Zakaj je Oman potovanje, ki je preseglo vsa pričakovanja?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ob prebiranju najinih člankov o Omanu, ste verjetno že ugotovili, da sva se imela tam noro dobro in sva nad Omanom čisto navdušena. Ampak zakaj je Oman potovanje, ki naju je tako navdušilo, zakaj je preseglo vsa najina pričakovanja?

Oman je država na Arabskem polotoku, kjer je islam državna vera, zato so naju domači in prijatelji kar malo čudno gledali, češ kaj hodiva v tako nevarno in strogo državo. A Oman sploh ni tako strog in “konzervativen”, kot si marsikdo predstavlja. Pa tudi teroristov ni tam. Ravno nasprotno! Oman velja za neke vrste Švico na Bližnjem vzhodu, saj se njihov sultan izogiba konfliktom in se trudi vzdrževati dobre odnose z vsemi državami.

Baklha fortress, Oman

Oman je prepreden s trdnjavami. Na sliki: trdnjava Bakhla pod vznožjem gorovja Al Hajar

Nekaj je gotovo: Oman ima izredno veliko število priseljencev, večinoma sicer iz Indije, nekaj pa tudi iz zahodnega sveta. Tako so se Omanci navadili na različne načine oblačenja, obnašanja in verovanja in jih zato tudi turisti ne motimo ter ne izstopamo tako zelo očitno. V Muškatu, glavnem mestu, pa najdete poleg mošej tudi hindujski tempelj ter katoliško cerkev!

moški v omanski tradicionalni obleki in zahodnjaški moški v športni opravi sedita skupaj v plezališču Hadash

Omanci so zelo prijazni in odprti do tujcev

V Omanu ni revščine. Res je sicer, da nekateri ljudje živijo bolj skromno, posebno v gorskih vasicah, medtem, ko se drugi razkošno vozijo v finih avtomobilih po Muškatu, ampak res hudega pomanjkanja ni nikjer. To zagotovo pripomore k manjši stopnji kriminala in posledični varnosti za turiste. V Omanu nas ne vidijo kot vrečo denarja, pač pa so nas samo veseli, da smo prišli v njihovo državo. Vsak domačin, ki zna malo angleško se rade volje pogovarja z obiskovalci, ponudi kavo ali datlje in vpraša, kaj ti je v Omanu najbolj všeč. Ta sprejetost ter varno počutje sta naredili najino celotno potovanje zelo prijetno, saj nama ni bilo treba biti ves čas na preži za morebitnimi tatovi ali goljufi.

mlad Omanec in dva zahodnjaka skupaj v restavraciji v Omanu

Izredno prijazni domačini so naredili najino potovanje še lepše. Na sliki sva z Omancem Alijem,
ki nama je povedal vse o Omanu, njihovi kulturi in običajih ter naju povabil na “šišo”.

K najini odlični izkušnji je bistveno prispeval tudi način potovanja: najela sva terenca in potem vozila tudi po bolj odročnih krajih, predvsem pa sva ves čas divje kampirala. Izbirala sva si nore lokacije s čudovito okolico, razgledi kot jih tudi 5-zvezdični hoteli ne premorejo, pa še čisto zastonj je bilo!

Divje kampiranje v Omanu

Najin šotorček sredi belih sipin. Divje kampiranje je zakon!

Če te zanima plan najinega potovanja, preberi tole: Potopis – Oman

Spodaj pa lahko preberete, kaj si bova iz Omana najbolj zapomnil

Katarina:

Težko izberem le eno stvar s tako čudovitega potovanja. Gotovo si bom zapomnila potapljanje okoli otočkov Daymaniat, kjer sem videla svojo prvo morsko želvo v vodi. In potem je taista morska želva priplavala na površje čisto blizu našega čolna in nas opazovala. Ona nas, mi pa njo.

morska želva na gladini morja, oman

Zvedava želva, ki nas je prišla pogledat med malico

Druga najboljša stvar pa je bila bela puščava pri mestecu Al Khaluf. Nenormalno lepa pokrajina, čisto bel pesek, prijazni Beduini, kamele, mir, tišina. In tam sredi sva si midva postavila najin šotorček in kampirala.

ženska z dvignjenimi rokami stoji v beli puščavi Al Khaluf, Oman

Bela puščava Al Khaluf je bila naravnost božanska!

Rok:

Pravzaprav mi je že Katarina vzela najboljšo stvar iz Omana: tudi meni je bila namreč najbolj všeč tista morska želva, ki nas je prišla gledat na površje morja.

PREBERI ŠE  Sadovnjak Omana - Jebel Akhdar

Všeč pa mi je bilo tudi plezanje v plezališču Hadash. Odlična skala, super pogoji, dobre smeri … in pa prijazen domačin Mohamed, ki nama je delal družbo med plezanjem, potem pa še razkazal svoj vrt.

moški pleza v skali, plezališče HAdash

Rok pod vrhom stene v Hadashu

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena