Najin rajski otoček: Lime Cay

Lime Cay je čisto majhen otoček južno od Kingstona, glavnega mesta Jamajke. Pravzaprav je Lime Cay le eden izmed atolov, imenovanih Port Royal Cays. Otokov je 8 in Lime Cay je največji izmed njih, saj je dolg kar 380m in širok največ 80m. Ta otok je celo malo poraščen z drevesi, večina ostalih pa je sama mivka.

Sprva tja sicer nisva mislila iti, saj se nama je zdelo, da bova že na sami Jamajki našla dovolj lepih plaž. Potem pa je prišla nad Karibe neka vremenska fronta, oni ji rečejo “trough”, kar pomeni veliko območje nizkega zračnega tlaka in obilne padavine, ko ta fronta zadane kopno. Tako se nama je zdelo edino logično, da se vsaj za en dan umakneva na otok. Že samo dejstvo, da je to neposeljen otok sredi morja, zveni odlično. Ko pa sva izvedela, da Lime Cay slovi po zelo lepi, čisti in mirni plaži ter po lepem podvodnem svetu, sva bila čisto navdušena.

ženska lovi ribe v tropskem morju

Domačinka ribari v plitvini

Kako do Lime Cay

Izhodišče za izlet do Lime Cay je Port Royal, manjše naselje na polotoku v bližini Kingstona. Tam je treba poiskati bar Y KNOT in se dogovoriti za izlet. Načeloma rezervacije niso potrebne, saj vozijo na otok vsak dan. Prvi čoln gre do Lime Cay ob 10h zjutraj, zadnji pa okoli 16h. Za uro povratka se dogovorite v baru. Ampak, ni rečeno, da bodo prišli točno. Naju so recimo prišli iskat pol ure prezgodaj 🙂 Pač, Jamajka 🙂 Pridejo pa gotovo. Nihče še ni ostal na otoku.

Ribiča vozita čoln

En je imel polomljeno roko, drugi pa je škilil, ampak sta naju varno pripeljala do otočka Lime Cay

Cena povratnega izleta je 1500 JMD na osebo, kar je približno 10€. Vožnja s čolnom traja 15 minut in na poti se da videti več mini mivkastih otokov. Nisem prepričana, da se temu sploh reče otok, ker dejansko je to samo par kvadratnih metrov mivke, ki gleda ven iz morja. Na eni taki mivki je nedavno nasedla jadrnica. Niso je še umaknili in tako tam sameva, njena jadra raztrgano plahutajo v vetru in dajejo občutek ladje duhov.

zapuščena jadrnica na sipini

Ladja duhov!

Lime Cay uživancija

Lime Cay je torej majhen otok iz mivke, na katerem raste nekaj dreves, v morju pa so korale. Senca je torej zagotovljena, prav tako pa zabava v smislu iskanja ribic in drugih živali v koralnih grebenih. Na otoku poleg omenjenih dreves in mivke ni nič drugega. Nobenega stranišča, nobenega bara, nobenega senčnika za izposojo … nič, samo narava! To je sicer odlično, le prej je to dobro vedeti in si za sabo spakirati dovolj pitne vode, kakšno malico in pa obvezno sončno kremo! In ker na Lime Cay res ni ničesar, tudi smetnjakov ni, zato je treba vse smeti odnesti s seboj. Načeloma je na Jamajki veliko smeti, ampak bila sva presenečena, da Lime Cay ni tak. Otok je res čist in nikjer ni bilo plastike ali pločevink. Raj na zemlji, vam pravim!

otok Lime Cay Jamajka

Rajski otoček, prihajava!

Torej, kaj lahko človek tam počne? Uživa in še enkrat uživa! Plaža je naravnost božanska, morje turkizno modro, z masko se da videti podvodno življenje … kaj več bi si sploh še lahko želela? Za naju je bila to najlepša plaža na celi Jamajki! Pa ne samo to, da je lepa, pomembno je tudi, da je mirna, da na njej ni nadležnih prodajalcev, ki ti ponujajo vse mogoče. Na Lime Cay pride samo nekaj ljudi dnevno, večinoma so to domačini, včasih tudi kakšen turist. Ko sva bila na otočku midva, nas je bilo vseh skupaj 10: 4 turisti (belci) in 6 domačinov. Menda je med vikendi bolj živahno, ampak na tisto soboto ni bilo pretirane gneče. Vsak si je našel svoj miren kotiček na plaži in lahko užival v tem jamajškem biseru.

Par, ki se sprehaja po peščeni plaži

Ljubezen na prvi pogled. Midva, mivka, sonce in morje. Lime Cay <3

Za vse, ki potujete na Jamajko, dodajte Lime Cay v svoj plan, ne bo vam žal!

PS: če najdete kakšnega ribiča ali koga drugega, ki ima čoln, se lahko dogovorite, da vas pelje tudi do kakšnega drugega, bolj oddaljenega otoka v tej skupini.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!