Mestni vodnik: Varšava, Poljska

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Najin mestni vodnik: Varšava predstavlja glavno mesto Poljske, dežele, ki je bila nekoč mogočna kraljevina, danes pa dostikrat spregledana evropska država. In za ta zlom Poljaki najbolj krivijo 2. svetovno vojno in nemško vojsko, ki se je odločila Poljsko zbrisati z zemljevida. Najbolj je nasrkala ravno Varšava, ki so jo tako zbombardirali, da od nje ni ostalo kaj dosti. Bolj smiselno je bilo mesto na novo zgraditi, kot pa da bi ga obnavljali … no, ampak sedaj že prehitevam. Varšava je danes zanimiva metropola in en tak liberalen, odprt, svetovljanski košček sicer zelo nacionalistične Poljske.

Palača kulture in umetnosti varšava

Palača kulture in umetnosti je simbol Varšave, čeprav domačine spominja na neprijetne čase sovjetske vladavine

Kako do Varšave?

Trenutno je verjetno najbolj ugodna varianta potovanje z letalom. Iz Ljubljane imamo direktno povezavo z letalsko družbo LOT, cene povratne karte pa so od 100€ dalje.

Možnost je potovati tudi z vlakom ali avtobusom (FlixBus, PolskiBus) preko Dunaja in Krakova. Ampak to je dolga pot. Do Dunaja vozi avtobus približno 5h, potem bo treba prestopiti na drug avtobus, ki bo do Krakova potreboval še približno 8h. Tam spet presedemo na nov avtobus in čez cca 3h smo v Varšavi.

Kako po Varšavi?

Varšava ima podzemno železnico, tramvaje in avtobuse. Po mojem mnenju je javni prevoz v Varšavi dobro urejen in efektiven, mesto pa tako veliko, da ga boste skoraj gotovo potrebovali. Vozovnice za eno vožnjo lahko kupite na postajah, v kioskih ali tudi na avtobusu oz. tramvaju. V slednjem primeru je plačilo možno le s kovanci in ne smete pozabiti, da je treba vozovnico tudi validirati. Za metro je treba vozovnico kupiti vnaprej, saj brez nje ne morete na postajo. Cena vozovnice za eno vožnjo, kjer je vključeno neomejeno prestopov znotraj časovnega okvirja 75 minut, stane 4,4 PLN (približno 1€). Naj opozorim, da so kontrole vozovnic pogoste in zato “švercanja” ne priporočam. Preiskušeno, se ne splača 😉 Kazen sicer ni visoka, a zakaj bi jo plačevali, če je vozovnica tako poceni?

Tramvaj na mostu preko reke Visla v Varšavi

Javni prevoz v Varšavi je odlično urejen.

Kje spati?

Največ turističnih namestitev je v centru mesta. Midva priporočava hostel iz verige HI, Hostel Tatamka, ki je blizu starega centra, Palače kulture in znanosti ter predela Praga, ki velja za hipsterski oz. malo odštekan del Varšave. Poleg hostlov priporočava, da pogledate tudi na portal AirBnb, kjer se pogosto najdejo kakšna luštna stanovanja. Največkrat pa sva midva v Varšavi uporabila couchsurfing.

Kaj in kje jesti?

Če želite doživeti nekoliko starinski in deloma socialistični pridih Varšave, priporočava, da se ustavite v “bar mleczny”. To so nekakšne menze, ki izvirajo še iz sovjetskih časov. Hrana tam je okusna, tipična poljska, govorijo tudi večinoma samo poljsko in sprejemajo samo gotovino. Je pa definitivno pravo doživetje! Jaz sem jedla v Bar Familijny v centru mesta in ga lahko samo pohvalim.

Kaj pa sploh jesti? V mlečnih barih boste dobili preprosto poljsko hrano, kot je ajdova ali prosena kaša, krompir, klobase in kuhana zelenjava. Če imate srečo, bodo tisti dan stregli tudi baršt – juho iz rdeče pese, ki si jo lastijo tako Poljaki kot tudi Rusi, Ukrajinci in še kakšen narod v tistem delu sveta. Ni pomembno od kod juha izvira, pomembno je, da je dobra 😉 Druga zelo okusna in nasitna juha je žurek. Morda bi jo lahko primerjala z našim ričetom, čeprav ne čisto 🙂 Ko ste na Poljskem, je treba poskusiti tudi pieroge. Moji najljubši so z borovnicami in preliti z omako iz kisle smetane, imajo pa tudi pieroge s špinačo ali mesom. Za tiste, ki ne veste, kaj so pierogi, naj povem, da so najbolj podobni tortelinom, le oblika je drugačna.

Poljska hrana: pierogi z borovnicami

Pierogi! Na sliki se sicer ne vidi, ampak tile so z borovnicami. Njami!

Kaj si pogledati v Varšavi?

Za hiter vpogled, kaj mesto ponuja, je Free Walking Tour idealen. Po tem, ko vam vodič pokaže številne zanimivosti, pa ga vprašajte še za kakšen nasvet, kaj si v mestu pogledati. Tole so najine najljubše stvari v Varšavi:

free walking tour Warsaw

Najboljši način, kako spoznati mesto, je Free Walking Tour

Staro mesto

Varšavsko staro mesto sploh ni tako zelo staro, saj so ga zgradili šele po drugi svetovni vojni. Namreč, njihovo nekdanje staro mesto je bilo med vojno tako zelo uničeno, da so se odločili, da ga bo lažje ponovno zgraditi kot pa obnoviti. Na podlagi starih fotografij in načrtov, ki so vojno preživeli, so začeli pripravili nove načrte in mesto ponovno zgradili. Kakšen smisel ima vse skupaj, je seveda vprašanje. Meni osebno je bilo malo trapasto gledati kvazi stare hiše in poslušati zgodbe iz srednjega veka, ko pa sem vedela, da je vse skupaj le malo starejše od mene.

PREBERI ŠE  Neuspešen gozdni safari

Ampak, če človek odmisli to, je staro mesto kar lepo. Pisane hiške, stisnjene ena poleg druge obkrožajo trg Plac Zamkowy in se širijo vse do srednjeveškega obzidja oz. kar je od njega ostalo do danes.

ženska hodi po stopnicah starega mestnega jedra Varšave

Ozke ulice starega mestnega jedra

Kraljevi dvorec (Zamek Krolewski)

Kraljevi dvorec je bil dom prvih kraljev, ki prišli živet v Varšavo, kar je bilo leta 1596. Pred tem je bilo glavno mesto Poljske Krakov, nato pa se je kralj Zygmunt III Waza odločil, da ima Varšava bolj primerno, centralno lego za vladanje velikemu poljskemu kraljestvu. V spomin na ta dogodek stoji kip kralja Zygmunta na visokem stebru pred vhodom v kraljevi dvorec.

Kip kralja Zygmuta pred kraljevim dvorcem v Varšavi

Legenda pravi, da dokler bo ta kip stal, bo tudi Varšava obstajala. In glej ga zlomka, med 2. svetovno vojno je bil kip podrt.

Morska deklica

Varšava ni obmorsko mesto, a vseeno je njen zavetnik morska deklica. Imajo jo tako v svojem grbu kot tudi v obliki kipa na številnih lokacijah po mestu. Najbolj znana je verjetno morska deklica na tržnici. Legenda pravi, da sta bili nekoč v Baltskem morju dve morski deklici. Ena se je odločila ostati na Danskem in jo danes poznamo kot morsko deklico Kopenhagna, druga pa je zaplavala v reko Visla in prispela do Varšave. Tam so jo ljudje lepo sprejeli in jo oboževali zaradi njenega petja. Nekoč pa se je našel neki koristoljubnež, ki je morsko deklico ujel in želel z njenim petjem zaslužiti. Ribiči ob reki so nekoč njene klice na pomoč in jo prišli rešit, v zahvalo pa jim je morska deklica obljubila, da bo z mečem varovala Varšavo.

kip morske deklice v Varšavi

Morska deklica je zavetnica Varšave

Spomenik in muzej varšavski vstaji

Poljaki so med drugo svetovno vojno zelo trpeli pod okupatorji in v Varšavi so se leta 1944 odločili temu narediti konec. Organizirali so veliko vstajo, s katero so mislili, da bodo dosegli suverenost mesta. Vendar se je zalomilo, organizacija je odpovedala in posledično je nemška vojska uničila praktično celo Varšavo. Leta 2004 so v spomin na te boleče dogodke odprli zelo zanimiv muzej, pred njega pa postavili spomenik trpečega ljudstva. Vredno ogleda in razmisleka o tem, kako hudo je bilo življenje med vojno. Jaz sem bila po ogledu izredno hvaležna za mir v Sloveniji in Evropi v zadnjih 25 letih in da mi česa tako hudega ni bilo treba doživeti.

spomenik varšavski vstaji

Spomenik varšavski vstaji je narejen tako, da zares občutiš trpljenje in strah upodobljenih ljudi

Najboljši razgled na mesto – Palača kulture in znanosti

Palača kulture in znanosti je bilo darilo Stalina Poljski. Podobno stavbo so dobili tudi npr. Latvijci v Rigi, še več pa jih je v Moskvi. Stavba, ki je sicer sama po sebi čisto lepa, je zaradi zgodovine na Poljskem zelo zasovražena. Ne vedo točno, kaj bi z njo. Porušiti se jim je ne splača, nihče pa nima posebnega veselja, da bi imel v njej pisarne. No, vseeno z leti se stvari nekoliko pozabijo in varšavska palača živi z mestom in vedno bolj postaja njen prepoznavni znak. Za turiste je gotovo veliko vredno, da se lahko povzpnejo v 30. nadstropje te stavbe, od koder je odličen razgled na celotno mesto.

palača kulture in znanosti v varšavi, poljska

Palača kulture in znanosti je med višjimi stavbami v Evropi

Predel Praga

Na drugi strani reke Visle se nahaja predel Praga, ki je nekaj čisto posebnega. To je najstarejši del Varšave, ki med vojno ni bil hudo prizadet. Še ne dolgo nazaj je bil to kraj, kamor ni bilo varno hoditi, saj je bilo tu veliko kriminala. Dandanes pa Praga doživlja preobrazbo in postaja mesto za mlade, kjer se vedno nekaj dogaja, odpirajo se nove galerije, klubi, bari, v parkih se ovijajo koncerti … Če pa nič od tega ni na sporedu tisti dan, ko boste tam, pa si je vredno pogledati številne grafite, ki prekrivajo vedno več starih hiš.

grafit na stanovanjskem bloku, Praga , Varšava

Stare hiše v predelu Praga danes prekrivajo grafiti

Kopernik in Chopin

Nikolaj Kopernik je bil znanstvenik in astronom, ki je prvi predlagal heliocentrični sistem našega osončja. Z drugimi besedami, on je tisti, ki je prvi rekel, da je Sonce center, ostali planeti pa se vrtijo okoli njega. Če imate čas, se splača zaviti v Copernicus Science Centre. Gre za izredno interaktiven muzej o znanosti, ki je namenjen tako otrokom kot tudi odraslim. Za tiste z manj časa v Varšavi pa predlagava, da Kopernika pozdravite v obliki kipa v mestu 🙂

kip Nikolaj Kopernik, varšava

Gospod Kopernik z modelom osončja

Frydryk Chopin pa je bil poljski glasbenik, pianist in skladatelj. Njemu na čast so uredili muzej Frydryk Chopin Museum, ki preko avdio in video vsebin predstavi njegovo življenje, delo in čas, v katerem je živel. Če nimate časa ali veselja nad muzeji pa lahko stopite v cerkev Sv. križa (Bazylika Świętego Krzyża), kjer je Chopinova grobnica. V času najinega obiska se je v cerkvi odvijal tudi pianistični koncert, ki je dal ogledu cerkve čudovito glasbeno ozadje.

Tukaj počiva Chopinovo srce

Preden sem prišla na Poljsko, sem si vedno mislila, da tu ni kaj dosti za videti. A sem se motila. Že Krakov me je izredno pozitivno presenetil, Varšava pa sploh, saj sem od nje pričakovala še manj. Tukaj je res ogromno dogajanja, možnosti ogledov, prijetnih parkov za uživanje na zraku ali poleti celo kopanje v reki Visli, da ne govorim o odličnih restavracijah in nočnem življenju. Zato le pogumno, če dobite možnost, si Varšavo le oglejte.

ljudje se kopajo in sončijo ob reki Visli

Poletno vzdušje ob reki Visli

Komentiraj

2 komentarja

Petra M 08/2018 - 20:33

Zanimivo, da nista izpostavila rojstne hiše Marie Curie Sklodowske, vsaj glede na Katarinino izobrazbo 🙂 Jaz sem bila v muzeju čisto raznežena, verjetno so se mi uresničile nezavedne otroške želje. V Copernicus Science Centre mi je pa itak časa zmanjkalo. Verjetno ne bi smela porabiti ene ure za pihanje unih velikih milnih mehučkov (mehurjev???) 🙂

Odgovor
Katarina 08/2018 - 20:25

Jaaa, za Marie Curie je zmanjkalo časa 🙁 Bo treba še enkrat it, čeprav sem bila že tolikokrat, da ne štejem več 🙂

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena