Popotniški nasveti za Argentino

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Argentina je ena super država v Južni Ameriki. Tako zelo raznolika je, da vam nikoli ne bo dolgčas, ljudje so izredno prijazni, hrana je odlična, cene pa nekoliko nižje kot pri nas. Obisk Argentine res toplo priporočava vsakomur. Da pa bo potovanje lažje, pa sva pripravila zbirko popotniških nasvetov za Argentino – od tega, kako dobiti njihovo valuto, pa do tega kaj jesti in kako potovati naokoli. Upava, da vam bodo najini popotniški nasveti za Argentino kar se da koristili.

Več prispevkov o Argentini, načrt potovanja in še druge nasvete pa najdete tule: ARGENTINA.

ravna cesta v Argentini

Popotniški nasveti za Argentino: ogromna država je!

Popotniški nasveti za Argentino

Kdaj je najboljši čas za potovanje v Argentino?

Argentina je zelo velika država z raznolikim podnebjem. Patagonija, gorata pokrajina, ki se razteza od sredine Argentine pa vse do njenega skrajnega juga, je najbolj gostoljubna v času naše zime ko je tam poletje. To pomeni nekje od novembra do marca. Za ogled slapov Iguazu je vsak letni čas ta pravi, za obisk argentinskega dela Altiplana, to je severni in severozahodni del države (okoli kraja Salta), pa je najboljše izbrati jesenske ali spomladanske mesece. To pomeni od aprila do junija in od septembra do novembra.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja Severna Argentina in Paragvaj
Slapovi Igauzu

Slapovi Igauzu

Viza?

Slovenci za vstop v Argentino ne potrebujemo vize. Vsakič, ko v državo vstopimo, dobimo dovoljenje za turistični obisk za 90 dni. Nekateri mejni prehodi zahtevajo, da ob vstopu v državo navedete tudi naslov, kamor potujete oz. kjer boste nastanjeni. Zato je pametno imeti vsaj eno rezervacijo opravljeno ali pa imejte vsaj naslov hostla/hotela, kamor nameravate iti.

PREBERI ŠE  Načrt potovanja po Patagoniji

Finance:

Kje in kako dobiti gotovino

Argentina je znana po veliki inflaciji in po zelo dragih provizijah za dvig gotovine. Zato bomo popotniške nasvete začeli kar s to temo: kako dobiti denar.

Prvo pravilo: ne dvigujte denarja na bankomatu, ker je preprosto predrago. Maksimalni znesek za dvig je izredno nizek (tudi le 30€), provizija pa ubijalska – okoli 10%! Veliko boljše je denar menjati v menjalnicah. Evre povsod sprejemajo, tečaji pa so čisto solidni. Za hude primere, ko ni menjalnice, imejte za rezervo nekaj ameriških dolarjev. Te vzamejo povsod: v hotelu, na bencinski, v turističnih agencijah itd. Če vaša banka ponuja možnost cashback, lahko denar na ta način dobite v vsakem večjem supermarketu ali bencinski črpalki, brez provizije. Najina Abanka te možnosti nima, tako da nisva preiskusila. Argentinci pa vsi večinoma tako, preko cashback-a, dobivajo gotovino.

ženska gleda jezero in gore v Argentini

Dobiti gotovino v Argentini je cel projekt – nasveti za Argentino

Še ena stvar je pomembna: vrednost argentinskega pesa zelo niha. Posledično tudi cene. Zato priporočava, da menjate manjše zneske, sploh če boste po Argentini potovali dlje časa. Nama se je recimo zgodilo, da je v enem mesecu vrednost pesa padla iz 1€ = 42 pesov na 1€ = 50 pesov.

Plačevanje s karticami

Kartice v Argentini načeloma kar pogosto sprejemajo. Vse večje bencinske črpalke, trgovine, nastanitve … povsod se da plačati s karticami. Le kakšna manjša in bolj odročna mesta, mini marketi posljujejo samo z gotovino. Kjer sprejemajo kartice, se da vedno plačati z Maestro (navadno bančno kartico). Naslednja bolj pogosto sprejeta plačilna kartica je Visa. Mastercarda ne sprejemajo tako zelo radi (to velja za celo Južno Ameriko). Vedeti je treba, da nekatere manjše trgovine zaračunajo še dodatnih 5% provizije na plačilo s kartico. Vedno prej vprašajte, kakšen je končni znesek.

gaucho na konju v Argentini

Gaucho s svojo čredo konj sredi ničesar v Argentini

Nastanitve

V Argentini smo tujci, turisti, opravičeni plačila davka na nastanitve. Ta davek se imenuje IVA in znaša kar 21%. Pogosto je tako, da če plačate nastanitev s kartico in v argentinskih pesih (ARP), vam tega davka ne morejo odbiti od cene. Zato je pametno imeti s seboj gotovino (lahko so dolarji ali argentinski pesi). Lahko pa vprašate, če je možno da transakcijo izvedejo v tuji valuti, evrih ali dolarjih – takrat bi moralo iti brez davka. Je pa navadno tako, da morate receptorja v hostlu/hotelu na to opozoriti.

pogled iz avtomobilske postelje na gore

Za tole nastanitev se gotovo ne plača davka 🙂 pogled iz najine postelje v avtu na Laguno Carachi

Varnost

Argentina je načeloma zelo varna država. Midva sva ogromno divje kampirala in nikoli imela težav. V mestih pa je priložnostnega kriminala nekoliko več. Največ vlomov v avtomobile se dogaja v Barilochah, zato pazite, če boste imeli najet avto, kam ga boste parkirali. Domačini svoje avtomobile vsak večer pospravijo na varovana dvorišča/parkirišča. Tudi določeni predeli Buenos Airesa so znani po žeparstvu, zato pazite na svoje nahrbtnike (najbolj nevaren turistični predel je La Boca). Midva nisva imela nobene slabe izkušnje, vendar pa sva bila zelo previdna.

sončni vzhod v Buenos Airesu

Dobro jutro, Buenos Aires

Higiena: Stranišča

Načeloma so kar lepo urejena (odvisno od lokacije in odročnosti), pogosto pa nimajo WC papirja ter mila. Zato je pametno, če imate to vedno s seboj. Pa še morda nenavadno pravilo: porabljen wc papir se meče v koš za smeti in ne v WC!

Hrana in pijača

Argentina velja za gurmansko državo. Najbolj slovijo po pripravi govedine. Gotovo ste že slišali za argentinske steak-e in Rok bo potrdil, da so res odlični, okusni, sočni, ogromni in relativno ugodni. Parilla je argentinski žar, kjer se peče različne kose govedine. Od klasičnih do precej nenavadnih delov, takih ki jih verjetno ne bi poskusili, če bi vedeli, kaj jeste 🙂

Nama so bile zelo pri srcu njihove empanade. To so testeni žepki, polnjeni z različnimi stvarmi: mesom (govedino, piščancem), zelenjavo, sirom … To je tak praktičen prigrizek, ko med sprehodom po mestu postaneš lačen.

Zelo argentinski je tudi dulce de leche. To je karamelni namaz za na kruh, ki ga Argentinci naravnost obožujejo. Sedaj se dulce de leche znajde že povsod, v piškotih, čokoladi, kot okus sladoleda, kave, kapučina … karkoli si zamislite, dulce de leche je lahko zraven 🙂

Argentinci so znani tudi po odličnem vinu, predvsem malbec je njihova specialiteta. Načeloma sta v Argentini dva centra proizvodnje vina: Mendoza in Cafayate, kjer se najde veliko vinskih kleti in posesti z možnostjo poskušine.

Najbolj argentinska stvar pa je seveda čaj mate! Tega srkajo vedno in povsod. Več o čaju mate lahko preberete v objavi tule: Yerba Mate – čaj, ki zasvaja Južno Ameriko.

sveže pečene argentinske empanade

Empanade, sveže pečene, hrustljave … mmm

Sim kartica

Zadnja leta imamo popotniki kar navado, da si v vsaki državi kupimo lokalno sim kartico. V Argentini so 3 večji ponudniki: Claro, Movistar in Personal. Midva sva izbrala Movistar, ki naj bi imel najboljšo pokritost. No, to res velja za Patagonijo, na severu Argentine pa sta imela Claro in Personal več signala. Kakorkoli, zavedati se je treba, da je signal v Argentini bolj redka stvar. Večja mesta imajo seveda 4G signal, medtem ko manjši kraji sploh nimajo pokritosti z mobilnim omrežjem ali pa res slabo. Recimo El Chalten, center argentinskega turizma v Patagoniji, ima le G signal, kar ni dovolj niti za pošiljanje sporočil preko Facebook Messanger-ja, kaj šele za kaj drugega.

Cena preprostega paketa za prenos podatkov pri Movistarju je 120 ARP (2,5€) za 2GB za en teden, vključno z neomejeno uporabo Whatsapp-a. Uporaba njihove sim kartice je preprosta in brez kakršne koli registracije. Vstaviš v telefon in dela.

par pod goro Fitz Roy

Laguna de los Tres pod ikonično goro Fitz Roy, Patagonija

Elektrika

V Argentini imajo vtičnice različnih tipov. Načeloma so v postopku prehoda iz naših, evropskih vtičnic, na ameriške. Ampak vse nastanitve, kjer sva bivala midva so imele ali kombiniran tip vtičnice (kamor sedejo tako naši vtikači, kot tudi ameriški), ali pa so imeli pretvornike na razpolago. Zato ni razloga za skrb. Če vam doma leži kakšen pretvornik, ga spakirajte s seboj, ko boste šli v Argentino, če ga nimate, pa tudi ne bo panike.

genis floralica

Genis Floralica, Buenos Aires

Potovanje po Argentini

Argentina je zelo velika in raznolika država. Ne splanirajte si preveč v kratkem času. Boljše, da raziščete en del države, recimo samo Patagonijo ali pa samo severni del Argentine. Za potovanja na daljše razdalje, so zelo udobni njihovi avtobusi. Sedeži tam se položijo skoraj v vodoraven položaj in spanje na dolgih nočnih vožnjah načeloma ni problem. Druga možnost za premike po državi so notranji leti, ki so tudi relativno ugodni (a dražji od avtobusov). Pazite, ko kupujete letalske karte pri Aerolinias Argentinas, da jih kupite za tujce. Namreč, domačini imajo občutno nižje cene pri njihovi letalski družbi. Če pa kot turist kupite lokalno vozovnico, boste na letališču plačali kazen. Namreč pred vkrcanjem vedno preverijo osebni dokument.

Najboljše pa je seveda potovanje z avtomobilom, ki daje največ svobode. Za iskanje avtomobila za najem priporočava spletno stran billiger-mietwagen.de. Ceste v Argentini so večinoma v dobrem stanju in redke imajo cestnino. Argentina je država z največ ravnimi cesti, kar sva jih kdaj prevozila.

Toyota 4runner na altiplanu

Z avtom po Argentini

Oglejte si …

Kaj priporočava, da si pogledate: Patagonija – itak! El Chalten je izhodišče za številne trekinge in res prijeten kraj! Če imate čas in svoj prevoz, si poglej še Bosque Petrificado in Isla Pinguino – oboje spada v Patagonijo, le da se nahaja na atlantski obali Argentine, kar je kar precej oddaljeno od patagonskih gora.

Nama je bil izredno všeč tudi nacionalni park Ibera, ki ga toplo priporočava ljubiteljem živali. Za noro in nenavadno pokrajino, pa pojdite na severozahod Argentine. Težko boste vse to združili v eno potovanje (če ste omejeni z dopustom). Načrt obiska Patagonije je tule, tule pa je načrt za severno Argentino.

kapibara

Kralj živali v parku Ibera: kapibara

Uživajte v Argentini, najini najljubši državi Južne Amerike.

Res je posebna in vredna obiska. Ali ima še kdo kakšen nasvet za potovanje po Argentini? Napiši ga v komentar in ga bova dodala v objavo.

Komentiraj

4 komentarji

Matija 07/2019 - 21:14

Jaz bi rad vedel če ste imel stik s slovencem v Argentini in kaj mislite od nas! Lep pozdrav,Matija Klemenčič iz Buenos Airesa,Argentina

Odgovor
lahkihnognaokrog 07/2019 - 21:36

Slovenci v Argentini so bili prava osvežitev! Tako lepo se je bilo pogovarjat po slovensko, pa vsi so razumeli najine poglede na Južno Ameriko. Super je bilo iti k slovenskim mehanikom v Buenos Airesu, ki so nama pogledali avto in super svetovali. So eni in edini mehaniki v Južni Ameriki, ki sva jim 100% zaupala 🙂

Odgovor
Ugo 07/2019 - 22:35

Res sta vse podrobno opisala. Lahko bi še kakšno rekla o naših rojakih, vinu in njihovi mesni ponudbi. To je samo moj komentar.
Spremljam vas od vsega začetka in kaj naj rečem – kapo dol, Katarina in Rok, res sta fenomen.
Tudi midva nisva imela slabih izkušenj glede kriminala, čeprav so nas na to opozarjali, če ne že plašili. Seveda sva pazila, vendar je bilo vse OK. Razen v Čilu, kjer sva bila kmalu žrtev načrtovane zarote.
Tudi midva sva doživela inflacijo, dobrih 10 % v 5. tednih.
Še eno vprašanje. Včeraj sem zasledil, da želi 4 članska družina z majhnima otrokoma s kamperjem v decembru obiskati Argentino. Sprašujejo po najemu kamperja in izkušnjami.

Odgovor
lahkihnognaokrog 07/2019 - 21:38

Aha, bova dopisala še kaj o hrani 🙂 Hvala.
Najem kamperja … hm, najbolje je vprašati v Facebook skupini PanAmerican Travelers Association. Tam bodo največ vedeli.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Content is protected !!