Top dogodivščine in znamenitosti Japonske

Najin bucketlist aktivnosti in znamenitosti na Japonskem

by Katarina

Japonska je za številne sanjska destinacija, država, kamor bi skorajda vsak želel vsaj enkrat potovati. Kako tudi ne, ko pa ponuja toliko zanimivih stvari. Raznoliko naravo (od tropskih plaž na skrajnem jugu, do visokih zasneženih gora, vulkanov, riževih polj), predvsem pa drugačno kulturo, ki je po eni strani zelo tradicionalna, po drugi pa zelo napredna in visoko tehnološka. Kot posledica tega je na Japonskem res ogromno doživetji, dogodivščin, ki si jih preprosto moraš dodati na svoj seznam. Potem pa so tu še unikatne znamenitosti Japonske, ki jih tudi moraš videti. Tole je najin (precej dolg) seznam dogodivščin in znamenitosti Japonske. Večino sva si ga ustvarila že pred potovanjem, nekaj stvari pa sva dodala nanj, ko sva jih na Japonskem doživela in so bile res super.

Grad v Osaki - nočna osvetlitev

Grad v Osaki

Top dogodivščine na Japonskem

Za naju je bilo potovanje na Japonsko bolj glede teh dogodivščin in izkustev kot pa ogled znamenitosti. Zato začenjam kar s predstavitvijo top dogodivščin na Japonskem.

– Tea ceremony (čajna ceremonija)

Če se udeležiš čajne ceremonije, se naučiš vse od priprave japonskega matcha čaja, pa do pravilnega pitja tega čaja. In ne, ni tako enostavno kot pripraviti in popiti skodelico čaja pri nas doma. Na japonskem je to prava ceremonija, ki je vredna obiska. Več o tem si preberi v objavi: Kako se pravilno pije japonski čaj.

– Nositi kimono

Japonska tradicionalna obleka je kimono, ki si jo lahko sposodimo pred številnimi večjimi templji po japonskih mestih. Sama sem si kimono sposodila za čas čajne ceremonije, ker se mi je zdelo bolj priročno, kot rečeno, pa se jih dobi tudi v okolici templjev. Meni je bila najbolj zabavna stvar pri kimonu nekaj, kar sploh ni del obleke: nogavice namreč! Japonci in Japonke skupaj s kimonom nosijo natikače in zato se obujejo nogavice na en prst. Res zabavno izpade. No, pa ko se oblečeš kimono tudi izpadeš zelo lepo, elegantno … nekaj posebnega je na kimonu. Kimono si lahko rezervirate že vnaprej – preveri izposojo kimona v Kjotu tule na spletne strani Klook, ki je preverjena tudi z najine strani.

Katarina v kimonu v tipični japonski čajnici

– Kopanje v onsenu

Onsen je japonska beseda za bazen z naravno mineralno, geotermalno vodo. In na Japonskem imajo onsenov res ogromno. Ne samo, da je izkušnja namakanja v topli mineralni vodi res prijetna, tudi celotno doživetje onsena je nekaj posebnega. Kar se tiče vstopa v onsen velja kar nekaj pravil, predvsem pa greš v onsen nag, kar zna biti za nas malo strašljivo oz. neprijetno. A ko greš čez to in ugotoviš, da itak nikogar ne briga, kako zgledaš brez oblek, potem je kopanje v onsenu en sam užitek. O samih pravilih vstopa v onsen pa sem pisala v ločeni objavi, ki jo najdeš tule.

japonski onsen

Najin privatni onsen bazenček

– Spati na tatamiju v tradicionalni nastanitvi

Tradicionalna japonska nastanitev ima tla iz tatamija – to je prepletena riževa slama, precej debela zadeva, ki poskrbi, da so japonska tla nekoliko toplejša. Tradicionalna nastanitev potem vključuje tudi spanje na blazini na teh tleh iz tatamija. To pomeni, da ko stopiš v sobo, je soba prazna (razen tatamija na tleh). Na koncu sobe je omara in notri je zložena blazina (futon) ter rjuhe in odeje. In potem je na tebi, da si sestaviš posteljo 🙂 Zna biti kar zabavno, ampak navadno so nekje tudi navodila, kako to sestaviti. In ja, potem spiš kar na tleh na blazini (futonu). Blazina je tanka in ni najbolj udobna, tla so relativno hladna (če ne potuješ ravno poleti), ampak je pa izkušnja, ki jo na Japonskem pač moraš doživeti. Ugodna tradicionalna nastanitev je recimo v kraju Kawaguchi (pod goro Fudži): Guesthouse Yukari. Še bolj tipični so ryokani, tipični japonski hoteli, ampak so tudi precej dragi (navadno so več kot 100€ na noč za sobo skupaj z obroki). Midva sva imela rezerviranega tega Koyasan Shukubo Saizenin.

tradicionalna japonska nastanitev

Tla iz tatamija in ob strani zloženi futoni, na katerih sva spala

– Obisk svetišča ali templja ter meditacija z menihi

Na Japonskem najdemo šintoistična svetišča ter budistične templje. Skoraj gotovo boste na svoji poti obiskali več enih in drugih. Če pa to še ni v vašem načrtu potovanja po Japonski, pa le dodajte. Zanimiva zna biti tudi meditacija z menihi v kakšnem budističnem templju. Prej omenjeni hotel, ryokan Koyasan Shukubo Saizenin ponuja tudi meditacijo z menihi, pa še nastanitev in hrano dobiš. Lahko pa samo obiščeš kakšen tempelj. Nama je bil recimo zelo všeč budistični tempelj Eiheiji.

tempelj Eiheiji

Tempelj Eiheiji (budistični tempelj)

– Ogled samurajskega gradu

Gotovo ste že slišali za samuraje, vladarje Japonske v poznem srednjem veku ter novem veku. Iz teh časov je po Japonskem ostalo tudi kar nekaj gradov in splača si pogledati vsaj enega. Za lepše gradove veljajo gradovi Matsumoto, Himeji ter Kumamoto. Zelo lep pa je tudi grad npr. v Osaki. Vsaj enega se splača pogledati, da dobite malo vpogleda v življenje samurajev in na splošno v Japonsko zgodovino.

Samurajski grad Matsumoto ob jezeru

Samurajski grad Matsumoto

– Nastop gejše

Gejša je tudi neke vrste ikona Japonske. Dandanes so gejše redke in njihov ples ter glasba sta prava umetnost. Če imate priložnost, si oglejte nastop gejše. Najlažje boste take predstave našli v Kjotu ali pa v Kanazawi. Primer aktivnosti, ki jo lahko rezerviraš že vnaprej, je spodaj.

– Poskusiti japonsko hrano, videti, kako jo pridelujejo, sedeti za nizko mizo ter jesti s palčkami

Tule sem združila več stvari skupaj. Pač japonska hrana je posebna in v večini primerov zelo zelo okusna. Napisala sem ločeno objavo o japonski hrani, ki jo po najinem mnenju res moraš poskusiti. Preberi jo tule. Poleg okušanja japonske hrane, je bilo nama zelo zanimivo videti tudi, kako določeno hrano pridelujejo. Pogledati sva si recimo šla proizvodnjo sake-ja (japonskega riževega vina), pa proizvodnjo sojine omake, “pretepanje” mase za mochi ter nasad wasabija.

okonomiyaki

Okonomiyaki v Hirošimi – najboljša japonska hrana!

To, da na Japonskem jedo s palčkami, verjetno ve vsak. Omeniti velja, da redkokje dobiš žlico ali vilico, večinoma dobiš samo palčke. Tako da, če še ne znaš, se boš na Japonskem moral kar hitro naučiti jesti s palčkami. Meni so palčke povzročale kar nekaj težav, a če nisem želela biti lačna, sem se morala potruditi in že po nekaj dneh, sem večino hrane prinesla do svojih ust 🙂

Japonci imajo pogosto svoje mize in stole nižje, kot smo jih vajeni pri nas. Mize so recimo v višini naših klubskih mizic (tistih za v dnevno sobo), ob mizi pa so samo blazine, na katere poklekneš oz. se usedeš. Včasih pa so ob mizi stoli, ki so pač primerno nižji. Torej za mizo sediš v podobni pozi kot doma, le da je vse skupaj veliko bližje tlom. Tudi to je zanimiva izkušnja Japonske.

PREBERI ŠE  Kyoto - znamenitosti za en dan

– Hraniti priklanjajoče se srne

Mesto Nara je znano po res velikem številu srn, ki živijo v mestnem parku. Gre za divje živali, ki pa so se navadile na bližino človeka. Še več, navadile so se, da jim ljudje z veseljem damo hrano (posebne krekerje za srne), one pa se v zahvalo prav po japonsko priklonijo. Super doživetje, ki sem ga bolj podrobno opisala na blogu tule: Nara – mesto, ki so ga zavzele srne.

srne sedijo oz. ležijo v parku v mestu Nara, Japonska

Srne v Nari

– Doživeti jesenske barve (momiji) ali pa cvetenje češenj (sakura)

Japonska posebaj zažari v dveh letnih časih: jeseni in spomladi. Spomladi cvetijo japonske češnje in cela mesta odenejo v tako nežno belo-roza barvo. Cvetenju češenj Japonci rečejo sakura in to je tudi čas največjega navala turistov. Ampak je pa lepo ;). Jesenski listki se imenujejo momiji (izgovorjava momidži) in to je čas, ko se japonski javor obarva živo rdeče oz. oranžno, ginko pa živo rumeno. Takrat japonska mesta in pokrajina postanejo polja živo rdeče barve in tudi to je noro lepo. Midva sva doživela slednjo naravno lepoto in lahko potrdiva, da je res nekaj posebnega.

– Avtomati za pijačo in tekoči trakovi za hrano

Japonska je znana tudi po res velikem številu t.i. “vending machine”, torej avtomatih, v katerih prodajajo res vse sorte stvari. Najpogosteje najdemo v njih pijačo (toplo ali hladno), imajo pa tudi avtomate za zmrznjeno hrano, sladkarije – tudi tortice in še kaj drugega. Vsaj enkrat tekom potovanja po Japonski izkoristi en avtomat in si na njem nekaj naroči. Midva sva recimo šla na odlično tortico iz avtomata (preberi več o tem v objavi o Tokiu). Druga stvar pa so restavracije, ki ti hrano do tvoje mize dostavijo s pomočjo tekočega traku. Poskusila sva suši na tak način. Suši naročiš na ekranu pred seboj, potem pa se pripelje do tebe po tekočem traku, ki je speljan nad mizo. Noro zabavna izkušnja! Kje najdeš tako restavracijo, preberi tule.

– Karaoke

Ali je še kaj bolj japonskega kot karaoke? Karakoke-bari so po vseh japonskih mestih (in vaseh), domačini radi zahajajo tja, tako da je načeloma priložnosti za prepevanje na Japonskem res veliko. Midva sva upala, da bova šla na karaoke skupaj s kakšnimi couchsurfing domačini, ampak nikoli nismo imeli časa. Tako da nama je tole ostalo za naslednje potovanje na Japonsko.

Najini couchsurfing gostitelji v Okayami

– Spanje v kapsuli

Japonci so zelo praktični ljudje in znajo maksimalno izkoristiti prostor. Tako so že davnega leta 1979 izumili hotel iz kapsul. Namesto sobe, so gostom ponudili le posteljo. Ampak to ni postelja v npr. skupni sobi kot v hostlu. Ne, to je postelja v kapsuli. Mikro sobici, ki je velika le za to posteljo. To pomeni, da imaš določeno mero zasebnosti, a na minimalnem prostoru.

capsule hotel, hotel s kapsulami, Japonska.

Spanje v kapsuli je bilo na najinem buckelistu za Japonsko. Doživela sva ga v Hirošimi.

Hoteli s kapsulami so sedaj že po vsem svetu. Jaz sem recimo prvič v taki kapsuli spala v Baslu, v Švici, ampak nama se je seveda zdelo zanimivo kapsule preiskusiti prav na Japonskem, od koder izvirajo. Po celi Japonski je res veliko hotelov s kapsulami, eni so res zanimivi – recimo kapsule v knjižnici in podobno. Nekateri so precej prestižni. Midva sva izbrala neko poceni varianto in v Hirošimi rezervirala Sejour Inn Capsule, hotel s kapsulami. In bilo je zanimivo preiskusit in prav nič klavstrofobično se nisva počutila notri.

PREBERI ŠE  Kobe beef (govedina kobe) v Osaki - najboljša govedina na svetu

– Uporabiti japonski WC

Japonski WC-ji so pa “next level”, nekaj najboljšega. Če še ne veste, vam najprej razložim, kaj je sploh tako posebnega na japonskih straniščih. Deska na tem stranišču ni navadna deska, ampak je to neke vrste bide. V prvi vrsti je sedež ogrevan, potem pa ima spodaj vgrajen neke vrste tuš – tak mini tuš. Ko torej opraviš svoje na stranišču, lahko pritisneš gumb (navadno je na steni ob stranišču), da te ta mini tuš tam spodaj sčisti. Sam si nastaviš jakost, pozicijo in še kaj pri tem tušu. Aja, pa voda, ki te škropi, je tudi ogrevana. Številni WC-ji imajo še gumb “privacy” (zasebnost). To pritisneš še preden uporabiš stranišče, saj začne predvajati glasbo oz. zvoke šumenja vode. Tako se načeloma navzven sliši te prijetne zvoke in nič tistega, kar ti počneš na stranišču. Komu to zveni malo hecno, ampak ko se tega enkrat navadiš, je pa tole top. Prvič ti je zabavno in preiskušaš vse možne gumbe in nastavitve, potem se navadiš in to postane standard, nakar prideš domov in ne veš, kako bi sploh še šel na stranišče, če ni japonsko stranišče.

Omeniti tudi velja, da so na Japonskem vsa javna stranišča noro čista in brezplačna za uporabo. Kot prvo je torej doživetje sama uporaba japonskega stranišča, kot drugo pa to, da te nikoli ne skrbi, kje boš šel na WC. Na vsakem koraku je čisto in moderno stranišče, ki je povsem brezplačno.

javno stranišče, Japonska

Javni WCji so na vsakem koraku in vsi so brezplačni!

– Purikura (japonsko fotografiranje)

V Japonskih mestih se najdejo njihovi specifični kotički za fotografiranje. Imenujejo se purikura. Bistvo fotografiranja v teh foto-kotičkih je, da te že v osnovi malo polepšajo, predvsem pa ti oči naredijo bolj okrogle. Pojdite enkrat to poskusit in nasmejali se boste do solz. Več o purikuri sem pisala v tejle objavi.

japonski photobooth, celica za fotografiranje, purikura

Purikura – japonsko fotografiranje, ki ti poveča oči

– Obisk ene od velikih trgovin z elektroniko

Japonska je znana tudi po številnih izdelkih (računalniki, fotoaparati ipd) in na splošno po visoki tehnologiji. Nama se je zdelo izredno zanimivo, da sva se sprehodila skozi par res ogromnih trgovin z elektroniko. Prvo sva si pogledala Yodobashi v centru Osake in trgovina naju je osupnila. Pač, tam imajo res vse, kar hočeš. Vse možne objektive, stative in ostale dodatke za npr. fotoaparate. Tudi vse možne fotoaparate prodajajo, vse možne računalnike, miške, tipkovnice, slušalke … pa potem tudi igrače, gospodinjske aparate, kamping opremo … res ni da ni. Nora izkušnja. Pa če potrebuješ kakšno novo zadevo, kaj od elektronike, zna biti, da se ti na Japonskem to splača kupiti. Vsaj v času najinega obiska so bile cene precej nižje. In kot turist lahko nakupuješ brez davka in tako je cena še nižja.

Nikon Z50 in Nikon Z6

Japonska znamka fotoaparatov: Nikon, ki jim je Rok zvest že od začetka svoje fotografske “kariere”

– Videti nindže pri bojevanju

Nindže so še ena taka tipična japonska stvar, ki jo sicer poznamo predvsem iz filmov in risank. Ampak ravno zato, da si razbijemo stereotipe, se splača v mestece Iga blizu Nare in si pogledati nindža-muzej nato pa še nastop nindž oz. nindža-show. Zabavno in zelo poučno. Nama je bilo nadvse všeč. Več podrobnosti najdeš na blogu tule: Nindža muzej v mestu Iga.

Ninja show v muzeju Iga-Ryu Ninja museum

Ninja show v muzeju Iga-Ryu Ninja museum

Top znamenitosti Japonske, ki jih ne smeš zamuditi

Japonska ima seveda tudi kar nekaj znamenitosti kot so razni templji, gradovi, tržnice ipd. Tule je najin seznam znamenitosti Japonske – stvari, ki sva jih res želela videti tekom najinega potovanja.

PREBERI ŠE  Kako se pravilno pije japonski čaj (tea ceremony v Kjotu)

– gora Fudži (Mt. Fuji)

Ne vem, če katera stvar bolj predstavlja Japonsko kot pa gora Fudži. Fudži je vulkan, ki stoji nekoliko južneje od Tokia. Daleč naokoli ni nič drugega, nobene druge visoke gore, zato je še toliko bolj impozanten. S svojimi 3776m je najvišja gora Japonske. Najina tiha želja se je bila seveda vzpeti na goro Fudži, a v sredini novembra to ni bilo mogoče zaradi zaprtih cest do gore (menda zaradi snega). Je bil pa že pogled na mogočno goro, pravilen vulkanski stožec z zasneženim vrhom, fenomenalen. Najboljši razgled na goro Fudži je opisan tule.

Pagoda Chureito in razgled na Fuji

Pagoda Chureito s pogledom na goro Fudži

– 1000 torijev (Fushimi Inari Taisha)

Takoj za goro Fudži bi rekla, da je na seznamu znamenitosti Japonske, ki jih moraš videti, svetišče na obrobju Kjota: Fushimi Inari Taisha, kjer stoji 1000 torijev. Tori je rdeč obok, ki navadno stoji pred šintoističnim svetiščem. V sklopu svetišča Fushimi Inari Taisha pa je torijev menda okoli 1000. In lahko se več ur sprehajaš pod njimi. Več o samem svetišču in nasvetih za obisk le-tega najdeš v objavi o Kjotu.

– Plavajoči tori na otoku Miyajima

Še en tori je res poseben in sicer “plavajoči” tori, ki stoji pred otokom Miyajima. Ni ravno plavajoč, saj kar trdno stoji v tleh, ampak so pa to morska tla, torej je tori zalit z vodo in takrat deluje kot da plava. Da res vidiš plavajoči tori, ga moraš obiskati v času oseke. Več o samem toriju pa je že na blogu: otok Miyajima.

Plavajoči tori na otoku Miyajima, tori v vodi, rdeč šintoističen obok v morju

Plavajoči tori na otoku Miyajima

– Velikanski Gundam robot

Japonska je seveda znana tudi po raznoraznih robotih. Od tega, da ti lahko roboti strežejo v restavraciji, pa do tega, da res ogromni (okoli 20m visoki) roboti stojijo v različnih japonskih mestih. Midva sva si pogledala robota v Tokiu, čeprav največji stoji v Fukuoki. Splača si ogled načrtovati tako, da si tam, ko robot izvaja svoj “show”. Več o tem pa na blogu tukaj.

Gundam unicorn robot

Gundam unicorn robot

– Najvišji slap na Japonskem: Nachi

Naju je najvišji slap na Japonskem, slap Nachi falls res navdušil. Tam sva bila ob sončnem vzhodu in barve slapu, višina ter okolica (pagoda), svetišče … vse je bilo tako čudovito, da vam tole samo toplo priporočava. Da ne omenjava poti do tja, ki je bila tudi prekrasna. Gosti cipresini gozdovi daleč naokoli, mir, spokojnost, daleč stran od velikih mest. Tole je bilo nekaj čisto posebnega.

Slap Nachi-no-Taki in pagoda Kumano Nachi taisha

Slap Nachi-no-Taki

– Opice, ki se namakajo v toplih vrelcih

V Japonskih Alpah je ena skupina opic, ki je ugotovila, da se lahko pozimi pogrejejo v topli vodi bližnjega onsena. In iz tega je nastala cela turistična atrakcija. Japonske makaki opice so endemična živalska vrsta. Vidimo jih sicer lahko na večih lokacijah po Japonski, ampak v Snow Monkey Parku (Jigokudani Yaen Koen), so posebne zaradi svoje razvade kopanja v onsenu. Nasvet: tole je smiselno obiskati le v zimskih mesecih, sicer ni nič posebnega. Več pa na blogu.

Japonski makaki ali snow monkey

Japonski makaki ali snow monkey

– Zen vrt

Zen budizem je posebna vrsta budizma, mi pa jo poznamo predvsem po zen vrtovih, ki so tako pomirjujoče urejeni, da se je prav prijetno tam sprehajati oz. zadrževati. Obstajajo različni zen vrtovi (kamniti, zeleni, vodni), vsem pa je skupen minimalizem in pozornost do detajlov. Tekom svojega potovanja si oglejte vsaj enega – je res vredno. Midva sva si jih pogledala v Kjotu v Daitoku-ju templju in njegovi okolici.

Zen vrt s kamenčki

Čudovit zen vrt

 

Znamenitosti Japonske in doživetij na Japonskem je gotovo še veliko in vsak ima svoje želje in interese. Tole so najine stvari, ki sva si jih zamislila že pred potovanjem oz. so se nama zdele tako posebne, da bi jih priporočala tudi ostalim.

Japonska je naju navdušila

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena