Mestni vodnik: Buenos Aires, Argentina

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Buenos Aires v prevodu pomeni dober zrak (v množini, ampak ne vem, kako bi v slovenščini dala zrak v množino. Mogoče dobri zraki?). Ali ima res dober zrak, ne vem, ima pa gotovo zelo toplo podnebje, veliko komarjev zaradi bližine reke Rio del La Plata, veliko, res veliko prebivalcev in pestro kulturo.  Najin mestni vodnik za Buenos Aires vam bo pomagal pri prvih korakih po argentinski prestolnici.

sončni vzhod v Buenos Airesu

Dobro jutro, Buenos Aires

Kako do Buenos Airesa?

Buenos Aires je povezan z večino večjih svetovnih mest. Če prihajamo iz Evrope, bo verjetno najbolj smiselna povezava z Iberio preko Madrida. V času akcij se dobi povratne letalske karte pod 400€, sicer pa so okoli 600-700€ (spremljajte Izlet na dlani za kakšno ugodno ponudbo).

V kolikor potujete po Južni Ameriki, se boste verjetno poslužili medkrajevnih avtobusov, ki so v teh koncih izredno udobni in praktični za potovanja na daljše razdalje.

 

Kako po Buenos Airesu?

Buenos Aires je ogromno mesto. Tako zelo ogromno, da se lahko samo po mestu vozite več kot 1h, pa sploh še ne boste prišli ven. Posledično boste skoraj gotovo potrebovali javni prevoz za premike znotraj mesta. Najcenejši so avtobusi in metro. Za oboje potrebujete kartico SUBE, na katero naložite denar in jo potem uporabljate, kot v Ljubljani Urbano.

Kartica SUBE stane 25 ARS (argentinskih pesov, kar je približno 0,6€), vožnja z avtobusom ali metrojem pa stane od 17 ARS dalje (odvisno od dolžine vožnje in ure v dnevu). Ko vstopite v avtobus, vozniku poveste do katere postaje se peljete, on to vtipka v sistem in šele nato kartico SUBE prislonite k čitalcu.

V Buenos Airesu deluje tudi Uber, ki je odličen za potovanja ponoči ali pa za daljše premike. Cena je okoli 400 ARS za 1h vožnje, spet pa je to odvisno od prometne konice in povpraševanja. Pa najbrž še česa drugega 😉

vrsta pred avtobusom v Buenos Airesu

V Buenos Airesu se ljudje postavijo v vrsto, ko čakajo na avtobus!

Kje in kaj jesti v Buenos Airesu?

Argentina je država govedine na žaru. Vegani in vegaterianci se morajo res zelo potruditi, da najdejo kakšno restavracijo, ki streže zelenjavne jedi. Primer sta restavraciji iFresh Market in iCentral Market v predelu Puerto Madero, kjer strežejo tudi veganske in vegetarianske prigrizke (težko rečem obroke, ker je izbira zelo omejena).

Večinoma pa je v argentinski hrani prav povsod prisotno meso. Najbolj tipična argentinska hrana so steaki in pa “parilla”, to pomeni mešano meso, pečeno na žaru. Kadar greste na parillo, boste dobili mešananico; od zrezkov, reberc, krvavic pa do raznih notranjih organov … Parilla – restavracij je po Buenos Airesu ogromno in če izberete katerokoli v predelu Palermo, bo verjetno dobra.

Druga tipična argentinska jed so empanade. To je krhko testo, polnjeno tradicionalno z mletim mesom, lepo zavito in spečeno v krušni peči. Dobi se tudi zelenjavne, sirove in še kakšne druge empanade. Nama je bil najljubši okus “humita”, to je empanada s čebulo in koruzo. Odličen kraj za empanade je Mercado San Telmo. To je pokrita tržnica, kjer sva midva jedla daleč najboljše empanade, lepo sveže pečene, direktno iz pečice. Njami! Plačilo je možno tudi s karticami 😉

Ženska dela argentinsko empanado

Empanade v pripravi.

In še tretja argentinska hrana je … SLADOLED! Argentinci se imajo za potomce Italijanov in očitno so od njih podedovali tudi žilico za delanje sladoledov. Okusov je kolikor hočeš – za nas, Evropejce jih je veliko čisto nepoznanih. Imajo tako kremne sladolede, kot tudi sladolede na osnovi vode, brez mleka in smetane. Cene pa so glede na velikost porcije kar znosne. Recimo 2,5€ za dve kepici. Po mestu glejte za napisi HELADERIA. Midva še nisva jedla slabega sladoleda.

PREBERI ŠE  Tudi Brazilija ima hribe: Pedra Azul

Kje spati v Buenos Airesu?

Buenos Aires ponuja ogromno nastanitev od hostlov, apartmajev do luskuznih hotelov. Najprej poglejmo predele mesta, kjer je smiselno izbirati prenočišče: strogi center so soseske San Telmo, La Boca, Recoleta in Palermo. Prvi dve soseski sta starejšega izvora, kar ima svoj čar, posebno  arhitekturo, ampak sta tudi nekoliko manj varni. Sploh za La Boco se govori, da je žeparstvo zelo razpaseno, za San Telmo nekoliko manj, a vseeno previdnost naj ne bo odveč. Recoleta je prestižna četrt, polna raznih dvorcev in vil in tam boste našli tudi največ luksuznih hotelov. Palermo pa je četrt nekje srednjega razreda, z veliko hostli, veliko bari, restavracijami in zelo priljubljena med turisti.

Predel okoli najinega Airbnb stanovanja je bil čudovit in predvsem varen

Če gledamo Buenos Aires še bolj široko pa se nekako deli na severna in južna predmestja. Splošno pravilo je, da so južna predmestja revnejša in nevarnejša, severna pa so za bogataše. Čeprav sva midva eno noč prespala tudi na skrajnem jugu Buenos Airesa in sva še živa 🙂 Midva in najin avto, ki je bil parkiran na cesti. Če ne zavijete ravno v kakšno favelo, boste verjetno na varnem, saj so policijske patrulje praktično na vsakem vogalu, policisti pa celo noč patrulirajo po ulicah peš ali pa se vozijo z avtomobili gori in doli.

Midva sva v Buenos Airesu 3 noči spala pri couchsurfing gostiteljih, 3 noči pa sva bila v apartmaju, ki sva ga našla preko Airbnb. Sploh slednji je bil res lep in ga priporočava vsakemu. Najdete ga na tejle povezavi: Airbnb Buenos Aires Villa Real

Kaj početi v Buenos Airesu?

Joj, Buenos Airesa je tako zelo veliko mesto, da ste lahko več kot en teden tam, pa še ne boste videli vsega. Nekaj najbolj tipičnih stvari, ki si jih turisti pogledajo in so bile tudi nama všeč, sva naštela spodaj.

Plaza Mayo – pogled na zahodno stran

Plaza de Mayo

Plaza de Mayo je glavni trg v Buenos Airesu, ki ima na eni strani predsedniško palačo (Casa Rosada), znano po Evitinih govorih z balkona, na drugi strani pa mogočno katedralo (Catedral Metropolitana). Tipično za Latinsko Ameriko sredi trga ponosno plapola ogromna zastava, okoli pa mrgoli policije. Trg je prostor, kjer lahko človek v centru Buenos Airesa malo zadiha, kjer stopiš iz ozkih ulic na velik, bel, svetleč trg s travo in nekaj drevesi.

V večini primerov je to tudi izhodišče za raziskovanje mesta.

plaza Mayo, Buenos Aires

Plaza Mayo in pogled proti Casa Rosada

Predel Recoleta

Recoleta je prestižen del centra Buenos Airesa. To je predel, kjer najdemo veliko dvorcev in vil v francoskem in italijanskem stilu. Tam najdemo ikonični obelisk Buenos Airesa, najširšo avenijo na svetu – Avenida 9. de Julio, številna veleposlaništva, parke in muzeje.

V Recoleti se nahaja tudi pokopališče Cemetario Recoleta, kjer je pokopana Evita Peron, kontradiktorna žena nekdanjega argentinskega predsednika Juana Perona, priljubljena med revnejšim prebivalstvom in osovražena med premožnejšimi. Poleg Evitinega groba, je še veliko drugih zanimivih grobnic na tem pokopališču, zato si le vzemite čas za krajši sprehod.

grob Evite Peron in skupina turistov, ki ga slika

Gneča pred Evitinim grobom

Zelo zanimiva je tudi skulptura Floralis Generica – kovinska skulptura v obliki cveta, ki se vsako jutro odpre in zvečer zapre.

Floralis Generica, Buenos Aires

Floralis Generica

Predel San Telmo in La Boca

San Telmo in La Boca sta starejša dela mesta, kamor so se naselili prvi priseljenci iz Evrope, ki so sem prišli v 19. stoletju.

PREBERI ŠE  Nasveti kako preprečiti višinsko bolezen v Južni Ameriki

V San Telmu si poglejte kip Mafalde, lika iz istoimenskega stripa, katerega avtor je živel v San Telmu. Mafalda je 6-letna punčka, ki v stripu na otroško odkrit način prikazuje aktualne probleme argentinske družbe v času 70-ih let prejšnjega stoletja.

Par s kipom Mafalde v Buenos Airesu

Najina nova prijateljica Mafalda

Dalje pojdite na Mercado San Telmo in si privoščite kakšno odlično empanado ali pa poskusite argentinski dulce de leche (karamleni namaz za kruh).

Na trgu Plaza Dorrego imate ob vikendih možnost videti različne prireditve, tudi plesne nastope in brskati za starinami.

San Telmo pa je predvsem znan po zanimivih starinskih hišah z atriji. Pasaje Defensa je primer take stavbe in je nekdanja hiša premožne družine Ezeiza, danes pa je to umetniški center in vstop prost za vse. Ostale take stavbe z atriji pa so še vedno stanovanjske hiše ali pa so preurejene v restavracije. Vseeno pokukajte v kakšen atrij, če se vam še kje ponudi priložnost 😉

Notranje dvorišče v San Telmu

Notranje dvorišče v San Telmu

Četrt La Boca velja za bolj nevaren predel mesta, kjer je žeparstvo zelo pogosta težava. Hkrati pa se tu nahaja sloviti nogometni štadion La Bombonera ter pisana ulica Caminito. Med tema dvema znamenitostma je peš pot varna, ostalo pa na lastno odgovornost.

Stadion La Bombonera v Boci

Stadion La Bombonera v Boci

Tango

Buenos Aires velja za rojstni kraj tanga. Začelo se je kot improvizirana instrumentalna glasba, ko so se ljudje različnih narodnosti vsak s svojim instrumentom dobili skupaj na kakšnem dvorišču in ob večerih poskušali uskladiti svoje znanje glasbe v melodijo. Kmalu so glasbilom dodali še vokale, nato pa še plesalce in tako je nastal tango, ples in glasba, kot ga poznamo danes.

par pleše tango

Tango plesalca v predelu San Telmo

Kdor želi videti tango, naj se ob vikendih sprehodi skozi San Telmo ali La Boco, kjer na trgih in v parkih (npr na trgu Plaza Dorrego v San Telmu) lahko naletimo na kakšen plesni nastop. Za še bolj prefinjeno vzdušje (in tudi bolj turistično), pa se lahko udeležite tudi pravega tango show-a z vključeno večerjo. Nama se je zdelo, da je slednje predvsem atrakcija za turiste in ne toliko avtentična argentinska stvar, zato sva se rajši odpravila v San Telmo in tam gledala nastop plesnega para, čigar tango naju je res navdušil.

Druženje s Slovenci v Buenos Airesu

Sploh sedaj, ko sva na daljšem potovanju, pa tudi sicer se rada druživa s Slovenci v zamejstvu. V Buenos Airesu je največja slovenska skupnost v Južni Ameriki, zato le izkoristite in se spoznajte z njimi. Preverite na Facebooku (Slovenska skupnost v Argentini), če imajo kakšen dogodek v času vašega obiska, sicer pa imajo vsako nedeljo mašo in po njej druženje ob kavici.

S Slovenko Tamaro in njenim možem na kosilu

S trajektom čez reko v Urugvaj

Če boste v Buenos Airesu dlje časa, se lahko podate na enodnevni izlet v Urugvaj. Namreč, Buenos Aires se nahaja ob reki Rio de La Plata, na drugi strani te reke pa je mesto Colonia del Sacramento in malo dlje še Montevideo, oboje leži že v Urugvaju. Trajekt do Colonie vozi približno 1h v eno smer, do Montevidea pa 2h. Naj pa opozorim, da cene trajekta niso ravno nizke. Več o Montevideu najdeš v najinem mestnem vodniku: Montevideo, Urugvaj.

montevideo

Montevideo – bistveno manjša verzija Buenos Airesa

Izlet v bližnje mesto La Plata

Vzhodno od Buenos Airesa se nahaja manjše mesto La Plata, ki bo zanimivo predvsem arhitektom. Najbolj fascinanten je tloris mesta, ki je pravilne pravokotne oblike s pravilnimi pravokotnimi ulicami ter velikim trgom na sredini. V La Plati se nahaja tudi zanimiva katedrala ter hiša Crutchet House, delo znanega arhitekta Courbusiera.

Katedrala La Plata

Čudovita katedrala v La Plati

Buenos Airesa ponuja še veliko več, kot le opisano, vendar se nama zdi, da so to tiste osnovne stvari, ki si jih je vredno pogledati. Splošen vtis Buenos Airesa na naju je, da je mesto ena velika mešanica vsega. Predvsem sva opazila mešanico arhitekturnih slogov: tam je dvorec v francoskem stilu, poleg njega manjša hiša, prav tako evropskih potez, a občutno starejšega stila, zraven pa potem visoka in nič kaj lepa stolpnica, polna klimatskih naprav, čez cesto pa jo gleda moderna, sodobna stanovanjska soseska. Torej, vse malo namešano. Mesto ima veliko parkov in veliko zelenih površin, hkrati pa je tudi zelo natlačeno. Razlike med četrtmi so enormne. Zanimivo se je v enem dnevu peljati iz najbogatejšega dela mesta (recimo že Recoleta bo dober primer) v najrevnejša predmestja na jugu. Nama je bilo nepojmljivo, kako hitro se življenjski standard spremeni.

starinske zgradbe v Buenos Airesu

Mešanica arhitekturnih slogov

Najbolj pa si bova Buenos Aires zapomnila po hrani. Tam sva namreč jedla najboljše empanade in najboljši sladoled tega potovanja.

par v Buenos Airesu

Lep pozdrav iz Buenos Airesa

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena