Izgubljena prtljaga! Kaj storiti in kako dobiti odškodnino

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kakšni so vaši občutki, ko čakate na svojo prtljago ob prihodu na letališče? Midva ponavadi potujeva z (ogromnimi) nahrbtniki in sva vedno nestrpna, da čim prej vidiva, v kakšnem stanju je najina prtljaga prispela na cilj. Ampak nikoli pa nisva zares pomislila, da bi ostala brez prtljage. Vse do nedavnega potovanja na Jamajko, ko sva zaman čakala, da se tekoči trak odvrti. Vrtel se je in vrtel, najine prtljage pa od nikoder. Tudi v nobenem vogalu je nisva našla, z nobenim drugim letalom ni prišla … Ni nama preostalo drugega, kot da se sprijazniva: IZGUBLJENA PRTLJAGA se je zgodila tokrat nama.

vrsta ljudi na letališču za check in

Čakamo …

Čeprav je zelo verjetno, da je človek po dolgem letu utrjen in si želi le še tuša, udobne postelje ali pa čim prej začeti svoje potovanje, je pametno, da se v trenutku, ko je treba prijaviti prtljago čim bolj zbere. Namreč od pogajalskih sposobnosti in ozaveščenosti potnika je odvisno, koliko bo iztržil od letalske družbe.

okence lost and found na letališču

Tukaj se prijavi izgubljeno prtljago: okence Lost and Found

Kaj torej sploh narediti, če ti letalska družba izgubi prtljago?

 

Na letališču
 • Izgubljeno prtljago je treba prijaviti letališkemu osebju. Nikar ne zapuščaj letališča (mednarodnega prostora), preden to storiš!
 • Izgubo prtljage prijaviš na “Baggage claim“, “Lost and Found” ali pa poiščeš predstavnika letalske družbe, s katero si priletel na destinacijo.
 • Skupaj z zaposlenim se izpolni obrazec Missing Baggage Report ali Property Irregularity Report.
 • Na obrazcu je treba opisati svojo prtljago po izgledu in vsebini. Ja, ko bodo našli tvojo prtljago, jo bodo odprli in pregledali. Tako je, temu se ne da izogniti. Le na ta način prtljago lahko identificirajo, zato je pomembno, da v Missing Baggege Report svojo prtljago opišeš čim bolj natančno in omeniš stvari, ki so posebne, po katerih bi jo lažje prepoznali. Npr, midva sva omenila zelen šotor, sivo spalno vrečo, rjave gojzerje, set kamping posode itd.
 • Ko je popis končan, dobiš referenčno številko, pod katero lahko potem na spletni strani WorldTracer preverjaš stanje in lokacijo svoje izgubljene prtljage. Če jo kdaj posodobijo, seveda. Pri nama je ves čas pisalo “not located” 🙂
 • Praviloma bi ti morala letalska družba dati denar za nujne nakupe (50 USD ali 50 EUR na osebo na dan). Vendar pa je to zelo odvisno od letalske družbe, od osebe s katero to urejaš in od tvoje pogajalske vztrajnosti. Midva tega nisva vedela, sami pa nama tudi niso ponudili nič.
 • S svojo kopijo Missing Baggage Report lahko sedaj zapustiš letališče.

Čakanje
 • V kolikor karkoli potrebuješ, npr. obleke, stvari za osebno higieno itd., si jih kupi in NUJNO shrani račun. Le na podlagi računov lahko kasneje zahtevaš povračilo stroškov.
 • Kupuj le nujne stvari, saj ima tudi letalska družba določene meje, do kje ti še krije “nujne” stroške. Če greš recimo po prestižne obleke in zapraviš več sto evrov za en kos, se boš moral presneto potruditi, da jim dokažeš, da je bil to rej nujen nakup 😉
 • Če imaš sklenjeno turistično zavarovanje, ki pokriva tudi stroške nastale zaradi izgube prtljage, se splača zavarovalnico o tem obvestiti. Prej pa preveri njihove pogoje in drobni tisk.
 • Sledi čakanje … Čakaš, da izgubljeno prtljago najdejo. Nič ne pomaga, če sitnariš, težiš, groziš, hodiš na letališče … Ko jo bodo locirali, te bodo o tem obvestili. Zelo koristno je imeti lokalno sim kartico, ki ti omogoča lažje komuniciranje z letalsko družbo (vsaj na Jamajki se to izkazalo za nujno potreben nakup, na slovensko številko naju nihče ni želel klicati 🙂 )
 • Praviloma bi ti morala letalska družba izgubljeno prtljago pripeljati na dom, do nastanitve oz. tja, kjer se tisti trenutek ravno nahajaš. Nama so jo recimo pripeljali do določene bencinske črpalke, kjer sva se ravno ustavila.
 • Če tvojo prtljago najdejo, potem se temu reče “Delayed Baggage” oz. zamujena prtljaga. V kolikor pa prtljage nikoli ne najdejo, pa se primer imenuje Missing oz. Lost Baggage. S slednjo midva na srečo še nisva imela izkušnje.
tekoči trak s prtljago na letališču brnik

Ko čakaš in čakaš, tvoje prtljage pa od nikoder!

Ko dobiš prtljago
 • Letalska družba ti mora dati zaključno poročilo o izgubljeni oziroma zamujeni prtljagi. Lahko ti ga izročijo ob dostavi prtljage, sicer pa zaprosi zanj ob odhodu domov, preden zapustiš državo.
 • Najkasneje 21 dni po tem, ko dobiš svojo prtljago, je treba letalski družbi oddati zahtevek za povrnitev stroškov, nastalih zaradi izgubljene prtljage. To zajema izpolnjevanje obrazcev na spletni strani letalske družbe, katerim je treba dodati še skenirane račune kot potrdila o nakupih, skeniran boarding pass, Baggage Missing Report in skenirano nalepko, ki si jo imel na prtljagi.
 • Če se vse izteče tako, kot je treba, bi ti morala letalska družba povrniti denar za nastale stroške. Kako hitro se bo to odvilo, je pa spet odvisno od vsake letalske družbe posebaj.
 • Če ti denarja ne povrnejo, lahko povračilo stroškov uveljavljaš pri zavarovalnici v Sloveniji. Midva sva zavarovana pri Zavarovalnici Sava, ki nama je krila delež nastalih stroškov. Vendar pa se povračilo stroškov s strani letalske družbe in zavarovalnice izključuje, torej denarja ne moreš dobiti dvakrat.
Rok je dobil svoj nahrbtnik

Končno, dobila sva najino prtljago!

 

PREBERI ŠE  Kaj se bo pa danes skuhalo? Hrana v Avstraliji in na Novi Zelandiji

Čeprav morda na začetku, ko ugotoviš, da tvoje prtljage ni, situacija zgleda grozno, pa lahko poveva, da temu sploh ni tako. Naučila sva se, da pravzaprav sploh ne potrebujeva veliko in da ni nobene drame, če sva tri dni v isti majici in istih hlačah, če si Rok par dni ne obrije brade oz. se jaz ne počešem. Saj sva na počitnicah! Na Jamajki so nama zares manjkale le kopalke, ampak to pa prodajajo v vsaki trgovini in sva si jih hitro lahko priskrbela.

popotnika na plaži na Jamajki

Čisto prva fotka z Jamajke: ravno, ko sva se oblekla v čisto nove kopalke iz souvenir shopa 😀

Pomembno je le, da imaš pri sebi, torej v ročni prtljagi osebne dokumente, denar in morebitna nujna zdravila. No, pa tudi vso foto- in računalniško opremo imava midva vedno pri sebi.

Na izgubljeno prtljago glejte iz pozitivne strani: ko se vam to zgodi, greste lahko “zastonj” po nakupih, saj vam načeloma letalska družba krije stroške 😉 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog