Najine prigode pri najemu avtomobila

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Do sedaj sva avto najela že res velikokrat in človek bi si mislil, da poznava že vse trike in ne bova imela težav. Pa ni tako. Prav vsakič, ko sva najela avto, sva imela kakšno prigodo. Na srečo sicer še nikoli nisva bila ob veliko vsoto denarja, ampak vedno je pa bila kakšna “scena”. Tule so najine top prigode pri najemu avtomobila – upam, da vam koristijo in vas kaj naučijo.

Maroko – mladi vozniki in pokvarjen avto

Prvič sva avto najemala v Maroku. Ker sva bila takrat oba pod 25, kar se pri večini agencij smatra kot mladi voznik in bi posledično veliko doplačala, sva se odločila, da bomo avto najeli kar na licu mesta. V Fezu smo si vzeli eno dopoldne, da najdemo avto. Na srečo je bil z nama tudi prijatelj Nejc, ki je znal francosko in je večino komunikacije opravil on. Brez njega bi se težko kaj zmenili.

Po nekaj dneh vožnje naše najete Kie so se pojavile težave z menjalnikom. V majhni gorski vasici je mehanik ugotovil, da nekje v motorju manjka en del! Dejansko je bila ena cevka zaprta z vijakom, namesto da bi bila nekam pritrjena. Mehanik je klical gospoda, ki nam je oddal avto, ga po arabsko nadrl, nato pa popravil v avtu, kolikor se je pač dalo. Na koncu smo ga posneli, da je v arabščini razložil, kaj točno je bila težava, kaj je popravil in koliko je stalo. Ob vračilu avta smo kar malo presenečeni brez težav ta znesek dobili nazaj. Več o samem dogajanju pa v objavi: Soteska Todra, Imilchil in težave z avtomobilom.

del avtomobilskega motorja

Cev, ki bi morala biti na nekaj priklopljena. Ta pa je bila le zaprta z vijakom!

Nauk: vedno je pametno imeti dobro zavarovanje. Ali pa jeznega arabstega mehanika, ki se vse zmeni namesto tebe 😉

Finska – kreditna ali debetna kartica?

Rok je nekaj časa živel in delal na Finskem in ob enem izmed mojih obiskov pri njem, sva želela med vikendom najeti avto. Pri Budgetu sva našla res ugodno ponudbo. Odšlaa sem do poslovalnice v Helsinkih in poskušala rezervirati avto. A glej ga zlomka, moja Visa Electron jim ni bila všeč. Pravijo, da to ni kreditna kartica in z njo ne morem rezervirati avtomobila. Poskušala sva vse mogoče … ena izmed idej je bila, da bi moji starši s svojo kreditno kartico avto rezervirali v Ljubljani in tam v poslovalnici povedali, kdo bo vozil avto in kakšna je težava? Ne bo šlo … bil je že petek, dan, ko sva nameravala na pot, midva pa še vedno brez avta. Rok je šel zjutraj v službo, jaz pa po Helsinkih. Vstavila sem se v vseh rent a car poslovalnicah in spraševala, če bi nama kdo dal avto z mojo Viso Electron. Na koncu sem res našla nekoga, ki mu je bilo vseeno, kakšno kartico imam. Sicer je bil avto za 50% dražji (namesto 80€ sva za vikend najem plačala 120€), ampak vsaj prevozno sredstvo sva imela!

PREBERI ŠE  Zavarovanje najetega avtomobila preko posrednika in povračilo stroškov (najina izkušnja)

Kam sva šla za vikend? V čudovit nacionalni park Koli. Preberi več o najinem izletu: Koli park – tipična finska pokrajina.

cesta skozi gozd na Finskem

Finska pokrajina je bila noro lepa

Nauk: brez kreditne kartice bo avto težko najeti. Še več, lastnik kartice mora biti tudi voznik najetega avtomobila.

Avstralija – brez potrditvenega emaila

Ko smo potovali v Avstralijo, smo avto najeli pri agenciji Ace car rentals. Vse je bilo super, po emailih smo se vse dogovorili, cena ugodna … zataknilo pa se je pri zadnjem emailu. Prosili so, da jim pošljeva podatke o kreditni kartici (ja, takrat je Rok že imel svoj MasterCard 🙂 ). Izpolnila sva obrazec in jim ga poslala. Od njih pa potem kar ni in ni bilo odgovora oz. potrdila, da so podatke dobili. Ob obilici dela pred potovanjem, sva kar malo pozabila na njih in tako smo pač odleteli proti Melbournu. Pristali smo okoli 22h po lokalnem času in dogovorjeni smo bili, da nas bo eden izmed uslužbencev počakal na letališču, nas odpeljal do njihove pisarne in tam predal avto. Ampak na letališču ni bilo nikogar, ki bi nas čakal. Poklicali smo v pisarno … brez odgovora – seveda, saj ob tej uri nihče več ne dela. Kličemo še v centralo, kjer se je celo nekdo oglasil, ampak nam pove, da nima nikjer zabeleženo, da bi danes kdo prišel po avto. Z dolgimi nosovi smo odšli do svoje nastanitve.

Naslednje jutro nas je AirBnb gostitelj odpeljal do pisarne Ace car rentals, kjer smo ugotovili v čem je bila težava. Oni Rokovega emaila s podatki o kreditni kartici nikoli niso dobili. Ampak, Rok ga je pa gotovo poslal. Email naslov je bil pravilen, vse je zgledalo v redu … kje je email obtičal nam še danes ni jasno. Kakorkoli, brez težav smo dobili naš avto, poleg tega pa so nam dali še popust, oz. so nam računali en dan krajši najem avtomobila.

roadtrip, skupina mladih v avstraliji

Vesela ekipa v avstralskem avtu – samo da ga imamo 🙂

Nauk: vedno zahtevaj potrditev poslanih dokumentov.

Poljska – dodatni stroški in sporen listek za parkirišče

V Gdansku na severu Poljske sva najela avto za vikend izlet. Tokrat sva rezervacijo opravila preko Billiger Mietwagen, kjer so ponujali polno zavarovanje in najugodnejši najem. Ob prevzemu se je zataknilo, saj so nama zaračunali še dodatnih 8€ za “pripravo” avtomobila (karkoli že to pomeni). Nekaj sva se kregala, ampak nič dosegla, tako da sva pač plačala. Še enkrat sva šla brat pogoje najema in nikjer ni bilo omenjenih dodatnih stroškov. No, tistih 8€ sva pač požrla.

Ko sva avto vračala, sva ga parkirala na letališču v Gdansku – kot smo bili dogovorjeni. In potem sva se vprašala: “Kaj bi z listkom za parkiranje? Ga pustiva v avtu? Vrževa proč?” In sva ga dala stran, saj sva tudi midva dobila avto brez tega listka, iz parkirišča pa naju je spustil vratar. A čez par dni dobi Rok email, ki se je glasil: Ker nista pustila listka za parkiranje, vama bomo zaračunali dodatnih 25€ – toliko kot je kazen za izhod iz parkirišča brez listka.” Spet sva šla brati pogoje najema in res je tam pisalo, da je treba listek pustiti v avtu. Tokrat nama je na pomoč priskočil moj sostanovalec v Krakovu, ki je z zelo resnim glasom poklical v Gdansk in povedal, da sva tudi midva iz letališkega parkirišča prišla brez listka. Torej listek za izhod ni nujno potreben. In v nekaj dneh je bilo 25€ vrnjenih na Rokovo kartico 🙂

avto na severu poljske

Ne mene slikat, tja slikej! 🙂 Nekje na severu Poljske

Nauk: natančno preberi pogoje najema!

PREBERI ŠE  Nasveti za najem avtomobila

Južna Afrika – upgrade v slabši avto, spet drugič pa premajhen avto

Tokrat smo želeli najeti terenski avto za prve tri tedne potovanja, nato pa še en manjši, navaden avto za zadnjih nekaj dni v okolici Cape Towna. Vse o težavah s plačilom z MasterCardom in o ponujenem “upgrade”, kjer so nam želeli namesto 4×4 dati 4×2 avto, piše v objavi Offroad po jugu Afrike. Ampak težav nismo imeli le s terencem, tudi z navadnim avtom so bile. V Cape Townu smo rezervirali srednje velik avto – rang Toyota Corolla limuzina, ki naj bi bil ravno prav velik za 4 potnike. Dobili pa smo Cliota! Debelo smo gledali in se spraševali, če bomo sploh spravili vso našo prtljago v ta majhen prtljažnik. Komaj smo jo zbasali, pa še to tako, da smo imeli tiste manjše nahrbtnike vsi pod nogami, zadaj pa je bilo čisto nabasano. Z Rokom sva šla nazaj v pisarno agencije, da bi vrnila pokrov od prtljažnika, ker ga nismo nameravali uporabiti. Pa tako mimogrede Rok vpraša, če imajo v istem cenovnem razredu kakšen večji avto. Meni se je zdelo nemogoče, da bi lahko dobili kaj drugega, ampak sem bila presenečena: dobili smo Toyoto Corollo! Brez doplačila ali česar koli! Juhej!

clio s polnim prtljažnikom

Takole je zgledal naš nabasan Clio

Nauk: pri najemu avta moraš imeti potrpljenje in preden podpišeš, vedno preberi pogodbo!

Islandija – snežni vihar ob prevzemu avta

Na Islandijo sva potovala pozimi, ko so dnevi že tako kratke, slabo vreme pa še bolj pogosto. In ravno tisti večer, ko sva prispela na letališče, je na Islandiji divjal pravi snežni vihar. Ko sva prevzemala avto, so nama dali obrazec, kjer je bil narisan avto in označenih nekaj prask. Želeli so, da podpiševa pogodbo, potem pa greva lahko po avto. Rok, ki je vedno izredno strikten, se je uprl. “Nič ne bom podpisal, dokler ne vidim avta.” Uslužbenci so se spogledali in povedali, da je zunaj tako noro vreme, da oni že ne grejo z nama na parkirišče. Če želiva, greva lahko sama in preveriva avto. Res sva šla ven, se bojevala z noro močnim vetrom in si s čelnimi svetilkami svetila v avto. Bilo je naporno, ampak prask sva našla pa vsaj še 2x toliko, kot jih je bilo v osnovi označenih.

snežna cesta na islandiji

Razmere na Islandiji znajo biti zelo divje.

Nauk: avto je treba ob prevzemu res natančno pogledati in popisati vse obstoječe praske!

Oman – ko kreditna kartica ne potegne

Haha, najem avta v Omanu je bil pa res nekaj zabavnega. Najprej sva se hudo pogajala za ceno, potem pa avta sploh nisva plačala, ker pač kartica ni potegnila. Kaj točno se je dogajalo lahko prebereš v objavi Najcenejši najem terenca v Omanu.

terensko vozilo v puščavi v Omanu

Z najetim avtom prideš do najlepših kotičkov. Na sliki: puščava Wahiba, Oman

Nauk: vnaprej se pozanimaj o načinu plačila avtomobila.

Salvador – ko sveti lučka za motor

Tudi v Salvadorju v Srednji Ameriki sva najela avto. Tokrat sva dobila nekaj let staro Toyoto Corollo, ki pa ji je že ob prevzemu svetila lučka za motor. Rok je bil spet skeptičen in se je bal, da nama bodo to ob vrnitvi avtomobila poskušali zaračunati. Zato je slikal avto, lučko in gospoda, ki nama je avto pripeljal – vse na eni sliki, da se je res videlo, kakšno je bilo stanje ob prevzemu. Potem sva se še 2 tedna vozila s tem avtom in se ves čas malo tresla, kdaj oz. kje naju bo pustil na cedilu, ampak na srečo je bilo vse ok in naju je varno pripeljal nazaj.

najem avtomobila, poslikaj ga z vseh strani

Takole je Rok poslikal avto v Salvadorju: z vseh strani in še notri, vključno z zaposlenim od agencije, da se je videlo, da je bil prisoten, ko smo ugotovili, da gori lučka za motor)

Nauk: še enkrat poudarjava, da je res izredno pomembno, da so morebitne okvare in poškodbe na avtu, zapisane ob prevzemu!

PREBERI ŠE  Potopis - Sicilija z avtomobilom

Tako, to so najine najbolj zanimive prigode pri najemu avtomobila. Upava, da bodo komu koristile kot izkušnja oz. opozorilo, kaj vse se ti lahko zgodi oz. na kaj vse je treba biti pozoren.

Komentiraj

1 Komentar

Zvonko 06/2018 - 9:44

Tudi meni se je pripetilo nekaj nenavadnega v Ukrajini pr najemu avtomobila. Rezerviral sem manjši avtomobil (rang Clio ) za 2 osebe bi bil dovolj. Na letaliušču v Kijevu me je čakala popolnoma nova Tojota Corola limuzina. Bil sem, presenečen zakaj tako velik avto in rekli so da nimajo manjšega in da ni doplačila. Ob prevzemu mi je fant pojasnil , da ob vračilu v Kijev lahko vrnem avto tudi v samem mestu v njihovi poslovalnici, kar sem tudi storil zaradi bližine hotela. Na prevzemu sem naletel na 2 blond mične gospodične z dolgimi nogami. Seveda je bilo na beli barvi avta nekaj svinjarije zaradi slabih cest in dežja prejšnji dan. Vprašala me je kje sem bil z avtom in zakaj vračam avto na drugi lokacji. Jaz sem kot vedno povedal po resnici, da sem šel v Čerkasy in okolico. Opa tam so pa slabše ceste kot v kijevu, takoj je odločila da je potreben pregled podvozja na servisu zaradi morebitnih poškod od lukenj na cestah. Nič ni pomagalo moledovanje, za naslenji teden sem imel kreditno kartico blokirano za 900 €, na srečo je bilo vse OK, kar sem jaz tako vedel, ampak,,, pa nikjer v pogodbi ni pisalo da je potreben pregled podvozja v delavnici. Torej če najemate avto v Kijevu, na koncu recite da ste se vozili samo po Kijevu in malo v predmestje.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena