Recept: Kürtőskalács – Madžarska sladica

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kürtőskalács je madžarska sladica, ki jo pečejo in jedo ob vseh večjih praznikih. Po angleško se ji reče chimney cake, slovenskega prevoda pa nisem našla. Lahko madžarsko ime samo poslovenimo in dobimo KURTOŠ, ali pa prevedemo iz angleščine in dobimo TORTO DIMNIK. Ok, vem da ni najbolj posrečeno tole moje prevajanje 🙂 Midva sva to prvič jedla v na božičnem sejmu v Budimpešti in od takrat komaj čakala, da se še sama preiskusiva v peki.

madžarska sladica

Kakor koli, stvar je sladka in dobra za pojest. Tukaj je recept, kako sem se priprave tega “dimnika” lotila jaz.

Recept za madžarsko sladico Kürtőskalács

SESTAVINE

Za testo:

  • 250g moke
  • 15g svežega kvasa
  • 30g sladkorja
  • poravnana čajna žlička soli
  • 1 jajce
  • 45g stopljenega masla
  • 120mL mlačnega mleka

Za nadev:

  • 40g stopljenega masla
  • sladkor
  • cimet

POSTOPEK

Kvas raztopi v mlačnem mleku in žlički sladkorja. Premešaj in daj na toplo dokler ne začne kvas delovati (na površini se vidijo mehurčki). Ta čas pripravi večjo skledo, vanjo presej moko in na sredino naredi jamico za kvas. Nekam ob stran daj sol in preostali sladkor. Ko je kvas pripravljen, ga zlij v jamico v moki in začni mesiti testo. Dodaj še stopljeno maslo in jajce. Mesi, dokler ne dobiš gladkega, a lepljivega testa. Daj testo na toplo in pusti vzhajati kakšno uro, oz. dokler se volumen ne podvoji.

Med tem, ko čakaš, da testo vzhaja, si pripravi stvari za peko. Najprej potrebuješ nekaj, okoli česar boš testo navil/a. Lahko uporabiš valjar, ali sredinski kartonski ostanek od rolice WC papirja, alu folije. Vsako stvar zavij v vsaj 3 sloje alu folije. Dobro je, da je folija čim bolj gladka. Dodatno jo še premaži s stopljenim maslom.

recept za madžarsko sladico

Navijanje testa na valjar

Ko je testo vzhajano, ga razdeli na več kepic (odvisno, koliko dimnikov želiš narediti in kako debele valjarje in ostale predmete za navijanje imaš; jaz sem jih iz te mase naredila 10). Vsako kepico testa razvaljaj na cca 0,5cm debel krog. Z nožem za pico razreži testo v cca 1cm debele trakove (bolje, da so bolj debeli, kot pa pretanki). En konec testa začni navijati okoli valjarja, zavitega v alu folijo. Če uporabljaš namesto valjarja npr kartonasto rolico od kuhinjskih brisač, začni testo navijati približno 3cm stran od roba in tudi zaključi na enaki razdalji. Navijaj tako, da se trakovi med seboj nekoliko prekrivajo. Nato navito testo premaži s stopljenim maslom in povaljaj v mešanici sladkorja in cimeta.

madžarska sladica

Posip iz cimeta in sladkorja

Daj v pečico tako, da se testo ne dotika pekača. To pomeni, da morajo roči od valjarja stati na robovih pekača, oz. so na robovih pekača tisti 3cm rolice, ki nima testa ovitega okoli sebe. Testo mora biti v zraku! Peci pri 180°C cca 15 minut. Še toplo testo previdno potegni dol z valjarja in pusti, da se ohladi.

Potem pa začni počasi odvijati in uživaj v okusu 😉

madržarska sladica se peče

Skoraj pečeni “dimniki”

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena