Prestop v Istanbulu – kako do mesta in kaj si tam pogledati?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Objava je bila posodobljena februarja 2020, ko je v uporabi že novo letališče v Istanbulu.

Ko sva izbirala letalsko karto za v Oman, sva našla let s Turkish Airlines, kjer sva imela v eno smer 6h in v drugo kar 12h postanka v Istanbulu. Zdelo se nama je naravnost fenomenalno, da bova takole “zastonj” prišla v Istanbul, ki je itak že nekaj časa na najinem spisku želja. Prestop v Istanbulu sva izkoristila kar dvakrat, prvič za res hiter ogled Grand Bazarja, drugič pa za nekoliko bolj obširen obisk mesta. Gotovo pa se v Istanbul nekoč še vrneva in si pogledava še tiste manj turistične stvari.

Ko sva potovala v Oman, je delovalo še staro Atatürk letališče, ki je bilo bližje mestu in je bilo zato možno izkoristiti tudi krajši, 6-urni prestop. Odkar pa je v uporabi novo letališče (IST), pa mora biti prestop dolg vsaj 8h, da se vam splača v mesto.

modra mošeja Istanbul

Mošeja Sultana Ahmeda ali Modra mošeja je verjetno najbolj znana stavba v Istanbulu

Prestop v Istanbulu

Za daljše prestope letalska družba Turkish Airlines ponuja brezplačen hotel, včasih, ko je delovalo še staro letališče, so ponujali tudi brezplačen ogled mesta, ki pa je sedaj zaradi oddaljenosti novega letališča nekoliko otežen. Zato je edino smiselno, da si mesto ogledati sami, na lastno pest. Tako sva to storila tudi midva.

Kako iz letališča v center Istanbula?

Poglejmo najprej časovnico, koliko časa potrebujemo za katero stvar na letališču v Istanbulu in koliko časa traja pot iz letališča do mesta. Vedeti je treba, da je od aprila 2019 v Istanbulu odprto novo, večje letališče, ki je od centra mesta precej bolj oddaljeno kot pa staro letališče Atatürk. Novo letališče v Istanbulu je res ogromno, zato krajši layoverji niso več smiselni.

  • Računajte vsaj 1h za pot od letala pa do izhoda iz letališča. Treba je poudariti, da je letališče veliko in je treba prehoditi kar nekaj sto metrov, potem pa pride na vrsto še čakanje na emigracijskem okencu. Na srečo Slovenci za vstop v Turčijo ne potrebujemo vize, le potni list, ki mora biti veljaven še 6 mesecev.
  • Za vožnjo do mesta potrebuješ 1,5h – 2h v vsako smer. Trenutno je najbolj priročen shuttle Havaist, ki ima več linij in pelje na različne lokacije po mestu. Npr linija IST-20 vas pripelje direktno do Sultanahmeta (glavnega trga v Istanbulu). V gradnji je tudi metro, ki bo čez nekaj let prestop v Istanbulu naredil veliko lažji za ogled mesta. Cena shuttla je 18 TL (turških lir, kar je približno 2 – 3€).
  • na letališču je zelo priporočljivo biti vsaj 2h pred letom, tudi če prtljage ne oddajaš. Namreč, istanbulsko letališče je ogromno in polno nekih kontrol, kjer hitro izgubiš dragocene minute.

Skupaj torej porabiš 7h samo za pot. 

Notranjost mošeje Beyazit Camii

Notranjost mošeje Beyazit Camii

Kaj lahko vidiš v Istanbulu v 2h?

9h dolg prestop je ravno na meji – bi šel v mesto ali ostal na letališču? Midva seveda izkoristiva vsako priložnost (tudi če potem Rok zgublja živce, ker hitiva 🙂 ). Torej, kaj sva si midva pogledala, ko sva imela v Istanbulu le 2h časa.

Hagia Sofia Istanbul

Prestop v Istanbulu: Hagija Sofija

Midva sva ta kratek čas vseeno izkoristila in se odpeljala do Grand Bazaar-ja. Prehodila sva ga po dolgem in po čez, se naužila vseh možnih vonjav: začimb, čajev, parfumov, kebabov in si pogledala pisane stojnice. Domačini pravijo, da je ta bazar postal čisto preveč turističen in obstaja velika verjetnost, da vas kje ogoljufajo. Midva nimava nobene slabe izkušnje, je pa tudi res, da nisva nič kupovala (razen soka iz granatnega jabolka).

Ogledala sva si še bližnjo mošejo Beyazit Camii, potem pa je bil že čas za povratek. Namesto bazarja bi si v istem času lahko pogledala tudi Modro mošejo in Hagijo Sofijo, drugi dve veliki znamenitosti mesta.

Mošeja Bayazit Camii Istanbul

Mošeja Bayazit Camii in ogromna turška zastava – standardna dekoracija stavb v Istanbulu 🙂

Kaj lahko vidiš v Istanbulu v 6h?

Za prestope daljše od 12h, se že resno splača razmišljati o izletu v mesto. Če imate recimo 13 ali pa celo 15h med letoma, vam to prinese približno 6h v samem mestu. 6h je za ogled pomembnejših istanbulskih znamenitosti ravno prav. Seveda ne dovolj, ampak za dobiti občutek o mestu pa je 🙂

PREBERI ŠE  Kakšne so kaj cene na Jamajki
4. Levent

Midva sva najin daljši prestop v Istanbulu izkoristila za druženje s prijateljico, domačinko, ki nama je razkazala mesto in njegove posebnosti. Zjutraj sva se najprej odpeljala v poslovno četrt 4. Levent, kjer sva si v pekarni privoščila turško presto za zajtrk in čeprav ne pijeva kave, sva v sosednji kavarni Coffe Shop Artukbey poskusila odlično turško kavo. Ko sva se okrepčala, je bil čas za raziskovanje mesta.

turška kava

Lično postrežena turška kava

Najprej je bil na vrsti obisk lokalnega bazarja Yeni Levent bazaar, manjše tržnice, ki jo postavijo tukaj enkrat na teden. V primerjavi z Grand Bazaarjem je bil ta market nekaj čisto drugega! Manjši, ampak tudi veliko bolj pristen, tu so domačini res kupovali stvari, hrano, obleke, bila sva edina tujca in bilo je prijetno. Navdušena sva bila tudi nad tem, kako lepo je bila hrana postavljena na stojnicah.

Peš sva jo nato mahnila proti trgu Taksim, dalje do Galata Tower in nato v staro mestno jedro med turiste. Na Eminönü tržnici sva nakupila še zadnje spominke za domov, nato pa so sledili še tisti bolj turistični ogledi.

Center Istanbula

  • Cisterna rimske bazilike – noro lep podzemni prostor za hranjenje vode v rimskih časih, danes spremenjen v muzej. Vstopnina: 20 TL (kar je približno 5€), sprejemajo samo gotovino in ne dajejo nobenega popusta za študente. Vseeno zelo vredno ogleda.
rimska cisterna Istanbul

Danes prazna podzemna dvorana, včasih pa je bila tu zaloga vode za cesarsko palačo

  • Hagija Sofija (Ayasofya) je bila nekoč katoliška cerkev, presežek takratnega časa (pozno rimsko cesarstvo), kasneje (otomansko cesarstvo) je bila spremenjena v mošejo, sedaj pa je muzej. Vstopnina je 40 TL (približno 10€), sprejemajo tudi kartice in da se dobiti kakšen popust ? Priporočava, da si ta muzej ogledate čim prej, saj menda turški predsednik Erdogan načrtuje, da jo bo spet spremenil v mošejo in zaprl za ne-muslimane.
notranjost Hagia Sofia Istanbul

Čudovita notranjost Hagije Sofije, kjer se plepletajo krščanski in islamski elementi

  • Za konec sva si ogledala še mošejo Sultana Ahmeda ali Modro mošejo, ki pa je še delujoča mošeja, zato je vstop prost, a možen le ob časih, ko notri ne potekajo molitve. Obleka za vstop mora biti primerna muslimanskim standardom, torej dolge hlače in pokrita ramena, za ženske pa tudi ruta na glavi.
notranjost modre mošeje Istanbul

Modra mošeja je dobila ime po modrih ploščicah v notranjosti. Ampak … tako modra pa tudi ni! 🙂

Zadnje dejanje v Istanbulu je bilo še kosilo v bližnji restavraciji, kjer sva si privoščila turške mesne kroglice, köfte, nato pa sva se odpravila proti letališču.

Če bi spustila poslovno četrt 4. Levent in tamkajšnji bazar, bi si lahko v tem času privoščila tudi vožnjo z ladjico po Bosporski ožini.

Transport in stroški – ko sva si Istanbul ogledala iz starega letališča

Zemljevid metro in tramvaj linij lahko najdete na tejle povezavi.

Za več voženj oz. prestopanj v Istanbulu, se vam splača kupiti Istanbulkart, ki je nekaj takega kot ljubljanska Urbana. Kartica na katero naložiš denar in z njo plačuješ javni prevoz po mestu. Cena karte je 6TL (1,5€), cena ene vožnje s to kartico 2,3TL (cca 0,6€), prestop pa stane 1,65TL (0,4€). Brez Istanbulkart je cena vožnje 4TL, torej 1€. Dobra stvar je, da Istanbulkart ni vezana na osebo. To pomeni, da lahko več oseb uporablja eno, po povratku domov, pa jo lahko daš še prijatelju ?? Istanbulkart se kupi oz. napolni v kioskih ali avtomatih, ki pa sprejemajo samo bankovce!

Naju sta oba izleta v Istanbul skupaj stala 44€, torej 22€ na osebo: vključno s prevozom po mestu, hrano in pijačo in vstopninami. (pri vstopninah sva uspela dobiti nekaj popusta, Istanbulcard sva dobila od prijatelja). Če ste torej malo raziskovalci in radi sami obiskujete kraje in si jih ogledujete v svojem tempu, je prestop v Istanbulu definitivno vredno izkoristiti.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog