Sydney – kul obmorska metropola

by Katarina Hocevar
Objavljeno: Posodobljeno:

Sydney je eno prav posebno mesto. Kot večmilijonska metropola bi lahko deloval veliko, zadušljivo, hiteče mesto. A po mojem oz. najinem občutku temu sploh ni tako. Bližina ocean, številnih plaž in pa verjetno tudi avstralski način življenja, dajejo mestu prav prijeten in sproščen pridih.

operna hiša Sydney

Sydneyska operna hiša

Sydneyska operna hiša

Predel okoli znamenite sydneyske opere in mostu Harbour Bridge je meni še posebno ljub. Ko prideš tja, res veš, da si na drugem koncu sveta, v Avstraliji. Zanimivost operne hiše je, da od daleč izgleda res elegantna, lahkotna in posnema jadra ladij iz 19.stoletja. Od blizu pa je streha kot tla starejše kopalnice. Pokrita je namreč z belimi keramičnimi ploščicami!

streha sydneyske operne hiše

Streha sydneyske operne hiše od blizu

Pred vhodom v opero je manjša klančina, na kateri piše “For your own safety, do not climb”. Aleš seveda ne bi bil Aleš, če ne bi splezal gor in se hotel slikati. Takoj je pritekel varnostnik in zagrozil s 400 dolarji kazni, če slik ne zbriše takoj. Malo pregovarjanja in slike so bile zbrisane, mi pa smo jo ucvrli v botanični vrt in v katedralo St. Mary’s.

sydney - kip pujsa za srečo

Dotakni se pujska za srečo

Darling Harbour

Še ena odlična lokacija v Sydneyu je Darling Harbour, kjer sva na večernem sprehodu odkrila otroško igrišče in umeten potok, ki ga lahko zajeziš na eni strani, na drugi strani lahko odpreš zapornice, pa še mlinčke različnih oblik imajo. Kot dva 3-letnika sva skakala od ene stvari do druge in speljevala vodo po novih kanalčkih. V bližini Darling Harbourja je še sydneyski akvarij, ki sva ga obiskala že ob najinem prvem obisku Avstralije.

Harbour Bridge, Sydney, Avstralija

Druga znamenitost Sydneya: Harbour Bridge

Kaj smo jedli v Sydneyu?

En večer sva se v Sydneyu dobila z mojo prijateljico Karo, ki naju je najprej peljala v kitajsko četrt na večerjo. Azijska hrana v Avstraliji je izredno okusna in za njihove standarde tudi dokaj poceni. Za sladico pa naju je Kara peljala še na sladoled, ki ga zmrznejo s tekočim dušikom! How cool is that?! Če bo kdo v Sydneyu, priporočam N2 gelato.

N2 gelato, Sydney

Priprava sladoleda s tekočim dušikom

Ker sem v Sydneyu praznovala tudi svoj rojstni dan (več o tem spodaj), smo si privoščili tudi nekoliko dražjo večerjo. Vrnila sva se v restavracijo Pancakes on the Rock, kjer sva slavne palačinke jedla že pred 7 leti. Tokrat pa smo si privoščili večerjo, koktejle in seveda tudi palačinke!

palačinke Pancakes on the Rock, Sydney

26. rojstni dan sem praznovala v Pancakes on the Roks.

26. pomlad (ali 26. rojstni dan v Sydneyu)

Ker imam rojstni dan novembra, ko je pri nas v Sloveniji ponavadi hladno in turobno vreme, sem si vedno želela preživeti vsaj en svoj rojstni dan na toplem. Želja se mi je izpolnila že lansko leto, ko sva bila za rojstni dan na poročnem potovanju na Tajskem. Letos pa sem bila za svoj 26. rojstni dan v Sydneyu! Ali bi sploh lahko bilo še boljše? 🙂

Namesto evropske jeseni/zime torej avstralska pomlad. Res je nekaj neverjetnega vohati cvetoče drevje v novembru.

cvetoče drevo Sydney Avstralija

Novembra v Sydneyu cvetijo drevesa

Imam super moža, ki mi je pripravil presenečenje: sveže pečene mafine s svečkami na plaži Bondi Beach. Edino veter nam je malo nagajal, ker je upihnil svečke namesto mene. No, če sem čisto odkrita, tako super vreme tudi ni bilo. En dan prej je bilo v Sydneyu sončno in vroče, na moj rojstni dan pa se je pooblačilo, shladilo in deževati je začelo 🙁 No, kakorkoli, doživela sem svoj rojstni dan v Sydneyu in to je glavno 🙂

PREBERI ŠE  Kangaroo Valley - videli smo kenguruje in vombate!
rojstni dan na plaži Bondi Beach

Praznovanje rojstnega dne na Bondi Beach

Popoldan sva se odpeljala skozi deževni gozd v The Royal National Park do Wollongonga, kjer sva obiskala najine stare znance, zakonca Nadjo in Stankota Vrh, ki sta naju gostila pred 7 leti, ko sva bila tu kot udeleženca na svetovnem dnevu mladih. Bolj ko sva se približevala njuni hiši, bolj sva bila nervozna. Kako bo zgledalo srečanje po toliko časa? Ali se naju še spomnita? Kaj pa če sta se preselila? Kakšen avto imata sedaj? Kaj pa če ju ni doma?

S tresočim prstom je Rok pritisnil na zvonec … in začela so se odpirati garažna vrata. Kar naporno je bilo počakat tistih par sekund, da so se vrata dvignila dovolj visoko, da sva lahko videla, kdo stoji za njimi. Potem pa smo se samo objemali in se smejali … ne vem, kdo je bil bolj nervozen, midva ali onedva 🙂

Skupinska slika z zakoncema Vrh

Komentiraj

Lahkih nog naokrog