Najinih 5 zdravstvenih prigod na potovanjih (bolezen na potovanju)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Večinoma piševa o lepih stvareh na potovanjih, a kdaj se tudi kaj zalomi. Če samo zamudiva kakšen vlak ali avtobus, se po navadi itak najde nek nadomestek, če pa nama zašteka kaj pri zdravju, pa je malo bolj problematično, ker sta potem fizična sposobnost in pa razpoloženje bistveno slabša. Bolezen na potovanju je ena največjih neprijetnosti (vsaj za naju), a na žalost sva jo izkusila že prevečkrat.

ženska leži v postelji

Ni luštno biti bolan, sploh pa ne na potovanju 🙁

Tule je najinih 5 zdravstvenih prigod s potovanj, ko sva morala iskati zdravnike in lekarne. Iz njih sva se marsikaj naučila. Lahko se ob njih nasmejite, morda pa komu izmed vas tudi pride prav kot svarilo oz. nasvet.

Ko se pojavi bolezen na potovanju ali najinih 5 zdravstvenih prigod na potovanjih

1.) Odmrli živec na Tajskem in v Kambodži

V jugovzhodno Azijo sva se odpravila na poročno (backpacking) potovanje. Pot do tajskega otočka Koh Chang je bila dolga in že nekje proti koncu poti se je Rok začel pritoževati, da ima mravljinčast palec na nogi. Upala sva, da bo stvar minila, ko enkrat prispeva na cilj in se malo spočijeva. Pa ni minilo. Ker sva zadnje dva dni presedela na različnih prevoznih sredstvih, sva seveda najprej pomislila, da bi lahko bil krivec za bolečine strdek v krvi.

silhueta človeka pred sončnim zahodom

Otok Koh Chang nama je postregel z najlepšimi sončnimi zahodi

Domača zdravila pri bolečinah v palcu

Rok je na nekem forumu prebral, da čili pomaga topiti strdke. Stekel je v hotelsko kuhinjo in dobil dva majhna koščka izredno pekočega čilija. Najprej je pojedel enega in dobesedno skakal po sobi, tako pekoč je bil! Ampak za zdravje se naredi vse: in pojedel je še drugega nič manj pekočega! Jaz sem se mu samo smejala in čakala, da se umiri, nato pa sva poklicala zavarovalnico.

Zavarovalnica posreduje v Kambodži

Takrat sva bila zavarovana pri Zavarovalnici Maribor (danes Zavarovalnica Sava). Na Skype račun sva naložila 5€ kredita in preko hotelskega wifi-ja poklicala na telefonsko številko asistenčnega centra. Rokov govor je šel takole: “Dober dan, tukaj Rok Hočevar. Veste, jaz sem v ponedeljek potoval s kombijem iz Ljubljane na Dunaj, od tam sem letel najprej v Düsseldorf, nato v Abu Dhabi, od tam pa še naprej v Ho Chi Minh City. Sledil je še en let do Bangkoka in nato sem šel z nočnim avtobusom in trajektom do otoka Koh Chang, kjer sem sedaj …”

Jaz sem ga kar gledala: “Resno? Misliš, da jih na drugi strani zanima, kje vse sva bila? Povej ji rajši, kakšen problem imaš!” No, na koncu je prišel le do točke, ko je povedal, da skorajda ne čuti palca na nogi in da potrebuje zdravnika. V roku pol ure sva na po emailu dobila naslov zdravstvenega doma na otoku, a so naju tudi opozorili, da verjetno zdravnik tam ne bo znal pomagati. Ker je otok zelo majhen in kakšne resne bolnišnice tam nimajo, se sploh nisva trudila z obiskom, ampak raje potrpela do Kambodže. Tam so naju poslali v veliko bolnišnico, kjer naj bi gotovo lahko opravili pregled … vendar! So naju prestrašili že na sprejemu: če se bo izkazalo, da pregled ni nujen, bova mogla zdravljenje plačati sama. Tu nisva imela več interneta, da bi poklicala zavarovalnico in preverila dejstvo, zato sva se obrnila in šla nazaj v hotelček. Stroški zdravljenja so se namreč začeli pri 100$!

fotografija moških in ženskih nog v modrih natikačih

Poskusila sva tudi s tajsko masažo, a ni pregnala bolečine

Razplet: odmrli živec

Po povratku v Slovenijo je Rok takoj obiskal zdravnika, šel z urgentno napotnico do nevrologa, ki je ugotovil, da mu je odmrl živec od gležnja do palca. Nič takega, se zgodi zaradi veliko sedenja. Treba je samo počakati kakšne 3 mesece, da zraste nazaj. Zavarovalnica pa nama je naknadno potrdila, da bi zdravljenje v Kambodži zagotovo krili. Počutila sva se kot kronana osla!

PREBERI ŠE  Recept: Kapustnica (juha iz kislega zelja) - Slovaška

Nasvet št. 1

V asistenčnem centru ni zdravnikov! Z vami se pogovarja samo uslužbenec zavarovalnice, ki potem vašo težavo posreduje naprej. Zato ne pričakovati, da boste dobili diagnozo po prvem klicu.

2.) Sončne opekline in alergija v Albaniji

Najino prvomajsko potovanje v Albanijo in Kosovo je bilo tudi nekaj posebnega. Tisto leto je ravno za prvi maj v Sloveniji zapadel sneg, v Albaniji pa sva se midva lahko že kopala v čudovitem Jonskem morju. Rok je bil tako navdušen nad lepim, toplim vremenom in čudovito barvo morja, da je pozabil na sončno kremo. Tako je cel dan svojo belo kožo nastavljal soncu med tem, ko je fotografiral ali pa se kopal v morju. Zvečer je bil njegov hrbet seveda temno rdeč.

turkizno morje z belo peno

Najlepša modra barva morja, Albanska riviera!

Domača zdravila pri opeklinah

Ni bilo prvič, da bi Roka opeklo sonce, zato že dobro ve, kako postopati: prvi korak je prhanje z ledeno hladno vodo. Če bi imela s seboj, bi gotovo pomagal tudi Bepanthol ali pa vsaj kakšen losjon za po sončenju. Pa seveda nisva imela ničesar. Le ledeno vodo v kampu. Za prvo noč je bilo dovolj.

Lekarna v Albaniji

Naslednji dan sva se odpeljala do prvega večjega naselja in v lekarni kupila Bepanthol. Cel dan sva potem preživela med vožnjo in postanki za mazanje Rokovega hrbta, ki se je počasi začel lepo zdraviti. A težav še ni bilo konec: naslednji dan se je zbudil z alergično reakcijo – drobnimi in zelo srbečimi izpuščaji po celem hrbtu. Če je že kdo imel tako alergijo na sonce (midva jo oba na žalost poznava), gotovo ve, da ti izpuščajo noro srbijo.

Spet sva iskala lekarno, da bi kupila antihistaminike kot npr. Claritine. Uspešno najdeva lekarno in dobiva zdravila. A problem je nastal pri plačilu: kreditne kartice ne vzamejo, midva pa nisva imela dovolj albanskih lekov! Vprašala sva, če lahko plačava tudi z evri. Lahko! Ampak tudi evrov nisva imela dovolj! “Kaj pa če plačava polovico z leki in polovico z evri, bi to šlo? Toliko namreč imava.” Pa reče farmacevtka: “Ne bomo komplicirali. Vzela bom leke in dobita le polovico zdravila, torej le eno tablico tabletk Claritine. Saj do doma jih bo dovolj, v Sloveniji si pa nove kupita”.

moški brez majice v avtu z opečenim hrbtom

Opečen Rok na poti po Albaniji

Nasvet št. 2

Na Balkanu se da vse zmeniti 😉 In pa od takrat naprej vedno s seboj nosiva razširjeno potovalno lekarno, kjer so poleg Lekadolov tudi Claritini.

3.) Zobobol in viroza na Poljskem

Poletje 2016 sva preživela vsak v svoji državi. Rok je ostal doma, Katarina pa je šla v Krakov na Poljsko. A tik pred odhodom na izmenjavo, sva mogla izkoristiti še en lep vikend in poceni avtobusne karte (2€ povratna!) in šla na izlet v Rim. Očitno je klima na avtobusu naredila svoje in Katarina je prišla domov prehlajena. Pomanjkanje časa za počitek, potem pa še stres pred odhodom, pakiranje in na koncu klima na letalih so naredili svoje. Ob prihodu na Poljsko je imela že vročino.

ženska na vlaku gleda skozi okno

Bolna na poti na Poljsko

Domača zdravila pri virozi

Ko si sam v novem kraju in ti nihče ne pripravlja limonade ali pa čaja z medom, se je pozdraviti še težje. Veliko sem pila, jedla vitamine, ampak ni kazalo na boljše. Stanje se je samo slabšalo in ko je se razvil še suh kašelj, je bil čas za obisk zdravnika.

PREBERI ŠE  Z najetim avtomobilom na Severni Ciper

Evropska zdravstvena kartica

Za potovanje po Evropi imava itak vedno pri sebi modro kartico ZZZS, imela pa sva tudi celoletno zavarovanje pri zavarovalnici Sava zaradi daljših potovanj izven Evrope. Klic na asistenčni center in povedali so, da ker je to Evropa, bi mogli modro kartico sprejeti kjer koli, torej grem lahko h kateremu koli zdravniku. Če pa bo slučajno treba kaj plačati, pa naj ponovno pokličem in bodo uredili. In res, pri zdravniku sem pregled opravila brez problemov in stroškov in samo z ZZZS evropsko kartico.

Zavarovalnica krije stroške zdravil na recept in zobozdravnika

Po pregledu pri zdravniku sem dobila recept za zdravila, ki pa sem jih v lekarni mogla plačati sama. Račune sem poslala na zavarovalnico in v roku dveh tednov dobila denar povrnjen.

A s tem zdravstvenih težav na Poljskem še ni bilo konec. Kakšen mesec kasneje me je začel boleti zob, drugi zob pa se mi je odkrušil. Tokrat sem že vedela, kako postopati, zato sem zavarovalnici samo napisala email, da bom šla k zobozdravniku in jim poslala račune, če bo treba kaj plačati. Sodelavke na fakulteti v Krakovu so mi priporočile dobro zobozdravnico, kjer pa modre kartice ZZZS niso sprejeli. Na srečo pregled ni bil drag in sem ga lahko sama plačala, stroške pa mi je potem zavarovalnica v celoti povrnila.

grad Krakov obsijan z večerno svetlobo

Grad Wawel, Krakov

Nasvet št. 3

V EU načeloma povsod sprejmejo ZZZS evropsko kartico in osnovne preglede opravijo brezplačno. Vseeno pa je smotrno o obisku zdravnika obvestiti zavarovalnico (če imate sklenjeno turistično zavarovanje), da potem lahko uveljavljate povračilo stroškov, kadar morate kaj plačati sami. Kar se tiče zobozdravstvenih storitev pa zavarovalnice ne krijejo stroška zalivk oz. plomb.

4.) Zvit gleženj na vrhu Visokih Tater

Tekom trajanja Katarinine izmenjave na Poljskem, je Rok seveda večkrat prišel na obisk. En lep sončen vikend sva izkoristila za izlet na Slovaško in gorništvo v Visokih Tatrah. Vzpela sva se na 2400m visok hrib Výhodná Vysoká in na poti z vrha je Rok čudno stopil in si že SEDMIČ zvil isti gleženj! Kako sedaj priti dol?

moški pri sestopu z gore Vyhodnia Vysoka

Poškodovani Rok

Domača lekarna pri zvitem gležnju v hribih

Imela sva pohodne palice, torej nekaj opore je imel. Mimoidoča Poljaka sta svetovala še kakšno protibolečinsko tableto za lažji spust oz. v nujnem primeru sta nama dala telefonsko številko slovaške gorske reševalne službe. Najprej je Rok pogoltnil dva Lekadola in pogumno začel hoditi navzdol. Ponos je govoril, da ga zaradi zvitega gležnja že ne bo nihče nosil z gore 🙂 Cilj je bil čim prej priti do ledeniškega jezera na pol poti, kjer si je potem kar nekaj časa gleženj hladil v ledeno mrzli vodi. Naslednja etapa je bila do gorskega hotela, kjer pa sva na veliko srečo našla dva Slovaka, ki sta se z avtomobilom spuščala v dolino. Tako sta naju odpeljala do najine Honde in že sva bila na poti proti bolnišnici.

Zavarovalnica ali evropska zdravstvena kartica

Preko Skypa sva poklicala asistenčni center zavarovalnice Sava, povedala, kje se nahajava (naslov Katarininega stanovanja v Krakovu), oni pa so nama čez nekaj ur poslali naslov bolnišnice, kamor sva šla slikat gleženj. Tudi tokrat so sprejeli ZZZS evropsko kartico, tako da ni bilo nobenih stroškov za naju. Rentgen je pokazal malo odkrušeno kost, dobil je opornico, po povratku v Slovenijo pa pri svoji zdravnici izprosil še fizioterapijo za gleženj. Od takrat je noga super in spet lahko hodiva v hribe.

ledeniška dolina na U v Visokih Tatrah

Visoke Tatre so čudovite. Raj za pohodnike

Nasvet št. 4

Morda ni neumno nesti tudi kakšen Lekadol s seboj v hribe 🙂 Od takrat naprej v gore poleg obližev vedno vzameva tudi nekaj proti bolečinam.

PREBERI ŠE  Ženska v muslimanskem svetu - izkušnja in nasveti iz Omana

Celoletno turistično zavarovanje sicer velja eno leto, a le za bivanje v tujini do 92 dni v kosu. Za mojo 3-mesečno izmenjavo to ni bil problem, ker sem vmes tudi nekajkrat prišla v Slovenijo. Z vsakim povratkom v Slovenijo se trajanje bivanja v tujini namreč resertira.

5.) Vneti sinusi v vročem Omanu

Najino zadnje potovanje je bilo v Oman, kjer je konec aprila čez dan že okoli 40°C. V trgovinah, nakupovalnih središčih, bencinskih črpalkah … pač, vseh zaprtih prostorih pa klima dela na polno in je temperatura okoli 15-20°C. Lahko si predstavljate, kakšen temperaturni šok je vstop ali izstop iz npr. trgovine. Za Katarino očitno prevelik, saj se je že po dveh dneh v Omanu prehladila.

Kampiranje v beli puščavi, oman

Oman si bova zapomnila po divjem kampiranju

Domača lekarna pri vnetih sinusih

Ker sva zelo aktivna tudi na potovanjih, sva nadaljevala z aktivnostmi, le poskrbela sva za manj klime v avtomobilu in dovolj spanja ponoči. Seveda sedaj vedno tovoriva s seboj skoraj pol lekarne in zato sva upala, da se lahko pozdravim brez obiska zdravnika. A zdravljenje ni bilo uspešno in tako se je prehlad razvil v vnetje sinusov.

Obisk zdravnika v Omanu

Zavarovalnici Savi sem napisala email, če je v bližini kraja, kjer se nahajava, kakšna ustanova, kjer mi lahko oni direktno krijejo stroške pregleda pri zdravniku. Odgovor je bil, da imajo trenutno pogodbo le z bolnišnico v glavnem mestu, ki pa je bila predaleč, da bi se vozila tja. Sporočila sem, da bom šla v bližnjem kraju v zdravstveni dom (ki sem ga slučajno videla s ceste) in tam opravila pregled ter tudi sama plačala zanj. Obljubili so mi, da če bo znesek previsok, naj vseeno pokličem in bodo poskusili urediti, da bo plačilo izvedla zavarovalnica. Sam pregled je bil poceni, le 5€, nekaj malega se je nabralo še potem, ko so me poslali na pljučne teste in ventulinsko terapijo. Pa seveda zdravila – antibiotiki, protibolečinske tablete in sirup za lažji kašelj so nekaj stali. Vse skupaj je bilo malo čez 40€. Stroške sem krila sama in potem po povratku domov račune poslala na zavarovalnico in dobila povrnjen denar.

ženska z zaprtimi očmi in plastenko vode v roki sedi v avtomobilu

Najtežji del je bilo pogoltniti ogromno tableto antibiotika

Nasvet št. 5

Zavarovalnica bo krila stroške pregleda ne glede na to, v kateri bolnišnici oz. ustanovi gremo na pregled. Poleg tega pa krijejo tudi stroške zdravljenja in nakupa zdravil. Tukaj v Omanu sva res ugotovila, da je obvezno imeti urejeno zdravstveno zavarovanje za tujino.

Kaj sva se naučila?

Počasi se tudi učiva, kako zavarovalnice v Sloveniji delujejo, kje lahko prideva skozi z ZZZS evropsko kartico in za katere primere je fino imeti še dodatno turistično zavarovanje. Naučila sva se že, da nama oseba v asistenčnem centru ne bo dala zdravniških nasvetov, ampak bo najino prošnjo za pomoč le preusmerila naprej. In seveda – za naju zelo pomembna stvar – da pri Zavarovalnici Sava lahko zavarovanje skleneva zadnjo minuto kar preko speta (ker sva bolj last-minute sorte) in da ni problema, če izbereva zdravnika v tujini sama, dokler jim prej to sporočiva. Poleg pregleda pa so nama še vedno povrnili tudi stroške nakupa zdravil, tudi takih, ki jih pri nas dobiš brez recepta 😉

Piševa le o Zavarovalnici Sava (nekoč Zavarovalnica Maribor), ker sva zadnja leta vedno zavarovana pri njih. Midva sva pred leti izbrala najcenejše zavarovanje na slovenskem trgu in sva od takrat z njimi zadovoljna 🙂  Pa še z najino filozofijo se sklada: “Manj denarja ko zapraviva za potovanja, več lahko potujeva ;)” Seveda pa upava, da bova čim manjkrat potrebovala njihovo oskrbo. Najboljše je seveda biti zdrav na potovanju (in doma).

ženska in moški na vrhu gore v Visokih Tatrah

Najbolj uživava, ko sva zdrava in lahko potujeva in se ukvarjava s športom

PS: celoten zapis je izključno najino mnenje.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Content is protected !!