Recept: Pupusas (polnjene tortilje) – Salvador

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Salvador je državica v Srednji Ameriki, ki je večina ne povezuje s posebno dobro hrano. Naju pa je prav prijetno presenetila. Edina tipična salvadorska jed so pupuse, manjše tortilje, ki imajo v sredini polnilo. Lahko bi jih opisali tudi kot polnjene palačinke, le da so vedno slane in narejene iz koruzne moke. V pupuse se da lahko marsikaj. Midva sva večinoma jedla pupuse s fižolom, poskusila sva tudi nadev iz čajot (ameriških bučk), sirov nadev in “chicarron”, kar sva mislila, da je grah, izkazalo pa se je, da so ocvirki!!! Ob pupusah je bila vedno postrežena zeljno-korenčkova solata  in neka bolj ali manj pekoča salsa. Tole je najin recept: pupusas iz Salvadorja!

Pupusa, tipična salvadorska hrana

Najina pupusa s solato in salso.

Tekom potovanja po Slavadorju sva pupuse vzljubila in komaj sva čakala, da jih lahko narediva tudi doma. A tu se je pojavila težava. Za testo se uporablja poseba koruzna moka, imenovana masa harina, ki se jo pri nas težko dobi! Menda jo imajo občasno v Hoferju, sicer pa večje trgovine v tujini … midva sva imela na poti do Jamajke prestop v Torontu, kar sva izkoristila tudi za nakupe in si tam priskrbela maso harino. Končno, salvadorsko kulinarično ustvarjanje se lahko začne! Nedavno sva od prijateljev izvedela, da se da pupuse pripraviti tudi z našo bio koruzno moko. Pomembno je, da je bio koruzna – npr. iz Mercatorja znamka Vila Natura.

Pa še to: ko boste imeli enkrat maso harino, lahko z njo pripravite najrazličnejše latino-ameriške jedi, npr. venezuelske arepe.

Tule predstavljava recept za pupuse s fižolom in/ali sirom, ki je za 4 osebe oz za 12 pupus.

Recept: pupusas, polnjene tortilje

Sestavine:

 • olivno olje
 • 1 čebula
 • 250g rdečega fižola v pločevinki
 • 75g feta sira
 • 75g mozzarele
 • 320g moke masa harina ali bio koruzne moke
 • 550mL vode
 • sol
 • 1/4 zeljnate glave
 • 2 korenja
 • sok polovice limete
 • kis
 • salsa

Postopek:

1. korak: priprava fižolove paste

Čebulo nasekljaj in jo prepraži na olju. Praži počasi, torej pri nizki temperaturi in dolgo (nekje 15 minut). V ločni skledi zmešaj fižol in tekočino iz pločevinke, dodaj prepraženo čebulo ter vse skupaj zmiksaj s paličnim mešalnikom (uporabiš lahko tudi smoothie-mixer). Če je fižolova pasta pregosta, dodaj malo vode. Spet segrej olje na ponvici in ko je vroče, dodaj nastalo fižolovo zmes. Počasi jo kuhaj, dokler se ne zgosti. To je približno 20 – 30 minut. Vmes malo pomešaj, da se zmes ne zažge. Ko je končano, fižolovo pasto odstavi, da se ohladi.

2. korak: priprava sirovega nadeva

V mikserju za smoothieje zmešaj feta sir, mozzarelo in postopoma dodajaj mozzarelino vodo da nastane gladka, ampak gosta zmes.

Po želji lahko sirov nadev tudi izpustiš.

3. korak: priprava solate

Kot dodatek k pupusam se je solata iz zelja in korenja. Torej, zeljnato glavo nareži na tanke trakove, korenje pa nastrgaj. Zelenjavo zmešaj in dodaj malo soli, limetin sok in kis – pač po okusu.

peka salvadorskih pupus

pupuse se pečejo. El Tunco, Salvador

4. korak: priprava pupus

V multiprakriku zmešaj maso harino (ali koruzno moko), 3 žličke soli, žličko olja in vodo ter zgneti v gosto, a vseeno malo lepljivo testo. Če delaš s koruzno moko, dodajaj vodo postopoma. Odvisno od moke je lahko razmerje z vodo večje ali manjše od opisanega. Nato pusti, da testo počiva približno 15 minut. Iz celotnega cesta naredi 12 manjših kepic za 12 pupus. Nato daj vsako kepico na polovico in iz nje z rokami naredi dve “palačinki”, ki naj bosta veliki za površino tvoje dlani. Eno “palačinko” premaži s fižolovo pasto, ter v sredino dodaj manjši kupček sirovega nadeva. Pokrij z drugo palačinko, robove stisni skupaj, nastalo pupuso malo pogladi, nato pa speci na vročem olju – kot bi pekel kakšen polpet. Nič čudnega ni in tudi nič narobe ni, če ti malo mase uide ven iz pupus 😉 Tudi v Slavadorju se jim je to dogajalo. Seveda lahko po želji nadev zamenjaš za karkoli ti okus poželi. Lahko narediš npr. samo fižolove pupuse ali pa samo s sirom polnjene tortilje (pupuse).

PREBERI ŠE  Recept: Zapiekanka - Poljska

Ko so pupuse pečene, jih postrezi s salso in solato. Pravilen način jedenja pupus je tak, da na pupuso/polpet naložiš malo solate, čez preliješ salso, nato pa vse skupaj primeš v roko in poješ. Pa dober tek! 😉

pupusas Salvador

Tipične salvadorske pupuse

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Content is protected !!