Kako nastane jamajški rum (Appleton Rum Estate)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Če bi sedajle morali našteti 3 stvari, ki jih asociirate z Jamajko, katere bi bile? Bi bil rum med njimi? Midva bi ga verjetno dala na 4. mesto. Vedela sicer sva, da rum izvira iz Karibov, nisva pa vedela, da je rum eden izmed pomembnejših jamajških produktov. Kot kemika oz. naravoslovko me seveda zanima, kje in kako nastane rum, ker pa zadnje leto delam v pivovarni, pa je bil ogled procesa izdelave ruma obvezna točka najinega potovanja po Jamajki. Appleton Rum Estate je kraj, kjer nastaja najboljši jamajški rum in tega sva si midva ogledala.

Rok in Katarina se slikata pod napisaom Appleton Estate

Slika je nastala ob 11h dopoldan, po popitih že dveh welome drink-ih in še vmesnem testiranju ruma med proizvodnjo. A se nama že kaj vidi? 😀

Appletom Rum Estate

Appleton je znamka jamajškega ruma, ki ga delajo samo in izključno na Jamajki. Posestvo Appleton Estate na južnih obronkih kraškega gorstva Cockpit Country je kraj, kjer se vse to dogaja: tam so bile nekoč plantaže sladkornega trsa, danes pa je tu celotna proizvodnja ruma. Poleg tega pa tam organizirajo tudi »rum tour«, torej sprehod skozi proizvodnjo, tekom katerega obiskovalcem razložijo nastanek ruma, od začetka do konca. Ogled je bil izredno zanimiv in poučen, zato bom tule z vami delila najina dognanja in vam razložila, kako rum nastane.

razgled na cockpit country

Cockpit Country v ozadju in Appleton Estate spredaj

Kako nastane rum?

SUROVINA:

Osnovna surovina za rum je sladkorni trs. Ta rastlina izvira iz Papue Nove Gvineje, na Jamajko pa jo je prinesel sam Krištof Kolumb. Karibska tropska klima je namreč idealna za rast sladkornega trsa: temperatura je izredno ugodna, saj praktično nikoli ne pade pod 20°C, pa tudi več kot 35°C nimajo. Dopoldnevi so sončni, popoldne pa so zelo običajne tropske plohe. Na ta način rastline dobijo dovolj sonca, dovolj toplote in tudi dovolj vlage za rast.

vodička nama kaže sladkorni trs, surovino za jamajški rum

Tole je sladkorni trs – že olupljen in pripravljen za poskušino. Od tistega dne dalje, sva ves čas kupovala sladkorni trs in ga imela kot prigrizek med vožnjo

PROIZVODNJA:

Za vse, ki vas zanimajo podrobnosti proizvodnje ruma, je tule kratek povzetek. Ostali pa lahko to poglavje mirno preskočite.

Stebla sladkornega trsa v prvem koraku pridelave ruma sprešajo, da iz njih dobijo tekočino. Dejansko je sladkorni trs sestavljen iz 70% vode, okoli 15% sladkorja (ogljikovih hidratov) in 15% vlaknin. Torej, sladkorni trs sploh ni tako zelo sladek, kot bi si človek predstavljal.

Katarina in Rok vrtita ročno prešo in stiskata sok iz sladkornega trsa v Appleton rum esate

Takole so nekoč na roke prešali sladkorni trs.

V naslednjem koraku sladko tekočino prekuhajo v posebnih bakrenih loncih (izparjevalnikih). Vrenje poteka 6 do 8 ur in v tem času sladkor kristalizira, ostane pa rjava gosta tekočina, imenovana melasa (sladkorni sirup). V centrifugi nato te dve snovi ločijo, sladkor prodajo, tekočino, melaso pa uporabijo za naslednji korak: fermentacijo. Za potek fermentacije melasi dodajo kvasovke in pustijo vreti 36h. V tem času poteče razgradnja sladkorjev v alkohol in CO2. Tako nastala tekočina (ki še ni čisto pravi rum) gre naprej v destilacijo, kjer ga skoncentrirajo do 86-96% V/V (volumskih odstotkov), nato pa razredčijo na 80% V/V in natočijo v hrastove sode ter dajo na staranje.

vodička v Appleton Rum Estate kaže sladkorni sirup, melaso

Melasa – vmesni produkt v postopku pridelave ruma

Staranje

Staranje poteka vsaj 3 leta, najstarejši rum pa je danes star nekaj čez 50 let. Bistvo staranja je, da nastajajoči rum pobere arome iz hrastovega lesa in tako pridobi specifično barvo, okus in mehkobo, ki jo čutimo, ko rum pijemo. Tekom staranja tekočina počasi izhlapeva (povprečno izhlapi 6% ruma letno), kar pomeni, da je po približno 10 letih sod samo še polovico poln. Vendar pa pravino staranje poteka samo, kadar je sod poln. Zato morajo ves čas skrbeti, da je raven tekočine v sodu nekje pri vrhu. Na vsake 3 leta »žrtvujejo« en sod in z njegovo tekočino dopolnijo ostale sode. Seveda pa vedno dopolnjujejo z identičnim rumom; v tem koraku različnih rumov še ne mešajo. Tako imajo na začetku staranja veliko sodov, ob koncu staranja pa je sodov lahko tudi 10x manj (odvisno od časa staranja). Še eno zanimivo dejstvo glede staranja ruma so nama povedali: zaradi tropske klime in konstantno toplega vremena, se rum na Jamajki stara 3x hitreje kot npr. viski na Škotskem. To pomeni, da je 3 leta star jamajški rum enako staran kot pa 9 let star viski.

KONČNI PROIZVOD:

Proizvodnja ruma se ne zaključi s staranjem, pač pa z blendingom, torej mešanjem. Recepture za Appletonove rume so seveda skrivne in pozna jih le peščica ljudi. Glavna med njimi je dr. Joy Spence, trenutna master blenderka. V koraku blendanja zmešajo več različnih rumov (tudi 20 ali več) ter dodajo arome. Primer je rum Appleton Reserve Blend, v katerem je zmešanih 20 rumov ter dodatki ingverja, muškatnega oreščka ter pomaranče.

prikaz dodatkov v različnih proizvodih: pomaranča, ingver, muškatni orešček

Različni rumi in imajo različne dodatke, npr ingver, muškatni orešček, pomarančo …

Joy Spence Appleton Estate Rum Experience – ogled proizvodnje ruma

Ogled proizvodnje ruma je bil nama zelo všeč. Vsi koraki so predstavljeni zelo jasno in nazorno in tudi na vsa moja, morda nekoliko specifična vprašanja je vodička znala odgovoriti. Bonus tega ogleda je »welcome drink«, ki ga dobiš na začetku ture, ter poskušina ruma na koncu ture. Vmes pa lahko daš v usta tudi vse medfazne produkte, od surovega sladkornega trsa do melase. Rok se je čisto navdušil nad sladkornim trsom – tako zelo, da si ga je kupil za domov in ga še danes žveči.

kozarec ruma na poskušini v Appleton Rum Estate

Naučili so naju, kako se pravilno poskuša rum. Povohaš, premešaš, še enkrat povohaš in nato okusiš.

KORISTNE INFORMACIJE:
  • Appleton Estate se nahaja na južnem delu Jamajke in je najlažje dostopen s Treasure Beach, agencije pa organizirajo oglede tudi iz Montego Baya.
  • Če greste tja v lastni režiji, priporočava, da izberete prvo jutranjo turo, torej ob 9h zjutraj. Takrat je namreč najmanj drugih skupin in verjetnost, da imate privatno vodenje je večja – midva sva imela to srečo, da sva bila edina gosta ob tej za Jamajčane zgodnji jutranji uri, in tako naju je vodička Tiffany sama peljala naokoli.
  • Turo je treba predhodno rezervirati, kar lahko storite preko emaila ali pa preko portala GetYourGuide
PREBERI ŠE  Zakaj na Jamajko?

  • Dobro je, če pred ogledom Appleton Estate kaj pojeste. Namreč, že welcome drink je alkoholna pijača – rum punč, pa tudi tekom samega ogleda lahko svoj kozarec dopolnite s koktejlom skrivnega recepta. Torej, žejen ne bo nihče, pijan pa je hitro lahko kdo 😉
  • V Appleton Rum Estate imajo daleč najlepša stranišča na Jamajki (velja za tiste, ki ne bivamo v resortih), zato jih izkoristite 😉
  • Za odpiralne čase, ceno in rezervacijo ogleda poglejete na njihovo spletno stran: http://www.appletonestate.com
  • Ogled je bil nama izredno zanimiv, zelo na nivoju in definitivno vreden vožnje v notranjost države. Pa tudi kraška okolica Appleton Estate je čudovita.
steklenice ruma v prodajalni Appleton Rum

Na koncu pa obvezen šoping 🙂

PS: prispevek je nastal v sodelovanju z Appleton Rum Estate, navdušenje pa je seveda moje/najino 🙂 Turo je treba predhodno rezervirati, kar lahko storite

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena