Izlet do Niagarskih slapov (med prestopom v Torontu)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kadar iščeva letalske karte, vedno malo pogledava tudi na dolžino prestopa. Idealno je seveda, če je prestop čim krajši. Če pa je prestop dolg, pa naj bo čim daljši, da lahko v vmesnem času tudi kaj vidiva. Na poti na Jamajko sva imela v Torontu kar dva dolga prestopa. Tja-grede sva na let čakala 17h in ta čas izkoristila za hiter obisk prijatelja in ogled mesta Toronto, nazaj-grede pa je bil prestop še daljši, kar 21h. Kaj je še kaj zanimivega okoli Toronta? Niagarski slapovi seveda! Hitro sva na letališču rezervirala avto, poiskala nastanitev v bližini in izlet do Niagarskih slapov je bil splaniran.

Niagarski slapovi s kanadske strani

Niagarski slapovi, prihajava!

Izlet do Niagarskih slapov med prestopom v Torontu

Lokacija Niagarskih slapov

Niagarski slapovi se nahajajo na reki Niagara, na meji med ZDA in Kanado. Od Toronta so oddaljeni 130km, kar je približno 1,5h vožnje z avtomobilom – če ni zastojev.

Do Niagarskih slapov se da priti tako s kanadske kot tudi z ameriške strani. Tukaj bom pisala le o kanadski strani, ki sva jo obiskala.

Kako do Niagarskih slapov?

Javni prevoz do Niagarskih slapov

Iz Toronta do Niagarski slapov se gre lahko z avtobusom ali z vlakom. Načeloma so avtobusi cenejši in bolj pogosti. Postaja Toronto Coach Terminal, kjer avtobusi začnejo svojo pot, je v centru Toronta, postaja v kraju Niagara Falls pa približno 3km stran od samih slapov. Lokalnega avtobusa, ki bi nas pripeljal bliže slapovom, pa ni. Torej bo treba peš 🙂 Cena take avtobusne vozovnice je lahko zelo poceni, če jo rezervirate vnaprej. Primer poceni avtobusnega prevoza je Megabus. Za tiste, ki greste do Niagarskih slapov med prestopom na letališču, to pomeni, da bo treba najprej v center Toronta, nato na avtobus in nazaj mimo letališča do Niagarskih slapov, kar je precej zamudna zadeva.

Shuttle z letališča

Obstaja tudi bolj direktna povezava letališča in Niagarskih slapov, vendar pa je občutno dražja. To je direkten avtobus z letališča Toronto Pearson. Cene so okoli 100€, primer ponudnika pa je RideBooker.

Najem avtomobila

Tretja in najbolj udobna možnost pa je vožnja z avtomobilom. Na poti iz Toronta do Niagarskih slapov ni cestnine, najem majhnega avta na letališču je relativno poceni, edino parkirišča okoli slapov so plačljiva in kar precej draga. Če ste omejeni s časom in če sta vsaj 2 potnika, se ta varianta najbolj splača. O najini izkušnji najema avtomobila v Torontu preberi tule: Najboljši najem avtomobila!

Ko ste z avtom enkrat v kraju Niagara Falls, je treba poiskati parkirišče za vaš avto. Tista ob glavni cesti in najbližje slapovom so presneto draga. Če pa zavijete malo stran z glavne ceste, pa se že najde kaj ugodnega. Midva sva najcenejše parkirišče našla pri Skylon Tower, kjer je dnevna parkirnina 5 CAD – plačilo z gotovino ali 10 CAD plačilo s kartico.

Rok ob GMC SUV najetem avtomobilu za izlet do Niagarskih slapov med prestopom v Tornontu

Najin jekleni konjiček za en dan

Prenočišče pri Niagarskih slapovih

Po svoji stari navadi sva izbrala hostel iz verige Hosteling International, HI Niagara Falls in bila z njim izredno zadovoljna. Stavba je urejena, čista, spodbuja trajnostni turizem, recikliranje odpadkov ipd, poleg tega pa imajo lepe in udobne sobe in brezplačen zajtrk. Za člane HI nudijo tudi zelo ugodno izposojo koles, kar je super opcija za obisk slapov ali kanjona reke Niagare. Hostel se nahaja blizu železniške postaje, kar pomeni, da je od slapov oddaljen približno 2 km. Ima pa svoje parkirišče – za vse tiste, ki pridemo z avtomobilom.

PREBERI ŠE  Kako izkoristiti prestop v Torontu (YYZ)

Še ena zanimivost: v bližini hostla je bil nekoč most čez reko Niagara, ki je povezoval Kanado in ZDA. Danes je ta mejni prehod zaprt, na sredino mostu pa so postavili velik betonski zid – da slučajno ne bi kdo poskušal ilegalno prečkati meje. Torej ZDA ne gradi zidu le na mehiški meji, ampak ga imajo tudi na kanadski 🙂

Katarina se sprehaja pred hostlom HI Niagara Falls

Katarina lovi wifi pred hostlom HI Niagara Falls 🙂

Zid na meji med Kanado in ZDA pri Niagarskih slapovih

Zid na meji med Kanado in ZDA. Povsod okoli pa bodeča žica in varnostne kamere.

Kaj početi okoli Niagarskih slapov?

Niagarski slapovi

Odgovor je jasen: občudovati slapove! Če smo natančni, je treba povedati, da je Niagarskih slapov več: najbolj znani in največji so Horseshoe Falls ali Kanadski slapovi, potem pa so tam še Ameriški slapovi in najmanjši Bridal Veil Falls. Razgled na slapove je definitivno najlepši s kanadske strani, od koder se vidi vse tri slapove. Najvišji slapovi so Horshoe Falls z višino 57m, kar sicer ni posebno veliko, ampak impresivne jih naredi širina reke, ki je okoli 800m ter količina vode, ki pada čez tektonsko prelomnico. Ti slapovi veljajo tudi za najbolj vodnate slapove v Severni Ameriki. Torej, rezervirajte si vsaj 2 uri časa za občudovanje, opazovanje in fotografiranje slapov. Ponoči so slapovi osvetljeni z različnimi barvnimi reflektorji in iz tega nastane cel šov. Če boste tam ponoči, se menda zelo splača iti pogledat.

Niagarski slapovi

Kanadski slapovi ali Horshoefalls. Waw!

Ameriški Niagarski slapovi

Ameriški slapovi … niti polovico tako veličastni niso kot kanadski

Okoli slapov je ogromno možnosti za dodatne oglede oz. načinov, kako zapraviti svoj denar. S kanadske strani v bližino slapov vozi ladjica Hornblower, z ameriške pa Maid of the Mist – obe ponujata praktično isto vožnjo, zato je vseeno, katero izberete. Možnost je tudi, da greste za slapove – izlet imenovan Journey Behind the Falls, lahko se do slapov spustite po jeklenici – MistRider Zipline ali pa slapove preletite s helikopterjem. Pogled od zgoraj ponuja tudi 220m visok Skylon Tower. Midva za te stvari nisva, zato sva si slapove ogledala le z opazovalne ploščadi, nato pa se odpeljala ob reki navzdol.

Ladja Maid of the Mist pod Niagarskimi slapovi

Z ladjico pod slapove … Maid of the Mist

Niagara Gorge kanjon

Reka Niagara, ki pada preko tektonske prelomnice in tvori Niagarske slapove, teče iz jezera Erie v jezero Ontario. Pot med jezeroma je kratka, ampak izredno lepa in razgledna. Na tem delu je namreč reka izdolbla zanimiv kanjon. Kdor ima dovolj časa, priporočava, da se ob kanjonu zapelje s kolesom. Kolesarske poti so zelo lepo urejene, klancev ni kaj dosti, narava in pogledi pa so čudoviti.

Tektonska prelomnica pri Niagarskih slapovih

Prelomnica, preko katere pada reka Niagara

Reka Niagara in njen kanjon, ki si ga lahko ogledamo na izletu do niagarskih slapov

Zeleni del kanjona reke Niagara

Vinorodno območje in dom ledenega vina (ice wine)

Območje med Niagarskimi slapovi in jezerom Ontario je znano vinorodno območje, kjer izdelujejo značilno ledeno vino. Ledeno vino ali ice wine je stisnjeno iz zmrznjenih grozdnih jagod, kar naredi samo vino veliko bolj sladko, pa tudi vsebnost alkohola je višja kot navadno. Vinskih kleti (če jim lahko rečemo klet) je v okolici kraja Niagara-on-the-Lake veliko. Midva sva v hostlu HI Niagara Falls dobila kupon za brezplačno pokušino vina v vinski kleti Inniskillin. Potrdiva lahko, da so vina vrhunska in res vredna poskušine.

Ledeno vino Inniskillin v Kanadi v bližini Niagarskih slapov

Odlično ledeno vino in prijazna Ukrajinka, ki nama ga je stregla 🙂

 

PREBERI ŠE  Recept: poutine (pečen krompir s sirovo omako), Kanada

Koliko časa za Niagarske slapove?

Meniva, da je en dan dovolj, da si človek ogleda Niagarske slapove. Kdor želi raziskovati še okolico, morda kolesarit ob kanjonu, bo potreboval dva dni, več pa res ni potrebno.

Najin prestop v Torotnu in izlet do Niagarskih slapov:

Niagarske slapove sva obiskala med prestopom v Torontu in tako sva imela na razpolago le en dan. Najin izlet oz. potek dneva je zgledal takole: pristanek v Torontu je bil ob 22h. Že vnaprej sva rezervirala avto in ga na letališču prevzela pri agenciji Discount Car (ki je mimogrede trenutno za naju najboljša rent-a-car agencija), nato pa se odpeljala do Niagarskih slapov. Do hostla HI Niagara Falls sva prispela okoli 1h zjutraj. V planu sva imela nočni ogled slapov, saj jih ponoči osvetljujejo in naredijo cel “illumination show” iz tega, ampak sva bila preveč utrujena za karkoli.

Naslednji dan sva se z avtom odpeljala do slapov, poiskala parkirišče in si potem v približno dveh urah ogledala slapove. Sledil je ogled zidu na mostu med ZDA in Kanado, kosilo v hostlu in okoli 13h sva se že odpeljala nazaj v smeri proti Torontu. Sledila sva reki ter se večkrat ustavila na razglednih točkah nad kanjonom, ki ga je reka Niagara tu izkopala. Zadnji postanek je bila vinska klet Inniskillin ter poskušina ledenega vina, nato pa sva se odpeljala nazaj proti Torontu. Še en krajši postanek sva naredila pred Hamiltonom, kjer se preko jezera Ontario lepo vidi obris Toronta, nato pa se počasi (zaradi zastojev) vrnila na letališče. Ob 17h sva bila že nazaj na letališču.

Katarina in Rok pred Niagarskimi slapovi

Malo premražena, ampak navdušena nad Niagarskimi slapovi!

Vsega skupaj sva imela torej 21h dolg prestop in lahko rečem, da je bil dobro izkoriščen.

Strošek tega izleta: 33€ najem avtomobila preko strani billiger-mietwagen.de, 15€ za kosilo in 23€ za bencin. Nočitev v hostllu HI Niagara Falls stane 40€ za privatno sobo (cena izven sezone) in vključenim zajtrkom.

Midva sva se nekoliko bala, da bo vse skupaj ena sama turistična atrakcija, ampak sta naju lepota in mogočnost slapov čisto očarali. Poleti menda zna biti kraj zelo obljuden, v zgodnji pomladi pa obiskovalcev ni bilo pretirano veliko.

Rok dela selfie pred Niagarskimi slapovi

Največji turist 😀

Komentiraj

Lahkih nog naokrog