Recept: argentinske empanade

Empanade so tipičen južnoameriški prigrizek. Gre za neke vrste žepke, torej testo, v njem pa so različni nadevi. Empanade najdemo praktično v vseh državah Južne Amerike, vendar pa se med seboj nekoliko razlikujejo. Argentinske empanade (pa tudi čilske) so pečene v pečici, med tem ko so empanade iz držav severneje (od Bolivije pa do Venezuele) vedno cvrte. Nama so bile seveda najljubše empanade iz argentine, zato sva se odločila, da jih pripraviva tudi doma.

argentinske empanade

Najine argentinske empanade

Spodaj je recept za mesne empanade in empanade “humita”, to je s koruzo in čebulo. To sta bila najina najljubša okusa (verjetno lahko uganete, katere empanade je rajši jedel Rok in katere Katarina 😀). Sestavine so napisane za približno 24 empanad in sicer tako, da jih bo polovica mesnih in polovica koruznih. Če želite narediti samo en nadev, količino za tisti nadev podvojite. In še to: ko računate, koliko empanad bo kdo pojedel je argentinski izračun naslednji: ženska poje 3 empanade, moški pa 6.

sveže pečene argentinske empanade

Argentinske empanade, sveže pečene, hrustljave … El Chalten, Argentina

Sestavine:

Za testo (za 24 empanad):

  • 120g masla (sobne temperature)
  • 1 veliko jajce (ali 2 majhni)
  • 600g moke
  • 180mL mlačne vode
  • 2,5 žlic olja
  • sol
  • 1 jajce za premaz empanad

Za mesni nadev (12 empanad):

  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 1 rdeča paprika
  • 1 mlada čebula
  • 350g mletega govejega mesa
  • 3 kuhana jajca
  • začimbe: sol in poper

Za koruzni nadev (12 empanad):

  • 200g pasirane koruze
  • 150g sladke koruze (iz konzerve)
  • 1 majhna čebula
  • 1 majhen paradižnik
  • začimbe: paprika, muškatni orešček, sol, poper
Ženska dela argentinske empanade

Empanade v pripravi. Buenos Aires, Argentina

Postopek

Priprava testa

Maslo, ki ima sobno temperaturo penasto stepi. Počasi dodaj jajce in dobro stepi. Multipraktik (oz. mikser) daj na najmanjšo hitrost in postopoma dodajaj moko. Ko dodaš 2/3 vse moke, ustavi mikser, dodaj ščepec soli, vodo in olje. Če imaš multipraktik za mesenja testa, ga nastavi na tisti program in uporabi primerno mešalo. Če ne, pa testo zamesi na roke. Mesiti je potrebno približno 10 minut, nato testo oblikuj v lepo kepo, daj v pokrito posodo in v hladilnik za približno 2h.

Priprava mesnega nadeva

V ločen lonec daj kuhat tri jajca. Čebulo, česen rdečo papriko in mlado čebulo nasekljaj na drobne koščke. V ponvi segrej olivno olje, posoli in popopraj (po okusu) in nato počasi prepraži čebulo in česen. Ko čebula postekleni, dodaj rdečo papriko, mlado čebulo in mleto meso. Dobro premešaj, zdrobi grudice mesa in nato kuhaj približno 30 minut, oz. toliko, da je meso kuhano.

Ko so jajca skuhana, jih olupi in nareži na majhne koščke. Vmešaj jih v mesni nadev, vse dobro premešaj in pusti, da se ohladi.

Priprava koruznega nadeva – humita

Če nisi kupil pasirane koruze, lahko tisto koruzo iz konzerve zmiksaš s paličnim mešalnikom. Pomembno je, da odliješ vodo iz konzerve. Če ne, bo nadev preredek. Enako velja za cela zrnja koruze. Tudi ta moraš odcediti.

Čebulo in paradižnik nareži na drobne koščke. Čebulo prepraži na olivnem olju. Ko postekleni, dodaj paradižnik in malo pokuhaj. Dodaj koruzo (pasirano in cela zrnja) ter začini z muškatnim oreščkom, papriko, soljo in poprom. Premešaj in kuhaj približno 10 minut. Odstavi in ohladi.

izdelava argentinskih empanad

Empanade v pripravi

Izdelava empanad

Testo vzemi iz hladilnika in ga nekaj minut pusti na sobni temperaturi, da se segreje. Nato ga na tanko razvaljaj in iz njega izreži kroge s premerom približno 10cm. Vsak posamezen krog si položi na dlan, dodaj eno žlico nadeva in nato empanado zapri. To pomeni, da robove dobro stisneš skupaj. Sledi še najtežji del: zvijanje roba. Najboljše je, da si pogledaš kakšen video na YouTubu, npr. How to fold empanadas, kjer je lepo prikazano, kako naj bi se to delalo.

Narejene empanade položi na pekač s peki papirjem. Tik pred peko jih premaži še z razžvrkljanim jajcem. Peci jih pri 200°C približno 30 minut. Postrezi še tople. Naj vam teknejo tele argentinske empanade.

argentinske empanade na leseni podlagi

Ta-da! Okusne in lepe argentinske empanade

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
NE ZAMUDI NOVE OBJAVE
ENKRAT NA TEDEN BOŠ DOBIL OBVESTILCE O NOVIH OBJAVAH
Pošlji
Izpišeš se lahko kadarkoli.
close-link