Koli park – tipična finska pokrajina

Po nekaj dneh raziskovanja Helsinkov sva najela avto in se odpeljala proti severu. Pot naju je vodila tik ob ruski meji, mimo številnih jezer in ob brezovih gozdovih do nacionalnega parka Koli, 530 km severovzhodno od Helsinkov.

Nacionalni park Koli
Sončni zahod nekje na Finskem
Povsod sami iglavci!

Pravijo, da je pokrajina v Koli-ju tista prava finska pokrajina. Grički, poraščeni z iglavci in brezami ter jezera, kamor seže pogled. Poleti je menda tam veliko komarjev, a midva sva imela to srečo, da jih konec avgusta ni bilo (več). So bile pa borovnice! In to v polnem razcvetu! Rok, velik ljubitelj nabiranja jagodičja, se je zagnal med borovnice in ga kakšni 2 uri ni bilo ven. Jaz sem se ta čas prepustila sončnim žarkom, on pa je nabiral borovnice v smislu: ena v usta, ena v vrečko 🙂 Ko sva končno šla dalje, je imel prste čisto vijolične.

Jutranje sonce v Koli-ju je obsvetilo borovnice
Rok nabira borovnice

Cel dan sva se sprehajala po parku gor in dol, na griček pa do jezera, pa na nov griček in do naslednjega jezera. Te griči so res nizki, zato vzponi sploh niso naporni in se zahtevnost ture meri v prehojenih kilometrih in ne v višinski razliki, kot pri nas. Midva nisva imela nobenega plana ali ture vnaprej določene. Lahkotno sva se sprehajala in občudovala lepote narave in uživala v miru. V celem dnevu sva v parku srečala le še dve osebi, sicer pa sva imela naravo zase. Bilo je čudovito!

Eden izmed hribčkov v parku Koli
Čudovita večerna svetloba in čudovita pokrajina
Po sončnem zahodu nebo še dolgo ostane svetlo in živih barv

Najboljše pri vsem tem pa je, da za park ne pobirajo vstopnine. Super vesela sva, da si lahko nekaj tako lepega, kot je Koli ogledaš brezplačno, da je narava dostopna vsem. Čeprav daleč iz Helsinkov, obisk parka priporočava vsakemu.

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!