Suša! Safari v parku Hlane

Hlane Royal National Park (izgovorjava: Šlane) je največji naravni park v državici Svazi. Nekoč je služil kot kraljevo lovišče, danes pa je to naravni park za safarije.
Afriko letos teži najhujša suša v zadnjih 20-tih letih in to smo še posebaj dobro opazili v parku Hlane: čisto suha pokrajina, sicer polna dreves in grmovja, ampak nikjer nič zelenega, nikjer vode … in tudi nikjer živali! 
Čisto suha pokrajina. Hlane park, Svazi

Kljub temu da smo prevozili skoraj cel park (ki je relativno majhen), smo videli le nekaj živali: nosoroge (čisto od blizu!), antilope vrste impala, grde ptiče imenovane marabou (mene spominjajo na leteče dinozavre – frčozavre:)), svinje bradavičarke in nekaj nilskih konjev.

Nosorog prihaja izza vogala
Nosorogova rit 🙂
Impala samec med kosilom 🙂
Impale pijejo iz blatnih lužic
Marabou ptiči
Svinja bradavičarka
Nilski konji v mlaki. Eden ravno zeha 🙂

Da bi si povečali možnosti srečanja z živalmi in popestrili naše safarije, smo se odločili za “walking safari”. To je peš sprehod po parku skupaj z izkušenim vodnikom. Pa na žalost tudi nismo bili uspešni. Večji del pohoda po parku smo iskali stopinje živali in njihove iztrebke, videli pa le eno stonogo in samca antilope nyala. Brez veze! Še bolj brez veze se nam je zdelo, ko smo izvedeli, da imajo v parku posebne, zaprte dele, kjer imajo pod ključem vse leve, pa poseben del imajo za slone in nosoroge … vse nedostopno navadnim smrtnikom. Kr neki!

Stonoga
Nyala samec

Je bilo pa zanimivo, ko nam je naš vodič povedal, da npr nosorogi prebavijo le 60% pojedene trave, vse ostalo gre nepokoriščeno ven. Pa razlagal nam je o svazijski kulturi in religiji, ki je v bistvu mešanica katoliškega izročila in poganskih običajev. Recimo, če nekdo umre v nesreči, njegovega trupla ne smejo prinesti v domačo hišo (kot je to sicer navada), ampak ga pustijo na mestu nesreče, položijo v krsto, h kateri potem pristopi starešina družine in reče nekaj v smislu: “Duh pokojnika, ostani tu, ne hodi v svojo hišo in ne nosi svoje nesreče tja. Počivaj tu do vstajenja od mrtvih.” In na krsto položijo vejico grma “buffalo thorn”, kjer en trn kaže navzgor, kamor naj gre duh pokojnika, drug trn pa kaže navzdol, kjer naj ostane nesreča, ki se mu je pripetila in naj se ne razširi na sorodnike.

Walking safari (od leve: Janja, Tomaž, Katarina in vodič; Rok je seveda na drugi strani objektiva)

Povedal nam je tudi, da poleg “Big 5” (velikih pet živali: slon, nosorog, leopard, bivol in lev) obstaja še “Ugly 5” (grdih pet živali). To so: krokodil, jastreb, marabou ptič, gnu in svinja bradavičarka. Super, če že nismo videli velikih pet, smo pa videli grdih pet živali. Malo za tolažbo 🙂
Park Hlane nas res ni prepričal v smislu safarija, ima pa zato odlično vzdušje in zelo lepo urejen kamp. Najbolj všeč nama je bilo zvečer, ko je bilo vse mirno, spokojno, sedela sva na ležalnikih pred mlako (seveda za ograjo, na varnem), v kateri so se kopali nilski konji. Potem sta k vodi prišla še dva nosoroga in mirno pila … Tako lepo je bilo! Idila … ki so jo potem pred šotorom malo pokvarili škorpijoni. No, jaz sem jih bila vesela, Roka pa so pošteno prestrašili. Smo pa končno lahko uporabili našo UV lučko in poiskali vse svetleče členonožce, ki jih mimogrede ni bilo malo! 🙂

Ležalniki za opazovanje živali v mlaki pred kampom
Katarina opazuje nilske konje v mlaki
Panorama park Hlane
Rdeča polna luna
Škorpijon … no, samo še njegove klešče, obsvetljene z UV lučko

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!