Najini najljubši popotniški filmi in serije

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kot sem že napisala v objavi Kako karantena vpliva na naju, v teh časih gledava kar precej filmov. Ker sva ponovno odkrila nekaj starih serij ter našla nekaj novih, sva se odločila, da jih deliva z vami. Tu ne gre le za tipične filme, ki govorijo o potovanjih, pač pa sva v seznam vključila tudi filme, ki so naju navdušili za obisk določene destinacije. Torej, tole so najini najljubši popotniški filmi in serije:

Netflix, popotniški filmi

Najini najljubši popotniški filmi in serije:

1.) Planet Earth

Kdo ne pozna te serije? Predstavlja najlepše kotičke našega planeta. Posnetki so fenomenalni, David Attenborough s svojim glasom in razlagami, ter stavkom “more than ever before” pa nepogrešljiv. Naredili so dve sezoni in predstavili najbolj nenavadne, najlepše, najbolj ogrožene, najbolj posebne pokrajine in njene prebivalce našega planeta.

Večinoma snemajo na zelo odročnih krajih, ki jih “navadni smrtniki” težko obiščemo, vseeno pa sva našla nekaj inspiracij za potovanja. Ali pa sva na podlagi videnega poiskala alternativno lokacijo, ki je lažje dostopna.

2.) Rio

Risanka Rio zelo lepo pokaže Brazilijo, tako mesto Rio de Janeiro (karneval, plaže, atmosfero v mestu), kot v nadaljevanju, v drugem delu Rio 2, še Amazonsko džunglo in pot do nje. Risanko sva gledala prvič že pred potovanjem po Južni Ameriki, nato pa še enkrat po tem, ko sva karneval v Rio de Janeiru že doživela. In potrdiva lahko, da je risanka narejena zelo natančno in zelo dobro predstavi ta del Brazilije.

3.) Eurotrip

Sicer precej “ameriško” neumen (stereotipen) film o potovanju po Evropi, a vendar tudi zelo zabaven. Nam je dal pred leti idejo za naši maturantski izlet. Namesto da bi šli žurat na kakšen grški otok, smo se z nekaj sošolci podali na “eurotrip” z vlakom do nekaterih evropskih prestolnic. Še danes se spomnim, kako sva se s sošolcem glasno smejala temu filmu in s tem zbudila nekaj sopotnikov na vlaku proti Budimpešti 🙂

4.) Lord of the Rings (Gospodar prstanov) in Hobbit

Večina prizorov iz teh dveh trilogij je bila posneta na Novi Zelandiji. Že ob ogledu filmov sem se navduševala nad pokrajino tam daleč na drugi strani našega planeta. Ko pa sva pred nekaj leti tudi sama končno stopila na novozelandska tla, pa naju je tudi v resnici navdušila. Zame je bil obvezen ogled Hobbitona, hobitske vasice oz. kulise te vasice, ki so jo postavili prav z namenom snemanja teh filmov. Za Roka pa je bil veliko bolj zanimiv vzpon na “Goro pogube” oz. s pravim imenom Mt Ngauruhoe, ki je del čudovitega trekinga Tongariro Alpine Crossing.

5.) 3 Idiots (3 idioti) in Slumdog Millionaire (Revni milijonar)

3 idioti in Revni milijonar sta dva indijska filma, ki pokažeta zanimive aspekte Indije. Niti ne gre toliko za predstavitev kakšnih turističnih krajev ali pokrajin, pač pa bolj za indijsko kulturo. 3 idioti je bil prvi indijski film, ki sem ga videla in kjer sem se do solz nasmejala ob bollywoodskih plesnih vložkih ter zabavnemu indijskemu naglasu. Revni milijonar pa je bolj resen film, a zato nič manj zanimiv. Indija je definitivno na najinem seznamu želja in upam, da jo kmalu uspeva doživeti.

6.) Evita

Mjuzikal, kjer Madonna igra kontroverzno prvo ženo Argentine: Evito, je bil za naju zanimiv uvod v spoznavanje Argentine. Poleg turbulentne zgodovine, ki je tudi v mjuziklu dobro predstavljena, pokaže tudi prostranost pokrajine ter živahen Buenos Aires. Glede na to, da gre za dokaj nedavno zgodbo, oz. osebo, ki še danes povzroča razkol med ljudmi v Argentini, se nama je zdelo njeno poznavanje ključnega pomena za vsaj približno razumevanje Argentine.

7.) Everest

Film govori o enem izmed vzponov na najvišjo goro na svetu in o tem, kako hitro gre lahko vse narobe in kako usodne so lahko posledice slabih odločitev na tako visoki nadmorski višini. Gore so čudovite, a tudi izredno nevarne, bi lahko bila lekcija tega filma. Vseeno si nekoč želiva videti najvišjo goro na svetu, Mt. Everest, če bo le zdravje dalo, bi šla rada tudi na treking do baznega tabora, vsekakor pa nimava namena vzpona! Pa ne samo zaradi tega filma 😉

8.) Diarios de motocicleta (Motoristov dnevnik)

Motoristov dnevnik je argentinski film, posnet po istoimenski knjigi, ki pa je sestavljena iz dnevniških zapisov Ernesta Che Guevare. Preden je postal veliki revolucionar, je skupaj s prijateljem prepotoval Južno Ameriko. Od Buenos Airesa do Patagonije in potem vse do Venezuele. Kot pokaže film, ga je ta pot oblikovala oz. navdahnila z idejami o združeni Ameriki in boju proti vele-posestnikom. Z nekaterimi njegovimi nazori bi se lahko strinjala, predvsem na področju odnosa do staroselcev v Južni Ameriki. Tudi midva sva se tekom potovanja po Južni Ameriki pogosto spraševala, kaj bi se zgodilo, če Španci ne bi tako kruto nastopili do Inkov. Če bi jih sprejeli kot sebi enake, jih spoštovali, se od njih učili. Kakšen bi bil današnji svet? Kakorkoli, zanimiv film, ki nama je dal še dodatno misliti o stanju v Južni Ameriki.

9.) Indiana Jones

Indiana Jones v vsakem filmu odkriva arheološke ostanke kakšne druge civilizacije. Tako se z njim lahko podamo v Egipt med piramide in antične templje, v Indijo, Benetke, v Petro v Jordaniji, amazonsko džunglo, v Peru … in verjetno še kam. Za navdušence nad zgodovino in arheologijo definitivno odličen film, ki nam daje le nove ideje za potovanja.

10.) Moana

OK, priznam, jaz zelo rada gledam risanke, kar se verjetno vidi tudi po tem seznamu. Moana je risanka, ki govori o polinezijski deklici, ki poskuša rešiti svojo vas. Zato se odpravi na samostojno plovbo po morju. Precej zabavna risanka z zelo lepo glasbo, predvsem pa te kar prime, da bi takoj odletel na Havaje.

11.) Departures

To je brez dvoma najina najljubša dokumentarna popotniška serija. Gre za neke vrste popotniški vlog, le da imajo s seboj profesionalnega snemalca in tudi montaža videoposnetkov je precej profesionalna. Scott in Justin, dva Kanadčana, sta se odločila za eno leto pustiti vse in potovati po svetu. Zbirata izredno zanimive destinacije, predvsem pa je njun način potovanja ter  njun odnos zelo zabaven 🙂 Ne potujeta zvezno, pač pa izbirata zelo različne destinacije. Tako sta eno epizodo posnela v Kanadi, naslednjo v Jordaniji, še naslednjo na Japonskem itd. Po prvi sezoni so potem posneli še drugo in tretjo. Midva sva pri njima dobila številne ideje, kam bi si želela potovati oz. česa ne bi želela ponoviti za njima.

Serijo si lahko pogledate na YouTube: The Departures Channel

12.) Coco

Moje navdušenje nad risankami se nadaljuje. Risanka Coco mi je dala še dodatno motivacijo oz. željo, da bi obiskala Mehiko v času praznika Dia del Muerte (dan mrtvih, 1. november). Risanka se namreč odvija ravno na ta dan in zelo dobro pokaže tradicijo, navade in vero Mehičanov glede posmrtnega življenja. Upam, da nama enkrat uspe!

13.) Cars (Avtomobili)

Ok, ok, še ena risanka. Risanka Cars govori o mestnem, dirkalnem avtomobilu, ki pride v bolj ruralne kraje in spozna, da dirkanje in poliranje kovine ni vse v življenju. Predvsem pa se risanka odvija na zahodu ZDA in sproti lahko vidimo (narisane sicer) številne nacionalne parke Kalifornije. Tak roadtrip imava tudi midva že dolgo v mislih, samo še realizirati ga bo treba 😉

14.) Out of Africa (Moja Afrika)

Film z Maryl Streep in Robertom Redfordom se dogaja v času pred in med prvo svetovno vojno. To so časi, ko so se v Keniji ustanavljale prve tovarne oz. veleposesti v lasti Evropejcev. Drama nam da vpogled v tamkajšnje življenje, ki kljub bogastvu belih prebivalcev ni bilo lahko. Hkrati pa se skupaj z glavnima junakoma odpravimo na res prvinski safari – safari brez turistov, brez asfaltnih cest, brez vnaprej postavljenih in ograjenih kampov. Ah, safari sva sicer že izkusila v Južni Afriki, a z veseljem bi se odpravila še kdaj. Res je to en posebno doživetje in afriška divjina ima poseben čar.

15.) Hector and the Search of Happiness (Hektor in iskanje sreče)

Izredno zabaven film govori o Hectorju, psihiatru, ki drugim svetuje in pomaga najti srečo, a vendar ugotovi, da sam ni srečen. Zato se odpravi na pot okoli sveta iskati svojo srečo. Kamor pride, vpraša ljudi, kaj je za njih sreča. Z njim prepotujemo številne zanimive kraje (Kitajska, nekje v Afriki, ZDA). Nama je ta film dal idejo za najino potovanje po Južni Ameriki: domačine in popotnike, ki sva jih uspela pobliže spoznati, sva tudi midva vprašala, kaj je za njih sreča. In dobila sva številne izredno zanimive odgovore.

16.) Harry Potter

Jaz sem odraščala ob branju knjig Harry Potter in sem (bila) seveda navdušena nad vsem, kar je bilo povezano z njim. Podobno navdušenje (če ne še večje) si delita tudi obe moji sestri, zato verjetno ni presenetljivo, da sem z vsako izmed njiju že obiskala London. Sploh zadnji obisk z najmlajšo sestrico je bil res namenjen ogledu Harry Potter lokacij v Londonu: studiev Warner Bross, kjer so snemali večino prizorov ter lokacij po mestu. Enkrat pa bo treba še na Škotsko 😉

17.) Sound of Music (Moje pesmi, moje sanje )

Ta film smo ničkolikokrat gledali doma z družino. Imeli smo ga na VHS videokaseti in si ga z veseljem ogledali vsako deževno nedeljo 🙂 Seveda je potem sledil obisk Salzburga, kjer smo si pogledali nekaj lokacij iz filma, kasneje smo se odpravili še v Mondsee v bližini, kjer so snemali veličastno poroko para. Vsekakor je to film, poln pozitivne energije in film, ki nas spomni na lepote, ki jih imamo res blizu: Alpe in čudovit gorski svet.

18.) Up (V višave)

Up je risanka, ki govori o ovdovelem starejšem gospodu, ki se odloči svojo hišo s pomočjo helijevih balonov prestaviti iz (ameriškega) mesta do Angelovega slapu v Venezueli, kjer se potem večina risanke tudi odvija. Hecno, midva te risanke nisva pogledala vse dokler, nisva že obiskala Angelovega slapu. In kadar sem začela potem kaj brskati po spletu za informacijami o tem slapu, sem vedno naletela na stavek, ki je omenjal risanko Up (V višave). Pa sva si rekla, da bi bil res čas, da jo pogledava še midva, če je očitno tako povezana s tem slapom.

Top popotniški filmi po izboru bralcev:

  • 180° South (180° južno); zelo dober film o potovanju v Patagonijo in na Velikonočni otok
  • Wild (Divja); predstavlja Pacific Crest Trail na zahodu ZDA
  • Into the Wild (V divjino); predstavlja predvsem Aljasko, ZDA
  • Under the Tuscan Sun (Pod toskanskim soncem); dogaja se v Toskani, Italija
  • Up in the Air (V zraku); različne lokacije po ZDA
  • Little Miss Sunshine (Naša mala mis); jugozahod ZDA
  • Mr Bean’s Holidays (Beanove počitnice); Mr. Bean prevozi celotno Francijo od Eurostar tunela pa do Azurne obale
  • Wild Landings; pilota z ultralahkim letalom potujeta po Namibiji
  • 7 Years in Tibet (7 let v Tibetu); kot že naslov pove, opazujemo pokrajino in ljudi Tibeta
  • Blue Planet 2; podobno kot Planet Earth, le da so posnetki narejeni pod vodo in so tema vodne, morske živali

Komentiraj

2 komentarja

Irena 04/2020 - 21:18

“Pod toskanskim soncem” in “Carja Mykonosa” (The Kings of Mykonos). Zadnjega sem si ogledala kmalu po tistem, ko sem 14 dni počitnikovala na tem grškem otočku in čisto vse lokacije v filmu sem si tudi v živo ogledala (nevede, da so to filmske loakcije).

Odgovor
lahkihnognaokrog 04/2020 - 11:37

Super, hvala! Bova dopisala!

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena