Nasveti za treking v Patagoniji

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Patagonija je pokrajina na jugu Južne Amerike in zavzema področje Čila in Argentine okoli Andov. Kot taka je raj za pohodništvo. Številne poti, impozantne gore, čudovite lagune in ledeniki kar kličejo, da jim pridemo bliže, da si jih ogledamo in se naužijemo njihove lepote. Ampak poleg lepote, je Patagonija tudi divja, surova, vreme je neusmiljeno, poti so prašne ali blatne, kraji so odročni, razdalje velike … zato so tule najini nasveti, da bo vaš treking po Patagoniji nekoliko lažji in da boste pripravljeni na vse izzive, ki jih Patagonija prestavlja.

Cuernos mountains

Najini nasveti za treking v Patagoniji

Pohodništvo

Ker je pohodništvo glavna »atrakcija« Patagonije, začnimo z nekaj osnovnimi nasveti za pohodništvo oz. treking v Patagoniji:

 • Hoditi začni zgodaj zjutraj, da se izogneš gneči na poteh. To sploh velja za bolj popularne trekinge.
 • Voda na poti je večinoma pitna, saj prihaja iz ledenikov. Zato nosi s seboj le eno plastenko, ki jo sproti polniš.
 • Kadar se gibaš v bližini pašnikov, vode nikoli ne pij direktno iz potokov. Rajši uporabi sterilizator ali filter za vodo in si prihrani želodčne težave.
 • Preveri vreme preden se odpraviš na pot. Brez veze je recimo hoditi na razgledno točko, če bo pa ob času vašega prihoda tja že vsa zavita v meglo.
nasvet za treking: preveri vreme! Ledenik Colgante ovit v meglo

Pogled proti ledeniku Colgante, zavitim v meglo. Treking, kjer nisva preverila vremena in občudovala meglo namesto ledenika

Oprema

Da bo treking čim manj naporen, je treba poskrbeti za primerno pohodniško opremo. To so stvari, brez katerih midva ne bi šla na noben treking v Patagoniji:

 • Gojzerji! Podlaga je pogosto blatna ali pa zelo ostra, zato tekaški čevlji tu res ne pridejo v poštev
 • Zaščita pred vetrom: puhovka in trak/rutka. Veter je v Patagoniji praktično ves čas prisoten. Naju se pred njim reševale odlične puhovke ter rutka buff oz. trak za ušesa.
 • Sončna krema je obvezna, ker je ozonska luknja tu največja in sonce najmočnejše.
 • Pohodniške palice. Kolena vam bodo hvaležna, samo to bom napisala 😉
 • Lahek nahrbtnik. Ko kupujete nahrbtnik, bodite pametnejši od mene. Ne glejte samo na ceno, pač pa predvsem na težo samega nahrbtnika. Moj recimo tehta kar 3kg in to je čisto nepotrebna teža, ki jo nosim naokoli.
 • Za večdnevni treking investirajte v lahek šotor, lahko posodo za kuhanje in lahek gorilnik. Razlike v težah teh stvari so lahko ogromne, zato bodite pozorni pri izbiri. Ko več dni zapored nosiš vso opremo na svojh ramenih, vsak gram šteje!
 • Ne pričakujte, da boste lahko opremo kupili v Patagoniji. Outdoor trgovine sicer obstajajo, ampak imajo zelo zelo visoke cene. Kupite vso potrebno opremo že doma.
 • Foto oprema! Dober fotoaparat, kakšna rezervna baterija za hladne noči, stojalo za nočno fotografijo. Midva imava s seboj brezzrcalni fotoaparat Nikon Z6 z originalnim Z mount objektivom 24 – 70 mm in še enim objektivom 24 mm za nočno fotografijo. Ker je vreme tu nepredvidljivo in se stalno spreminja, je pokrajina vedno zanimiva, svetloba pa je redko zares direktna.
moški pohodnik nad Southern Patagonian Ice field

Pohodniške palice, gojzerji, nahrbtnik, lahek šotor … in nor razgled na ledenike in gore, to je treking v Patagoniji

Vreme

 • Spreminjajoče vreme v Patagoniji je stalnica, zato je težko pričakovati čisto lep, sončen dan. Najboljše je, da ste vedno pripravljeni na vse 4 letne čase v enem dnevu
 • Močno sonce je največja nevarnost, ki vam grozi na trekingu v Patagoniji. Dobro se namažite s kremo za sončenje. Tudi po dlaneh in stopalih!
 • Močen veter je druga velika nevarnost oz. nevšečnost v Patagoniji. Lahko je celo tako zelo močan, da vas prestavi s poti ali proti vaši volji rine po klancu navzgor. V primeru res močnih sunkov, se samo vrzite na tla in počakajte, da mine.
 • Radarske slike so dobra vremenska napoved, medtem ko vam kakšen AccuWeater ne bo nič koristnega povedal. Priporočava, da preverite spletno stran windguru.cz za najbolj točne vremenske podatke.
par daje nasvet za Torres del Paine

V Torres del Paine naju je skoraj odpihnilo, tako zelo je pihalo

Ostalo

 • WC papir v straniščih ni samoumeven, tudi milo ne, zato se splača oboje nositi s seboj.
 • Signal za telefon je v večini parkov zelo slab ali pa ga sploh ni, wifi pa je večinoma zelo počasen, če sploh obstaja. Vse kar je pomembnega, si predhodno naložite na telefon (zemljevide, navodila, pohodniške vodiče, rezervacije …)
 • Večina vtičnic v Argentini je ameriškega tipa (ZDA), ampak so tako oblikovane, da tudi naše naprave sedejo notri. V Čilu pa so čisto evropske vtičnice. Torej, skrbi za elektroniko ni.
 • Ker se Patagonija razteza med Čilom in Argentino, boste potrebovali tako čilske pesose kot tudi argentinske pesose. V Čilu so načeloma bankomati pogosti in denarja ni težko dobiti, v Argentini pa so bankomati izredno oderuški (visoka provizija in nizka vrednost, ki jo lahko dvignemo). Zato priporočava menjavo v menjalnicah ali pa plačevanje z ameriškimi dolarji. Te imajo v Argentini zelo radi 😉
 • Skoraj povsod je možno plačevati s karticami. Tudi naša Mestro kartica deluje povsod! Edino vstopnine v parke se plačuje izključno z gotovino.
 • Večino hrane si nabavite v večjih krajih, preden pridete na izhodišče za treking. Tam so potem samo še zelo osnovni mini marketi in pa visoke cene.
PREBERI ŠE  Kje parkirati na okoliških letališčih

Predvsem pa uživajte v Patagoniji. Res je čudovita in edinstvena pokrajina. Midva sva čisto navdušena nad njo.

ženska hodi ob jezeru s pogledom na gore Ande

Nori razgledi v Patagniji. Preprosto čudovita je.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena