Vožnja po Islandiji pozimi

by Rok Hocevar
Objavljeno: Posodobljeno:

Vožnja po Islandiji pozimi naj bi bila smrtno nevarna ali pa vsaj izredno zahtevna. Zato večina vodičev priporoča potovanje z agencijami. Ampak! Najina potovanja so od vedno polna dogajanja in predvsem zelo fizično aktivna. Tudi če stvari nimava načrtovane vnaprej, pa si dan za dnem napolniva sproti. In zato je najem avta skoraj nujen, saj nama omogoča veliko mero nedorečenosti potovanja vse do zadnjega trenutka. Ker pač nikoli ne moreva natančno predvideti vremena: ali bova izbrani dan na koledarju zares lahko šla v hribe ali bi bilo bolje iti v jamo, ker bo lilo kot iz škafa. Prijatelj in popotnik Tadej bi rekel, da je to ključna razlika med popotnikom in turistom, predvidljivost.

cesta na Islandiji

Cesta na polotoku Reykjanes, Islandija

In tako sva tudi na Islandiji najela avtomobil. Če ste že brali mojo objavo o najemu avtomobila v Afriki, potem veste, da pri najemanju vozila pač ne gre brez zapletov. Tako je in prej kot sva se s tem sprijaznila, lažje nama je. Osnovne nasvete o najemu avtomobila lahko preberete v objavi Vse kar moraš vedeti, ko najemaš avto.

islandija pozimi z avtomobilom

Ford Fiesta na Islandiji – vožnja po Islandiji pozimi

Mit o povprečnem islandskem turistu

Še preden sva avto najela, sva se soočala s težavno odločitvijo kakšen avto sploh najeti. Tu je igral veliko vlogo mit o povprečnem islandskem turistu, kakršnega si domačini predstavljajo. Torej, povprečen turist na Islandiji:

  •  še ni videl snega,
  •  še ni vozil avta, še najmanj pa vozil avta v sneženih in vetrovnih razmerah, kakršne obljublja Islandija,
  •  se ustavlja sredi ceste in slika pokrajino,
  •  postavi šotor sredi dvosmerne hitre ceste,
  •  pa še kaj bi se našlo 🙂

Zgodbic o dogodivščinah turistov imajo domačini kar nekaj, verjetno je večina resničnih, njihovo glavno sporočilo pa je: “Na Islandiji ne najemi avta ker boš umrl na cesti.” oziroma če citiram v angleščini “You will die.” A kot vidite, nama in skoraj vsem ostalim 1,5 mio obiskovalcem v letu 2016 ni bilo nič hudega.

islandska, cesta proti zasneženim goram

Kopna cesta na Islandiji. Nobenega problema.

Najem avtomobila

Avto sva najela preko posrednika Billiger Mietwagen, prevzela pa sva ga pri agenciji Payless na letališču. Kadarkoli sva najemala avto preko posrednika, sva morala biti še posebej pozorna pri prevzemu, da sva dobila to, kar sva rezervirala in ne doplačala kakšnih “skritih” stroškov. Tokrat so na letališču vztrajali, da najprej uredimo papirje, potem pa greva pogledat avto, ki je bil parkiran na temnem parkirišču oddaljenem pol kilometra. V primeru, da kaj ne bi bilo v redu, naj bi se vrnila in se pogodba popravi. Ker nisva prvič najemala avtomobila, sva si ga po ureditvi papirjev avto natančno ogledala – kljub trdi temi in močnemu vetru – in ga poslikala, potem pa se, z dopolnjenim listom prask in udrtin na avtu, vrnila do agencije. Omenim naj, da je bilo prej na pogodbenem listu označenih 5 prask, po najinem pregledu pa vsaj 30.

roadtrip po islandiji pozimi, ford fiesta

vožnja po Islandiji pozimi

Izkušnja s terena: vožnja po Islandiji pozimi

Na takšna in drugačna opozorila o vožnji pa sva se gladko požvižgala. Najela sva Ford Fiesto, ki ni niti blizu od domačinov predlaganim terenskim vozilom. Najina Fiesta je imela posebne pnevmatike s kovinskimi čepki za boljši oprijem na jutranji ledeni podlagi, a zato tudi glasnejšo vožnjo. Tekom potovanja sva ugotovila, da pozimi res NE POTREBUJEŠ terenskega vozila na Islandiji. Ceste so urejene, splužene in seveda asfaltirane. Tiste, ki pa niso urejene in vzdrževane, pa so pozimi zaprte! Tako da tam itak ne smete voziti, daj vam grozi po islandsko visoka denarna kazen, če to storite. Nekajkrat sva na potovanju zavila tudi na zasnežene ceste pa tudi ni bilo nobenih problemov, pnevmatike s čepki so res odlične.

zimske gume, islandija

Zimske gume na Islandiji – vožnja po Islandiji pozimi

Dve nevarnosti na islandskih cestah

1.) V Sloveniji smo vajeni močnih vetrov, če ne drugje vsaj v Vipavski dolini. Nekaj podobnega se dogaja tudi na Islandiji. Veter pozimi piha z vso močjo in s sunki lahko tudi pozibava ali premika avto – sploh če je cesta poledenela. Kadar je tako vreme na Islandiji, je vožnja odsvetovana. Saj vas lahko en močnejši sunek vetra prestavi s ceste na sosednji pašnik 🙂 Midva sva se po takšni cesti in razmerah na srečo vozila le pol ure: veter je bučal in dež je padal vertikalno! Na srečo pa cesta ni bila ledena in sva se varno obdržala na cesti in srečno prišla iz neurja.

ženska s kapuco v močnem vetru

Veter na Islandiji je res močan

2.) Druga nevarnost so klančine na njihovih cestah. Dolgi spusti z dolgimi ovinki, cestna površina nagnjena navzven (ne navznoter, kot se spodobi) in ledena podlaga so v kombinaciji s preveliko hitrostjo lahko usodni. Zato previdnost vsekakor ni odveč.

zasnežena cesta na Islandiji

Islandske ceste znajo biti pozimi nevarne

Za ljudi, ki smo se že kdaj vozili po snegu in ledu, takšne razmere niso bile nič novega in lahko rečem, da niso tako hude. Za vse, ki snega še niso ali niste videli pa bi priporočal poletno potovanje po Islandiji. Tisti, ki veste, kaj je zdrava pamet in zakaj se ni najbolj varno ustaviti sredi voznega pasu, ne bo problema. Vse se da normalno odpeljati z navadnim avtomobilom, terenca midva nisva pogrešala. Ta bi bil v vetru le še večje jadro in bi naju bolj premetavalo po cesti. Letošnja zima je bila precej topla in deževna, tako da midva terenca zares nisva potrebovala, a naj vsak presodi po svojih željah, vremenu in denarnih zmožnostih.

PREBERI ŠE  Največja geotermalna elektrarna na svetu - Hellisheidi

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena