10 najboljših trekingov v Patagoniji

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Patagonija je raj za pohodništvo. Vendar pa Patagnija niso samo Torres del Paine in zašiljene gore na njenem jugu. Ne, Patagonija je velika in razpotegnjena pokrajina, ki sega od gozdnatega in zelenega severa, pa vse do suhe in vetrovne stepe daleč na jugu kontinenta pri Torres del Paine.

Po približno 2 mesecih v Patagoniji, ko sva jo prepotovala od njenega severa do juga, sva videla vso njeno raznolikost in enkratnost. Prehodila sva številne daljše in krajše ture, bila blatna, prašna, umazana, utrujena, pa tudi navdušena nad lepotami, ki sva jih doživela. Tole so najboljši trekingi v Patagoniji, ki jih priporočava vsakemu pohodniku v Patagoniji (razporejeni od severa proti jugu):

 

1. Ventisquero Colgante

Čas hoje: 1,5h (v eno smer)
Višinska razlika: 300m
Težavnost: srednje

Ventisquero Colgante je viseči ledenik v nacionalnem parku Quelat v Čilu. Park se nahaja v patagonskem deževnem gozdu (ja vem, težko verjeti, da ima Patagonija deževni gozd), kar pomeni, da je ozračje zelo vlažno, pogosto megleno, pot pa zelo blatna. A na koncu vzpona, ko pridemo do Mirador Ventisquero Colgante in vidimo ogromen viseči ledenik ter slap, ki pada pod njem, je pot poplačana.

Pogled proti ledeniku, preden se je megla nad deževnim gozdom dvignila

2. Laguna Castillo

Čas hoje: 3h (v eno smer)
Višinska razlika: 1100m
Težavnost: srednje

Laguna Castillo je gotovo najlepša laguna, kar sva jih obiskala tekom najinega potovanja po Patagoniji. Barva vode je tako zelo je modra, da se moraš uščipniti, da preveriš, če je sploh resnična. In ne samo to, poleg čudovite lagune, se odpre pogled še na špičasto goro Cerro Castillo, ledenik pod njenim vrhom, slapove, ki tečejo iz ledenika in seveda laguno spodaj. Vse to skupaj, celotna slika je res nekaj posebnega. Natančnejši opis poti najdeš tule: Cerro Castillo – najlepši špičak Patagonije.

Ženska pred Cerro Castillo

Cerro Castillo

3. Lagunas Altas

Čas hoje: 8h (krožna pot)
Višinska razlika: 800m
Težavnost: srednja

Treking Lagunas Altas je celodnevni krožni treking v nacionalnem parku Patagonia v Čilu. Pot je relativno lahka, saj ima vzpon le na začetku, pa še ta je zelo zložen, nato pa nas potka vodi po planini, po ravnem med številnimi lagunami (jezeri) in s čudovitimi razgledi na zasnežene Ande ter turkizno modro jezero in reko Cachabuco. Ker je park Patagonia raj za opazovanje živali, obstajajo velike možnosti, da boste tudi na tej poti srečali kakšno. Katere živali se da videti pa najdeš na blogu: Park Patagonia – safari Južne Amerike.

JEzerna pokrajina z zasneženimi gorami v ozadju

Treking Lagunas Altas v parku Patagonia

4. Laguna de los Tres

Čas hoje: 4h (v eno smer)
Višinska razlika: 800m
Težavnost: sprva lahka, potem srednje težka

Laguna de los Tres je ledeniška laguna pod impozantno goro Fitz Roy v bližini kraja El Chalten v Argentini. Gora Fitz Roy je ikona argentinske Patagonije in je tudi na blagovni znamki oblek Patagonia. Če boste v El Chaltenu in boste imeli čas le za en treking, se podajte na tega. Večina poti gre po ravnem, le zadnja ura hoje je vzpon na ledeniško moreno, kjer opravimo večino višinske razlike. Na vrhu morene pa se odpre čudovit razgled na omenjeno laguno, ledenike in seveda na Fitz Roy. Če boste tam dovolj zgodaj zjutraj, pa morda srečate še kakšno andsko lisico 😉

par pod goro Fitz Roy

Laguna de los Tres pod ikonično goro Fitz Roy

Fitz Roy je čudovit tudi v zgodnjem jutru, ko prvi sončni žarki posijejo nanj. Tik pod ledeniško moreno je brezplačen kamp, kjer lahko prespite (šotor in vso kamping opremo morate prinesti s seboj) in se potem odpravite do lagune na opazovanje sončnega vzhoda.

PREBERI ŠE  Tropski deževni gozd Mindo

 

5. Laguna Torre

Čas hoje: 3h (v eno smer)
Višinska razlika: 240m
Težavnost: lahka

Treking do Laguna Torre nam ponudi razgled na zašiljeno goro Cerro Torre, tritisočak v argentinski južni Patagoniji, ledenik pod njo in laguno. Izhodišče za treking je v kraju El Chalten v Argentini. Treking do Laguna Torre je med lažjimi patagonskimi trekingi, saj gre praktično ves čas po ravnem. Edina stvar, ki nas mora skrbeti na tej poti je, ali bomo na koncu goro Cerro Torre res videli, saj se rada skriva v oblakih.

Cerro Torre skozi drevje

Pogled na Cerro Torre s poti do lagune

Tudi Cerro Torre je zelo lep v zgodnjih jutranjih urah. V bližini lagune je brezplačen kamp, kjer lahko prenočite in naslednje jutro opazujete, kako oranžni sončni žarki barvajo Cerro Torre.

 

6. Huemul hike

Čas hoje: 4 dni (krožna pot)
Višinska razlika: 1000m (dejansko jo po poti naredimo več)
Težavnost: težka

Huemul hike je 4-dnevni treking okoli gore Cerro Huemul v bližini kraja El Chalten v Argentini. Zakaj bi se nekdo mučil, hodil 4 dni in nosil s seboj vso kamping opremo in vso hrano? Zato, ker imaš na tej poti edinstveno priložnost videti Južnopatagonsko ledeno polje, ki je 3.največji skupek ledenikov na svetu! Pred njim sta le Antarktika in Grenlandija. Nikjer drugje v Patagoniji ne moreš videti tolikšne površine ledu kot tukaj. Podrobnejši opis poti najdeš na blogu: Huemul hike, napisala pa sva tudi natančna navodila in nasvete za Huemul hike.

ledeniško polje Southern Patagonian ice field

Pogled na ledeno polje s prelaza Paso del Viento

7. Laguna Viedma

Čas hoje: 5h (v eno smer), lahko tudi 2-dnevni treking
Višinska razlika: 360m
Težavnost: lahka, razen tehnično zahtevnega prečkanja reke

Treking do Laguna Viedma lahko izvedemo kot enodnevni izlet ali pa pri laguni v kampu prespimo in iz tega naredimo 2-dnevni treking. Zakaj bi pot podaljšali? Ker sta večer in jutro v zalivu Laguna Viedma naravnost božanska. Ledenik Viedma se lomi na drugi strani jezera, tokovi pa vse odlomljene kose, ledene gore prinesejo prav pred kamp v zalivu. Opazovanje lomljenja, obračanja in krušenja ledenih gora ob čudoviti večerni svetlobi je nekaj, česar ne bova pozabila še dolgo.

Pot je zelo lahka in gre večinoma po ravnem. Zahtevno je edino prečkanje reke Rio Tunel s pomočjo škripca. Za to potrebujemo posebno opremo, ki si jo brez težav izposodimo v kraju El Chalten, priporočljivo pa je tudi opraviti registracijo za ta treking pri rangerjih nacionalnega parka (toliko, da vedo, da ste šli na pot). Ker je ta pot lahko del Huemul hike-a, so vsi napotki zapisani v objavi o tem trekingu, vključno z navodili, kako uporabiti škripec.

laguna viedma z ledenimi gorami

Laguna Viedma, nekaj najlepšega na celotnem Heumul hike-u

8. Mirador Cuernos

Čas hoje: 1h (v eno smer)
Višinska razlika: 70m
Težavnost: lahka

Mirador Cuernos se nahaja v nacionalnem parku Torres del Paine, ki je sicer znan po večdnevnih trekingih (t.i. W-trek in O-trek). Ampak lepote tega parka se da videti tudi na krajših »sprehodih«. Z Miradorja Cuernos imamo razgled na srednjo dolino parka Torres del Paine, to je Frances Valley, ki velja za nekaj najlepšega v čilski Patagoniji. Špičaste in mogočne gore Cuernos, pred njimi turkizno modro jezero Nordenskjold, poleg nas pa skupina gvanakov, ki se pase v suhi travi … vse to skupaj je naravnost božansko.

PREBERI ŠE  4x4 avantura: argentinska puna od Tolar Grande do Salar de Pocitos

Ob sicer kratki poti do miradorja pa imamo možnost videti še izredno vodnat slap Salto Grande. Nasvete, kako najlažje in najceneje obiskati Torres del Paine sva napisala tule: Vse kar moraš vedeti pred obiskom Torres del Paine.

9. Pumina restavracija

Čas hoje: 1,5h (v eno smer)
Višinska razlika: 230m
Težavnost: lahka

Pumina restavracija je lokalno ime za pot med Laguno Amarga in jezerom Lago Sarmiento v parku Torres del Paine v Čilu. Verjetno ste že uganili, od kod ime: v tej sicer sušni dolini patagonske stepe živi veliko gvanakov; in kjer živijo gvanaki, tam so tudi pume. Lačne pume, ki rade lovijo gvanake. Če želite videti ostanke pumine večerje (t.j. kosti gvanakov) in »bodoče« pumine poslastice (t.j. žive gvanake na paši), potem je ta sprehod za vas. Sama pot je res lahka in gre večinoma po ravnem, razgledi pa so čudoviti. Vidi se ikono parka, same Torres del Paine, vidi se mogočne gore Cuernos, vse omenjene živali pa še kakšnega zajčka ali lisico več. Na poti lahko naredimo še krajši izletek do jamskih poslikav na bližnjih skalah, na koncu poti pa se nam odpre razgled na jezero Sarmiento, ki je tudi čudovito.

puma v patagoniji

Puma! Ne samo, da sva videla veliko okostij, tudi pumo sva videla!

10. Mirador Las Torres

Čas hoje: 4h (v eno smer)
Višinska razlika: 750m
Težavnost: srednja

Najbolj popularen treking v Patagoniji je verjetno tale treking do razgledne točke na ikonične Torres del Paine ter laguno pod njimi. Pot je srednje zahtevna in se zložno vzpenja. K težavnosti vzpona pripomorejo tudi velike množice ljudi na poti, zato je srečevanje in prehitevanje kar poseben napor. A razgled na Torres del Paine si je treba prislužiti, kajne?

Torres del Paine

Slavni Torres del Paine

 

Torej, sva vas prepričala za treking v Patagoniji? Nama je ta pokrajina naravnost čudovita in se bova gotovo še vrnila in naredila še kakšen vzpon.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena