Ali je bil najem avta na Jamajki napaka?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Zadnje čase na potovanjih vedno najameva avto, ker nama veliko pomeni svoboda gibanja, ki jo s tem dobiva. In tako je bilo tudi pri planiranju potovanja po Jamajki prvo vprašanje “ali bova najela avto?” Dolgo sva premišljevala, ali se nama splača ali ne. Načeloma se da po Jamajki zelo enostavno in poceni potovati z njihovimi route taxiji. Pa tudi cene za najem najmanjšega avtomobila so bile čisto previsoke za naju. 650€ za Toyoto Yaris za dva tedna se nama je zdelo preveč. A, na koncu sva avto vseeno najela. Rok je šel v akcijo iskanja lokalnih ponudnikov avtomobilov in se toliko časa pogajal, da sva majhen avto dobila za 406€. Dobro, pa naj bo. Itak je potovanje z avtom bolj udobno in enostavnejše.

 

Avto pred palmo

Z avtom po Jamajki. Ali bi ga najela še enkrat? Hmm … nisem prepričana

 

Zakaj je bil najem avta na Jamajki napaka?

1.) Slabe ceste, noro slabe ceste!

Vozila sva po že veliko državah, tudi manj razvitih, ampak tako slabih cest pa še nisva doživela. Najhujše je bilo voziti med Milk River in Treasure Beach, kjer sva za 50km porabila približno 3,5h! Kot slabo oz. nevarno naj omenim še cesto od Port Antonio do Moore Town, to je v notranjost države. Ta je poleg lukenj še zelo prepadna in ovinkasta, nasproti pa seveda ves čas vozijo divji vozniki. Največja težava je v tem, da imajo asfalt, ki ga ne vzdržujejo. Ta asfalt je tako uničen in tako naluknjan, da bi bilo boljše voziti po makadamu. Nekatere luknje so bile globoke tudi pol metra, široke čez pol cestišča … na nekaterih odsekih sva na cesto valila kamenje, da sva lahko prevozila razrit odsek. Ampak ni povsod tako hudo. Najslabše ceste so na vzhodu države, torej med Port Antonio in Morant Bay in na jugu države med May Pen in Treasure Beach. Najboljša cesta pa je njihova nova avtocesta med Montego Bayem in Kingstonom, ki pa je tudi plačljiva. Prav tako je solidna tudi cesta med Negrilom in Ocho Riosom.

Luknjasta cesta na Jamajki

Daleč najslabša cesta je bila med Milk River in Treasure Beach

2.) Divji vozniki

Vožnja na Jamajki je posebno doživetje tudi zaradi voznikov. Prehitevajo vedno in povsod, tudi ko ti vsa zdrava pamet pove, da ni varno. Oni pa samo pohupajo in gredo … V večini primerov so tudi ceste dokaj ozke in bi se moral vsak avto umakniti čisto na svojo stran. Poudarek na “bi se moral”. Ampak se seveda ne. Če bi oboji vozili direkt naravnost, bi se gotovo zaleteli. Tako pa sva midva hitro zavila čisto na rob ceste, včasih še malo dol, da je lahko nasproti vozeči avto peljal nemoteno mimo. Joj, kako je mene to jezilo. Kot da so sami na cesti!

Aja, omeniti velja še to, da na Jamajki vozijo po levi, kar naredi vožnjo vsaj v prvih dneh še posebno doživetje 🙂

bamboo avenue, jamajka. Cesta, ki pelje skozi bambusov drevored

Norci na cesti, vedno in povsod. En hupa, drugi prehiteva v škarje, tretji vozi čisto prevelik tovor na strehi … Drugače pa je to najlepša cesta na Jamajki – Bamboo Avenue

3.) Razmerje kvaliteta – cena

Za 406€ sva dobila totalno sesut avto. Prtljažnik se ni odpiral, pasovi se niso zategovali, gume so bile ena bolj zlizana kot druga, seveda vsaka različna … do večera nama je ena guma že napol spustila. Delovalo je, kot da je bil avto v neki hudi prometni nesreči in so ga samo za silo skupaj sestavili. Tisto gumo sva potem peljala na krpanje, kjer smo ugotovili, da je bila že prej 2x zakrpana. Poleg tega je mehanik opazil, da se je očitno nekdo vozil s prazno gumo, saj je bila ob straneh čisto tanka. Rekel nama je, da naj avto peljeva nazaj, ker s tako gumo ne bova naredila 100km, preden jo bo razgnalo. Seveda je treba poudariti tudi, da avto ni bil nov, ampak to sva itak pričakovala. Avto sva peljala nazaj in po kar nekaj prepiranja in pogajanja, sva dobila drugega, malo boljšega oz. predvsem varnejšega.

odprt pokrov avtomobila in Rok, ki gleda notri. Najem avta na Jamajki se ne splača

Hm … nekaj ne štima v temle avtu

Torej, razmerje kvaliteta/cena je pri najemu avtomobila na Jamajki res slabo. Ne bom šla v detajle, kako neprijetni so bili v agenciji, vseeno pa odsvetujeva Efay rent a car v Montego Bayu.

PREBERI ŠE  Bruhajoči vulkan Fuego in vzpon na vulkan Acatenango

Več o cenah si lahko preberete v objavi Cene na Jamajki.

4.) Nisva divje kampirala

Midva sva avto najela predvsem zato, da bi lahko divje kampirala. Ampak so naju vsi tako zelo svarili pred nasiljem in kriminalom, da se divjega kampiranja nisva poslužila. Za naju je predvsem to razlog, zakaj meniva, da bi lahko po Jamajki potovala tudi brez avtomobila, saj z njim nisva toliko profitirala, kot sva mislila, da bova. Vseeno sva na Jamajki kampirala, ampak v urejenih kampih oz. pred gueshousi in hostli.

makadamska cesta na Jamajki

Prostora kolikor hočeš, pa menda ni nikjer varno za kampiranje

Zakaj pa se je splačalo najeti avto na Jamajki?

Odgovor je enostaven: predvsem zaradi udobja. Lahko sva se odpeljala, kamor sva želela in kadar sva želela. In tudi ustavljala sva se, kadar sva videla kaj lepega oz. kadar je bil Rok lačen 🙂

Ženska sedi na avtomobilu, v ozadju je bujno tropsko rastje

Uživava na potovanjih z avtomobilom.

Vso prtljago sva imela v prtljažniku, kar pomeni, da nama ni bilo treba ves čas tovorit s seboj celotnih nahrbtnikov, ampak sva si lahko v prtljažniku lepo uredila svojo “omaro” oz. shrambo. Na eni strani je bila hrana, na drugi kamping oprema, stvari za na plažo, vmes pa najine obleke.

Predvsem pa sva se v avtu počutila bolj varno. Sicer nisva imela nobene slabe izkušnje, ampak veliko se govori o tatvinah in ropih turistov na Jamajki. Ker sva imela vse vredne stvari v avtomobilu, varno skrite, se nama je zdelo, da sva tako manj izpostavljena, kot pa če bi hodila z vso prtljago npr. skozi mesto do hostla. Seveda pa sva lahko imela le srečo.

Sklep

Zaključim lahko, da od vseh najemov avotomobilov do sedaj, se je na Jamajki to najmanj splačalo. Če bi šla še enkrat … ne vem, morda ga tokrat ne bi najela. Ali pa bi me Rok spet prepričal, da ga potrebujeva 🙂

Avto na gozdni cesti na Jamajki

Avto daje določeno svobodo na potovanju. In zaradi najetega avtomobila sva videla marsikateri kotiček države, ki ga sicer nisva. Na sliki cesta med Milk River in Treasure Beach

Komentiraj

1 Komentar

Bojana Šrajner 09/2019 - 15:12

Super članek! Tudi midva se odpravlajava na Jamajko in vajine izkušnje nama zelo koristijo!
Hvala za ideje in zanimiv zapis!
Lp Bojana in Luka

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena