Prestop v Istanbulu – kako do mesta in kaj si tam pogledati?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Objava je bila posodobljena junija 2022, ko je v uporabi že novo letališče v Istanbulu.

Ko sva izbirala letalsko karto za v Oman leta 2017, sva našla let s Turkish Airlines, kjer sva imela v eno smer 6h in v drugo kar 12h postanka v Istanbulu. Prav tako sva imela tudi letos, junija 2022 na poti na Maldive en daljši prestop v Istanbulu (13h). Zdelo se nama je naravnost fenomenalno, da bova takole “zastonj” prišla v Istanbul, ki je itak že nekaj časa na najinem spisku želja. Prestop v Istanbulu sva izkoristila kadar se je le dalo. Prvič, ko sva letela v Oman sva tistih 6h izkoristila za res hiter ogled Grand Bazarja (takrat je obratovalo še “staro” Ataturk letališče v Istanbulu, ki je bilo bližje centru), drugedvakrat pa sva si vzela čas za nekoliko bolj obširen obisk mesta. Gotovo pa se v Istanbul nekoč še vrneva in si pogledava še tiste manj turistične stvari.

modra mošeja Istanbul

Mošeja Sultana Ahmeda ali Modra mošeja je verjetno najbolj znana stavba v Istanbulu

Ko sva potovala v Oman, je delovalo še staro Atatürk letališče, ki je bilo bližje mestu in je bilo zato možno izkoristiti tudi krajši, 6-urni prestop. Odkar pa je v uporabi novo letališče (IST), pa mora biti prestop dolg vsaj 8h -9h, da se vam splača v mesto.

Prestop v Istanbulu

Za daljše prestope letalska družba Turkish Airlines ponuja brezplačen hotel, včasih, so ponujali tudi brezplačen ogled mesta – trenutno ponudbo preveri direktno pri letalski družbi tukaj. Ampak če si malo popotnika, boš verjetno želel mesto pogledati sam, v lastni organizaciji. Tako sva to storila tudi midva in tukaj z vami deliva svoje nasvete za prestop v Istanbulu.

Istanbul - mošeja

Istanbul

Kako iz letališča v center Istanbula?

Poglejmo najprej časovnico, koliko časa potrebujemo za katero stvar na letališču v Istanbulu in koliko časa traja pot iz letališča do mesta. Vedeti je treba, da je od aprila 2019 v Istanbulu odprto novo, večje letališče, ki je od centra mesta precej bolj oddaljeno kot pa staro letališče Atatürk. Novo letališče v Istanbulu je res ogromno, zato krajši layoverji (obisk mesta) niso več smiselni. Zato bodite pozorni, če kje na spletu berete podobne nasvete za prestop v Istanbulu. Preverite, o katerem letališču govorijo. Torej, za novo letališče veljajo naslednje časovnice:

  • Računajte vsaj 1h za pot od letala pa do izhoda iz letališča. Treba je poudariti, da je letališče veliko in je treba prehoditi kar nekaj sto metrov, potem pa pride na vrsto še čakanje za kontrolo potnih listov. Na srečo Slovenci za vstop v Turčijo ne potrebujemo vize, le potni list, ki mora biti veljaven še 6 mesecev.
  • Za vožnjo do mesta potrebuješ 1h – 1,5h v vsako smer. Trenutno je najbolj priročen avtobus Havaist, ki ima več linij in pelje na različne lokacije po mestu. Npr. linija IST-12 vas pripelje do AKSARAY – BEYAZIT MEYDAN, ki je v bližini Sultanahmeta (glavnega trga v Istanbulu). V gradnji je tudi metro, ki bo čez nekaj let prestop v Istanbulu naredil veliko lažji za ogled mesta. Cena shuttla je okoli 50 TL (turških lir, kar je približno 3€).
  • Na letališču je zelo priporočljivo biti vsaj 2h pred letom, tudi če prtljage ne oddajaš. Namreč, istanbulsko letališče je ogromno in polno nekih kontrol, kjer hitro izgubiš dragocene minute.
PREBERI ŠE  Višinska bolezen – kaj je to in kako se z njo spopasti

Skupaj torej porabiš minimalno 6h samo za pot in opravke na letališču.

Notranjost mošeje Beyazit Camii

Notranjost mošeje Beyazit Camii

Kaj lahko vidiš v Istanbulu v 2h?

Ko sva imela 6h prestop na starem letališču, sva šla v mesto in si v 2h, kolikor sva bila v mestu nekaj ogledala. V primeru novega letališča, pa je minimum 8h-9h dolg prestop. Tu se pojavi vprašanje: bi šel v mesto ali ostal na letališču? Midva seveda izkoristiva vsako priložnost (tudi če potem Rok zgublja živce, ker hitiva 🙂 ). Torej, kaj sva si midva pogledala, ko sva imela v Istanbulu le 2h časa.

Hagia Sofia Istanbul

Prestop v Istanbulu: Hagija Sofija

Grand Bazar

Midva sva ta kratek čas vseeno izkoristila in se odpeljala do Grand Bazaar-ja. Prehodila sva ga po dolgem in po čez, se naužila vseh možnih vonjav: začimb, čajev, parfumov, kebabov in si pogledala pisane stojnice. Domačini pravijo, da je ta bazar postal čisto preveč turističen in obstaja velika verjetnost, da vas kje ogoljufajo. Midva nimava nobene slabe izkušnje, je pa tudi res, da nisva nič kupovala (razen soka iz granatnega jabolka).

Ogledala sva si še bližnjo mošejo Beyazit Camii, potem pa je bil že čas za povratek. Namesto bazarja bi si v istem času lahko pogledala tudi Modro mošejo in Hagijo Sofijo, drugi dve veliki znamenitosti mesta.

Mošeja Bayazit Camii Istanbul

Mošeja Bayazit Camii in ogromna turška zastava – standardna dekoracija stavb v Istanbulu 🙂

Kaj lahko vidiš v Istanbulu v 6h?

Za prestope daljše od 12h, se že resno splača razmišljati o izletu v mesto. Če imate recimo 13h, vam to prinese približno 6h – 7h v samem mestu. 6h je za ogled pomembnejših istanbulskih znamenitosti ravno prav. Seveda ne dovolj, ampak za dobiti občutek o mestu pa je 🙂 Midva sva imela dvakrat tako dolg prestop. Prvič sva si pogledala 4. Levent, Hagio Sofijo, Cisterno ter Modro mošejo. Drugič pa Topkapi palačo in šla na krajše “križarjenje” po Bosporju.

4. Levent

Najin prvi daljši prestop v Istanbulu sva izkoristila za druženje s prijateljico, domačinko, ki nama je razkazala mesto in njegove posebnosti. Zjutraj sva se najprej odpeljala v poslovno četrt 4. Levent, kjer sva si v pekarni privoščila turško presto za zajtrk in čeprav ne pijeva kave, sva v sosednji kavarni Coffe Shop Artukbey poskusila odlično turško kavo. Ko sva se okrepčala, je bil čas za raziskovanje mesta.

turška kava

Lično postrežena turška kava

Najprej je bil na vrsti obisk lokalnega bazarja Yeni Levent bazaar, manjše tržnice, ki jo postavijo tukaj enkrat na teden. V primerjavi z Grand Bazaarjem je bil ta market nekaj čisto drugega! Manjši, ampak tudi veliko bolj pristen, tu so domačini res kupovali stvari, hrano, obleke, bila sva edina tujca in bilo je prijetno. Navdušena sva bila tudi nad tem, kako lepo je bila hrana postavljena na stojnicah.

Peš sva jo nato mahnila proti trgu Taksim, dalje do Galata Tower in nato v staro mestno jedro med turiste. Na Eminönü tržnici sva nakupila še zadnje spominke za domov, nato pa so sledili še tisti bolj turistični ogledi: cisterna rimske bazilike, Hagia Sofija in Modra mošeja.

Cisterna rimske bazilike

Noro lep podzemni prostor za hranjenje vode v rimskih časih je danes spremenjen v muzej. Trenutno ceno vstopnine preveri na njihovi spletni strani. Ko sva bila midva tam, je bila cena okoli 5€, sprejemali pa samo gotovino in niso dali nobenega popusta za študente. Vseeno zelo vredno ogleda.

rimska cisterna Istanbul

Danes prazna podzemna dvorana, včasih pa je bila tu zaloga vode za cesarsko palačo

Hagija Sofija (Ayasofya)

Hagija Sofija (Ayasofya) je bila nekoč krščanska cerkev, presežek takratnega časa (pozno rimsko cesarstvo), kasneje (otomansko cesarstvo) je bila spremenjena v mošejo, potem je bila muzej, sedaj pa je spet mošeja. Midva sva jo obiskala še ko je bila muzej in se jo je dalo normalno obiskati.  Kljub temu, da je sedaj to mošeja, je menda vstop še vedno mogoč tudi za ne-muslimane. Zadnje informacije preveri na njihovi spletni strani.

notranjost Hagia Sofia Istanbul

Čudovita notranjost Hagije Sofije, kjer se plepletajo krščanski in islamski elementi

Modra mošeja

Za konec sva si ogledala še mošejo Sultana Ahmeda ali Modro mošejo, ki pa je še delujoča mošeja, zato je vstop prost, a možen le ob časih, ko notri ne potekajo molitve. Obleka za vstop mora biti primerna muslimanskim standardom, torej dolge hlače in pokrita ramena, za ženske pa tudi ruta na glavi.

notranjost modre mošeje Istanbul

Modra mošeja je dobila ime po modrih ploščicah v notranjosti. Ampak … tako modra pa tudi ni! 🙂

Zadnje dejanje v Istanbulu je bilo še kosilo v bližnji restavraciji, kjer sva si privoščila turške mesne kroglice, köfte, nato pa sva se odpravila proti letališču. Ja, vse to sva si ogledala v približno 12h, kolikor sva imela časa med letoma v Istanbulu ob povratku iz Omana.

PREBERI ŠE  Najcenejši najem terenskega avtomobila v Omanu

Če bi spustila poslovno četrt 4. Levent in tamkajšnji bazar, bi si lahko v tem času privoščila tudi vožnjo z ladjico po Bosporski ožini.

Palača Topkapi

Najin zadnji prestop v Istanbulu je bil junija 2022, ko sva imela spet 13h prestop, kar je pomenilo nekih 6h v mestu. Ker sva že kar nekaj znamenitosti mesta videla, sva se tokrat odločila za ogled palače Topkapi in za vožnjo po Bosporju z ladjico.

Topkapi palača je bila v 15. in 16. stoletju glavna rezidenca otomanskih sultanov, danes pa je en ogromen muzej. Za ogled Topkapi bi lahko človek potreboval cel dan, toliko je za videti. Midva sva prišla približno 2,5h pred zaprtjem in izkoristila vsako minuto, ki nama je bila na razpolago. Pa še nisva videla vsega. Topkapi je sestavljen iz številnih vrtov, paviljonov, okrašenih s ploščicami, starinskega pohištva in opreme ter slavnih soban harema (za kamor se kupi ločena vstopnica). Nama je bilo res všeč in priporočam vsakemu.

Z ladjico po Bosporju

Tole “križarjenje” po Bosporju nama je ostalo še od prejšnjega obiska Istanbula. Najina prijateljica nama je predlagala državno firmo, ki organizira križarjenja, Sehir Hatlari. Najbolj poceni menda in zanesljivo. Problem je bil v tem, da so križarjenja le enkrat na dan in da sva ga zamudila. Tako sva šla v pristanišče Eminomu v Istanbulu brez rezervacije in se sprehodila med ponudniki. Najbolj pogosto so nama ponudili 90-minutno križarjenje za okoli 5€ po osebi. Ampak, ker se nama ni dalo (čas sva še imela, le utrujena sva bila in nisva želela po temi iskat avtobusa za nazaj na letališče), sva potem izbrala kar redno linijo trajektov, ki vozijo iz Eminomu do Besiktas. Kratka vožnja, ki ni bila tako zelo razgledna, kot bi bilo “križarjenje”, ampak dovolj, da sva dobila občutek za to. Naslednjič greva pa na daljše križarjenje.

Dan sva zaključila v Besiktas-u, to je predel Istanbula, ki je znan po “kumpir-ju”. Kumpir je pečen krompir z dodatkom masla, sira in poljubne zelenjave. Noro dobro in tudi noro nasitno 🙂

kumpir - tipična jed v Istanbulu

Priprava kumpirja

Transport po Istanbulu

Informacije o metro in tramvaj linijah lahko najdete na tejle povezavi.

Za več voženj oz. prestopanj v Istanbulu, se vam splača kupiti Istanbulkart, ki je nekaj takega kot ljubljanska Urbana. Kartica na katero naložiš denar in z njo plačuješ javni prevoz po mestu. Kartico se da kupiti na letališču na avtomatu, prav tako se jo da tam tudi napolniti. Ali pa na vseh večjih postajah v mestu. Navadno je tako, da se avtomati za polnjenje urbane sprejemajo le gotovino, redkokaketri tudi kartico. Vsaka oseba mora imeti svojo kartico (včasih je bila ena za več oseb).

Kot opisano zgoraj, sva uporabila tudi redno linijo trajekta (pa nekaj tramvajev in podzemno), kjer sva povsod uporabila Istanbulkart. Istanbul je tako velik, da se boste gotovo poslužili javnega transporta. Midva sva, kjer se je le dalo pešačila, vendar pa so razdalje v Istanbulu vseeno tako zelo velike, da brez javnega prevoza ne bo šlo.

Prestop v Istanbulu: večerni pogled na Sultanahmet, Istanbul

Čudoviti Istanbul

Strošek prestopa v Istanbulu

Prvič, ko sva prestopala v Istanbulu, sta naju oba izleta v Istanbul skupaj stala 44€, torej 22€ na osebo: vključno s prevozom po mestu, hrano in pijačo in vstopninami. Drugič pa sva za en prestop dala 54€ za oba. Stvar je seveda odvisna od vstopnin, ki jih boste plačali.

PREBERI ŠE  Kaj se bo pa danes skuhalo? Hrana v Avstraliji in na Novi Zelandiji

Če ste torej malo raziskovalci in radi sami obiskujete kraje in si jih ogledujete v svojem tempu, je prestop v Istanbulu definitivno vredno izkoristiti.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena