Kako izkoristiti prestop v Torontu (YYZ)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kadar letimo z Air Canada, nam prestop v Torontu skorajda ne ubeži. Če imamo srečo, je le-ta kratek in se samo sprehodimo skozi letališče, za posameznika z malo manj sreče (npr. naju), pa je prestop lahko nenormalno dolg – tudi cel dan. In za te primere, si velja prebrati najin vodič o prestopu v Torontu, kjer piševa o tem, kaj početi med prestopom, koliko časa traja, da pridemo ven iz letališča, kako sploh z letališča do mesta in še marsikaj koristnega.

Pred odhodom – eTA

Prva in zelo pomembna stvar: za Kanado potrebujemo elektronsko avtorizacijo, eTA (electronic travel authorization) – ne glede na to, ali bomo šli dejansko v Kanado (ven iz letališča) ali pa imamo v Kanadi samo prestop. Brez eTA odobritve, vas sploh ne bodo spustili na letalo za Toronto!

eTA avtorizacijo se dobi preko spleta. Edina pravila in uradna stran je tale: eTA Canada, kjer je cena 7 CAD (kanadskih dolarjev). Če boste prišli na spletno stran, ki bi vam želela zaračunati več, vedite, da ste na napačni.

Pridobitev eTe ni komplicirana. Na spletu samo izpolnite vse formularje, odgovorite na vprašanja in na koncu plačate tistih 7 CAD. V nekaj minutah boste na email dobili potrditev. Ničesar vam ni treba printati, ker je eTA vezana na potni list. To pomeni, da ko uslužbenec na letališču poskenira potni list, že vidi, da imate odobreno eTo.

Na letališču v Torontu

Imigracijski listek

Že na letalu vas bodo stevardese vprašale, če potujete naprej v ZDA ali v Kanado. Tisti, ki nadaljujete pot v ZDA, boste dobili ameriški imigracijski listek, ostali, tisti, ki greste ali v Kanado ali pa tam samo prestopate, pa dobite kanadskega. Tudi izpolnjevanje tega ni nič kaj komplicirano. Pomembno je le, da, če s seboj nosite kaj hrane, to tudi prijavite. Na okencu vam bodo nato povedali, kaj smete nesti v državo in česa ne. Načeloma pa velja pravilo, da je prepovedan vnos sveže hrane – mesa, jajc, mlečnih izdelkov, pa tudi salame, burgerji ipd. so prepovedane. Kar se tiče sadja in zelenjave, pa velja prepoved le za tiste vrste, ki tudi sicer rastejo v Kanadi. Ne smete torej s seboj prinesti jabolk, lahko pa pomaranče. Pakirana hrana ni problem.

Midva sva imela pot do centra Toronta olajšano: po naju je na letališče prišel prijatelj Michael

Meja in carina

Po pristanku v Torontu, se potnike razdeli na tiste, ki prestopajo na letala za v ZDA in ostale. Kdor potuje dalje v Ameriko, bo že v Torontu opravil imigracijski postopek. Preostanek potnikov potem razdelijo na tiste, ki imajo v Torontu le krajši prestop in tiste z daljšim. Slednji smo morali čez kanadsko mejo in carino. In kaj pomeni daljši prestop? To so večinoma prestopi preko noči.

Na meji se moramo mi, Evropejci, postaviti v vrsto za pregled pri cariniku na okencu, medtem, ko imajo Kanadčani in Američani terminale, kjer vstop v državo opravijo elektronsko in nekoliko hitreje. Midva sva imela nesrečo, da sva na okencu dobila zelo sitno gospodično, ki jo je zanimalo prav vse. Prvo vprašanje je bilo, zakaj prihajava v Kanado. Potem, ko sva ji povedala, da je to samo prestop, jo je zanimalo, zakaj greva na Jamajko, kaj bova tam počela, kje bova spala, koliko časa bova tam … Za moje pojme je spraševala čisto preveč. Ob naslednjem prestopu, nazajgrede z Jamajke, sva naletela na bolj prijaznega policista, ki se je celo nasmejal 🙂

PREBERI ŠE  Najboljši najem avtomobila do sedaj: Toronto, Kanada
Ostati na letališču ali iti ven?

Ko prideš skozi carino, pa se moraš odločiti, ali greš nazaj na terminal (slediš oznakam za Connections) ali pa greš ven iz letališča. Kdor se odloči za čakanje na letališču, lahko pogleda spletno stran Sleeping in Airports, kjer je zelo dobro napisano, kje se da najbolje spati na letališčih oz. kaj se da početi tekom prestopa. Kdor pa bi šel ven iz letališča in si pogledal Toronto ali pa morda šel na izlet do Niagarskih slapov, pa naj bere dalje.

Ogled Toronta ali izlet do Niagarskih slapov

Da se boste lažje odločili, če je izlet v Torotno sploh smiseln, najprej poglejmo časovnico:

– za pot od letala do letališkega izhoda potrebuješ 1h – 2h, odvisno od vrste pri pregledu potnih listov. Če vrste ni, potrebuješ le eno uro, sicer pa se stvar hitro zavleče.

– pot do mesta ti z vlakom pobere pol ure v eno smer, torej računaj 1h za pot letališče – mesto – letališče.

– na letališču želiš biti vsaj 1,5h pred letom.

Skupaj torej porabiš minimalno 3,5h samo za letališke kontrole in premike. Imej to v mislih, ko si planiraš ogled mesta. Pa seveda računaj še na kakšne nepričakovane dogodke, kot npr. gnečo na mejni kontroli.

Če imate časa med letoma res veliko časa, se morda splača na izlet do Niagarskih slapov. Midva sva en daljši prestop (21h) izkoristila za izlet do Niagarskih slapov! Več o tem pa v objavi Izlet do Niagarskih slapov.

Nasmejana ženska ob niagarskih slapovih

Katarini se smeji: kako dobro sva izkoristila tale prestop.

Pot do centra mesta

Najhitreje in najenostavneje je do centra Toronta priti z novim vlakom UP Express. Povezava je direktna: iz Terminala 1, kjer je železniška postaja Toronto Pearson do postaje Union Station v centru mesta. Cena povratne vozovnice je 24,7 CAD (kar je približno 17€) oz. 12,35 CAD (8€), če kupiš “Long Layover” vozovnico, ki velja 7h. Vozovnice lahko kupite vnaprej preko te spletne strani: UP Express. Ti vlaki vozijo vsakih 15 minut med 5:30 zjutraj in polnočjo oz. 01:00 ponoči.

Obstaja tudi cenejša varianta potovanja v mesto, vendar pa je tudi nekoliko bolj zamudna, saj pot v povprečju traja približno 1h. Na letališču greste najprej na Terminal 3, ki je s Terminalom 1 povezan z brezplčanim vlakcem. Na terminalu 3 poiščite avtobusno postajo in se vkrcajte na avtobus 192 Airport Rocket, s katerim se odpeljete do zadnje postaje: Kippling. Cena vozovnice je le 3,25 CAD, vendar pa morate imeti točen znesek v gotovini. Povejte šoferju, da boste prestopali, ker vam mora dati temu primerno karto. Postaja Kippling je hkrati tudi končna postaja podzemne železnice, linije 2. Torej, iz avtobusa se presedete na podzemno in se odpeljete do postaje St. George, tam pa prestopite na podzemno linija 1 in se odpeljete še do postaje Union, ki je v strogem centru mesta. Bistveno cenejša pot, ampak nekoliko bolj komplicirana. Sredi dneva, ko so možnosti za zastoje na cesti večje, te poti ne priporočava.

zavito stopnišče Toronto

Umetnost v Torontu. Art Gallery of Ontario.

Ogledi v mestu

Pravijo, da Toronto nima zelo očitnih znamenitosti, pač pa je mesto, ki ga je treba doživeti. Največja znamenitosti je njihov CN Tower, ki je z višino 553m ikona mesta. Vstopnina za razgledno ploščad je 38 CAD (25€), karto pa se da kupiti preko spleta. V mestu je zelo zanimiv tudi Kensington market – to je taka malo hipsterska, alternativna, multikulturna četrt s pisanimi fasadami hiš, raznoraznimi trgovinami, restavracijami in bari. Če iščete idejo, kam bi šli jest v centru Toronta, je to gotovo dobra izbira.

Ontario College of Art and Design

Ontario College of Art and Design

Za arhitekturne in oblikovalske navdušence pa bodo v Torontu gotovo zanimive stavbe Royal Ontario Museum (vstopnina 20 CAD, kar je 13€), Art Gallery of Ontario (vstopnina 19 CAD, oz. 13€) in Ontario College of Art and Design. 

PREBERI ŠE  Izlet do Niagarskih slapov (med prestopom v Torontu)

Za počasen sprehod med temi stvarmi boste potrebovali približno 3-4h, če pa se odločite še za ogled kakšnega muzeja ali galerije, pa dodajte vsaj 2h.

Toronto je definitivno zanimivo mesto, vredno ogleda, če imate čas. Nama, ki sva bolj ljubitelja narave, pa so bili Niagarski slapovi seveda še lepši.

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena