Recept: Halwa – Oman

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Halwa je omanska sladica. Z besedo sladica mislim RES sladka sladica. Po izgledu spominja na želatino, po navadi je rjave ali rdeče barve in ima pogosto dodatke oreščkov ali semen. In Omanci so nori nanjo! Ko sva najin izdelek prikazala omanskemu prijatelju Aliju, je bil tako navdušen, da je že razmišljal, da bi skupaj odprli prodajalno halwe v Sloveniji 🙂 Tule je torej najin odličen recept za halwo.

omanska hrana halwa

Omanska halwa izpod najinih rok

  • 90g masla ali 70g ghee
  • 30g koruznega škroba (jedilni škrob znamke dr. Oetker je koruznega izvora in primeren za halwo)
  • 60mL + 350mL vode
  • 300g sladkorja
  • 1 zvrhana čajna žlička muškatnega oreščka v prahu
  • 1 zvrhana čajna žlička kardamoma v prahu
  • 1 zvrhana čajna žlička žafrana v prahu
  • 1 žlica sezamovih semen
  • malo mandljev v lističih za dekoracijo
  • 1dL vrtnične vode (po želji in če jo dobiš)

Postopek:

V prvem koraku priprave halwe je potrebno maslo prekuhati in ga tako spremeniti v ghee. Lahko pa kupiš že pripravljen ghee in ta korak preskočiš.

Priprava masla ghee

Za kuhanje masla le-tega nareži na kocke in daj v ponev. Na zmernem ognju maslo stopi, nato nekoliko zmanjšaj temperaturo – maslo naj počasi vre naslednjih 10 minut. V tem času bo malo brbotalo, se spenilo, spet brbotalo, potem pa se umirilo. Takrat je maslo pripravljeno. Preveri še, da je barva zlato-rumena in da so na dnu ponve rjave pikice – zažgani mlečni proteini. Tako maslo odstavi s štedilnika. Pripravi si posodo, kovinsko cedilo in gazo (ja, tisto iz prve pomoči) ali pa navadno bombažno plenico, ki jo položiš čez cedilo. Sedaj vlij maslo. Pena bo ostala na plenici, tekočina pa se bo nabrala spodaj v posodi. Tej obliki masla se s tujko reče tudi ghee (gi). Ghee-ju dodaj muškatni orešček in kardamom ter dobro zmešaj. Daj na stran.

Priprava halwe

V naslednjem koraku zmešaj 60mL vode s koruznim škrobom, da dobiš tekočo belo pasto. Daj na stran.

Izberi visoko posodo z debelim dnom in v njej zmešaj 300g sladkorja in 350mL vode. Pristavi na štedilnik in počakaj, da se ves sladkor raztopi. Med tem časom ne mešaj! Ko voda zavre, vlij belo pasto iz škroba in takoj začni mešati. Zmes se ti bo zgostila in začela brbotati, škropiti. Pomembno je, da ves čas mešaš. Dodaj še žafran, povišaj temperaturo štedilnika in spet dobro zmešaj. Ko bo zmes nastala lepljiva, lahko temperaturo znižaš in počasi (žlico po žlico) začneš dodajati prekuhano maslo oz. ghee. Konstantno mešaj, dokler se zmes spet ne zgosti. Nato še enkrat povišaj temperaturo, dodaj sezamova semena in  vrtnično vodo (če je ne dobiš, uporabi kar navadno vodo) ter kuhaj približno 3 minute. Sedaj bi morala biti halwa gotova. Posodo odstavi s štedilnika, pripravi si pladenj, kamor boš halwo vlil/a (najbolje kakšen plitek pladenj, lahko pa tudi kar modelčke za mafine) in nato vanjo vlij še vročo halwo. Po vrhu lahko posuješ mandlje oz. z njimi okrasiš halwo.

Počakaj, da se pohladi, nato pa jo prekrij s folijo za živila, da ne dobi skorjice po vrhu. Jej jo počasi in zmerno, saj je zelo sladka, ampak tudi zelo okusna 😉

Barka halwa factory

Takole pa zgleda poskušina halve v Omanu.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Content is protected !!