Na obisku pri Hobitih – Hobbiton

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Hobbiton ali hobitska vasica je bil številka ena na mojem seznamu želja za Novo Zelandijo. Kljub pregrešno dragi vstopnini (okoli 50€) in deževnemu vremenu smo šli pogledat to edinstveno vasico duplin v pašnikih, ki so jo postavili najprej za snemanje filmov Gospodar prstanov, jo skoraj porušili, potem pa obnovili in razširili za trilogijo Hobit.

Hobbiton-Katarina

Ena izmed pomanjšanih hobitskih votlin

Zanimivosti oz. posebnosti filmske vasice Hobbiton

Recimo: dupline so narejene v različnih merilih. Tista, pred katero so snemali Gandalfa, ki je visok človek, je 40% manjša od resnične. Duplina v kateri je živel hobit Bilbo, pa je narejena v realnem merilu. Dejansko je vse skupaj samo kulisa, samo vrata in okna duplin, vrtovi in potke. Notranjost duplin ni izdelana. Vse kadre, ki se dogajajo v notranjosti duplin, so snemali v studiu na drugem koncu Nove Zelandije. Tu, v Hobbitonu pa so samo vrata in okna, zadaj pa je vse prazno.

Zanimivo je bilo tudi, da so zaposlili ljudi, ki so dnevno hodili po travnikih med duplinami … samo zato, da je bila trava shojena in je vasica v filmu zgledala še bolj naravno.

Hobbiton-Rok

Ta hobitska duplina je narejena v merilu 1:1

Naslednja zanimivost: v knjigi avtor opiše veliko drevo blizu Bilbove dupline, pod katerim je glavni junak ob sončnem zahodu bral. Prostor za drevo so našli, a drevesa, tako mogočnega in velikega niso imeli. Najprej so poskusili nekaj dreves presaditi tja, a ni uspelo. Zato so naredili umetno drevo. Deblo posebaj, liste posebaj. Le-te so izdelali na Tajvanu, potem pa so vseh več tisoč listkov ročno prišili na drevo. Naslednji problem je bil, da ob sončnem zahodu snemanju ni bilo mogoče, ker je sonce zahajalo na napačni strani vasi, tako da bi bila vas v ozadju, v knjigi pa piše, da je bila v ozadju prostrana Šajerska, torej polja in travniki. Kako so rešili to zagato? Snemali so ob sončnem vzhodu, ko je bilo sonce na pravi strani, posnetek pa potem zavrteli nazaj, da je zgledalo, kot da sonce zahaja.

Priznati je treba, režiser Peter Jackson je izredno natančen in dosleden. Zato se ni čuditi, da so njegovi filmi pobrali toliko nagrad, med drugim tudi kar 11 Oscarjev za tretji del trilogije Gospodar prstanov.

Poleg hobitskih prebivališč stoji v vasici še okrepčevalnica Green Dragon, kjer so se v filmu sestajali hobiti in pili posebne vrste piv. Danes tam strežejo ta hobitska piva, ki jih varijo v bližnji pivovarni in so edinstvena na svetu. Prvi kozarec je vključen v ceno vstopnice, vsak naslednji pa stane 6$!

Ali je kaj posebnega? Se splača it pogledat? Je vredno dat 50€ za vstopnino?

Meni se je zdelo vredno pogledat to vasico, ker sem bila velika navdušenka Gospodarja Prstanov (film Hobit je malo razočaral). Predvsem je bilo zanimivo slišati podrobnosti s snemanja filmov. Za tiste, ki pa niste/niso tako navdušeni nad temi filmi (recimo Rok 🙂 ), pa obisk Hobbitona morda ni tako nujen. Predvsem zaradi res drage vstopnine in pa dejstva, da  dejansko vidiš samo vhode v dupline – le kulise. No, pa če že lahko, izberite dan, ko bo sončno. V deževnem vremenu je stvar veliko bolj turobna.

Hobbiton v dežju

Hobbiton v dežju

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena