Home Potovanja - destinacijeEvropaSrednja EvropaAvstrija Oberndorf – rojstni kraj pesmi Sveta noč

Oberndorf – rojstni kraj pesmi Sveta noč

by Katarina
notni zapis Sveta noč

Božični čas je kot idealen za obisk avstrijske vasice Oberndorf bei Salzburg, kjer je nastala vsem znana pesem Sveta noč. Oberndorf se nahaja (kot že ime nakazuje) v bližini Salzburga, tik ob avstrijsko-nemški meji. Iz Ljubljane je do Oberndorfa 300km, kar je slabe 3h vožnje.

Že kot majhna sem rada gledala risanko na video kaseti, ki je prikazovala dogajanje okoli nastanka te pesmi. Zgodbe se še dobro spomnim in gre približno takole:

V župnijski cerkvi v vasici Oberndorf so se tik pred božičem pokvarile orgle (verjetno so bile krive miši). Nadomestni del so šli iskat v bližnji Salzburg, a so se bili zaradi močnega sneženja prisiljeni obrniti že na poti tja. Tako sta na božični večer domači župnik in vaški učitelj sedela v sobi in se pogovarjala, kaj lahko naredita, da ne bo božična maša čisto pusta brez orgel. Župnik je pogledal ven, na zasnežena pobočja in mirno vas in začel pisati besedilo pesmi: “Sveta noč, blažena noč, vse že spi …” Učitelj pa je hitro sedel za klavir in dodal še melodijo. Spisala sta pesem in pevski zbor jo je še tisto noč, pri polnočnici izvajal ob spremljavi kitare. 
notni zapis Sveta noč

Domnevni rokopis Svete noči v vitrini v vasi Oberndorf

Pesem Sveta noč

Toliko o zgodbici, sedaj pa še nekaj zgodovine in dejstev:
  • pesem je nastala leta 1818, v naslednjem letu je bila poznana že po celi Avstriji, potem pa se hitro razširila po svetu.
  • Župniku in piscu besedila je bilo ime Joseph Mohr, skladatelju in učitelju pa Franz Xaver Gruber.
  • Pesem sta učitelj in župnik dejansko spisala v sosednji vasi, imenovani Arnsdorf, pri učitelju doma, krstna izvedba pa je bila v vasi Oberndorf.
  • V nemščini se pesem začne “Stille Nacht“, kar bi direktno prevedli v “mirna noč”.
  • Vasica Oberndorf bei Salzburg se nahaja približno 20km severno od Salzburga, tik ob nemški meji, ki teče po reki Salzach.

Zakaj pa se splača na izlet v Oberndorf in kaj je tam za videti:

Stille-Nacht-Kapelle

Kapela Svete noči (Stille-Nacht-Kapelle) stoji na mestu, kjer so v takratni župnijski cerkvi prvič izvajali Sveto noč. Ta originalna cerkev je bila kasneje uničena v poplavah, zato so zgradili le majhno spominsko kapelico. V kapelici sta dve okni z barvnim steklom in vsako prikazuje enega izmed avtorjev pesmi Sveta noč, zunaj pa je reliefni spomenik obema. 

Franz Xaver Gruber Museum

V vasi Arnsdorf, 3km proč se nahaja majhen muzej Franz Xaver Gruber Museum, kjer lahko vidimo Gruberjevo (učiteljevo) stanovanje – kraj, kjer je pesem dejansko nastala.

Božični sejem v Oberndorfu

Imajo zelo lep božični sejem, ki pa obratuje le do božiča. 26. decembra je že vse zaprto. Zato z obiskom ne odlašajte predolgo.

jaslice v naravni velikosti

Jaslice v naravni velikosti

Most Salzachbrücke

Most Salzachbrücke, ki povezuje Oberndorf in vas Laufen v Nemčiji, je menda eden najlepših mostov v Evropi zaradi svoje konstrukcije (zgleda kot viseči most), železnih obokov in dekoracij: orli na vrhu stebrov in grba Bavarske in Salzburške.

most med Avstrijo in Nemčijo

Salzachbrücke, meja med Avstrijo in Nemčijo, most, ki povezuje Oberndorf in Laufen

Totenberg

Iz Oberndorfa se lahko ob reki sprehodimo do kipa Janeza Nepomuka, tam pa se usmerimo navzgor, na Totenberg po 139 stopnicah, ki jih imenujejo tudi Kalvarija, na vrhu pa je kapela (Kalvarienberg-Kapelle). Še naprej se da iti peš skozi tipične tirolske vasice (in mimo farme alpak!) do lepe baročne cerkvice Maria Bühel.

Ideja za dodaten izlet: Mondsee

Vasica Oberndorf bei Salzburg ima teh nekaj zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati, a je vse zelo blizu skupaj, tako da ste v nekaj urah z ogledi gotovi. Zato predlagava, da obisk združite z ogledom Salzburga, morda Hallstadt-a, ki sta sicer oba zelo turistična, a lepa in vredna ogleda. Ali pa izberete malo manj znano, a vseeno zelo lepo in zanimivo vasico Mondsee. Nahaja se ob istoimenskem jezeru, kakšnih 40km jugovzhodno od Oberndorfa. Največja znamenitost kraja Mondsee je cerkev Sv. Mihaela, ki se pojavi v vsem znanem filmu Moje pesmi, moje sanje. To je cerkev, kjer sta se Marija in Georg von Trapp ob koncu filma poročila.

Prijetno pred-božično vzdušje vam želiva, kamorkoli se boste že odpravili! 🙂

You may also like

Leave a Comment

Lahkih nog naokrog