Na obisku pri morski kravi (Canoe Valley Wetlands)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Zelo rada opazujeva živali v njihovem naravnem okolju. Načeloma Jamajka ni kraj, ki bi imel veliko zanimivih živali, a midva sva našla nekaj za naju. Našla sva žival, ki je še nikoli nisva videla: morsko kravo! Morska krava je velik vodni sesalec in na Jamajki živita samo še dva primerka te vrste. Seveda sva ju želela videti. Odpravila sva se v Canoe Valley Wetlands, edini kraj na Jamajki, kjer živita morski kravi.

odsev trsja v reki

Canoe Valley Wetlands

Izlet po Canoe Valley Wetlands

Vstop v Canoe Valley Wetlands je relativno blizu Milk River (to je kraj, kjer sva srečala prvega aligatorja). Na vstopni točki v rezervat sva našla oskrbnika parka, ki je ravno zakrpal nedavno poškodovani kanu (posledica napada aligatorjev) in dogovorili smo se, da naju bo peljal do morskih krav. On je namreč tam vsak dan in njega gospe morski kravi poznata, zato bosta verjetno bolj vljudni 🙂 Poleg tega pa pozna tudi pot in je ozaveščen o vseh možnih nevarnostih. Vkrcali smo se na kanu, oskrbnik je vzel v roke kos lesa, ki je služilo kot veslo in začela se je naša ekspedicija.

kanu v mokrišču

S kanujem v morkišče …

Raki in morska trava

Morski kravi živita v bližini izliva reke v morje, torej na kraju, kjer se nahaja še veliko drugih (nevarnih) živali, Naš prihod je takoj naznanil majhen “izdajalski” ptič z vpijoče zelenimi krili. Letel je pred kanujem in s svojim glasnim čivkanjem vsem naznanil prihod ljudi v mokrišče. Kmalu so se iz skrivališč prikazali ogromni raki. Na srečo je bila voda precej čista in smo jih lahko opazovali iz kanuja. Res, takega raka si ne bi želela srečati med plavanje.

Potem je reka postala gosto preraščena z gosto morsko travo in nam veslanje močno otežila. Kanu se je zaradi trave hitro ustavil in (če gre verjeti oskrbniku) smo postali zelo ranljivi za plenilce. Živali se načeloma bojijo premikajočega se čolna, če pa le-ta stoji pri miru, pa ugotovijo, da so na čolnu posamezni ljudje – lahek plen za velike plenilce. Da smo se čim hitreje izvili iz prepleta morske trave, je za drugo veslo (večji kos plastike) poprijel še Rok in s skupnimi močmi sta z oskrbnikom uspela spraviti kanu iz morske trave.

človek v kanuju pluje po reki

Rok pomaga pri premagovanju morske trave

Morske krave – končno!

Oskrbnik nas je pripeljal do kraja, kjer se morske krave navadno zadržujejo. Sledilo je čakanje v tišini. Morske krave so zelo sramežljive živali, poleg tega pa podnevi rade dremajo, zato smo morali biti zelo potrpežljivi. Končno se je ena morska krava prebudila in prišla pogledati, kaj se dogaja. Sprva je le na hitro priplavala na površino, nas ošvrknila s pogledom, nato pa šla nazaj “domov”. Bilo je čisto prehitro, da bi midva dojela, kje je morska krava oz. kaj je morska krava. Še malo smo čakali, če se pokaže še enkrat. Morska krava je prišla še enkrat, spet samo pokukala iz bivališča in šla nazaj. Na srečo je prišla na površje še enkrat, tokrat nekoliko bliže. Priplavala je mimo kanuja in tokrat sva jo lahko precej dobro videla. Naredila je še en krog okoli svoje osi, potem pa se dokončno odpravila nazaj v svoj brlog.

morska krava v reki, Jamajka

Morska krava!!!! Ok, na sliki se vidi le belo pego tik pod gladino 🙂 Ampak je, morska krava naju je obiskala!

Zanimive informacije o morskih kravah

Morske krave so vodni sesalci, ki so dolgi okoli 3m in tehtajo do 500kg. Na Jamajki je Canoe Valley Wetlands edino prebivališče morskih krav. Trenutno sta tam samo še dva primerka te vrste. Imeli so štiri, pa sta lani dve umrli, verjetno od starosti. Morska krava nima naravnega sovražnika, saj je za aligatorje prevelik plen, drug večji plenilec pa ne živi v njihovem naravnem okolju. So pa tam okoli ljudje, ribiči. Čeprav je lov na morske krave na Jamajki strogo prepovedan, se je že dogajalo, da so kakšno ustrelili. Ena krava ima namreč ogromno zelo hranljivega mesa, ki lahko preskrbi več družin, kar je za revne in nepodučene ribiče razlog za lov.

PREBERI ŠE  Izzivanje volkov s tuljenjem ali howling

Poleg morskih krav v tej reki živijo tudi aligatorji. Oskrbnik je povedal, da manjši ko je aligator, bolj je zloben. Pravi, da tisti mali napadejo, vse kar leze in gre. Sam sicer še ni imel nobene slabe izkušnje z njimi, pa dela v rezervatu že 26 let, se je pa že zgodilo, da so napadli in požrli kakšnega ribiča.

aligator v rečnem rastju

Dobro poglej sliko. Na njej se skriva čisto majhen aligator (išči v sredini slike)

Najbolj pogumni in radovedni obiskovalci morkišča se gredo lahko tudi potapljati oz. snorkljati po reki. Tako imaš možnost, da morsko kravo vidiš pod vodo iz oči v oči.  Edina nevarnost so seveda aligatorji. A dokler plavaš v bližini kanuja, si menda na varnem, saj aligatorji kanuja ne razumejo in se ga bojijo. Midva se za ta ekstrem nisva odločila … ok, če smo iskreni, maski sva pozabila v avtu, zato nisva šla v vodo. Če bi ju imela s seboj, bi verjetno šla 🙂 Reka, po kateri se pluje, je zelo čista, voda bistra in morsko kravo se da jasno videti tudi iz kanuja.

morske krave wikipedia

Ker najin posnetek ni najboljši, je tule slika z Wikipedie. Da si boste predstavljali, kako morske krave sploh zgledajo. Photo credit: David Hinkel

Če se kdo odloči za obisk morskih krav, jih bo našel na lokaciji Alligator Hole (GoogleMaps povezava). Oskrbnik je tam vsak dan in vas po dogovoru pelje po reki. Cena je od 10 – 15 USD po osebi, odvisno kako se dogovorite oz. kako se vam uspe spogajati. Naš izlet je trajal približno 2h, seveda pa je to odvisno od tega, koliko časa je treba čakati na morsko kravo, da priplava iz svojega brloga. Če priplava, seveda 🙂

Čolnar in gospa v kanuju na reki Jamajka

V iskanju morske krave

Za naju je bil tale obisk pri morski kravi ena boljših stvari na Jamajki. Najmanj komercialna, najmanj turistična in najbolj pristna. Narava tam je čudovita, mirno je, živali pa se da videti res veliko: od raznoraznih ptičev, do ogromnih rakov, aligatorjev vseh velikosti pa seveda morske krave! Edino cesta do tja je nekoliko slabša 🙂 Ampak to je del doživetja.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena