Pohodniški vodnik in nasveti za Huemul hike

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Huemul hike je eden izmed najlepših in najboljših, a tudi težjih trekingov v Patagoniji. Naju je naravnost navdušil in ga priporočava vsakemu pohodniku (najino izkušnjo tega trekinga najdeš tule: Huemul hike). Ker pa ta 4-dnevni treking ni kar tako, so zanj potrebne tudi priprave. Zato piševa tale »POHODNIŠKI VODNIK« z vsemi najinimi nasveti za Huemul hike.

 

kosi ledu v jezeru Viedma

Najlepši kraj na celotnem Huemul hike-u je 3. kamp ob jezeru Viedma

Kaj je Huemul hike?

Huemul hike je 4-dnevni treking v argentinski Patagoniji. Pot je dolga približno 70km in se dvakrat vzpne na približno 1300m. Gre za tehnično in kondicijsko nekoliko zahtevnejši treking (ne vzpon ampak treking), kjer je treba dvakrat prečkati reko s pomočjo škripca, prehoditi ledenik in opraviti kar nekaj višinske razlike. Večina poti ni označene, kar treking naredi še nekoliko zahtevnejši in manj obljuden.

Hkrati pa je to tudi eden najboljših in najlepših trekingov v Patagoniji, saj nam omogoči razgled na Južnopatagonsko ledeno polje (Southern Patagonian Ice Field ali špansko Campo de Hielo Sur). To je tretji največji skupek ledenikov na svetu (za Antarktiko in Grenlandijo).

ledeniško polje Southern Patagonian ice field

Pogled na ledeno polje s prelaza Paso del Viento

Velika prednost tega trekinga (v primerjavi z W-trekingom v Torres del Paine) je, da je treking brezplačen. Ne plača se ne vstopa v nacionalni park, ne registracije za treking, ne kampov na poti. Vse je zastonj! Le svojo kamping opremo in hrano morate nositi s seboj.

 

Kje je Huemul hike?

Huemul hike je krožna pot okoli gore Cerro Huemul v bližini El Chaltena, v Argentini. Začetek trekinga je pri Informacijskem centru nacionalenga parka Los Glaciares v El Chaltenu, konec pa v Bahia Tunel, majhem pomolu na jezeru Lago Viedma, 8km iz El Chaltena.

 

Kako poteka Huemul hike?

Navadno se pohodniki vsaj en dan pred planiranim začetkom trekinga oglasijo v informacijskem centru parka Los Glaciares v El Chaltenu. Tam rangerji predstavijo treking, potrebno opremo in preverijo vremensko napoved. Večina pohodnikov si mora zahtevano opremo za uporabo škripca sposoditi v špotnih trgovinah v El Chaltenu.

 

1.dan trekinga se mora vsak pohodnik registrirati pri rangerjih, jim pokazati svojo opremo, izpolniti obrazce, si pogledati predstavitveni video, nato pa šele lahko začne s hojo. Treking prvega dne je relativno lahek. Prehoditi je treba približno 15km od El Chaltena do Laguna Toro, kjer je prvi kamp. Višinska razlika na poti je 670m . Midva sva hodila 4,5h (namesto 6h) brez večjih naporov.

ženska hodi po potki proti Huemul hike

Začne se s položno potjo …

2.dan trekinga je tehnično najzahtevnejši, ampak tudi izredno lep. Iz kampa pri Laguna Toro gre pot najprej proti reki Rio Tunel, ki jo je treba prečkati s pomočjo škripca. Sledi nezahtevno prečenje ledenika (ta del ledenika prekrit s kamenjem in peskom). Nato pride na vrsto vzpon na prelaz Paso del Viento, ki je na nekaj točkah kar precej izpostavljen. Paso del Viento je najvišja točka tega dneva (1311m) in od tu je najboljši razgled na Južnopatagonsko ledeno polje. Sledi še spust do kampa Refugio Paso del Viento. Celotna pot traja 6h, prehoditi je treba 12km, višinske razlike pa je 750m. Teren je zelo razgiban in teh 750m ne pomeni direktno 750m navzgor – dejanske goje navkreber je veliko več. Prehod preko prelaza Paso del Viento je v močnem vetru praktično nemogoč oz. izredno nevaren.

PREBERI ŠE  Najvišji slap na svetu: Salto Angel

 

3.dan trekinga nas čaka še en vzpon na prelaz, nato pa spust v dolino. Pot je sprva položna, saj od kampa Refugio Paso del Vietno hodimo po pobočju gore Huemul. Cel čas tega prečenja se nam ponujajo čudoviti razgledi na ledenike. Sledi krajši vzpon na prelaz Paso Huemul (1053m), ki je spet na mestih zelo izpostavljen. Še zadnji napor tega dne je izredno strm spust v dolino, do kampa Laguna Viedma, na obali istoimenskega jezera. Pot tega dne je dolga 16km in traja približno 6h. Višinska razlika na poti je 1000m (večinoma je to strm spust). Tudi ta del Huemul hike-a je praktično nemogoče izvesti ob močnih vetrovih.

Ledeniki, ledeniki, čudoviti ledeniki na poti 3. dne

4.dan je spet zelo enostaven. Pot gre od kampa ob jezeru Viedma do pomola Bahia Tunel večinoma po ravnem. Vmes je le eno prečkanje reke s pomočjo škripca, 360m višinske razlike in vsega skupaj 15km (5h hoje). Huemul hike se zaključi v Bahia Tunel, do El Chaltena pa je treba ali štopati ali pa prepešačiti še dodatnih 8km. Ko se vrnete v El Chalten, morate rangerjem javiti, da ste treking zaključili. Če to pozabite storiti, bodo po vas poslali reševalno ekipo!

 

Priprava za Huemul hike

Za Huemul hike so potrebne 3 stvari: primerno vreme, primerna oprema in znanje uporabe te opreme v kombinaciji s kondicijo.

 

Vreme

Na splošno za Patagonijo velja, da vremenska napoved ne obstaja, saj se vreme ves čas spreminja. A tako grozno tudi ni. Rangerji v informacijskem centru ves čas budno spremljajo vremensko napoved in vam bodo tudi znali svetovati, kdaj je primeren dan za začetek. Največja nevarnost na poti so močni vetrovi, ki lahko dosežejo tudi več kot 120km/h s še hitrejšimi sunki. Predstavljajte si, da hodite po nekoliko izpostavljenem, strmem pobočju z velikim nahrbtnikom. Veter vas preprosto prestavi za par metrov ali pa zabriše po tleh! Zaradi tega se dneva 2 in 3 ne da prehoditi v zelo vetrovnem vremenu.

 

Oprema

Rangerji od vsakega pohodnika zahtevajo opremo za prečkanje reke s pomočjo škripca. Zahtevana oprema je:

 • plezalni pas
 • dve vponki (ena jeklena* in ena kovinska)
 • gurtna
 • 35m dolga vrv*
 • topografski zemljevid pohodniških poti v okolici El Chaltena*

Predmeti označeni z zvezdico (*) so dovolj en na skupino pohodnikov, ostala oprema pa velja na osebo.

moški na škripcu prečka reko

Rok med prečkanjem druge reke (nahrbtnik močno oteži vso zadevo!)

Poleg tega pa boste za Huemul hike potrebovali še:

 • gojzerje (ne hodit v tekaških čevljih!),
 • pohodniške palice,
 • toplo puhovko in anorak (ali neko drugo vodoodporno zadevo v primeru dežja),
 • kapo, rokavice, tople nogavice za ponoči,
 • dolge pohodniške hlače
 • športna majica in vsaj ena majica za preoblečt
 • spodnje perilo, nogavice, termo perilo (midva sva to uporabila za pižamo in za primer hudega mraza – ki ga ni bilo)
 • šotor,
 • spalno vrečo,
 • blazino za spanje,
 • hrano za 4 dni,
 • gorilnik za kuhanje, plinsko bombico, kuhalni in jedilni pribor
 • plastično posodo za vodo ali »camelback« (voda ob poti je pitna, tako da je ni treba nositi s seboj za vse 4 dni),
 • kremo za sončenje,
 • sončna očala,
 • kapo s šiltom ali rutko (zaščita pred soncem),
 • straniščni papir in vlažilni robčki,
 • prvo pomoč
 • zobno krtačko, pasto ipd
 • čelno svetilko
 • fotoaparat s prazno kartico in polno baterijo (ali dvema zaradi mraza)!
PREBERI ŠE  Off road po jugu Afrike: izkušnja najema in vožnje terenca

 

Uporaba opreme ali kako uporabiti škripec?

Za prečkanje reke s pomočjo škripca morate najprej »obleči« plezalni pas. V škripec navežete en konec vrvi, drugega pa za začetek jeklenice oz. nekam tako, da bo ta konec vrvi ostal na začetni strani (z njo boste potem potegnili škripec nazaj, ko bo prva oseba prečkala reko). Na plezalni pas si navežete gurtno, ki jo na drugi strani z JEKLENO vponko vpnete na jekleno žico. To je varovalo, če bi se slučajno škripec polomil. Zadnja stvar je, da sebe pripnete na škripec. To storite tako, da aluminijasto vponko vpnete najprej v svoj pas, nato pa še na škripec. Na obeh vponkah nujno zategnete vijak, ki preprečuje odpiranje vponke. To je to. Vsedite se v pas, primite za jekleno žico in se začnite vleči čez reko!

Priporočava, da prečkate brez nahrtbnikov, saj vas bo dodatna teža motila. Bolje je, da nahrbtnike potegnete čez ločeno.

Zadnji v skupini mora pred prečaknjem reke odvezati vrv z začetka jeklenice in jo odnesti s seboj na drugo stran.

ženska visi na škripcu in prečka reko

Pri prečkanju reke s škripcem

Kje si sposoditi opremo?

Opremo sposojajo številne športne trgovine v El Chaltenu. Midva sva si manjkajoči del opreme (imela sva že svojo plezalno opremo) sposodila v trgovini Viente Oeste. Bili so najcenejši ponudniki, prodajalci pa izredno prijazni, govorili so angleško in plačilo je bilo možno s kreditno ali debetno kartico. Cena kompleta opreme za Huemul hike (obvezni del opreme) je okoli 300 ARS (argentinski peso), kar je približno 7€ na dan. V kolikor potrebujete še kaj (gorilnik, pohodniške palice …), pa se tudi dobi v vseh teh trgovinah. Midva sva večino opreme imela svoje in cena je bila primerno nižja.

Topografski zemljevid lahko kupite v knjigarni v mestu. Stane pa prav tako 300 ARS.

 

Kako navigirati po neoznačeni poti?

Ravno zato, ker Huemul hike ni označen, zahtevajo, da imate pri sebi topografski zemljevid. Še lažje pa je, če si na telefon naložite aplikacijo maps.me, ter zemljevid Argentine. Tam boste našli tudi celoten Huemlu hike. Res pomembno je, da si stvari naložite na telefon vnaprej, ker tekom celotnega trekinga ni nobenega telefonskega signala. Poleg tega je pot poleti dobro uhojena in je ni problema najti pot tudi brez mobitela.

Najini nasveti za Huemul hike:

 • spakiraj le najbolj osnovne stvari. Nahrbtnik bo že tako (pre)težak.
 • prvi dan hoje je lahek in kratek. Začni po zgodnjem kosilu. Na ta način s seboj neseš en obrok manj.
 • vsak kamp ima v bližini pitno vodo v obliki potočkov. Meniva, da dodatno razkuževanje vode ni potrebno. Čeprav sva midva vseeno imela s seboj life-straw filter.
 • Nikoli ne pij vode v bližini pašnikov! 1. in 4. dan pot deloma poteka v bližini estancij (farm), zato bodi previden, kateri potoček piješ.
 • Kampi na poti so zelo osnovni. Ponujajo le ravno podlago in zaščito pred vetrom. Urejenih stranišč ni.
 • Zadnji kamp pri jezeru Lago Viedma je precej majhen, zato priporočava, da ste tam čim bolj zgodaj in si tako zagotovite prostor za svoj šotor.
 • Kar se tiče hrane, priporočava, da s seboj nesete dehidrirano hrano. Midva sva imela dehidrirane rižote za kosilo, juhe iz vrečke za večerjo in tortilje z namazi (arašidovo maslo, marmelada …) za zajtrke. In veliko čokolade, oreščkov, Frutabel! Tega se na poti poje kar nekaj 😉
 • El Chalten je relativno majhen kraj in nima nobenega pravega supermarketa. Zato priporočava, da si (dehidrirano) hrano kupite prej v kakšnem večjem mestu. Enako velja za arašidovo maslo, tortilje, Nutello … v El Chaltenu se dobi res le osnovne stvari.
 • V info centru vam bodo pokazali kratko predstavitev Huemul hike-a. Dobro si jo oglejte in po možnosti naredite slike pomembnejših delov predstavitve.
Ledene gore v jezeru Lago Viedma

Pogled na ledene gore, najbokjši del Huemul hike-a.

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena