aligatorje 🙂

Aligator

Ko sva prišla v toplice Milk River, sva na recepciji vprašala, če lahko pri njih kampirava. Receptorka je odgovorila: “Lahko, seveda. Kampira se tamle čez cesto, na zelenici.” Poleg naju je v vrsti toplice še neka (očitno stalna) gostja. Dodala je: “Tam lahko kampirata, če se ne bojita aligatorjev.” Jaz sem se zasmejala, saj sem mislila, da naju želi malo pohecati. Ona pa: “Čisto resno mislim. Tam zadaj je reka Milk River, v kateri živijo aligatorji.” Meni se je vseeno zdelo, da se nimava česa bati, saj je bila na koncu zelenice ograja, pa itak so aligatorji bolj majhne živali in najbrž ne bi napadli šotora in ljudi v njem. Rok pa je bolj previdna sorta in je vztrajal, da kampirava na zelenici poleg toplic, torej na drugi strani ceste znotraj še ene ograje.

šotor, kampiranje na Jamajki

Najin šotorček na varni strani zelenice

Vse lepo in prav, noč je bila mirna, razen nekih žurerjev, ki so očitno ponoči šli mimo, ampak nič dramatičnega ni bilo slišati. Zjutraj je šel Rok prvi do avta. Nazaj je prišel čisto bled: “V jarku ob cesti je cca 3m velik aligator! Samo mislim, da ni več živ.” Ker sem navdušena nad živalmi, sem seveda stekla ven pogledat, kaj se dogaja. V tem času so mrtvega aligatorja že prestavili na cesto. Kako lepa žival! Oskrbnika sem vprašala, kaj se je zgodilo. Pokazal mi je ogromno skalo v jarku. Očitno jo je nekdo vrgel aligatorju na glavo. “Ampak, zakaj?” nisem razumela. Ali bi aligator, ki je iz reke prilezel v obcestni jarek, res napadel človeka? Odgovor oskrbnika je bil: “Strah in pa alkohol …” Ker so aligatorji na Jamajki zaščiteni in je njihovo lovljenje oz. ubijanje najstrožje prepovedano, je kmalu na kraj dogodka prišla tudi policija in vse popisala, potem pa so truplo aligatorja vrnili v reko.

aligator na cesti, jamajka

Aligator!!!

Zakaj?

Dve stvari sta se mi pletli po glavi. Prvič, če bi res kampirala na oni strani ceste, bi aligator z lahkoto prišel do naju. Ograja je na večih mestih podrta, poleg tega pa očitno aligator lahko pride tudi po jarku. Torej, je imel Rok prav, ko je vztrajal, da spiva pred toplicami. Še dobro 🙂

In druga stvar, ki me je še bolj žalostila: ZAKAJ? Zakaj se je nekdo tako zelo potrudil, da je šel cca 50m stran iskat ogromno (res ogromno!) skalo, ki gotovo ni bila najlažja, jo nesel do ceste in jo vrgel aligatorju na glavo. Uboga žival se itak ni mogla braniti, saj je jarek na tistem mestu dovolj globok, da aligator ni mogel ven, prav tako pa se ni mogel obrniti. Meni se je zdelo vse skupaj naravnost brutalno. Kasneje tistega dne, sva se pogovarjala z vodičem, ki naju je peljal po reki iskat morske krave. Povedala sem mu, kaj se je zgodilo in tudi on je bil zgrožen. Rekel je le: “Jamaicans, they kill everything!” (To je Jamajka. Ljudje ubijejo vse). Razlog je pogosto neozaveščenost.

reka z aligatorji in lokvanji, jamajka

Reka Milk River, prebivališče aligatorjev

Toplice Milk River

Ker sva imela v ceno kampiranja vključen tudi vstop v toplice, sva šla seveda to čudo na Jamajki tudi preveriti. Res nikoli si nisva mislila, da se bova na Jamajki, tropskem otoku namakala v termalni vodi. Zato je bilo vse skupaj še bolj zabavno. Toplice Milk River imajo vodo s temperaturo okoli 35ºC in bogato z minerali: kalcijem, kalijem, bikarbonati in silikati. Vsak kopalec dobi svojo mini “kopalnico”, kjer je notri manjši bazen. Voda je ravno prijetno topla ter zaradi vseh mineralov nekoliko gostejša. To pomeni, da ti roke in noge kar same vleče proti površju 🙂 Ker je bil tiste dni nad Jamajko ravno nek tropski ciklon, kar pomeni hladnejše in deževno vreme, se je namakanje v toplicah pravzaprav zelo prileglo.

ženska v toplicah, jamajka

“Ker majhen bazenček!” (toplice Milk River Jamajka)

moški uživa v toplicah, jamajka

Rok uživa na polno (toplice Milk River Jamajka)

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!