London za Harry Potter navdušence

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Harry Potter je bil zame pomemben del odraščanja. Knjige so namreč prihajale v knjižnico ravno tako, da sem jih brala, ko sem bila enako stara kot glavni junaki. Seveda me je čarovniški svet navdušil, tako kot je kasneje tudi moji sestrici. Prebrale smo vse knjige, pa ne samo enkrat! Videle vse filme, tudi teh ne samo enkrat 🙂 Ob nedavnem obisku Londona z najmlajšo sestrico je bilo torej logično, da bova v mestu, ki je bil pogosto prizorišče snemanja filmov Harry Potter, iskali znane lokacije iz knjig in filmov.

Katarina poskuša priti na peron 9 3/4 na postaji King's Cross v Londonu

Kao tečem skozi zid na peron 9 3/4. Neuspešno, seveda 🙂

1.) Peron 9 in 3/4

Najbolj očitna stvar v zvezi s Harry Potterjem v centru Londona je postaja King’s Cross, kjer naj bi se nahajal čarovniški peron 9 in 3/4. Od tam je vsako jesen vlak odpeljal mlade čarovnike v njihovo šolo na Škotskem. V knjigi piše, da je bil dostop do perona kar skozi steno med peronoma 9 in 10. Da se ne bi ljudje poskušali zaletavati v stene na postaji, so za fotografiranje uredili peron 9 3/4. Tam se lahko fotografiraš z vozičkom s čarovniško prtljago, kako tečeš skozi steno. Pred tem si lahko izbereš tudi šal, ki predstavlja določen dom na Bradavičarki (Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw in Hufflepuff), dobiš lahko tudi palico, zaposleni pa ti pomagajo z nasveti za najboljšo fotografijo.

Platform 9 3/4 King's Cross

Takole zgleda Peron 9 in 3/4 v realnosti

Vse skupaj je brezplačno. Fotografira te lahko kdorkoli, imajo pa poleg tudi uradnega fotografa. Cena te fotografije je 10 GBP, dobiš pa tako sprintano kot tudi v elektronski obliki. Priporočava, da peron 9 in 3/4 obiščete čim bolj zgodaj zjutraj, ko je gneče najmanj. Midve sva tja prišli ob 10h in v vrsti za fotografijo čakali približno 1h. Poleg perona in vozička je tudi trgovina s Harry Potter izdelki, kjer lahko kupite prav vse, od čarovniških palic, šalov, plaščev, klobukov … pa do čarovniških sladkarij in celo vozovnico za vlak do Bradavičarke.

Majice, skodelice in druge stvari z znakom Slytherin

Kaj bi pa danes kupili? Harry Potter Shop na King’s Cross

2.) Warner Bros Studios

Na obrobju Londona so za javnost odprli prostore Warner Bros studiev, kjer so posneli večino filmov Harry Potter. Tam se lahko sprehodiš skozi raznorazne scene iz filmov, vstopiš v veliko dvorano na večerjo, v Prepovedani gozd, v učilnice, greš na vlak za Bradavičarko in nenazadnje se lahko preiskusiš v igranju čarovniškega športa quidditch-a. To je pa res pravi raj za navdušence nad Harry Potterjem.

Čarovniška šola Bradavičarka

Bradavičarka!

Tudi tukaj imajo trgovino s čarovniškimi predmeti, prav tako imajo peron 9 3/4, ki je veliko manj obljuden kot tisti v centru mesta, le uradnega fotografa tukaj ni. Fotografirate pa se lahko za čarovniški časopis, v čarovniških oblekah ali na leteči metli. Cene tu so še nekoliko višje kot na King’s Cross, saj je ena fotografija 14 GBP.

Vstopnice za Warner Bros Studios je treba rezervirati vnaprej. Cene so kar precej zasoljene, moram priznati. Ampak, bi rekla, da je bilo vredno. Odrasla vstopnica je 41 GBP, otroška pa 33 GBP. K ceni obiska je treba prišteti še vožnjo do studia, ki vključuje vlak s postaje London Euston do postaje Watford Junction (5,5 GBP za odraslega ob uporabi Oystercard ali brezstične plačilne kartice) ter avtobus z Watford Junction do studia (2,5 GBP na osebo, plačilo z gotovino). Čas obiska studia ni omejen, torej se lahko notri zadržiš kolikor dolgo želiš oz. dokler studia zvečer ne zaprejo. Midve sva bili notri 2h in nama je zadostovalo. Več informacij o obisku Warner Bros Studio pa najdete na spletni strani: Warner Bros Studio Tour London.

PREBERI ŠE  10 let najinih potovanj: zgodba najinega odraščanja

London Harry Potter

3.) Razne lokacije po mestu

V Londonu je tudi sicer veliko krajev, ki so tako ali drugače povezani z zgodbami o Harry Potterju. Večina se jih nanaša na lokacije, kjer so snemali film. Midve sva obiskali naslednje:

  • Cecil’s Court ulica naj bi bila inspiracija za čarovniško nakupovalno Prečno ulico (Diagon Alley)
  • The Millenium Bridge je most, ki ga Jedci smrti na začetku filma Harry Potter in Princ mešane krvi, uničijo.
  • Železniški postaji King’s Cross in St. Pancrass, kjer so snemali odhode čarovnikov na Bradavičarko
  • Claremont Square je ulica, kjer so posneli sedež Feniksovega reda oz. hišo Siriusa Blacka.
  • Stavba Scotland Place pa je v filmu Harry Potter in Princ mešane krvi služila za stavbo Ministrstva za čaranje.
  • obstaja tudi Harry Potter free walking tour, kjer vas v približno 3h vodič popelje do vseh teh in še mnogih drugih lokacij.
postaja St. Pancras London

Postaja St. Pancras, izpred katere v filmu Harry Potter in Dvorana skrivnosti Harry in Rok vzletita z letečim avtomobilom

 

Za naju s sestrico Marjeto je bila seveda najboljša stvar obisk Warner Bros Studio, kjer gre človek lahko pravzaprav v učilnice na Bradavičarki, v veliko dvorano, vidi, kako je bilo kaj posneto … Morda sem že malo prestara za te stvari … ali pa tudi ne 🙂 Še vedno me Harry Potter navdušuje in obisk studia je bil odlično porabljen denar 🙂

Vse bi nas lahko ubili, ali še huje, lahko bi nas izključili!

Svečano prisegam, da imam nekaj za bregom

Komentiraj

1 Komentar

Ana 05/2021 - 3:53

To bom definitivno obiskala saj je harry potter del mojega življenja. Brala sem na stotine knjig a ko sem začela z harry potter me ni noben več prepričal na nekaj drugega. Obožujem ga sliši se noro ampak to je tako kot da bi zapru oči in te nekdo vprašal kaj vidiš in reče nič jaz mu pa odgovorim no tako bi zgledalo moje življenje brez harry potterja 🏆.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena