Recept: Slivovi cmoki – Češka

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Slivovi cmoki so samo ena izmed veliko vrst čeških cmokov. Poleg slivovih obstajajo še slani cmoki, kot npr. kruhovi cmoki ali skutini cmoki in lepo pašejo zraven h golažu, lahko pa so cmoki sladki in imajo v sredini sadje: borovnice, maline, marelice, breskve … Ne razlikujejo pa se le sadeži v cmokih, pač pa je tudi testo lahko različno. Cmoki s sadjem so lahko iz krompirjevega testa (te so bili nama najbolj domači, saj jih pogosto delajo najine babice), lahko so iz skutinega testa, lahko pa iz kvašenega. Ker je ravno sezona sliv, sva se odločila, da narediva slivove cmoke in sicer po dveh čeških receptih: s krompirjevim in kvašenim testom.

češki slivovi cmoki na krožniku s svežimi slivami

Slivovi cmoki iz kvašenega testa

Sestavine:

 • približno 20 sliv
 • 2 žlici sladkorja in ena žlička cimeta
Kvašeno testo:
 • 500g moke
 • 1 jajce
 • pol čajne žličke soli
 • pol kocke kvasa (približno 10g)
 • 1 žlička sladkorja
 • 250mL mleka
Krompirjevo testo:
 • 600g krompirja
 • 300g ostre moke
 • 50mL (kokosovega) olja
 • 2 jajci
 • žlička soli

Postopek:

Kvašeno testo

Za pripravo kvašenega testa raztopi kvas v dveh žlicah toplega mleka, ki si mu predhodno dodal žličko sladkorja. V večjo skledo daj moko, na sredini naredi jamico in vanjo vlij kvas, ob strani (tako, da ne pride v stik s kvasom!) pa dodaj žličko soli. Posodo pokrij s kuhinjsko krpo, daj na toplo in počakaj, da kvas začne vzhajati. Ko na kvasu opaziš mehurčke, dodaj preostalo mleko in razžvrkljano jajce ter zamesi testo. Kompaktno zgneteno testo, ki se ne lepi na roke, pokrij s krpo in pusti, da vzhaja. To po navadi traja približno eno uro, lahko tudi več.

Krompirjevo testo

Za krompirjevo testo najprej olupi in v slani vodi skuhaj krompir. Nato ga odcedi in po možnosti še malo popivnaj, da ni preveč moker – preveč vodnat krompir ti bo delal težave pri pripravi testa. Kuhan krompir pretlači, dodaj moko, razžvrkljani jajci in kokosovo olje ter zamesi testo, ki mora biti kompaktno in nelepljivo. Če je testo premokro, dodaj moko. V mojem prvem poskusu sen imela tako moker krompir, da sem morala dodati dvojno količino moke!

 

Sedaj je čas, da umiješ in razkoščičiš slive. V ločeni manjši posodici si zmešaj sladkor in cimet. Ko imaš eno ali drugo testo pripravljeno, iz njega naredi knedle. To zgleda tako, da s pomokanimi rokami odtrgaš za pest velik kos testa in ga z rokami oblikuješ v palačinko. Na sredino daš slivo, vanjo nasuješ za eno žličko mešanice sladkorja in cimeta, nato pa cmok zapreš, torej slivo zapakiraš v testo. Knedel iz kvašenega testa položiš na pomokano površino in ga pustiš še par minut, da malo vzhaja, med tem ko lahko krompirjeve knedle takoj skuhaš.

slivovi cmoki iz krompirjevega testa na krožniku na vrtu

Slivovi cmoki iz krompirjevega testa

Za kuhanje uporabi veliko posodo, v kateri zavreš slano vodo. Knedel previdno spusti v vrelo vodo, nato pa naj vre približno 10-15 minut. Ko je kuhan, ga postrezi s sladkorjem v prahu, makovimi semeni, drobtinami, čokoladnim prelivom … pač, po želji.

Najini knedli so bili odlični. Krompirjevi so bili skoraj taki kot babičini, tisti iz kvašenega testa pa zanimivi, drugačni kot sva jih vajena, ampak vseeno okusni.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog