Najboljše in najslabše z Jamajke

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Potovanje na Jamajko je bilo na trenutke noro dobro, na trenutke pa sva se spraševala, kaj sploh tukaj delava. Za naju je bilo to potovanje podobno kot potovanje na Islandijo: enkrat noro lepo, drugič pa grozno. Spodaj piševa o stvareh, ki so naju na Jamajki najbolj navdušile in pa o stvareh, ki so naju razočarale, torej najboljše in najslabše z Jamajke.

Najlepša in najslabša stvar na Jamajki: plaže (ene čudovite, druge pa onesnažene)

Največja razočaranja na Jamajki

1.) SMETI

Presenetilo naju je, da po otoku leži toliko smeti. Glede na to, kako cvetoč turizem ima država, sva predvidevala, da so se od turistov naučili tudi skrbi za okolje. Pa temu ni tako. Plastika leži povsod. Videla sva, kako so ljudje skozi okno avtomobila metali plastične kozarce. Bila sva priča delanju vodnih balončkov iz plastičnih vrečk. In veste, kje so le-te obležale, potem ko se je “balonček” razpočil? Na plaži oz. v morju, seveda. Vse to je žalostno, ampak ni tako zelo hudo, da bi sedajle o tem pisala. Videla sva nekaj še hujšega.

Bilo je na najinem izletu do najvzhodnejše točke Jamajke: Morant Point svetilnika. Obetala sva si, kot na vseh takih rtih, čudovite poglede na širno morje. Doživela pa sva razglede na plažo dobesedno prekrito s plastiko. Več kilometrov dolga peščena plaža je imela plastiko pri plastiki! Natikači, posode, pločevinke, kozarci za kavo … izmisli si stvar in gotovo je bila tam. Vprašala sva edino živo dušo v bližini: oskrbnika svetilnika, od kje ta plastika pride in zakaj je ne počistijo. Odgovoril je, da vso to plastiko sem prinese iz vzhoda, večinoma iz Haitija in Dominikanske Republike. A zakaj je nihče ne pospravi? On tam živi sam, potem pa daleč naokoli ni nikogar, nobenega naselja, nobenega človeka. Ta plaža oblasti ne zanima, on sam pa je ne more čistiti, saj plastiko naplavlja praktično vsakodnevno.

Morant Point Lighthouse plaža, prekrita s smetmi

Lahko bi bila zelo lepa plaža, žal pa je le zelo onesnažena

2.) LJUDJE

Do sedaj nisva nikoli posvečala velike pozornosti domačinom. Res je, da sva se na vsakem potovanju srečala s kom, da sva izvedela, kaj o lokalni kulturi. Res je tudi, da so bili do sedaj vsi zelo prijazni oz. nikoli nisva imela res slabe izkušnje. Na Jamajki pa niso taki. Na Jamajki so domačini, ki jih povprečen popotnik sreča načeloma zelo vsiljivi. Vsak ti želi nekaj prodati, naj bo to verižica, kakšna pijača, izlet v okolico, joint ali pa poskuša samo dobiti kaj denarja od naju. Nekateri so razumeli lep “Ne, hvala”, mnogi pa ne. In so kar vztrajali in ponujali nove in nove stvari.

Nekdo, ki nama ni uspel prodati izleta, je rekel: “Kakšna turista pa sta! Tukaj morata zapraviti kaj denarja!” Spet drugi pa je bil recimo užaljen, ko sva zavrnila njegove verižice in nama je očital, da se ne želiva pogovarjati z domačini. Po drugi strani pa sva med sprehodom po plaži poslušala vzklike: “Hey, Whitey!” (hej, belec!) – toliko o rasizmu proti temnopoltim!

Eden izmed prijaznih domačinov, ki sva jih srečala v dolini reke Rio Grande

Zdi se nama, da je problem v tem, ker na Jamajko hodijo večinoma (bogati) Američani, ki dajejo visoke napitnine. Domačini tako za vsako malenkost pričakujejo ogromne napitnine. V objavi o Irie Blue Hole, sva pisala, kako je samooklicani vodič želel 50 USD napitnine, ker naju je peljal malo naokoli slapu. Spet drugi nama je za eno jabolko in tri manjše lokalne sadeže, imenovane huminy, računal 8 USD! Seveda razumeva, da življenje na Jamajki ni lahko in da se ljudje težko preživljajo, ampak tako “lupljenje” obiskovalcev se nama je pa naravnost zamerilo.

PREBERI ŠE  Viza za Jamajko

Je pa treba vedeti, da niso vsi domačini tako neprijetni. Uspela sva srečati tudi par posameznikov, ki so bili zelo prijazni in so se z nama pogovarjali, brez da bi kaj pričakovali v zameno. Ko sedaj gledava nazaj, so bili to najboljši trenutki na Jamajki.

Belka in črnka pozirata na plaži Montego Bay Jamaica

Katarina in prikupna domačinka pozirata na plaži

3.) BLUE HOLE MINERAL SPRING

V povezavi z zgoraj napisanim naj omeniva še “atrakcijo”, imenovano Blue Hole Mineral Spring. Za 10 USD po osebi, kolikor plačaš vstopnine, se lahko vržeš v cca 6m globoko vertikalno jamo, na dnu katere izvira mineralna voda. To je to. Skok, morda dva … malo zaplavaš … za 10 USD. Denar pognan skozi okno, dobesedno. Morda sva bila midva v tistem trenutku malo slabe volje, ampak res se nama je zdelo brez veze, da sva plačala toliko, da sva lahko skočila oz. zaplavala v neki sploh ne kaj dosti čisti vodi na dnu neke kraške luknje.

Luknja Blue Hole Mineral Spring

Taka pot in takle cilj … le umazana luknja.

 

Ok, sedaj, ko sem izlila svojo dušo in vam povedala, kaj vse naju je motilo na Jamajki, pa gremo k lepšim stvarem. Kaj pa je tisto, kar naju je “sezulo” oz. totalno navdušilo.

Največje navdušenje na Jamajki

1.) LIME CAY

Otoček Lime Cay je bil rajski. 15 minutna vožnja s čolnom iz kaotičnega Kingstona in že sva bila v nebesih. Turkizno morje, rumena mivka in par dreves za senco. Božansko, res. To je tisto, kar sva si pod pojem Jamajka, predstavljala. Ko nekdo reče karibska plaža … midva rečeva Lime Cay! Kakšno srečo sva imela, da sva prišla tja! Jaz sem čisto slučajno v Lonely Planetu prebrala, da je menda tam lepo za potapljanje in ker sva si itak želela še na kakšno plažo, sva pač rezervirala izlet … Ko pa sva se izkrcala v plitvini na Lime Cay, pa so nama dobesedno čeljusti padle v vodo, tako lepo je bilo. Več o samem otočku lahko prebereš v objavi Najin rajski otoček Lime Cay.

Par, ki se sprehaja po peščeni plaži

Samotni otoček Lime Cay – čarobno!

2.) MORSKA KRAVA

Sem velika ljubiteljica živali, predvsem velikih sesalcev in na vsakem potovanju želim videti kakšno novo, zanimivo žival. Ko sem brala, da Jamajka nima posebno pestre favne, sem bila kar malo razočarana. Potem pa sem spet nekje naključno zasledila, da neka agencija organizira izlete v reko, v kateri živijo morske krave. Dodano v načrt potovanja! Greva gledat morske krave! Ko sva prišla tja, naju je oskrbnik najprej razočaral, da imajo samo še 2 primerka te živali in da je verjetnost, da bomo katero videli majhna. A midva sva imela srečo in že po 45 minutah veslanja po reki smo videli morsko kravo. Najrajši bi skakala od veselja. Ampak sem morala mirno sedeti v čolnu, saj si nihče ni želel pasti v reko, v kateri poleg morskih krav živijo tudi aligatorji 🙂 Več o samem iskanju morske krave piše v objavi Na obisku pri morski kravi.

morska krava v reki, Jamajka

Morska krava!!!! Ok, na sliki se vidi le belo pego tik pod gladino 🙂 Ampak je, morska krava naju je obiskala!

3.) IZLET V DOLINO RIO GRANDE

Ta izlet ni bil nič posebnega v smislu ogledov in atrakcij. Nama je bil všeč predvsem zato, ker sva tam uspela srečati in ogovoriti nekaj domačinov. Najbolj naju je presenetilo, da so ljudje kar sami prišli do naju in se začeli pogovarjati. Vprašali so naju od kod sva (itak nihče še ni slišal za Slovenijo 🙂 ), kako to, da sva prišla v njihovo dolino, kam vse še greva … pogovarjali smo se, brez da bi nama kdo poskušal kaj prodati! Neverjetno! Za Jamajko je to res nekaj posebnega.

PREBERI ŠE  Zakaj na Jamajko?

In srečala sva res zanimive karakterje. En gospod nama je recimo povedal, da bi on pobil vse kriminalce, ki se nahajajo na Jamajki. Tako bi bil po njegovo mir v državi, ljudje bi se lahko svobodno in brez strahu gibali na okoli, pa tudi za turiste bi bilo varneje. Spet druga gospa pa nama je dala izredno koristne informacije, kar se tiče cen na Jamajki. Povedala nama je, koliko ona plača za sadje ali hrano na stojnicah in nama tako dala izhodišče za barantanje. Njej sva res neizmerno hvaležna.

travnik, drevesa in slapovi v ozadju v reki Rio Grande

Čudovita dolina reke Rio Grande: zelena pokrajina, voda, slapovi in številni nasadi

No, pa tudi narava v Rio Grande je čudovita. Zelo zelena, gorata, ozračje je nekoliko hladnejše, prijetno pihlja. Vozila sva se mimo številnih nasadov in se tako učila o jamajških pridelkih. Videla sva papaje, mangova drevesa, etiopijska jabolka, nasade banan in plantan in še kaj, kar ne poznava, verjetno.

Katarina v gostem tropskem rastju, med bananovci in drugimi drevesi v dolini reke Rio Grande

Na sprehodu med bananovci

Večina blogerjev piše samo o lepih stvareh. Prav je tako, da širimo pozitivne novice in dobre stvari. Nama pa se zdi, da je naloga piscev blogov, da se javnosti pove tudi stvari, ki morda niso najboljše. Ne piševa tega zato, da bi kritizirala Jamajčane, sploh ne. Oni se samo znajdejo v dani situaciji. To piševa zato, da boste drugi vedeli, kaj pričakovati in se morda izognili kakšnemu razočaranju. Prosiva pa vas, da ste na Jamajki in kje drugje vzor v skrbi za okolje. Da gredo smeti v smetnjake in se plastične embalaže na splošno uporablja čim manj. Jamajčani so zelo dojemljivi in ves čas spremljajo obnašanje turistov in naših odzivov na njihovo državo. Ni jim vseeno, če kdo potoži, da živijo v umazani državi.

 

Kaj pa vi menite? Se strinjate s tem, da kakšno stvar tudi s kritizirava ali imate rajši, da o tem ne piševa?

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena