Jamajka ima zares odlično hrano. Najbolj poznan je verjetno jamajški “jerk-chicken”, piščanec pečen v posebni marinadi, sledijo pa “patties” (različne pite – mesne, zelenjavne …). A mene je veliko bolj navdušil njihov “banana bread”, po naše: bananin kruh. Zame je to tista prava Jamajka, kjer kar začutiš karibske ritme, vonjave, zvoke in okuse. Z vsakim grižljajem znova in znova. Recept za bananin kruh je moja verzija jamajškega bananinega kruha, z malo manj sladkorja.
Bananin kruh se na Jamajki dobi povsod. Prodajajo ga v vsaki trgovini, na vsaki tržnici, tudi v restavracijah s hitro prehrano ga ponujajo kot sladico. Doma pa ga jaz zadnje čase spečem za praznike. Zame je bananin kruh kot neka verzija potice – bolj enostaven, ampak s podobnim pomenom. Spečem ga za veliko noč, za božič in še kdaj vmes. Hiter recept za sladico je tisto, kar me je prepričalo v tako pogosto pripravo.
Recept: bananin kruh
Sestavine
- 250g moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 500g zelo zrelih banan
- 125g masla
- 100g sladkorja
- 1 jajce
- malo soli
- polovica muškatnega oreščka, naribanega
- 100g drobljenih orehov
Postopek
Maslo naj bo sobne temperature, ko ga penasto umešaš s sladkorjem. Nato dodaj jajce in dobro stepi. V ločeni skledi zmešaj moko, pecilni prašek, sol in muškatni orešček. Na krožniku zmečkaj banane. Sedaj nežno zmešaj vse tri mase, da nastane lepljivo testo. Dodaj še orehe in nežno premešaj. Testo daj v podolgovat namaščen pekač in ga peci približno 1h pri 180°C.
Ko je pečen, ga zvrni na pladenj in počakaj, da se ohladi. Postrežeš lahko s sladoledom, smetano ali pa ponudiš kot samostojno sladico.
Ideja: Namesto ene velike štruce bananinega kruha lahko pripraviš tudi manjše porcije. Npr. lahko ga daš v modelčke za mafine.