Kako so lahko najina potovanja tako poceni? (nasveti za poceni potovanja)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Od nekdaj poskušava potovati kar se da poceni. Sprva je bilo to zato, ker sva bila dijaka z borno Zoisovo štipendijo in sva se morala res potruditi, da sva karkoli privarčevala (npr za prvo potovanje v Avstralijo sem jaz varčevala kar 3 leta!). Sedaj pa potujeva poceni predvsem zato, ker se nama zdi trapasto zapravljati denar po nepotrebnem. Z zasluženim in privarčevanim denarjem rajši potujeva večkrat oz. dlje časa, kot pa da bi na enem potovanju zapravila vse. Pa brez skrbi, ne greva se kakšnih asketov, še vseeno potujeva na dokaj normalen način 🙂 Tole so najini “triki” iz prve roke, kako so potovanja nekoliko cenejša oz. najini nasveti za poceni potovanja.

Nasveti za poceni potovanja, načrtovanje potovanja v belorusijo

Planiramo potovanje v Belorusijo

1.) NAČRTOVANJE POTOVANJA

Veliko se da narediti že pred samim potovanjem, zato midva v planiranje potovanja vloživa veliko časa. Brskava po internetu, sprašujeva na forumih, primerjava cene, se pogajava … in tako privarčujeva tam nekaj evrov, pa še drugje nekaj evrov … in na koncu se že nekaj nabere. Poglejmo še bolj podrobno:

a) Prevoz:

  • Letalske karte

Kadar iščeva letalske karte, večinoma kar nekaj časa spremljava cene in čakava na ugodno ponudbo. Na raznoraznih iskalnikih se lahko prijaviš na novice in tako dobiš email vsakič, ko se cena za želeno destinacijo in želen datum spremeni. Na tak način dobiva občutek, kako se cena giblje in kdaj je karto smiselno kupiti. Pa seveda se splača preveriti več različnih iskalnikov. Normalno iščem lete na kayak.de, potem pa preverim še momondo.de, skyscanner.ie, kiwi.com … Včasih najdeva na različnih iskalnikih za kakšen evro cenejšo karto.

Letalske karte adria airways in potni list

Včasih je najugodnejša opcija tudi naša Adria. Redko sicer letiva z njo, ampak vedno zelo rada 🙂

Kadar datumi niso tako fiksni, spremljava spletne portale kot so Po Svetu, Izlet na dlani in skupina Pirati (Piratinviaggo, Urlaubspiraten). Ko pride kaj zanimivega za naju, hitro rezervirava. Pri takih rezervacijah je res pomembno, da je človek fleksibilen in reagira hitro. Namreč, kakšna res huda akcija je razprodana tudi v parih minutah.

  • Plačevanje prek spleta

Za plačilo na spletu imava več različnih plačilnih kartic, ker nikoli ne veš, katera bo imela najmanj provizije. Čeprav naj bi bilo zaračunavanje provizije z uredbo EU prepovedano, se še vedno pojavlja. Zato imava eno predplačniško, eno debetno in eno kreditno kartico. Kadar pa je res panika, pa prosiva še koga od prijateljev ali domačih, da nama posodi svojo kartico. In verjemite, samo z izbiro načina plačila je lahko prihranek opazen. Nazadnje, ko sva kupovala letalske karte, je bila razlika 30€ na osebo.

  • Primeri poceni kart

Da ne govorim v prazno, je tule nekaj primerov noro poceni letalskih kart, ki sva jih kupila ob spremljanju zgoraj omenjenih portalov: 4€ povratna karta Treviso-Malta (nora akcija Ryanair-a), 5€ povratna karta Treviso-Pariz (ob plačilu z Diners kartico, ki jo je takrat posodila Katarinina mami), 2€ povratna karta za avtobus Benetke-Rim, 170€ povratna karta Amsterdam-San Salvador (error-fare letalske družbe AeroMexico).

Megabus do rima, nasveti za poceni potovanja

Z Megabusom sva se za 1€ peljala iz Benetk v Rim.

Pa še en primer, ko sva uporabila obveščanje o spreminjanju cen: iskala sva karto iz Avstralije (Syndey ali Melbourne) do Nove Zelandije (Auckland). Prijavila sem se na novice iskalnika hipmunk.com in po enem mesecu spremljanja, sva ugotovila, da je cena ob torkih okoli 230 AUD, ob koncih tedna pa se dvigne tudi do 280 AUD. Potem je po navadi ostala kakšen teden tako visoka, nato pa je spet padla na 230 AUD. Seveda sva kupila karte, ko je bila cena najnižja 😉

  • Potovanje z avtom

Kadar greva na pot s svojim avtom, pa svoj prevoz objaviva na prevoz.org oz. na blablacar.com. Če se še kdo pelje z nama, si z njegovim plačilom lahko pokrijeva del stroškov za bencin oz. cestnino. Ali pa potujeva v skupini. Takrat se stroški za prevoz še boljše porazdelijo, roadtrip pa je itak odličen za druženje 🙂 Najboljši skupinski roadtrip do sedaj je bilo 4-tedensko potovanje po jugu Afrike.

skupina potnikov v avtomobilu

Na poti proti Ukrajini

b) Prenočišča:

Zelo sva aktivna na področju Couchsurfinga. To je portal, kjer domačini ponujajo/ponujamo svoj kavč za brezplačno prenočevanje podobnomislečim popotnikom. Tako na svojem kavču pogosto gostiva popotnike, ki pridejo v Ljubljano, kadar potujeva pa kdo drug sprejme naju. Ker imava že veliko referenc, je za naju iskanje gostiteljev in prenočišč po svetu nekoliko lažje in tako pogosto spiva zastonj pri domačinih.

PREBERI ŠE  Pravila primernega obnašanja na Japonskem (preberi, preden potuješ!)

Pogosto tudi kampirava, včasih na divje, sicer pa v kampih. Tu je začetni vložek nekoliko večji (nakup šotora, spalnih vreč itd.), ampak na dolgi rok so prihranki ogromni. Pa naj omenim, da je nama spanje v šotoru tudi posebno doživetje, poseben primer luksuza. Ne morem pozabiti večera v Svaziju na jugu Afrike, ko sva v šotoru zaspala ob zvoku levjega rjovenja. Tega v kakšnem hotelu pač ne doživiš. Če že rezervirava nastanitev pa je ta ali preko AirBnb – ko najameva sobo oz. stanovanje ali pa greva v hostel. Zadnje čase so nama zelo všeč hostli iz verige HI (Hosteling International), pa še z njihovo člansko izkaznico imava 10% popusta. Se splača 😉

Kamp Two Rivers, safari park Kgalagadi

Ampak camping-safari je bilo pa nekaj najboljšega

c) Najem avtomobila

Zadnje čase tudi zelo velikokrat posegava po najemu avtomobila. Najrajši imava spletno stran biliiger-mietwagen.de. Več o najemu avtomobila pa sva napisala v posebni objavi: Nasveti za najem avtomobila

d) Zavarovanje in cepljenje

Seveda nikamor ne greva brez zdravstvenega zavarovanja – žal prevečkrat in prehitro zboliva, da bi si to lahko privoščila (kaj vse se nama je že pripetilo na potovanjih, lahko prebereš v objavi Najinih 5 zdravstvenih prigod). Zadnjih nekaj let sva zavarovana pri Zavarovalnici Sava, ki se je izkazala za najugodnejšo in vseeno odlično. Vzameva vedno paket C, ki ima najvišje kritje, cena pa 43,70€ na osebo za celoletno zavarovanje. In do sedaj so nama še vedno pomagali oz. krili stroške obiskov zdravnikov.

Kar pa se tiče cepljenj pa sva mnenja, da se rajši cepiva, kot pa trpiva za posledicami. Tu se ne da kaj dosti privarčevati, saj so cene v Sloveniji fiksne.

cepilna knjižica

Slovenska in mednarodna cepilna knjižica

2.) NA POTOVANJU

a) Hrana

Na potovanjih si večinoma kuhava sama. Seveda vedno poskusiva tipično hrano iz države oz. kraja, kjer se nahajava, ni pa to na vsakodnevni bazi. Kuhava si s pomočjo plinskega gorilnika, ali pa izbereva nastanitev, ki ima možnost uporabe kuhinje. Dostikrat tudi neseva nekaj hrane s seboj na potovanje. Razlogov za to je več. Eden je cena hrane na destinaciji. Recimo Islandija pa Avstralija in Nova Zelandija imajo zelo drago hrano. Zato sva na ta potovanja nesla s seboj nekaj (ok, na Islandijo sva nesla veliko :)) riža, kaše in konzervirane zelenjave. Zelo prav nama pride tudi malica za prvi dan (ali dva) in kakšni prigrizki. Tako nama ni treba ob prihodu v nov kraj, ko sva že utrujena in lačna, še iskati restavracije. Kakšen babičin rogljiček lahko reši dan 😉

Hrana za na potovanje, konzerve, kaša, soja

Del hrane, ki sva jo nesla s seboj na Islandijo. Z nama je šlo še enkrat toliko hrane 🙂

b) Ogledi in aktivnosti

Dobro premisliva, kaj naju res zanima, kaj si res želiva ogledati in kaj nama ni tako pomembno, da bi za vstopnino zapravljala denar. Na ta način izbereva aktivnosti, ki imajo pomen za naju, pa če tudi stanejo nekoliko več, seznama pa briševa tiste, ki so sicer glavna turistična atrakcija, a za naju manj zanimive. Najdražja stvar, ki sva si jo privoščila so bile ledene jame na Islandiji za 160€ po osebi (žal je potem ogled zaradi vremenskih razmer odpadel), nisva pa recimo šla v bazen Blue Lagoon za 50€, ker nama ni bilo dovolj do tega.

Brezplačna Blue lagoon na islandiji

Slavno Blue Lagoon na Islandiji sva si pogledala samo od zunaj.

Zelo sva si želela tudi safarija v Afriki, ampak cene organiziranih safarijev so bile nenormalno visoke (preko 120€ na osebo na dan), zato sva si organizirala safari v lastni režiji, šla s še dvema prijateljema in na koncu smo naračunali, da smo v povprečju dali 60€ na dan za safari. Človek mora biti iznajdljiv 😉

PREBERI ŠE  Kako dobiti povrnjene letališke pristojbine?

Dokler sva imela študentki izkaznici (ok, jaz sem še vedno študentka 🙂 ), sva tudi na ta način veliko prihranila. Sploh v Evropi je popustov za študente veliko. Najboljši primer za to je Pariz: tam so mnoge vstopnine za mlade Evropejce do 25 leta popolnoma brezplačne. Dovolj je že, da pokažeš svoj potni list oz. osebno izkaznico. Npr. zastonj je muzej Louvre, Slavolok zmage, Musee d’Orsay …

Trenutno pa nama veliko ugodnosti prinese PRESS izkaznica, ki sva jo dobila kot prostovoljna novinarja za spletni časopis Globetrotter.

Par pred eifflovim stolpom

Vesela v Parizu, ko sva se v vse muzeje sprehodila brezplačno

c) Prevozi

Ok, priznam, malo sva razvajena in zadnje čase skoraj na vsakem potovanju najameva avto. Pa vseeno poskušava potovati čim ceneje. Npr. ves čas spremljava cene bencina in greva na tisto bencinsko, ki ima najcenejšega. Kadar se nama ne mudi, se izogneva avtocesti in greva po vzporedni regionalni cesti, kjer cestnine ne zaračunavajo.

Toyota prado v puščavi wahiba

Z najetim avtom lahko prideva tudi do najbolj odročnih kotičkov

Po mestih pa skoraj vedno pešačiva. V Sevilji, v Španiji sva v enem dnevu naredila tudi 20km (tako je naštel korakomer na telefonu, no … pa tudi čutilo se je nekaj takega 🙂 ). Peš greva bolj počasi, se imava čas pogovarjati pa še veliko stvari vidiva. V Rim pa sva s seboj nesla tudi rolerje in se tako premikala po mestu. Bilo je izredno zanimivo, včasih tudi adrenalinsko 😉

Z rolerji po rimu ob reki tiberi

Ena bolj zabavnih dogodivščin je bilo rolanje po Rimu

d) Menjava denarja

Če se le da, plačujeva s kreditno kartico, saj po navadi tako dobiva najboljši menjalni tečaj (sva komitenta Abanke, ki ne zaračunava provizije za plačila v tujih valutah). Kadar potrebujeva gotovino, pa vedno preračunava, kaj se nama bolj splača: zamenjati denar v menjalnici ali dvigniti na bankomatu in plačati provizijo. Ne boste verjeli, ampak razlike so lahko zelo velike. Seveda pa je stvar odvisna od vsake države posebaj – tu ni univerzalnega pravila.

Menjava denarja v ukrajini

Katarina je vedno financ minister. Na sliki štejemo denar v Ukrajini

e) Beleženje stroškov

Sproti si zapisujeva stroške in nekje na polovici potovanja narediva poračun, da vidiva, koliko sva že zapravila. Potem veva za naprej, ali je tak način potovanja ok, ali je predrag. Ponavadi sem “financ-minister” jaz in priznam, da dostikrat ne povem, da nama z denarjem kaže zelo dobro 😉 Namreč, če bi to povedala, potem bi se verjetno začela pretirana razsipnost. Npr. na potovanju po jugu Afrike sem nekje na na dveh tretjinah potovanja izračunala, da smo porabili bistveno manj, kot smo pričakovali. Ampak sem bila tiho in rekla, da smo z denarjem “ravno prav”. No, in na koncu smo namesto pričakovanih 2000€ na osebo porabili le približno 1500€ 🙂

Sklep

Veva, da ne potujeva ekstremno poceni, se pa trudiva, da zapraviva čim manj, a hkrati doživiva čim več. Vesela sva za vsak evro, ki ga privarčujeva in ga lahko nameniva za naslednje potovanje. Marsikdo bi rekel, da je razlika v ceni npr. 30€ nepomembna in brezvezna. Nama se ne zdi tako. Za 30€ si lahko privoščiva že marsikaj. Naj bo to letalska karta znotraj Evrope ali pa recimo organiziran ogled bruhajočega vulkana v Gvatemali.

bele sipine Al Khaluf, Oman

Na potovanjih noro uživava in v izziv nama je, kako čim manj zapraviti in čim več doživeti.

Komentiraj

2 komentarja

Urša 04/2018 - 21:32

Kako super napisano! 🙂 Imamo zelo podoben stil potovanja. To bo zagotovo marsikomu prišlo prav 🙂

Odgovor
lahkihnognaokrog 04/2018 - 22:55

Hvala 🙂

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena