Izleti v okolici Prage

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Praga je glavno mesto Češke in je že sama po sebi izredno zanimiva. Ampak, če želite iz obiska Prage narediti še kaj več, videti še kaj narave ali pa še kakšno drugo češko znamenitost, potem bo tale objava ravno prav za vas. Izleti v okolici Prage so številni, spodaj pa sva naštela najine top ideje. In ni jih malo! Češka je vendarle precej lepa in zanimiva dežela.

Izleti v okolici Prage

Najlažje je Češko raziskovati z avtomobilom in tudi na vse te izlete v okolici Prage priporočava, da se odpravite z avtomobilom. Določene kraje se da obiskati tudi z javnim prevozom, ne pa vseh.

Češka Švica (Saška Švica) – peščenjakove gore

Češka Švica (České Švýcarsko po češko oz. Bohemian Switzerland po angleško) je nacionalni park na SZ Češke, tik ob meji z Nemčijo. Področje je znano po peščenjakovih hribih in njihovih nenavadnih oblikah. Morda je bolj kot Češka Švica poznana Saška Švica. Gre za enako pokrajino, le da leži na drugi strani meje, v Nemčiji.

peščenjak, gore Saška Švica, Češka Švica

Peščenjak v Saški Švici

Češka Švica se nahaja okoli 150km severno od Prage, priporočava pa, da si vzamete res en cel dan za obisk tega dela Češke. Če imate možnost, pa ostanite tam dva dni in raziskujte tako češko, kot tudi nemško stran tega nacionalnega parka. Obstaja železniška povezava s Prago, lažje in hitreje pa je, če imate svoj avto.

Glavni znamenitosti Češke Švice sta Pravčicka Brana – naravno okno in soteska Kamenice, če pa se zapeljete čez mejo v Nemčijo, pa je možnosti za pohode med peščenjakovimi stolpi ogromno. Več o Saški Švici oz. Češki Švici si preberite na blogu tule.

naravno okno pravčicka brana, češka švica

Pravčicka brana na češki strani – Češka Švica

Panska skala – nenavadna bazaltna skala sredi Češke

Panska skala bi lahko v prevodu pomenila “gospodova” skala. Ampak dejansko gre pa za skalo iz bazaltnih stebrov. Ste že bili na Islandiji? Ali pa morda na Severni Irski? Poznate Giant’s Causeway? Ste že videli bazaltne stebre šestkotne oblike? Tudi Panska skala je narejena iz takih bazaltnih šestkotnih stebrov, ki so posledica vulkanske aktivnosti. Kar pomeni, da je bila vsaj nekoč prisotna vulkanska aktivnost tudi na Češkem. Panska skala naj bi nastala okoli 30 milijonov let nazaj, tako da je očitno od vulkanske aktivnosti minilo že kar nekaj časa.

Panska skala - izlet iz Prage

Panska skala – bazaltni stebri na Češkem

Panska skala se nahaja blizu kraja Novy Bor, približno 100km severno od Prage. Najlažje jo boste obiskali z avtomobilom. Včasih je bil tu kamnolom, po 2. svetovni vojni pa so ga zaprli in Pansko skalo razglasili kot naravni spomenik. Visoka je do 12m, pred njo pa so naredili manjše jezero, ki jo naredi precej fotogenično. Panska skala je sestavljena iz manjših oz. tanjših bazaltnih stebrov. Na srečo so ti stebri različnih višin in se da po njih splezati tudi na vrh skale. Ne potrebujete veliko časa za ogled tega, je pa izredno zanimivo.

Karlovy Vary – kopališko mesto

Karlovy Vary so prestižno češko kopališko mesto. Morda bi ga lahko primerjali z našo Rogaško Slatino. Številni termalni izviri, bogati z minerali so že od nekdaj privabljali bogataše. Največji razcvet so Karlovy Vary doživeli v 19. stoletju, zato je tudi arhitektura pretežno v tistem stilu. Danes poleg kopanja v termalni vodi lahko uživamo tudi v pitju menda zdravilne vode in seveda ob sprehodu skozi čudovito mesto. Karlovy Vary se nahajajo 130km zahodno od Prage in so dostopni tudi z vlakom iz Prage.

PREBERI ŠE  Adršpach - nori hribi na Češkem

Več o kraju Karlovy Vary je že napisanega na blogu, zato le klikni sem in si preberi.

Karlovy Vary - pisane hiše ob reki

Karlovy Vary je lepo srednjeveško mesto na Češkem

Kutna Hora – strašljiva cerkev, kjer so človeške kosti za okras

Kutna Hora se nahaja približno 80km vzhodno od Prage in je znana po svoji katedrali ter kostnici. Kostnica je prostor pod cerkvijo, kjer so hranili kosti, ki so jih prenesli iz bližnjega pokopališča (bilo je že nabito polno). Menih, ki je bil takrat zadolžen za “pospravljanje” kosti v kostnico, se je očitno odločil, da bi bile lahko človeške kosti tudi zanimiv okras. In tako je iz njih sestavil piramide iz kosti, kasneje pa so naredili še baročne lestence in druge okraske. Stvar je kar malo strašljiva, a malo tudi zanimiva 😉

Več fotografij in informacij o Kutni Gori najdeš na blogu tule. 

lestenec iz kosti. Kutna Hora, Sedlec

Lestenec iz kosti, Sedlec

Grad Karlštejn

Grad Karlštejn velja za najlepši grad na Češkem. Nahaja se 30km južno od Prage in je tako idealen za izlet iz Prage. Grad Karlštejn je zgrajen v gotskem slogu in njegovi stolpi rahlo spominjajo na obrambne stolpe na Karlovem mostu v Pragi. Grad je dal zgraditi kralj Karel IV, po katerem je grad dobil tudi ime. Poseben oz. pomemben pa je bil grad predvsem zato, ker je hranil kraljeve dragulje. Danes je grad Karlštejn precej turistična zadeva, parkiranje je omejeno (in drago), tako da se bolj splača na pot do Karlštejna z javnim prevozom. Midva sva se potem odpeljala še malo naokoli in šla malo peš do tele točke, od koder je čudovit razgled na grad: 49.935703, 14.195572.

grad karlštejn, ideja za izlet iz Prage

Grad Karlštej

Kanjon Velka Amerika

Čisto blizu gradu Karlštejn se nahaja še ena zanimivost, ki pa ni niti približno tako elitna in veličastna kot grad Karlštejn. Kanjon “Velka Amerika” oz. po naše Velika Amerika je pravzaprav zapuščen kamnolom, katerega dno je poplavljeno. Tako nastalo jezero je priljubljeno poletno zbirališče za domačine. Pa čeprav na vsakem koraku znaki opozarjajo na smrtno nevarnost zaradi strmih pobočij in globoke vode 🙂 V času najinega obiska sva bila tam čisto sama (zgodaj zjutraj v pomladnih mesecih), vodostaj jezera v kamnolomu pa tudi ni bil pretirano visok, ne čist. Torej, kopanje je gotovo odpadlo. Sva se pa vseeno sprehodila okoli kamnoloma in odkrila še Malo Ameriko, Mehiko in Kanado 🙂

zapuščen kamnolom blizu Prage

Pogled na Mehiko, zapuščen kamnolom blizu Prage

Prav ste prebrali. Tam okoli je več kamnolomov, ki so sedaj že vsi zapuščeni, preraščeni z zelenjem in v večini primerov tudi poplavljeni, da je na dnu nastalo jezero. Velika Amerika je največji kamnolom z dolžino 800m in višino/globino do 100m. Ostali so manjši, a morda zato prijetnejši. Nama je bil najlepši kamnolom Mehika, ki je bil bolj zelen in je deloval bolj naraven.

Grad Konopište

Naslednji na najini poti je bil grad Konopište, ki se nahaja približno 50km JV od Prage. Gre za nekoliko bolj “umirjen” grad, z manj obiskovalci – ali pa je bilo vsaj v času najinega obiska tako. Grad Konopište je znan predvsem zaradi svojega nekdanje lastnika, avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda (ki je bil kasneje ubit v Sarajevu, ta atentat pa je bil povod za 1. svetovno vojno). Franc Ferdinand je grad Konopište kupil konec 19. stoletja in ga dal prenoviti, da bi bila to njegova kraljeva rezidenca. Menda mu je bil ta grad ljubši kot pa dvorci na Dunaju. Dandanes je grad kot grad s številnimi lovskimi trofejami v notranjosti, ter medvedom (pravim, živim medvedom) v ogradi pred gradom.

grad konopište, - eden izmed 4 stebrov gradu, ideja za izlet iz Prage

Grad Konopište

Grad Hluboka

150km južno od Prage, v bližini kraja Češke Budjejovice se nahaja še tretji grad v okolici Prage, to je grad Hluboka. Ta grad po zunanjosti spominja na grad Windsor – rezidenco angleške kraljice v okolici Londona. Sicer je bil zgrajen že precej dolgo nazaj (v 14. stoletju, najverjetneje), a so ga v 19. stoletji preuredili v današnjo podobo. Moram reči, da nama je bil ta grad precej všeč, čeprav ima nekatere bizarne elemente. Recimo na kljuki od glavnih, vhodnih vrat je uprizorjen prtič, ki kljuje oči Turku. Precej strašljiva stvar za na kljuko, se vam ne zdi?

Česky Krumlov

A še kdo ni slišal za Češki Krumlov (oz. Česky Krumlov, kot se mu reče po češko)? Trume turistov menda vsakodnevno hodijo na enodnevni izlet iz Prage do Češkega Krumlova (170km južno od Prage). Midva sva bila tam na delovni dan, spomladi in času pandemije, pa še vreme je bilo kislo, tako da pretirane gneče turistov na srečo ni bilo. Ampak, zakaj je Češki Krumlov tako poseben? Gre za manjše srednjeveško mestece ob reki Vltavi. Naju je rahlo spominjalo na Škofjo Loko – res lepo mestece, polno ozkih uličic, starinskih stavb, mostov čez reko, cerkva … Češki Krumlov ima čudovit grad – ta je res vreden obiska, potem pa je v mestu še kar nekaj lepih cerkva in drugih stavb. Midva sva šla na hiter sprehod po mestu in nama je vzelo le približno eno uro. Seveda, če je vreme lepše, je verjetno vredno ostati kakšno minuto dlje 😉 ampak mesto je res majhno, tako da se ga da ogledati tudi relativno hitro.

Česky Raj

Češki Raj je hribovito področje nekje na sredini Češke, 100km SV od Prage. Gre za še eno področje peščenjaka – podobno kot Češka Švica ali pa Adršpach, ki je tudi že opisan na blogu. Peščenjak je mehka kamnina, ki jo voda in veter zlahka oblikujeta. In tako je tudi v Češkem Raju območje imenovano Prachovské skály, kjer najdemo največ peščenjakovih skal, preoblikovanih s strani vetra in dežja. Sprehod med temi skalami traja približno 2h in je plačljiv. Ker sva nekaj podobnega že videla, sva se odločila, da tokrat vstopnine ne plačava. Sva se pa na najini poti peljala čez celotni Češki Raj in si sproti ogledala nekaj gradov. Izpostavila bi grad Rotštejn in grad Trosky. Rotštejn je v precej slabem stanju, zelo porušen. A zanimivo je dejstvo, da so ga zgradili v peščenjak, v to mehko kamnino. Grad Trosky je bil večji in je malo bolj ohranjen. Ostala sta dva stolpa, vsak na svoji strani gradu, ki je stal na vrhu hriba. In kot taka sta vidna daleč naokoli.

Če bi vam bolj odgovarjali organizirani izleti, pa ogromno tega, torej izletov iz Prage najdete na spletni strani GetYourGuide:

PREBERI ŠE  Recept: Slivovi cmoki - Češka

Praga morda ni v sredini Češke, a je vseeno v njeni okolici res veliko za videti in doživeti. Izlet iz Prage je lahko ali izlet v naravo na Češkem ali obisk kakšnega gradu, ali pa ogled še kakšnega češkega mesta. Možnosti je veliko 😉 Upava, da so vam najine ideje pomagale pri načrtovanju vašega izleta na Češko in v Prago.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena