Prazna in uničena guma!

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Za zaključek najinega roadtripa po Carreteri Austral sva dobila lepo poslastico: en velik vijak v gumo. Kje sva ga povozila, nimava pojma in tudi ni nama jasno, kaj bi tako velik vijak lahko delal na sredi ceste. Seveda je tudi verjetnost, da povoziš tako velik vijak pod točno tapravim kotom, da se ti zarine v gumo, izredno majhna. A kaj hočemo, imela sva res “srečo” in guma je bila prazna.

Ops! Avto je na tleh!

Menjava gume po piflarsko

Nihče od naju še nikoli ni menjal gume, zato sva po piflarsko odprla navodila za uporabo najine Toyote in se lotila dela.

Ok, našla sva orodje, uspela rezervno gumo spustiti izpod avtomobila, potem pa se nama je zataknilo pri odvijanju vijakov na najin prazni gumi. Kolikor sva se trudila, vijakov nisva mogla odviti. Mimo se je pripeljal prijazen domačin in vljudno ponudil pomoč. Nisem prepričana, da je resno mislil, ko je vprašal, če lahko pomaga, ampak midva sva ga zgrabila za besedo 🙂 Tip očitno tega ni delal prvič, saj je elegantno z nogo pohodil izvijač in odvil vijake na gumi, nato pa kar nadaljeval z delom. Tako smo s skupnimi močmi (ok, on je delal, midva sva ga gledala 🙂 ) gumo hitro zamenjali.

Krpanje pnevmatike? Ne bo šlo!

Naslednji dan sva se odpeljala do mehanika, ki je pogledal, kaj je v pnevmatiki. Njegov odziv je bil: “Bonito, bonito, bonito!” (lepo, lepo). Najin pa: “O šit! Tole pa ne bo dobro!” Namreč, vijak je bil dolg približno 15cm in je gumo ne samo prebodel, ampak jo znotraj popraskal še na dveh mestih. Toliko, da je guma neuporabna in bova morala kupiti novo. Seveda je v majhnem kraju Cochrane, kjer sva to urejala, niso imeli, zato sva bila primorana kupiti še eno rezervno gumo. Novo gumo bova iskala v kakšnem večjem mestu na poti, do takrat pa se voziva s tremi All Terrain gumami in eno staro cestno pnevmatiko. So pa vse enake velikosti 🙂 Vsaj to, ane?

Poglej to! Kako dolg vijak v gumi! Ne moreš verjet!

Nakup nove gume ni najlažje opravilo

Po približno 3 tednih vožnje po Patagoniji sva prispela na skrajni jug Čila, v mesto Punta Arenas. Veliko mesto z brezcarinsko cono, kjer naj bi se dalo dobiti vse. No, skoraj vse. Po celem dnevu iskanja trgovin in spraševanja, če imajo BF Goodrich All Terain gumo najine velikosti, ko sva že skoraj obupala, sva končno našla trgovino z gumami. Aleluja! Tam sva kupila eno izmed dveh takih pnevmatik, ki sta bili na zalogo v celem velemestu Punta Arenas.

Tako, zgodba zaključena, najina Toyota ima spet vse 4 enake pnevmatike, najina denarnica pa je tanjša za skoraj 200€. Ja, kljub brezcarinski coni, so cene takih pnevmatik izredno visoke.

Pa je spet vesela najina Toyota in se spet lahko lepo vozi po Argentini in Čilu

Komentiraj

2 komentarja

Matej Hosner 06/2019 - 23:08

Ja kolk sta mela pa barov not? Mal jih spustita…

Odgovor
lahkihnognaokrog 06/2019 - 21:16

Ne, ni bil kriv pritisk v gumah. To vedno spustiva, kadar greva na makadam. Pač, povozila sva ogromen “šrauf”, ki je popraskal gumo tudi z notranje strani. 🙁

Odgovor
Lahkih nog naokrog