Irie Blue Hole: tropski tolmuni in oderuški vodiči

Začetek najinega potovanja po Jamajki je bil kar divji. Začelo se je z izgubljeno prtljago, kar je pomenilo, da nisva mogla kampirati, tako kot sva načrtovala, prav tako pa sva se znašla na tropskem otoku, oblečena v zimska oblačila, brez kopalk in sončne kreme. Nadaljevalo se je z zanič najetim avtomobilom, ki je imel prazno gumo in prtljažnik, ki se ni odpiral. A se je vse uredilo: po parih dneh sva dobila prtljago, avto pa sva uspela zamenjati za boljšega. In takrat se je začelo najino pravo raziskovanje Jamajke. Prva destiacija je bil kraj Ocho Rios in bližnji slapovi, imenovani Irie Blue Hole.

jamajka slap irie blue hole

Poglej to noro barvo vode!

Kaj je Irie Blue Hole?

Slike Irie Blue Hole sva videla na Instagramu in navdušila naju je modrina tolmunov in pa dejstvo, da imajo neke vrste gugalnico, s katero skočiš v reko na koncu serije slapov. V Lonely Planetu pa je pisalo, da so ti slapovi še zelo neturstični in zato prijetni za obisk.

Tehnično gledano je Irie Blue Hole samo ta tolmun, v katerega skočiš, a okolica ponuja še veliko več. Namreč, splezati se da ob reki navzgor, preko oz. mimo številnih slapov, vmes pa se lahko večkrat okopaš v tolmunih. Ves čas pa si obdan z gostim tropskim rastjem, ovijalkami, palmami, visoko praprotjo … Res lep kraj, idealen za malo ohladitve na vroči Jamajki in za odmik od masovnega turizma mesta Ocho Rios, ki ga preplavljajo turisti s križark.

palma, tropsko podnebje jamajka

Čudovita tropska okolica slapov Irie Blue Hole

Najina izkušnja Irie Blue Hole

Cesta do Irie Blue Hole je bila zelo slaba. Tako slaba, da sva se večkrat vprašala, če sva sploh na pravi poti, ali naju je morda navigacija poslala v napačno smer. Po dolgih 10km lukenj in ozkih ovinkov sva le prispela do parkirišča, kjer naju je takoj prevzel lokalni vodič in nama obljubil, da naju bo peljal po slapovih. Glede na prebrano v Lonely Planetu in na spletu, sva predvidevala, da je vodič vključen v ceno vstopnine. Velika napaka!

vodič razlaga okolico poti jamajka

Vodič Damien nama razlaga, kaj vse raste ob poti

Dečko, ki je imel menda 20 let, naju je tako najprej odpeljal do blagajne, kjer sva plačala vsak 10 USD, nato pa smo začeli z našo turo. Skok v tolmun z gugalnico je bil na vrsti prvi. Priprave za skok so bile res natančne. Vodič nama je strogo zabičal, da ga morava poslušati in v vodo skočiti točno na njegov znak, nič prej in nič kasneje. Potem smo ponovili, kako se odrine, da je treba noge po odrivu skrčiti in nato je še razložil, kako je treba pasti v vodo. Nama se je zdelo popolnoma nesmiselno, saj ni prvič, da počneva kaj takega. Ampak potem sva izvedela, da veliko obiskovalcev pa tudi Jamajčanov, ne zna plavati, še manj pa skakati v vodo, zato je verjetno ta poduk res potreben. Kakorkoli, skok je bil super! Tudi meni, ki sem sicer bolj prestrašene sorte, kar se tega tiče 🙂

(video pride, ko bova imela boljši internet 🙂 )

Demonstracija skoka v tolmun 🙂

V nadaljevanju, naju je vodič odpeljal po potki naokoli prvega slapu. Sproti nama je kazal raznorazne zanimive rastline. Najbolj me je navdušilo mandljevo drevo in nabiranje mandljev. Pokazal nama je tudi mangovo drevo, limeto, jamajško jabolko … in še cel kup začimb, katerih imen si nisva uspela zapomniti.

turistka v Irie blue hole

Katarina voha limetine liste

Na neki točki nas je pot pripeljala na cesto, ob kateri smo hodili nekaj sto metrov. Sedaj pa si prestavljajte situacijo: midva čisto mokra, v kopalkah in bosa hodiva po cesti, mimo nas pa so vozili avtomobili in pešačili šolarji iz bližnje šole. Že tako kot belec izredno izstopaš tu na Jamajki, potem pa se še takole “razgaljava” kar na cesti sredi vasi 🙂

Lezli smo še više, plezali ob slapovih, skočili v nekaj tolmunčkov … vse skupaj naju je zelo spomnilo na slapove v Salvadorju, kjer sva nedavno počela nekaj podobnega. Le da je bilo tukaj manj nevarno, manj strmo in slapovi so bili manjši. Vendar izredno lepi. Najbolj naju je navdušila modrina vode. Edino zmotilo naju je, da je  imel vodič točno naštudirane kraje, kjer naju lahko fotografira. Pa ne samo, da naju je želel slikati, še narekoval nama je, kam in kako se morava postaviti, kako se nasmejati … In na koncu vsakega stavka je dodal slavni jamajški “Ja man”. Primer: “Takole se postavita, poglejta tja, pomahajta sem … Ja, man! Odlično”. Ali pa, ko sva ga midva kaj vprašala “kdaj je tukaj sezona manga?” je bil njegov odgovor: “Na tem delu otoka je šele septembra, ja man.” Sprva se nama je zdelo še fino, kmalu pa se nama je zdelo že kot en velik zabaviščni park.

parček pred irie blue hole

Ena izmed naročenih poz.

Ko smo se vračali nazaj dol, je vodič prišepnil Roku: “Ko mi bosta dala napitnino, to storita tako, da drugi ne bodo videli”. Ok, torej bo želel še napitnino, saj se nama je zdelo, da njegovo vodenje ne bo čisto zastonj. Dogovorila sva se, da mu dava cca 500 jamajških dolarjev, kar je približno 4€. Po koncu ture, ko sem se  jaz ravno preoblačila, mu je Rok dal dogovorjen znesek. Takrat pa je fant čisto znorel, v smislu, da to ni nič! Da tega denarja sploh noče, ker tako malo je pa čisto brez veze, da mu dava. Presenečena nad njegovim odzivom, sem ga vprašala, koliko pa želi oz. koliko normalno dobi. Odgovor je bil 50 USD! Čakaj malo, to pa ni več napitnina, to je že konkretno plačilo. Poskušala sem mu razložiti, da bi moral takoj opozoriti, da želi tako visoko “napitnino”, in da v tem primeru gotovo ne bi tratila njegovega časa, ker toliko denarja nisva nameravala zapraviti za pol-urni izlet po slapovih. Rok mu je poskušal razložiti, da nisva bogataša in da morava za ta denar delati en cel dan … pa ni nič pomagalo. On razočaran, midva pa slabe volje in z grenkim priokusom sva se odpeljala nazaj.

Nasveti za obisk Irie Blue Hole

Če bo kdo hodil po Jamajki, naj se le odpravi na ogled Irie Blue Hole, ker je barva tolmunov res lepa, skok v vodo pa tudi nekaj posebnega. Le bodite pozorni na nekaj stvari:

  • vstopnina za vzpon ob slapovih navzgor je 10 USD. Če pa želite samo skočiti v prvi tolmun, pa vstopnine ni potrebno plačati.
  • Vodiča ne potrebujete, če ga ne želite. Z lahkoto greste lahko sami po slapovih navzgor, le previdno stopajte po skalah. Večinoma niso spolzke in sprehod po reki ni nevaren.
  • Če boste vzeli vodiča, se vnaprej dogovorite za ceno.
  • Imejte obute čevlje za v vodo, npr nekaj podobnega Teva sandalom. Torej, nekaj s čimer lahko hodite po cesti, po gozdnih cestah in tudi po skalah v vodi.
  • uživajte lepoto tropskih slapov 😉
palme na jamajki

Sprehod ob slapovih je bil prav toliko lep kot slapovi sami

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!