Yerba mate – čaj, ki zasvaja Južno Ameriko

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ste že slišali za yerba mate? Zelišče za pripravo čaja? Midva, priznam, da pred tem potovanjem nisva kaj dosti vedela o njem. Nato pa sva prišla v Argentino in videla ljudi, kako vsak nosi naokoli svojo hecno skodelico s slamico v eni roki in termovko v drugi roki. Hitro so nama razložili, da je to način pitja “čaja” yerba mate in je tipična argentinska stvar. Po še nekaj mesecih potovanja sva ugotovila, da mate pijejo tudi v Urugvaju, južni Braziliji in Paragvaju in da se temu sploh ne reče čaj, ampak pač mate, ker čaj je za njih nekaj drugega. Povedali so nama tudi, da ta njihov mate vsebuje malo kofeina in da gre za rahlo odvisnost – tako kot pri nas kava. Ljudje so kar čudni in nefunkcionalni, če zjutraj ne popijejo svoje skodelice mate-ja.

Tipični pogled na prebivalca Urugvaja, Paragvaja, Argentine. Pa ne tisti tipček, ki si nos briše. Ta na desni, ki ima v roki mate

Po toliko videnega in slišanega o yerba mate, sva se odločila, da je čas, da se na tem področju malo bolj izobraziva in v Paragvaju sva šla na ogled obrata, kjer yerba mate pridelujejo, sušijo in potem prodajajo po svetu.

Obiskala sva kar dve firmi, Pajarito in Selecta v Paragvaju, kjer sva obakrat dobila vodenje v nemščini. Ojej! Saj načeloma govoriva nemško, ampak po 4 mesecih španščine in občasno angleščine, sva najino znanje nemščine vlekla nekje iz podplatov 😀

 

Rastlina yerba mate

Yerba mate je grmovnica, ki raste na področju Bella Vista v vzhodnem Paragvaju (in seveda še drugod po južni Ameriki, ampak tu sva si jo ogledala midva). V osnovi yerba mate izvira iz področja Mato Grosso v Braziliji, iz okolice zgornjega toka reke Parana. Rastlina potrebuje približno 7 let od sajenja do trenutka, ko jo lahko začno obirati. Na odrasli rastlini rastejo iz debel okrogli črni plodovi, ki so tudi semena za nove poganjke. Vendar pa mora te kroglice ptica ali pa človek prenesti stran od matične rastline, da lahko poženejo in vzkalijo. Namreč, če krogličasti plodovi samo odpadejo na tla, jih matična rastlina zaduši.

 

Tole je grmovje yerba mate

Trgatev

Za »čaj« se uporabljajo listi rasline yerba mate, ki so bogati z antioksidanti, kofeinom, minerali in vitamini. Trgatev se odvija od maja do decembra, ko rastlina odvrže krogličaste plodove. Trgajo oz. režejo cele veje, ki jih potem v naslednjem koraku »olupijo«, odstranijo liste, nato jih grobo zmeljejo, temu pa sledi sušenje.

 

Sušenje

Sušenje listov yerba mate poteka v večih korakih. Najprej na hitro segrejejo liste na 250°C za 1 minuto. V tem koraku se odstrani prvi delež vode. Sledi dvo-dnevno sušenje na 56°C in v tem času listi že spremenijo barvo iz zelene v rjavkasto. Nato liste nalomijo, da dobijo tako grobo maso in jih razgrnejo v ogromno skladišče, kjer poteka glavni del sušenja še naslednji 2 leti. Temperatura tu ni regulirana, kar pomeni, da je pač taka, kot zunaj. To v Paragvaju pomeni poleti peklensko vroče (40°C), pozimi pa se zna shladiti tudi na 10°C, kar je za njih že kar mrzlo. Med tem časom material večkrat premečejo in obrnjejo, da se listi enakomerno sušijo.

PREBERI ŠE  Park Patagonia - safari Južne Amerike

V zadnjem koraku pride na vrsto še fino mletje posušenih listov in nato pakiranje v embalažo.

yerba mate med sušenjem

Hala za sušenje na 56°C. Vse je vlažno!

Produkti

Posušene in zmlete liste yerbe mate pakirajo v čajne vrečke – to je večinoma za restavracije in za izvoz. Najbolj fino mleta yerba mate gre na Japonsko in v Korejo, kjer jo uporabljajo za pripravo energijskih pijač, malo manj fino mleta pa se izvaža na Bližnji Vzhod za pitje čaja. Največ yerba mate pa seveda zapakirajo v 500g pakete in jih prodajajo v lokalnem okolju, kjer ga ljudje pijejo na tradicionalen način (opisan spodaj). Zadnja leta je zelo popularno, da mešanici za mate dodajajo še druga zelišča in začimbe in s tem dodajo kakšne »zdravilne« učinkovine oz. izboljšajo okus.

različne mešanice yerba mate

Različno fino mlet yerba mate

Kako se yerba mate pravilno pije?

Način je nekoliko specifičen glede na držvo, ampak načeloma obstajata dva načina pitja: topel mate in hladen mate (terere).

Hladen mate

Hladen mate naj bi bil tisti »pravi«, tradicionalni mate, ki so ga pili domorodci Guranani. Pri tem mateju v leseno ali (danes) aluminijasto skodelico natrosijo zelišče yerba mate tako, da je v skodelici pod kotom. V preostali prostor v skodelici nalijejo mrzlo vodo in nato vanj potopijo kovinsko slamico, ki ima na dnu cedilo. Po okusu lahko posameznik doda še kocke ledu, ali pa si svoj mate izboljša s kakšnim sokom.

Ta način pitja mateja je danes najbolj pogost v Paragvaju, v ostalih državah pa pijejo topel mate.

Vzorci mate-ja za naju. Ene se pije tople, druge pa hladne.

Topel mate

Pitje toplega oz. vročega mate-ja je v Argentini in Urugvaju (tudi delih Brazilije) cela ceremonija, ki tradicionalno vključuje več ljudi. Ena oseba je glavna, je ceremonier in je odgovorna za pripravo mate-ja za celotno skupino. Ta vzame skodelico, ki je tradicionalno iz izdolbene buče ali pa lesena, vanjo strese zelišče yerba mate, nato pa skodelico pokrije z roko in jo nekajkrat pretrese, obrne na glavo. Na ta način, se znebi najbolj finega prahu, ki bi lahko kasneje prišel v slamico. Nato spet zelišče spravi ob stran skodelice in vanjo previdno natoči vročo vodo (voda ne sme biti toplejša kot 85°C, sicer uniči zelišča in ta postanejo grenka). V zadnjem koraku v tekočino potopi še kovinsko slamico s cedilom. Sedaj ta »ceremonier« prvi poskusi mate in preveri, če je dober. Ko popije svojo prvo skodelico, ponovno dotoči vodo iz termovke in skodelico poda naslednji osebi. Sedaj ta druga oseba popije celotno skodelico, šele nato ceremonier spet dotoči vodo in mate poda naslednji osebi. Tako mate potuje v krogu. In ja, vsi pijejo iz iste skodelice in s pomočjo iste slamice. Tu nihče nima zadržkov o higieni. To je pač običaj.

ženska pije yerba mate ob sončnem zahodu

Argentinska pijača: mate. Zahteva posebno skodelico, posebno slamico in veliko zelišča yerba mate.

Kje si ogledati pridelavo yerba mate?

Proizvodnje yerba mate je v teh državah veliko. Ker v osnovi pitje čaja na tak način izvira od ljudstva Guarani, ki so prvotni prebivalci Paragvaja, sva se midva odločila, da si proizvodnjo ogledava v tej državi. Obiskala sva podjetje Pajarito in Selecta v bližini kraja Bella Vista na jugovzhodu Paragvaja. Ogled je voden v nemščini ali španščini. V Pajarito podjetju je ogled brezplačen in zato tudi rezervacija ni potrebna. Vendar nama ta ogled ni bil všeč, ker je bil preveč instant. Naslendji dan sva tako rezervirala ogled še v podjetju Selecta, kjer je 1h ogled stal 30 000 PGY (paragvajskih guaranijev, kar je približno 4€). Tu so nama bolj počasi in podrobno razložili celoten proces.

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: Montevideo, Urugvaj

Kje piti pravi mate?

Tekom ogleda vam bodo sicer razložili, kako se pije mate in lahko si ga tudi kupite, žal pa ga ne boste mogli tam degustirati. Tudi restavracije po Argentini, Urugvaju in Braziliji načeloma ne strežejo tradicionalnega mate-ja, imajo le čajne vrečke. Za pravo izkušnjo morate najti kakšnega domačina, da vam stvar razloži, predstavi in da skupaj poskusite. Midva sva se največ o mate-ju naučila od couchsurfing gostiteljev v Braziliji in Argentini.

Seveda sva si vsa navdušena tudi že kupila vsak svojo skodelico za mate, vsak svojo slamico in nekaj paketov yerba mate-ja. Da naju drži pokonci med dolgimi vožnjami ali pa da se delava Argentince, čeprav je vsem jasno, da sva turista 🙂

moški s skodelico za yerba mate

Ko se delava, da sva Argentinca 🙂 in pijeva yerba mate v Čilu 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog