Na obisku pri morski kravi (Canoe Valley Wetlands)

Zelo rada opazujeva živali v njihovem naravnem okolju. Načeloma Jamajka ni kraj, ki bi imel veliko zanimivih živali, a midva sva našla nekaj za naju. Našla sva žival, ki je še nikoli nisva videla: morsko kravo! Na Jamajki sva našla morske krave – velike vodne sesalce. Posebnost je, da sta na celem otoku samo še dva primerka te vrste. Seveda sva ju želela videti. Odpravila sva se v Canoe Valley Wetlands, edini kraj na Jamajki, kjer živita morski kravi.

odsev trsja v reki

Canoe Valley Wetlands

Tole je zgodba o dveh nadebudnih popotnikih na Jamajki in o morski kravi.

Nekoč sta po Jamajki potovala dva popotnika, Rok in Katarina. Bila sta netipična obiskovalca Jamajke, saj nista bivala v all inclusive resortu, pač pa sta se z avtomobilom vozila naokoli in raziskovala otok. Tako ju je pot zanesla tudi na jug države, v mokrišče imenovano Canoe Valley Wetlands, ki je znano po dveh elegantnih gospeh morskih kravah. Ti dve obilni živali sta edina primerka svoje vrste na Jamajki, zato sta si ju Rok in Katarina še toliko bolj želela spoznati. A pot do njiju ni bila lahka, saj je na njiju prežalo veliko nevarnosti in popotnika sta potrebovala pomoč.

kanu v mokrišču

S kanujem v morkišče …

Našla sta oskrbnika parka, ki je ravno zakrpal nedavno poškodovani kanu (posledica napada aligatorjev) in dogovorili so se, da ju bo peljal do morskih krav. On je namreč tam vsak dan in njega gospe morski kravi poznata, zato bosta verjetno bolj vljudni. Poleg tega pa pozna tudi pot in je ozaveščen o vseh možnih nevarnostih. Vkrcali so se na kanu, oskrbnik je vzel v roke kos lesa, ki je služilo kot veslo in začela se je njihova ekspedicija. Morski kravi živita v bližini izliva reke v morje, torej na kraju, kjer se nahaja še veliko drugih nevarnih živali, ki so jim poskušale preprečiti obisk. Njihov prihod je takoj naznanil majhen izdajalski ptič z vpijoče zelenimi krili. Letel je pred kanujem in s svojim glasnim čivkanjem vsem nazanil prihod ljudi v mokrišče. Kmalu so se iz skrivališč prikazali ogromni raki, ki so iz dna reke stegovali svoje klešče proti kanuju. Za raki jim je pot poskušala preprečiti gosta morska trava, ki je zrasla vse do gladine reke in tako veslanje močno otežila. Kanu se je zaradi trave hitro ustavil in skupina je bila postala še bolj ranljiva. Živali se načeloma bojijo premikajočega čolna, če pa le-ta stoji pri miru, pa ugotovijo, da so na čolnu posamezni ljudje – lahek plen za velike plenilce. Da so se čim hitreje izvili iz primeža grozne rastline, je za drugo veslo (večji kos plastike) poprijel še Rok in s skupnimi močmi sta z oskrbnikom uspela spraviti kanu iz morske trave.

človek v kanuju pluje po reki

Rok pomaga pri premagovanju morske trave

Ko so že mislili, da je najhujše mimo, pa so na drugi strani iz svojih bivališč prilezli aligatorji in na veliko prežali na obiskovalce. Samo majhen spodrsljaj, samo malo daš roko iz kanuja in že je lahko po tebi. Hrabri popotniki so uspeli kanu spraviti tudi mimo nevarnih in zlobnih živali. Končno so stali pred bivališčem morskih krav. A to še ni pomenilo, da jih bodo gospe izvolile pozdraviti. Ne, morske krave so zelo sramežljive živali, poleg tega pa podnevi rade dremajo, zato so obiskovalci morali biti zelo potrpežljivi. Dolgo so jih čakali in čakali, jim ponujali čokolado in obljubljali vse mogoče, da bi le prišle iz svojih bivališč. Končno se je gospa morska krava prebudila in prišla pogledati, kaj se dogaja, kdo jo želi obiskati. Sprva je le na hitro priplavala na površino, jih ošvrknila s pogledom, nato pa šla nazaj domov. Popotniki so še vztrajali in jo čakali. Morska krava je prišla še enkrat, spet samo pokukala iz bivališča in šla nazaj. Verjetno je imela divjo noč in se še ni naspala. Še so jo klicali in jo vabili, da se podruži z njimi. In res, gospa morska krava je prišla še enkrat, tokrat nekoliko bliže. Priplavala je mimo kanuja in jim pomahala s svojim ogromnim repom. Naredila je še en krog okoli svoje osi, potem pa se dokončno odpravila nazaj v posteljo.

morska krava v reki, Jamajka

Morska krava!!!! Ok, na sliki se vidi le belo pego tik pod gladino 🙂 Ampak je, morska krava naju je obiskala!

Popotnike je čakala še pot nazaj, ki pa so jo sedaj že poznali in so jo brez težav opravili.

 

Tako je nekoliko olepšano zgledal najin obisk pri jamajških morskih kravah, tule pa še nekaj zanimivih informacij o teh ogromnih živalih:

Morske krave so vodni sesalci, ki so dolgi okoli 3m in tehtajo do 500kg. Na Jamajki je Canoe Valley Wetlands edino prebivališče morskih krav. Trenutno sta tam samo še dva primerka te vrste. Imeli so štiri, pa sta lani dve umrli, verjetno od starosti. Morska krava nima naravnega sovražnika, saj je za aligatorje prevelik plen, drug večji plenilec pa ne živi v njihovem naravnem okolju. So pa tam okoli ljudje, ribiči. Čeprav je lov na morske krave na Jamajki strogo prepovedan, se je že dogajalo, da so kakšno ustrelili. Ena krava ima namreč ogromno zelo hranljivega mesa, ki lahko preskrbi več družin, kar je za revne in nepodučene ribiče razlog za lov.

Poleg morskih krav v tej reki živijo tudi aligatorji. Oskrbnik je povedal, da manjši ko je aligator, bolj je zloben. Pravi, da tisti mali napadejo, vse kar leze in gre. Sam sicer še ni imel nobene slabe izkušnje z njimi, pa dela v rezervatu že 26 let, se je pa že zgodilo, da so napadli in požrli kakšnega ribiča.

aligator v rečnem rastju

Dobro poglej sliko. Na njej se skriva čisto majhen aligator (išči v sredini slike)

Najbolj pogumni in radovedni obiskovalci morkišča se gredo lahko tudi potapljati oz. snorkljati po reki. Tako imaš možnost, da morsko kravo vidiš pod vodo iz oči v oči.  Edina nevarnost so seveda aligatorji. A dokler plavaš v bližini kanuja, si menda na varnem, saj aligatorji kanuja ne razumejo in se ga bojijo. Midva se za ta ekstrem nisva odločila … ok, če smo iskreni, maski sva pozabila v avtu, zato nisva šla v vodo. Če bi ju imela s seboj, bi verjetno šla 🙂 Reka, po kateri se pluje, je zelo čista, voda bistra in morsko kravo se da jasno videti tudi iz kanuja.

morske krave wikipedia

Ker najin posnetek ni najboljši, je tule slika z Wikipedie. Da si boste predstavljali, kako morske krave sploh zgledajo. Photo credit: David Hinkel

Če se kdo odloči za obisk morskih krav, jih bo našel na lokaciji Alligator Hole (GoogleMaps povezava). Oskrbnik je tam vsak dan in vas po dogovoru pelje po reki. Cena je od 10 – 15 USD po osebi, odvisno kako se dogovorite oz. kako se vam uspe spogajati. Naš izlet je trajal približno 2h, seveda pa je to odvisno od tega, koliko časa je treba čakati na morsko kravo, da priplava iz svojega brloga. Če priplava, seveda 🙂

Čolnar in gospa v kanuju na reki Jamajka

V iskanju morske krave

Za naju je bil tale obisk pri morski kravi ena boljših stvari na Jamajki. Najmanj komercialna, najmanj turistična in najbolj pristna. Narava tam je čudovita, mirno je, živali pa se da videti res veliko: od raznoraznih ptičev, do ogromnih rakov, aligatorjev vseh velikosti pa seveda morske krave! Edino cesta do tja je nekoliko slabša 🙂 Ampak to je del doživetja.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!