Arhitekturna zanimivost: Cube houses v Rotterdamu

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Na poti v Srednjo Ameriko sva imela v Amsterdamu kar 34h dolg postanek. Odločila sva se, da ga izkoristiva in si ogledava še kakšen košček Nizozemske. Zaradi priročne lege in zelo zanimive arhitekture sva izbrala mesto Rotterdam. Posebno ga dela dejstvo, da je bilo med drugo svetovno vojno hudo bombardirano in praktično celo porušeno, po vojni pa so mesto gradili na novo in posledica je polno zanimivih sodobnih stavb, ki so seveda pritegnile tudi naju. V eni izmed bolj izstopajočih stavb – Cube Houses se nahaja tudi hostel Stayokay Rotterdam in to je bila najina glavna želja: spati v tem hostlu in si ogledati zanimivo stvaritev.

Cube houses ali kockaste hiše v Rotterdamu

Cube houses ali kockaste hiše v Rotterdamu

Cube Houses – kaj je to?

Cube Houses ali kockaste hiše, hiše v katerih je hostel, so delo arhitekta Piet Bloma in so dejansko nadhod za pešce nad eno bolj prometnih cest v Rotterdamu. Po obliki so vse hiše kocke, vendar pa so zasukane tako, da “stojijo” na enem izmed oglišč kocke, te pa podpirajo stebri. Menda je arhitekt s tem želel poustvariti gozd: stebri pod hišami so debla, kocke pa drevesne krošnje, med krošnjami pa je speljana pešpot nad cesto. Tako naj bi imel človek občutek odmika od mestnega vrveža, kot ga ima v gozdu. Priznati je treba, da je sprehod med hiškami res prijeten, posebno zaradi velikega števila atrijev, kjer rastejo dejanska drevesa.

Super-kocka in “navadna” kocka

Vsega skupaj je 40 kock, od tega sta dve večji kocki, pravijo jima tudi “super-kocki”, ostale pa so manjše in vse enakih velikosti. Hostel Stayokay Rotterdam se nahaja v eni izmed super-kock. Za ogled navadne kocke, pa sva obiskala še bližnji muzej Kijk-Kubus, v katerem lahko vidiš zasnovo in izkoristek prostora.

Hostel Stayokay Rotterdam v eni izmed Cube houses

Nama je bil hostel noro všeč! Ker je kocka tako zelo velika, v pritličju sploh nimaš občutka, da si res v pokonci postavljeni kocki. Više ko greš, bolj se to pozna. Najina soba je bila v najvišjem nadstropju in direktno nad cesto, zato si lahko predstavljate, da so bili razgledi super (no, kolikor se je pač videlo v tej nizozemski megli). Tam, kjer se začne poševnina, so postavljene postelje in tako soba ne izgubi veliko prostora, okna na poševnini, čeprav jih ni veliko, pa dajejo ogromno svetlobe in kot že omenjeno lep razgled na ostale kocke.

hostel stayokay rotterdam

Takole pa zgleda soba v Cube house

Še dve dobri stvari hostla, ki nista čisto povezani z arhitekturo: nahaja se tik ob železniški postaji Rotterdam Blaak, zato je bil za naju premik iz letališča do hostla res enostaven. Težke in okorne nahrbtnike sva si oprtala na rame za par korakov, da sva prišla s terminala do vlaka pod letališčem. Nato pa spet res samo za par korakov od železniške v Rotterdamu do hostla. Morda nič posebnega, ampak za naju je bilo to izrednega pomena 🙂 Druga stvar pa je zajtrk, vključen v ceno, obilen in dovolj raznovrsten, da sva tudi z najinimi prehrambenimi zahtevami odšla sita.

Kijk-Kubus muzej

Ostale manjše kocke pa so stanovanjske hiše. Ena kocka je ena hiša. Cene so menda okoli 250 000 €, vendar trenutno ni nobena na prodaj. V muzeju Kijk-Kubus si lahko za 3€ ogledaš primer hiše. Vstop je po izredno ozkem in strmem stopnišču, ki poteka skozi celotno hiško do vrha. Najprej prideš v manjšo predsobo, ki se odpre v dnevno sobo, ta pa se nadaljuje v kuhinjo. Eno nadstropje višje je prostora za dve veliki spalnici, v mansardi, če se temu lahko tako reče, pa je še ena mini dnevna soba. Najboljši del te sobe so strešna okna, okoli in okoli špice. Tako dejansko sediš na kavču in lahko gledaš v nebo (če ga vidiš, megla zna bit kar nadležna).

Ali so nama bile Cube houses všeč?

Katarina kot nepoznavalec je navdušena. Nad hostlom sicer bolj kot nad posamezno hiško – tista je skoraj malo majhna. Arhitekt Rok pa pravi, da mu je notranja zasnova sicer zelo zanimiva, razgibana, prijetna in racionalna, sploh način, kako izkoristiti poševnine, od zunaj pa je malo pretirano kičasto.

PREBERI ŠE  Nasveti za poceni potovanje na Nizozemsko

Vsekakor, priporočava obisk Cube houses v Rotterdamu. Najboljše doživetje je seveda, če spite v Stayokay hostlu, če pa to ni za vas, pa vsaj v muzej pokukajte.

Cube houses v Rotterdamu

Ne vem za vas, ampak meni je tole noro!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena