Najslabše valentinovo – ever! ali kaj se je zgodilo z ledenimi jamami?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Potovanje na Islandijo je sovpadalo z najino 10. obletnico skupne poti in za ta praznik sva si želela nekaj posebnega. Nekaj bi si privoščila. Ponudile so se poceni letalske karte za na Islandijo in tam sva imela že nekaj časa “ogledane” ledene jame. Sicer draga aktivnost, ampak za 10. obletnico si jo pa lahko privoščiva.

Ledene jame

Ledene jame so bile eden in edini razlog, zakaj sva šla na Islandijo v zimskem času. Namreč ledene jame so zaradi varnosti dostopne le v mrzlih mesecih, ko ni nevarnosti, da bi se ledenik, v katerem je jama nastala, začel topiti.

Poglejte tole sliko spodaj, poglejte to modrino … ali ni veličastno?

Nama se je zdelo noro in samo ob pregledovanju fotografij na računalniku, se mi je kar vrtelo od navdušenja. Ker sva letos praznovala 10. obletnico odkar sva postala par, sva si rekla, da si za to priložnost lahko privoščiva nekaj posebnega – ogled ledenih jam. Turo sva rezervirala daleč vnaprej, saj so se termini hitro polnili in malo s težkim srcem, ampak polna pričakovanja vplačala enormno vsoto: 153€ po osebi ali 18900 ISK. Ja, Islandija je draga, ampak to sva že vedela.

In potem sva prišla na Islandijo, začela potovati naokoli in kadar je šlo kaj narobe, npr, ko je bilo slabo vreme, ko nisva in nisva videla severnega sija … vedno sva se tolažila, nič hudega, saj bodo ledene jame tako noro lepe, da bodo odtehtale vse tegobe.

Valentinovo 2017

Prišel je tisti dan D, valentinovo 2017, najina 10. obletnica. Spala sva v dokaj zmahanem in precenjenem hostlu, v 6-posteljni sobi, za katero sva mimogrede plačala 35€ na osebo. Zunaj je močno deževalo, eden izmed cimrov pa je glasno smrčal, zato sem se zbudila že zelo zgodaj in z računalnikom odšla v kuhinjo. Preden začnem pisati blog, sem kot po navadi preverila elektronsko pošto. Čakalo me je sporočilo od agencije Local Guide, preko katere sva rezervirala turo v ledene jame. Verjetno naju samo hočejo spomniti, da se vidimo danes popoldan, sem si mislila, ko sem odpirala sporočilo. Kako sem se motila. 

moški in ženska stojita na kosu ledu

Kvazi romantično preživljanje valentinovega. Na mrazu, dežju in brez ledenih jam, ki sva si jih tako zelo želela

Poplave

Sporočilo se je glasilo nekako takole: letos je zima na Islandiji izredno topla in izredno deževna, zato je ledena jama, ki smo jo ponavadi hodili gledati, poplavljena. Tura danes torej odpade. V zameno vas lahko peljemo po ledeniku malo višje do ene (bistveno) manjše ledene jame. Cena ostaja enaka. Ojoj, srce mi je kar zastalo … Šla sem po Roka in mu povedala, kakšno je stanje. Seveda se razjezi in zahteva popust, če bo jama 10x manjša od prejšnje. Hkrati pa besno googla in ugotovi, da je jama poplavljena že od decembra. Kako to, da so nama to sporočili šele nekaj ur (email je bil poslan prejšnji večer) pred predvidenim ogledom?! V tem času prileti odgovor od agencije: popusta ne morejo dati, ker bo dolžina izleta še vedno enaka. Lahko pa seveda odstopiva in dobiva povrnjen denar … Ja, nič, če sva prišla na Islandijo, da vidiva ledene jame, seveda ne bova sedaj odpovedala.

ledena jama

Nora modrina, o kateri še danes sanjava.

Brez elektrike med zajtrkom

Začela sva pripravljati zajtrk. V kuhinji se je do sedaj nabralo že pol Kitajske in tudi vonjave po praženi hrani so bile temu primerno močne. Ravno sva hotela zavreti vodo za čaj, ko je zmanjkalo še elektrike! Očitno je vrglo ven varovalko. Poklicali smo oskrbnico, da je prišla in popravila zadevo. Pa ni minila niti minuta, ko smo bili spet brez elektrike. Odlično, torej danes čaja ne bo, pa tudi jedla bova v temi (ob 9h zjutraj je namreč na Islandiji še trda tema). Na srečo sva potem ugotovila, da v sobah elektrika je, tako da sva si čaj skuhala tam, pa tudi zajtrk sva pojedla kar na postelji. Ni bilo ravno romantično.

PREBERI ŠE  Čist huda plaža na Islandiji - Reynisfjara

Usodni veter

Zadnje stvari sva pospravljala v nahrbtnik, ko mi je zazvonil telefon – sms sporočilo. Kdo pa me sedaj rabi? Odprla sem sporočilo in kar nisem dojela, kaj je pisalo. Nisem želela dojeti. Nisem želela verjeti svojim očem.  Spročilo je bilo od agencije Local Guide, sporočali pa so, da je veter na ledeniku premočan in da nas ne morejo peljati do tiste manjše ledene jame. NEEEEEEEEEEE!

Torej sva ostala čisto brez! Edina stvar, ki sva si jo res želela na Islandiji, stvar zaradi katere sva dejansko prišla sem, zaradi katere naju že en teden dež pere na jugu države, med tem, ko bi se lahko odpeljala na sončni sever … to so nama sedaj čisto odpovedali … Kaj sedaj? No, vsaj tistih 300€ bova dobila nazaj … je bila bolj slaba tolažba.

moški in ženska, pod njima pa ledenik

Kje so ledene jame?

Laguna Jokulsarlon

Odpeljala sva se proti pisarni Local Guide agencije, da bi se dogovorili za (morebitno) alternativo. Na poti sva se ustavila v čudoviti ledeniški laguni Jokulsarlon. Seveda je spet deževalo in pihalo, tako da je bilo fotografiranje oteženo, midva pa popolnoma mokra, ampak je bila laguna tako lepa, da sva za nekaj trenutkov pozabila na razočaranje. Iskala sva kose ledu na obali, ki so imeli kakšno vdolbino, se poskušala zbasati notri in se pretvarjala, da sva v ledeni jami 🙂

ženska pred velikim kosom ledu

Katarina se pretvarja, da je v ledeni jami

V pisarni agencije Local Guide nisva izvedela nič novega. Jama je že dlje časa poplavljena, a vsak dan upajo, da se bo voda umaknila in zato ture odpovedujejo šele večer pred planiranim obiskom. Glede manjše jame in močnega vetra pa itak ne morejo nič naredit. Danes pač ni dan za dejavnosti na ledeniku. Morda jutri, ampak so vse ture razprodane … pa tudi midva jutri zvečer že letiva domov in nama časovno ne bo zneslo. Z dolgimi nosovi sva šla nazaj na veter in dež ter se odpeljala proti najinemu hostlu. Turobno vreme, nizka oblačnost, dež, dolgočasna rjava pokrajina, midva totalno zabedirana …

moški na kosu ledu

Tole zgleda skoraj tako kot ledena jama 🙂 pravi Rok

V iskanju sladoleda

Rok je dobil idejo: “Dajva si privoščit sladoled!” Na Islandiji imajo menda enega najboljših. Šla sva v prvo restavracijo in vprašala za sladoled. Niso ga imeli, ker jim je ravno zmanjkalo nekega praška. Hkrati pa so nama povedali, da ga verjetno ne bova mogla dobiti nikjer v bližini, saj imajo vsi lokali istega dobavitelja, ki pride naslednji dan. Odlično, ta dan je vedno boljši! Medtem, ko sva se odločala, če bi morda namesto sladoleda rajši tortico, pa so nama že zaprli restavracijo. Takrat je postalo resno. Če ne dobiva tega sladoleda, bo dan res uničen. Kar naenkrat je bil sladoled skorajda bolj nujen kot pa dihanje samo. Samo še sladoled je lahko rešil dan 🙂 Iskala sva, spraševala, obupovala … in na koncu sva našla sladoled za 5€ na bencinski postaji. Naj stane, koliko hoče, midva bova danes jedla sladoled. In sva ga! In bil je dober 🙂

islandski sladoled

Islandski sladoled

Premajhna soba

A zapletov in tegob še ni bilo konec. V hostlu sva bila dodeljena v 4-posteljno sobo, kjer sta bili prosti samo še zgornji postelji na pogradu. Ampak ti dve postelji sta bili nič več in nič manj kot 50cm pod stropom! To je pomenilo, da se na teh dveh posteljah nisi mogel niti usesti. Rok je kar klavstrofobičen in nervozen postal, samo da je videl postelji. Iz obupa sva šla gledat film v skupno sobo, da se malo pomiriva.

PREBERI ŠE  Reykjadalur ali Kadeča dolina

Nato je prišel lastnik in sva ga lepo vprašala, če ima še kakšno prosto sobo. Glede na to, da je že postelja v skupni sobi stala 40€, je bilo to vprašanje bolj tako, da poskusimo, vendar sva vedela, da bo soba za dva predraga. A nekaj je pa le moralo biti prav ta dan. Doplačilo za dvoposteljno sobo (z zakonsko posteljo!) je bilo le 16€. Ni bilo treba veliko razmišljati, doplačala sva razliko in soba je bila najina. Vsaj to – da za obletnico ne spiva tik pod stropom, ampak na kolikor toliko udobni postelji eden poleg drugega.

par pred ledenikom

Rok in Katarina na 10. obletnico.

Kakšno pa je bilo vaše valentinovo? Upava, da boljše, kot najino 🙂

PS: Hvala znancu Mateju Megliču (matejmeglic.com) in Karen Alexis (www.wanderlustingk.com) za fotografije ledenih jam.

Komentiraj

2 komentarja

Anonimni 03/2017 - 10:40

Bila sva s punco na Islandiji decembra 2016. Bilo je zakon, kljub vsem težavam na katere lahko naletiš tam pozimi. Vreme se menja na 5 minut, 4 ure dneva, katere so tudi bile najlepšey veter piha kot zmešan, nekako konstantno 50-60km/h, razen podnevi. Ko se je tema naredila, se je ponavadi tudi vreme poslabšalo. Res je, da sva imela zelo poceni avto in ne toliko primeren za njihov teren (Kia Picanto – 450€ za en teden s polnim zavarovanjem), a hvala bogu z dobrimi zimskimi gumami in brez težav na asfaltiranih cestah. Vse sva počela v lastni režiji, rezervirano sva imela le Plavo laguno. Želja so bile tudi ledene jame, a sem zasledil ravno to, kar se je vama zgodilo in sicer, da so bile poplavljene. Poleg tega tudi nisva imela prej rezerviranih in bi bilo zelo težko najti prost termin.
V to sva šla precej šparovno, a sva kljub temu skupaj porabila lep kupček denarja (tam okoli 1800€). Islandija je res precej draga. Sva pa imela srečo vsaj z nastanitvijo. Prvo noč sva spala v Keflaviku za 50€ dvoposteljna soba s skupno kopalnico in kuhinjo, naslednji dan pa sva se odpeljala proti Borgarnesu, od tam pa še 20 km proti ničemer. Bila sva v Fossatun guesthouse, kjer sva za 1 teden dobila dvoposteljno sobo s skupno kuhinjo in kopalnico za 350€. To se pravi tudi cca. 50€/noč, kar se mi sploh ni zdelo tako drago. Tam sva si nekako postavila ''bazo'' in naslednje dni hodila okoli in okoli, pa še vedno nisva vsega videla. 🙂
Kar se hrane tiče. Ven sploh nisva hodila jest, vse sva si sama kuhala in pripravljala, saj se mi 20€ za pico res ni zdelo vredno. Ko sva šla na teren, sva si malico vzela s seboj.
Bencin se mi edino ni zdel drag. Če se prav spomnim, je bil še celo malo cenejši, kot v Sloveniji.
Letalsko karto sva dobila povratno iz Budimpešte za 120€/osebo. Za kovček sva doplačala okoli 50€, s tem da je bil en dovolj za oba. Avto je bil s polnim zavarovanjem vreden 450€ (priporočam polno zavarovanje, ker ti konstanten veter lahko vrata poškoduje. Zadnji dan se mi je to zgodilo, a važno da so se dala zapret.). Nastanitev naju je vse skupaj stala 400€ za osem dni. Plava laguna 100€ za oba za cca 4 ure. Torej okoli 500-600€ pa sva porabila za hrano, bencin in mogoče še kaj.
Žal mi je edino severnega sija. Drugo noč sva ga sicer videla, a ni bil jasen oz. je bil tak sivkast, sploh ne živo zelen, kot na slikah. Naslednje dni pa tako ni bilo jasnega vremena.
Islandijo sigurno priporočam, a če greste tja (še posebej pozimi), morate vedeti, da vam lahko pričakovanja hitro padejo v vodo ravno zaradi nepredvidljivega vremena zaradi katerega ti lahko tudi malo popustijo živci, še posebej v avtu. 🙂 Če imate pa željo hribolazenja, gledanja kitov in podobne stvari za katere rabite lepše vreme pa bolje, da greste poleti oz. mogoče že spomladi, ko še ni sezone.

Odgovor
Katarina 03/2017 - 5:37

Hvala za tvoj komentar. Vidim, da sta imela podobno izkušnjo Islandije 🙂 Ja, vreme je res nepredvidljivo, čeprav, ko sva bila midva tam niti ni tako hudo pihalo – škoda, ker če bi, bi verjetno malo razgnalo vse oblake. Tako pa je bilo zadnje 3 dni vreme konstantno slabo: nizka oblačnost in dež.
Tudi midva sva videla severni sij le enkrat, pa še to skozi kopreno oblakov 🙁 Bo treba še kdaj kam na sever, da ga vidiva tako kot se zagre 🙂
Srečno še naprej na potovanjih!
Katarina

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena