Karneval v Riu skozi najine oči

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Karneval v Riu je bil najina želja že od kar sva začela planirati potovanje po Južni Ameriki. Sprva je bila to le ideja v smilsu »Ko bova že tam, pa si poglejva še karneval«, ki Roku niti ni bila tako zelo všeč. A sem ga uspela prepričati, naštudirala sem potek in spored karnevala, našla ugodne vstopnice in decembra sva kupila karte za ogled karnavala na Sambadromu. Kar sva doživela tam, pa je preseglo vsa pričakovanja in vse predstave. Bilo je preprosto čudovito in enkratno.

Če še kdo razmišlja o obisku karnevala v Rio de Janeiru, sva napisala tudi objavo Nasveti za karneval v Rio de Janeiru.

Plesalka v perju

Logistika najinega karnevala

  • Najprej je treba povedati, da karneval v Riu poteka na dva načina. Eno je ulični karneval ali bloco, drugi del karnevala pa je nastop šol sambe na Sambadromu – posebaj za to narejenem stadionu.
  • Nastanitve v Rio so v tem času izredno drage in mnogi hostli zahtevajo minilano 3 -5 nočitev. Midva sva imela srečo in se za spanje (2 noči) dogovorila v HI Hostel CabanaCopa, ki se nahaja na Copacabani. Tako sva bila blizu vsega dogajanja (na vse bloco zabave sva šla peš), blizu plaže Copacabana, v hostlu pa so ponujali brezplačno izposojo kostumov in ličil (kar sva ugotovila sicer šele zadnji dan).
  • Za čas karnevala sva avto parkirala na varnem na obrobju mesta pri nekih znancih od prijateljice. Bilo je brezplačno in varno. Točno to, kar sva potrebovala, da sva v Riu lahko res uživala.

Maškare v hostlu

Bloco

Bloco je zabava na ulicah z živo glasbo. Tam se zbere staro in mlado, se obleče v kostume in se zabava dolgo v noč. Bloco zabav ni treba rezervirati, samo našemiš se (ali pa tudi ne) in prideš na zabavo, na ulico, ki so jo v ta namen zaprli. Nahajajo se po različnih delih mesta, vsak dan kje drugje in vsak bloco ima svoj značaj.

ulična zabava bloco v rio de janeiro

Bloco zabava je za stare in mlade. Tja pridejo tudi družine z majhnimi otroci, pa vse do starejših

Najin prvi bloco v Copacabani je bil v petek pred pustom. Takrat se stvari šele začno zares dogajati v Riu, tako da pretirane gneče še ni bilo. Ob pogledu na kostume je Rok izjavil: »Zgleda, kot da so šli vsi v sex shop po svojo opravo.« 🙂 Res, manj ko imaš na sebi, boljše je. Ženske so bile v kopalkah (tangicah), mrežastih pajkicah in posute z bleščicami, moški pa so bili večinoma v (baletnih) krilih, s kakšno pentljico v laseh in tudi posuti z bleščicami.

trije moški oblečeni v kostum Wonderwoman

Primer moškega kostuma

Glasba, ki jo je skupina izvajala, je bila v portugalščini, a so vsi znali peti na to melodijo. Ne vem, ali sva zavila med same Brazilce, ali pa so bili to kakšni bolj poznani komadi, le midva jih še nisva slišala 🙂 V gneči plešočih ljudi na ritme žive glasbe (sambe) so se vmes prerivali prodajalci pijač, ki so v svojih velikih stiroporastih škatlah nosili na ledu hlajeno pivo.

Bilo je divje in kaotično.

ženska na karnevalu v rio de janeiru

Primer ženskega kostuma (tistih najbolj razgaljenih nisva slikala)

Naslednji dan sva šla na še en bloco, ki je bil podobne narave kot prejšnji. Razlika je bila v tem, da so v soboto že po vseh trgovinah prodajali raznorazne pustne pripomočke, bleščice, barve itd. Tokrat sva se tudi midva našemila – tako za silo. Jaz sem si dala v lase eno veliko rožo, malo bleščic na obraz in si kupila baletno krilce, Rok pa si je kupil klobuk in si okoli vratu dal kravato. Majico pa pustil doma 🙂 V nedeljo so pustne maske in pripomočke prodajali že po celotnem mestu, tudi na ulicah. Ampak midva sva že odhajala iz divjega mesta.

par v pustnih kostumih

Midva maškari

Sambadrom

Saj bloco zabave so zanimive, ampak za naju je bil karneval na Sambadromu tisto glavno doživetje. Vstopnice sva kupila za »preliminary show«, to je za nastop 2. lige šol sambe, ki so cenejše, kot tiste za glavni show. Sva si pa vseeno želela res doživeti karneval in nastopajoče videti od blizu, zato sva si izbrala sedeže na čisto spodnjem nivoju, torej v isti višini kot so nastopajoči. Zaradi cene sva izbrala 2. vrsto sedežev in zanje odštela skupaj 78€. Ob prevzemu kart pa so nama veselo povedali, da sva dobila »upgrade« in izročili so nama karte za 1. vrsto. Juhej! Ko sva na pustno soboto prišla do svojih sedežev, nisva mogla verjeti: sedela sva čisto, ampak res čisto blizu prizorišča. Med nastopi bi se lahko plesalcev dotaknila!

ženska gledalka na karnevalu rio de janeiro

A se vidi, kako blizu sva bila nastopajočim?

Ne morem opisati občutka, ko sem videla prve nastopajoče. Bilo je preprosto noro. Plesalci so kar prihajali, novi in novi, v različnih kostumih, pa tiste tipične zagorele plesalke sambe, oblečene skoraj samo v perje. Kar težko sem dojemala, kakšen spektakel se mi odvija pred očmi. In nato je prišel še voz s plesalci, vse se je treslo, ko so gor plesali in peli. In na koliko mestih na vozu so stali vsi ti plesalci! Čudovito. Nastopu kar ni bilo konca. Za vozom je prišel tolkalni orkester, za njimi pevci, pa potem še en voz in še novi plesalci. Spektakel prve šole sambe je trajal približno pol ure.

PREBERI ŠE  Srčkasti slap Tabuleiro

Za plesalci so prišli čistilci, ki so tudi sinhrono pometli in pomili oder, nato pa so napovedali naslednjo šolo sambe. In spet so prišli plesalci, plesalke, skupine, pisani kostumi, ritmi so odmevali po Sambadromu in vsi smo poplesovali.

Sinhrono čiščenje plesišča 🙂

Dejansko vsaka šola sambe skozi svoj nastop predstavi neko zgodbo. V ta namen smo dobili tudi knjižice z razlago zgodbe in predstavitvjio posameznih aktov. Kot v operi 🙂 Navdušili so me tudi kostumi. Če je del zgodbe govoril o sajenju kave, so bili plesalci oblečeni v kavne rastline. Resno! Kostumi niso bili nič kaj abstraktni, ampak čisto direktni v predstavitvi svojega pomena. Tako sva videla ljudi, ki so plesali oblečeni v košaro s sadjem, v ladjo, časopise itd. Tudi vozovi so bili narejeni na podoben način: predstavljali so cerkev in poroko pred njo, ladjo z rešilnimi čolni, v katerih so tudi plesali nastopajoči, kmetijo … ni da ni 🙂

kostum na karnevalu v rio de janeiru

Kostum košare s sadjem. Čisto nič abstrakten

Čeprav je karneval trajal dolgo v noč, sva tako zelo uživala, da sva komaj opazila, koliko je ura. Najboljše pa je bilo videti, kako tudi nastopajoči res uživajo, kako pojejo in plešejo iz veselja. Kar potegne te notri to navdušenje. Vsekakor je bil za naju karneval eno boljših doživetij do sedaj in ga priporočava vsakemu. K navdušenju gotovo pripomore tudi dejstvo, da sva sedela spredaj in sva lahko videla dogajanje od blizu.

karneval v Rio de Janeiru

Fenomenalen spektakel

Komentiraj

Lahkih nog naokrog