Park Koli – tipična finska pokrajina

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Po nekaj dneh raziskovanja Helsinkov sva najela avto in se odpeljala proti severu. Pot naju je vodila tik ob ruski meji, mimo številnih jezer in ob brezovih gozdovih v nacionalni park Koli, 530 km severovzhodno od Helsinkov.

park Koli na Finskem: smrekovi gozdovi in jezero v daljavi

Park Koli

Park Koli – jezera, gozdovi, mir

Pravijo, da je pokrajina v Koli-ju tista prava finska pokrajina. Grički, poraščeni z iglavci in brezami ter jezera, kamor seže pogled. Poleti je menda tam veliko komarjev, a midva sva imela to srečo, da jih konec avgusta ni bilo (več). So bile pa borovnice! In to v polnem razcvetu! Rok, velik ljubitelj nabiranja jagodičja, se je zagnal med borovnice in ga kakšni 2 uri ni bilo ven. Jaz sem se ta čas prepustila sončnim žarkom, on pa je nabiral borovnice v smislu: ena v usta, ena v vrečko 🙂 Ko sva končno šla dalje, je imel prste čisto vijolične.

moški nabira borovnice v nacionalnem parku Koli na finskem

Rok – nabiralec borovnic

Cel dan sva se sprehajala po parku gor in dol, na griček pa do jezera, pa na nov griček in do naslednjega jezera. Te griči so res nizki, zato vzponi sploh niso naporni in se zahtevnost ture meri v prehojenih kilometrih in ne v višinski razliki, kot pri nas. Midva nisva imela nobenega plana ali ture vnaprej določene. Lahkotno sva se sprehajala in občudovala lepote narave in uživala v miru. V celem dnevu sva v parku srečala le še dve osebi, sicer pa sva imela naravo zase. Bilo je čudovito!

moški stoji na skali in občuduje razgled na park Koli, Finska

Razgled z enega izmed hribčkov v parku Koli

Najboljše pri vsem tem pa je, da za park ne pobirajo vstopnine. Super vesela sva, da si lahko nekaj tako lepega, kot je Koli ogledaš brezplačno, da je narava dostopna vsem. Čeprav daleč iz Helsinkov, obisk parka priporočava vsakemu.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena